Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

O, jak tu sie wesolo zrobilo. Dzien dobry. :D

Lumpie - Wesolego Swieta Dziekczynienia! Mieszkamy tu z jedna Amerykanka, wiec chyba cos tu sie bedzie dzialo dzisiaj tez.

Duchu, witaj u mnie. Wlasnie mialam Cie do siebie zaprosic, bo mam do Ciebie pytanie zawodowe - jakie drewno polecilbys w kuchni? Czy dab przy odpowiednim zabezpieczeniu dalby rade? A jesli nie, to co by dalo?

Wiola - ta pierwsza toaletke widzialam na allegro - niezla jest tylko obawiam sie, ze szuflada za mala (jak dla mnie). A ta druga to gdzie znalazlas? :roll:

Nitubaga - wpadaj czesciej, bo cos mnie ostatnio zaniedbujesz. :wink:

• Odpowiedzi 36,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malgos2

12547

• malka

2492

• anjamen

1973

• wiolasz

1528

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziekuje, dziekuje, wlasnie zaczelam swietowac :D :D :D :D w pracy :D

Mam dyzur przez kolejne cztery dni, ale polowa milionerow wyjechala w sina dal i nie musze ich rozrywac kulturalnie, wiec spokoj ...... i dzieki temu nie pracuje ani w Swieta ani w Nowy Rok :D

Wlasnie.........mam podloge z jesionowych klepek w kkuchni polozona na tzw przemyslowke i wyglada to super, ale sie lakier poscieral juz - wiec trzeba bedzie cklinowac a co potem ? Chcialabym tak zabezpieczyc zeby byl spokoj na lata ........

Nie bij sie w piersi - to dla nich niezdrowe. :lol: :lol: :lol:

hm... a co konkretnie masz na myśli? :o bo jeśli moje płuca - to luzik, ale jeśli moje ... no wiesz, to no.... no kurcze no....wykarmiłam dwoje dziecek i już im nic nie zaszkodzi... :lol: :lol:

Duchu, witaj u mnie. Wlasnie mialam Cie do siebie zaprosic, bo mam do Ciebie pytanie zawodowe - jakie drewno polecilbys w kuchni? Czy dab przy odpowiednim zabezpieczeniu dalby rade? A jesli nie, to co by dalo?

Dąb da radę ..spoko...i wiekszosć znanych mi gatunków..to kuchnia jest a nie łazienka..spoko ale olejowałbym to a nie lakierował..łatwiejsze w naprawie..jakby sie co prysło ulało czy cóś..

Dąb da radę ..spoko...i wiekszosć znanych mi gatunków..to kuchnia jest a nie łazienka..spoko ale olejowałbym to a nie lakierował..łatwiejsze w naprawie..jakby sie co prysło ulało czy cóś..

Ale olejowanie trza powtarzac tak? Bo cos mi sie tak o uszy obilo... Jak czesto sie to robi? No i co wedlug Ciebie jest najlepsze - powiedzmy lepsze od debu? Czy dab rulez?

O, a teraz przytomnie Ekspert gada ...... :D

Wlasnie co to za oleje do podlog, jak sie nazywaja i gdzie je sie kupuje ?

To mam tez kolejne pytanie.....a gdyby tak....zaszalec i polozyc sobie jakies drewno i w lazience ....to jakie i jak je traktowac ?

A ten merbau o ktorym tyle sie slyszy ?

Olejowanie a raczej balsamowanie posadzki..w takiej kuchni trwa 20 minut wieczorkiem i rankiem po niej latasz..spoko..dab rulez hmm..a jakie lubisz desen drewna..tego jest bez liku oprócz buka, guatambu, kempasa da sie wszystko..spoko..w każdym wymiarze..i co więcej..będzie trwałe stabilne i na lata..

Podoba mi sie drewno z rysunkiem drewna, wiec chyba dab rulez. Wybacz jeszcze jedno pytanie - za chwile dam Ci spokoj. Czy spotkales sie z podloga z debu cwiartowanego (nie wiem, czy to sie tak nazywa fachowo)? On ma takie biale promienie...

http://images47.fotosik.pl/35/1d89cd1dbd885b48.jpg

akurat pokazałaś..dąb z tzw świetlikiem..jest tego akurta w debie mało..a jak ci sie podoba z usłojeniem..to akurta dab jest dosyc stonowany pod tym wgledem..jesion,wiąz, doussie w 3eciej klasie .., termo jesion, akacja..ale poprzebierana i tez najlepiej termo..jatoba tez w niej bywaja piekne słoje..ale te trza by ja było poprzebierac..

A takie balsamowanie to raz na 2 -trzy miesiace a jak mało eksploatujesz to i raz na pol roku wystarcza i wcale klopotliwa nie jest..

Malgos, sprawdz sobie jesion ...... wlasnie 3 klasa, ulozony na prosto czy wzdluz czy jak to wytlumaczyc ...nazywam to " przemyslowka'.

Wyglada w kuchni rewelacyjnie.......w ogole drewniana podloga w kuchni jest super ....jest ciepla przede wszystkim.

Chcialabym isc na calosc i jeszcze zafundowac sobie drewniana podloge w lazience .....to co by sie nadalo, jesli moge zapytac Eksperta ?

malgos, bardzo sorry , ze sie tak wcinam z pytaniami . :roll:

Hi hi he he.......dobre :D

Przeprosze tylko jeszcze raz gospodynie bo sie tak wcinam...bardzo przepraszam, Malgos.

Bo chcialabym w innych pomieszczeniech przelozyc na przemyslowke bo mam w jodelke ( i drazni mnie ) czy mozna przelozyc klepke - ze wzgledow finansowych wolaabym uzyc to co mam .....i czy Ty operujesz w okolicach Wawy ?

( Z ta dzida, helmem i w ogole pelnym wyposazeniem mundurowym ? :D :D )

przełożyć klepke na przemysłówke?? tzn jak..zerwać parkiet??(na czym przyklejony??)..oczyścic..klepki i połozyć na sztorc..ale number..sie moze i teoretycznie da ale po pierwsze ..bedzie tak ułozony zalnował 30% powierzchni niz tej dotychczas po drugie roboczogdziny cie zamorduja..po czwarte nie widze sensu jak przemysłówa z deba (teraz mam w znienawidzonej promocji) 45zł metr kosztuje ..a co z poziomami nie da sie starego parkietu pociać na przmysłówkę..tzn sie da ale chryste na warsztacie kolecsia miesiac musiałbym trzymać..i patrzeć non stop na jedo palce..kiedyś rozcinałem ale mozaike przemysłową na poł tak aby miała 7mm grubości..Parkiet przerobic na przemysłówke sie nie za bardzo opłaca ..lepiej kupic przemysłówkę..gotową..

A strae klepki hmm zalezy na czym ułozone za sama przekładke ludziska biora 100zł metr a gdzie tam chemia do tego..konskie pieniadze ..słowem nieopłacalne..