Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 36,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malgos2

12547

• malka

2492

• anjamen

1973

• wiolasz

1528

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Arnika, Ty to naprawde zboczona jestes, zeby okna na budowie myc. :lol: :lol: :lol: Ale wiem... Slazaczka. :wink:

Chyba bede robic Twoj zurek na Swieta, grzyby juz mam.

Niestety, wszystko co wisi na oknie to kurzolap, ale zaluzje tez lapia kurz i nie kazde da sie latwo myc, nie ma idealnego rozwiazania... :roll: Najlepiej czesto prac i tyle. :roll:

:o :o :o :o

Zagłębianka..... a nie Ślązaczka :x :evil:

A żurek dobra rzecz :p

Smacznego :D

Nie slyszalam o wojewodztwie zaglebianskim :roll:

A ja o kaszubskim czy kurpiowskim :roll: , a jednak Kaszubi i Kurpie istnieją :D

I bardzo proszę, choc region wielki nie jest, nie włączajcie nas do Śląska, nie to że mam coś do Ślązaków, ale my mamy swoją tozsamość, kulturę i dialekt.

Mam rodzine na Zaglebiu, sama jestem ze Slaska ja nie widze specjalnej roznicy miedzy kultura, dialektem to sie juz mocno zatarlo , tozsamosc owszem z dziada pradziada wpajana nienawisc zaglebiakow do slazakow-niestety dalo sie to odczuc w druga stone tez-sorry ale ja tego zrozumiec nie moge

Z utrzymaniem swietnie (gdyby tylko chciala sie sama odkurzac... :lol:), troche sie rysuje pewnie jak wszystko, w miejscu gdzie mam krzeslo na kolkach impregnat sie sciera, ale wiedzialam, ze trzeba bedzie go odnawiac... :roll: Pojawiaja sie mikropekniecia widoczne na mokro, na razie innych zniszczen nie widze. 8)

Marta, ja Cie popieram. :wink:

Arnika, Ty to naprawde zboczona jestes, zeby okna na budowie myc. :lol: :lol: :lol: Ale wiem... Slazaczka. :wink:

Chyba bede robic Twoj zurek na Swieta, grzyby juz mam.

Niestety, wszystko co wisi na oknie to kurzolap, ale zaluzje tez lapia kurz i nie kazde da sie latwo myc, nie ma idealnego rozwiazania... :roll: Najlepiej czesto prac i tyle. :roll:

:o :o :o :o

Zagłębianka..... a nie Ślązaczka :x :evil:

A żurek dobra rzecz :p

Smacznego :D

Nie slyszalam o wojewodztwie zaglebianskim :roll:

A ja o kaszubskim czy kurpiowskim :roll: , a jednak Kaszubi i Kurpie istnieją :D

I bardzo proszę, choc region wielki nie jest, nie włączajcie nas do Śląska, nie to że mam coś do Ślązaków, ale my mamy swoją tożsamość, kulturę i dialekt.

Mam rodzine na Zaglebiu, sama jestem ze Slaska ja nie widze specjalnej roznicy miedzy kultura, dialektem to sie juz mocno zatarlo , tozsamosc owszem z dziada pradziada wpajana nienawisc zaglebiakow do slazakow-niestety dalo sie to odczuc w druga stone tez-sorry ale ja tego zrozumiec nie moge

Ja jestem z Zagłębia. Mieszkałam wiele lat na Śląsku. Byłam niegdyś gnębiona przez rówieśników, że gorolica... poniżana... Ale z czasem zaakceptowana... i byłam dalej gorolicą, ale ,,naszą"....

Ja też różnic nie widzę... a region istnieje... i dlatego Zagłębie jest Zagłębiem, a Śląsk- Śląskiem.....

I lubię Ślązaków i Ślązaczki... Dobrzy ludzie. I bardzo czyste są Ślązaczki... Okna pucowały na każdą niedzielę.

Tyle tylko, że tradycja., region, tożsamość.... I granica na Rawie.... :wink:

Mam rodzine na Zaglebiu, sama jestem ze Slaska ja nie widze specjalnej roznicy miedzy kultura, dialektem to sie juz mocno zatarlo ,

na szczęście jeszcze nie :D ja jestem w tym względzie patriotką lokalną i to co przekazali mi dziadkowie,i rodzice zamierzam kultywować

tozsamosc owszem z dziada pradziada wpajana nienawisc zaglebiakow do slazakow-niestety dalo sie to odczuc w druga stone tez-sorry ale ja tego zrozumiec nie moge

nikt , nigdy nie wpajał mi nienawiści do Ślązaków, irytujące jedynie jest to, że ktoś na górze stworzył jedno województwo i ludziom "z Polski" wydaje się, że Śląsk i Zagłębie to to samo, a nigdy tak nie było .Zagłębie kiedyś było częścią Małopolski, generalnie wpływ historii , głównie czasu rozbiorów, wywarł ogromne piętno na naszym regionie, Trójkąt Trzech Cesarzy,też nie pozostał bez wpływu, niby było - minęło, ale Ci, którzy choć trochę znają historie regionu....pamiętają.

Marta i z całym szacunkiem....moje dziecko też pozna tę historie i mam nadzieje, że tez się kiedyś wkurzy, gdy zostanie nazwany Ślązakiem.

Boze, a jakie to ma znaczenie w XXI w.? Moi rodzice sa z Wielkopolski, ja sie urodzilam w Krakowie to kim jestem? :roll: Dzieki takiemu mysleniu tysiace ludzi wyginelo w Irlandii Pn. :-?

Na czym polega to kultywowanie tradycji lokalnych, bo ciekawa jestem? Na uczeniu przyspiewek ludowych? :lol: :lol: :lol:

Małgoś... a gdybyś była pluta, popychana, wyzywana w szkole przez rówieśników, i starszych i młodszych ... tylko dlatego, że mówisz a nie godosz... i dlatego, że jesteś Zagłębianką... To co byś powiedziała...

Po latach już byłam ich... ale nadal gorolicą....

Ja nigdy nie miałam nic przeciwko Ślązakom... Ja ich lubię... porządni z nich ludzie....

Ale to jest Nasza historia, to jest nasza tożsamość a Śląsk ma soją....

Dobrze Malka pisze....

cała Polska nie rozróżnia Śląska i Zagłębia.... Ba nawet nie wie, że Zagłębie istnieje....

Małgoś... a gdybyś była pluta, popychana, wyzywana w szkole przez rówieśników, i starszych i młodszych ... tylko dlatego, że mówisz a nie godosz... i dlatego, że jesteś Zagłębianką... To co byś powiedziała...

No wlasnie powiedzialabym, ze to glaby z kompleksami. To w obie strony dziala. Nie jestem przeciwko swiadomosci istnienia pewnych regionow, znam historie Polski troszeczke i kumam o co chodzi, ale uwazam, ze to dziecinada w tych czasach jak podzialy na osiedla, ktore sa za Cracovia i Wisla.

Bo widzisz u nas do podziału województw wpeirdoliła się polityka i to pełną gębą . Moim subiektywnym zdaniem w Polsce powinno być max 10 województw . Z czysto pragmatycznych względów . UE to taki twór gdzie "duży może więcej" a "małe jest piękne, ale niepotrzebne" (jak mawiał jeden straszny chorąży) . Tak przełknałbym jedno naprawdę duże województwo ze stolicą we Wrocławiu.

Co do tej odrębności to obawiam się że jakbyśmy w to zaczeli głęboko wnikać to od 100 województw to byśmy zaczynali .

Zresztą Małgoś ma rację to uż nie to co kiedyś .

Ja mam podobnie mama z Zaglebia ojciec Slazak nie rozumiem kultywowania takie podzialu, owszem historycznie to byly inne zabory ale teraz juz ich nie ma

Gwary Slaskiej nie znam mimo, ze cale zycie mieszkalam na Slasku, pierwszy raz sie spotkalam z ludzmi mowiacymi gwara na studiach

No wlasnie powiedzialabym, ze to glaby z kompleksami. To w obie strony dziala. Nie jestem przeciwko swiadomosci istnienia pewnych regionow, znam historie Polski troszeczke i kumam o co chodzi, ale uwazam, ze to dziecinada w tych czasach jak podzialy na osiedla, ktore sa za Cracovia i Wisla.

Ale to nie chodzi o kluby sportowe.....

To chodzi o historię o autonomię... O wiele różnych rzeczy....

A ci którzy robili źle... mądrzy nie byli....

Co nie znaczy, ze wszyscy są źli i mało inteligentni...

Znam wielu wspaniałych ludzi, którzy są Ślązakami... Z wieloma się przyjaźnimy...

Ale do wszystkiego trzeba dorosnąć :wink:

Tu nie chodzi o kultywowanie... i nie daj Bóg o podział na województwa... To jest polityka, i wcale bym nie dzieliła w ten sposób... bo i po co...

I Małgoś ma racje, i Malka ma racje, i Feniks i Markotka....

Chodziło mi tylko o to, że ja jestem Zagłębianką... i tyle.....

Jestem przekonana, ze ci, ktorzy na Ciebie pluli Arnika, ze jestes z Zaglebia doskonale znali historie swojego regionu z najmniejszymi szczegolami. :) Bez jaj. Jaka autonomie? Zaglebie bylo kiedys autonomiczne??? Od czego?

Ludzie z Polski mowia, ze Szczecin lezy nad morzem i szczecinianie tez musza z tym zyc. A jak widac i Slazaczki i Zaglebianki maja nierowno pod sufitem z tymi oknami. :lol: :wink:

oooo Fenix jest Ślązakiem, a ja Go miałam do cyca przytulać i co....nie jest to łamanie stereotypów :wink: :lol: :lol:

A serio, ja wiem,że żyjemy w globalnej wiosce, ale fajnie jest pamiętać o swojej historii :D

Dokladnie wiekszosc nie wie skad wynika podzial tylko wiedzieli od rodzicow czy dziadkow ktorzy mieszkali na Slasku ze Zaglebiacy sa bee i odwrotnie wiec to nic innego jak kultywowanie podzialu mimo ze tak na prawde juz go nie ma

ok jest historia regionow ale zbey az tak sie denerwowac z powodu nazwania kogos slazakiem :roll:

Mieszkalam na Slasku teraz Zaglebie jest moim domem, ale nie czuje sie ani Slazaczka ani Zaglebianka wg podzialu Arniki i Malki :D

Ludzie z Polski mowia, ze Szczecin lezy nad morzem i szczecinianie tez musza z tym zyc. A jak widac i Slazaczki i Zaglebianki maja nierowno pod sufitem z tymi oknami. :lol: :wink:

jaja se robisz :lol: :lol: :lol: :lol:

He he Arnika , szkodaże się u mnie nie wychowałaś .Ruda Śląska to powojenny zlepek miast i wsi . Tak jeszcze z 30-20 lat temu mieliśmy wysoko rozwinięty szowinizm dzielnicowy (na poziomie szkolnym , bo dorośli to sobie tylko docinali , nic więcej) . A autentyczne ustawki pomiędzy dzielnicami przechodziły do urban legend. :wink: