mayadaski 20.03.2009 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 to nie sprawiedliwe jest ale u nas też tak w końcu będzie Tylko ze tutaj te 13 'C jest caly rok +/- 5'C zalezne od zimy czy lata. Ja tam nie wiem co +30'C latem znaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 20.03.2009 14:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 to nie sprawiedliwe jest ale u nas też tak w końcu będzie Tylko ze tutaj te 13 'C jest caly rok +/- 5'C zalezne od zimy czy lata. Ja tam nie wiem co +30'C latem znaczy To prawda. Jak jechalam do Dublina wzielam same letnie ciuchy, a potem przywiozlam je nietkniete do domu. Tam jak jest +15 to wszyscy wychodza przed dom i grzeja sie w sloncu. A pizdzi... Jeszcze gorzej jest w Belfascie - w sierpniu spalam pod dwoma koldrami i jeszcze mi bylo zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 20.03.2009 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Kurcze, pizdzi bo nad woda....w Gdansku tez pizdzi Ale za to nie potrzebuje czapek, szalikow, korzuchow i opon zimowych razem z sankami i doopa mi nie marznie jak stoje na przystanku, bo jest -10'C Kozakow tez nie nosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 20.03.2009 14:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 kiedy się mówi 'mi' a kiedy 'mnie' wiem tylko że jest jakaś zasada i że ja na pewno coś knocę bo co chcę napisać to zmieniam 5 razy Nie zauwazylam. "Mi" tak jak "ci" mowi sie zawsze w celowniku chyba, ze jest to na poczatku zdania: np. "Mnie sie podoba." lub jesli chcesz ten zaimek podkreslic, zaakcentowac, np. "Mnie sie podoba, a tobie?". Normalnie powiedzialabys "Podoba mi sie", "Podoba ci sie". To samo dotyczy wszystkich zaimkow osobowych - w bierniku i dopelniaczu bedziesz miec "cie" i "ciebie" ("Kocham Cie", ale "Nie kocham go, ale ciebie"), "go" i "jego": "Jego znam, ale jej nie". "Mnie" i "tobie", tak jak "ciebie" uzywa sie tez po przyimkach (On idzie ku mnie, ide ku tobie). "Jego" wtedy nie ma zastosowania, bo mamy inna forme: "niego". Mam nadzieje, ze sie jasno wyrazam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 20.03.2009 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Dzięki Chodziło mi dokładnie o to co napisałaś. Czy 'mnie się podoba' czy 'mi się podoba' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 20.03.2009 14:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Spoko, te zaimki najbardziej cierpia, najwiecej ludzi je myli, wiec sie mozna troche pogubic, zwlaszcza jak sie oglada TVN24 caly dzien tak jak ja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 20.03.2009 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Podoba mi sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guzmanka 20.03.2009 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Dałaś czasu z tymi zaimkami. Brzmi bardzo mądrze, nawet prosto....ale chyba nie jestem w stanie wcielić tego w życie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 20.03.2009 15:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Hej Guzmanka. Da sie jak najbardziej wcielic w zycie, tylko trzeba zwracac na to uwage. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 20.03.2009 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Ja za to nic nie rozumiem Wiec nie mam szans pisac poprawnie, wybaczysz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 20.03.2009 16:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Ja za to nic nie rozumiem Wiec nie mam szans pisac poprawnie, wybaczysz? A czego konkretnie nie rozumiesz? Dla mnie to wazne od strony wiesz... pedagogicznej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 20.03.2009 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Nic nie rozumiem Jesli by to bylo intuicyjne to ok ale dla mnie rownie dobrze brzmi Mi sie to podoba jak i Mnie sie to podoba, obawiam sie, ze nawet przy dluzszym zastanowieniu sie zrobie blad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 20.03.2009 16:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Nic nie rozumiem Jesli by to bylo intuicyjne to ok ale dla mnie rownie dobrze brzmi Mi sie to podoba jak i Mnie sie to podoba, obawiam sie, ze nawet przy dluzszym zastanowieniu sie zrobie blad. Zasady maja to do siebie, ze nie sa intuicyjne. Masz 3 sytuacje, w ktorej uzywasz mnie i tobie: - poczatek zdania - jesli chcesz podkreslic, zaakcentowac zaimek - po przyimkach I tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 20.03.2009 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 No widzisz i da sie prosciej Teraz wszytsko rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 20.03.2009 16:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 No widzisz i da sie prosciej Teraz wszytsko rozumiem Zamieszalam z innymi zaimkami, ale ludzie je tez czesto myla... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjamen 20.03.2009 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Malgos i jak jutrzejsze spotkanie?dojdzie do skutku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 20.03.2009 17:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Malgos i jak jutrzejsze spotkanie? dojdzie do skutku? To nie jutro, 28.03 jest za tydzien... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjamen 20.03.2009 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Malgos i jak jutrzejsze spotkanie? dojdzie do skutku? To nie jutro, 28.03 jest za tydzien... aha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 20.03.2009 17:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Malgos i jak jutrzejsze spotkanie? dojdzie do skutku? To nie jutro, 28.03 jest za tydzien... aha A co? Przejechalabys sie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjamen 20.03.2009 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 przyjec to bym przyjechala... ale poczekam az Wy przyjedziecie do Wrocka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts