malgos2 26.04.2009 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 Ale Ci fajnie. W Paryzu czuje sie jak w domu, z tym, ze tam jedzenie na miescie mogloby czlowieka zupelnie zrujnowac, we Wloszech z tym jest latwiej. Jeszcze w Hiszpanii nie bylam, a bardzo bym chciala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda 34 26.04.2009 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 Ja w Paryżu nigdy nie byłam. Czytam teraz przewodnik, bo lubię co nieco wiedzieć o miejscu gdzie jadę. A Hiszpanię też bym chciała zwiedzić. Itaka miała fajną wycieczkę do Hiszpanii na 15 dni za 2500, ale musiałam wybierać: albo remont kuchni, albo wycieczka. No i wybrałam kuchnię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 26.04.2009 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 Ja nigdy nie jezdze na wycieczki, zawsze psim swedem. O Paryzu moge Ci wszystko powiedziec. Zasada numer jeden - miej karte z chipem, bo za cholere nie kupisz nic na karte a jak bedziesz miec pecha to maszyny w metrze nie beda przyjmowaly banknotow i moze byc cienko. Nie na kazdej stacji jest ciec, ktory sprzedaje bilety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 26.04.2009 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 lo tem tys mogem cosik poopofiadac.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda 34 26.04.2009 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 Dobrze wiedzieć. Karta wymieniona. Jest już z chipem Mam tylko nadzieję, że na ten pierwszy raz wszystko będzie pod kontrolą pilotki To opowiadajcie. Jaka jest zasada nr 2 i 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 26.04.2009 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 Zasada numer 2 - nigdy nie kupuj herbaty w barze, bo Cie oskubia. Zasada numer 3 - MUSISZ sprobowac biere Picon - to taki slodko-gorzki likier, ktory dolewaja do piwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda 34 26.04.2009 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 Małogoś jesteś nieoceniona Dzięki. Czy jeszcze cośpowinnam wiedzieć. ?Może spróbować jakiś specjałów? Po angielsku się dogadam? Bo francuskiego nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 26.04.2009 21:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 Dogadasz sie po angielsku, spokojnie. To juz nie ta sama Francja. Wazne, zeby znac vin rouge, vin blanc i biere Picon (wę ruż, wę blą, bier picą) i jestes OK. A, i jeszcze "ou est le metro?" (u e le metro ), gdzie jest metro - jak sie zgubisz, bo jak juz znajdziesz stacje, to zawsze droge do celu znajdziesz. Specjaly to wiadomo, slimaki, zaby, ale wszedzie w knajpach jest drogo, wiec mozna co najwyzej walnac crepe'a na rogu. "Fromage" jak kupujesz kanapke z bagietki na przyklad to dla nich jest zawsze camembert. Oooooo i oczywiscie najlepsze kasztany sa na placu Pigalle. Kasztany (ostatnio akurat na placu Pigalle nie widzialam) sa obowiazkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 26.04.2009 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 Paryż w każdej ilości Zakochałam sie od pierwszego wejrzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda 34 26.04.2009 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 No kurcze dziewczyny, przekonujecie mnie, że warto tam pojechać i nie będę żałować. Tyle osób było i wróciło zakochanych to może i ja się zakocham Nie wiem czemu, ale jakoś sceptycznie jestem nastawiona do tego Paryża. I zupełnie nie wiem czym właściwie jest to spowodowane A francuskie słówka sobie zapiszę. Z tym metrem to podstawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 26.04.2009 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 znajdz jakas mala przytulna piekarnie i wez ich bagietke z szynka i serem cos okolo 4eu..mowie z kawka ichniejsza na sniadanko..mioodziooo bagietki pachna serek i szyneczka tez z daleka..az mi slinka pociekla, masakra jakie to pyszne..jak bedziesz sie poruszac metrem dotrzesz w kazdym punkt maja 14 linni popros w kasie o plan daja za free..i kapniesz sie w dwie minuty co i jak..linie sa oznaczone kolorami bilet na methro1,5eu..lepiej jak bedziesz dluzej kupic jakos to sie nazywalo karnet na niby 10 przejazdow w tej samej cenie daja na 12 czyli 2 przejazdy masz gratis.. na tym planie masz zabytki itp..jak chcesz do disneylandu to musisz smigac rarem kolejka podmiejska..tysz jest na planie najlepij z de goolla smigac czy jak sie pisze jenerala nie paminthom.. sprobuj koniecznie rozowego chinon..pierwsze wrazenie nienajlepsze ale jak dasz mu szanse..mniiaamm z piw bierz stella artois..lekki i bardzo przyjemne a wcale nie drogie.. hmmm po lasku bolonskim sama nie smigaj w nocy..wiadomo czemu (mnie sie tam podobalo) co do win nie pytaj o slodkie polslodkie i jakies tam tam sa tylko wina...a ona sa bardziej lub mniej wytrawne.. aa i rejs po nocy sekwana obowiazek reflektory po 2 stronach i tylko 10eu w rejs wez swetrer badz polar bedzie zimno w nocy..plynolem i w lipcu i w czerwcu zimno tak samo (tzn kobialkom)..na Sacré-Cœur..taki widok na paryz ze eiffel sie chowa..hmm jak mi sie cos wspomni to ci napisze na eiffla i..luk nie pchaj sie w weekendy tylko w dni powszednie kolejki po 200 osob.. W dineylandzie nie bierz kolejki dookola strata czasu sama oblecisz wszzytsko nie stoj w kolejkach przy kazdej "atrakcji " sa takie hmm budki blaszane..wrzuc tam swoj bilet wyskoczy ci bilet nastepny na umowiona godzine na te atrakcje masz tam zawsze kolejke szybka dla tych ktorzy maja wejsciowke na dana godzine..lub wchodza z marszu a to szkoda czasu..najpierw oblec te budki ibedziessz miec bilety na godzinke..dana jak sie spoznisz zero problema tez wpuszcza..jak bedziessz wczesniej nie..jadac w disneylandzie jedz w jaskini piratow z karaibow bdb i nie za drogo najpierw rollecoster malutki dla smaku indiany joonesa potem space mission 2 wystrzliwuja z armaty noo po tym przestaniesz bac sie latać ja po tym start i ladowanie samolotu przegadalem..nie zauwazylem po prostu loozik taki to juz byl fajnie sie oglada miny tych co parkuja..po tym:lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 26.04.2009 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 Dogadasz sie po angielsku, spokojnie. To juz nie ta sama Francja. Wazne, zeby znac vin rouge, vin blanc i biere Picon (wę ruż, wę blą, bier picą) i jestes OK. A, i jeszcze "ou est le metro?" (u e le metro ), gdzie jest metro - jak sie zgubisz, bo jak juz znajdziesz stacje, to zawsze droge do celu znajdziesz. Specjaly to wiadomo, slimaki, zaby, ale wszedzie w knajpach jest drogo, wiec mozna co najwyzej walnac crepe'a na rogu. "Fromage" jak kupujesz kanapke z bagietki na przyklad to dla nich jest zawsze camembert. Oooooo i oczywiscie najlepsze kasztany sa na placu Pigalle. Kasztany (ostatnio akurat na placu Pigalle nie widzialam) sa obowiazkowe. kasztannki maja na przeciw luwru na poczatku pol elizejskich hindusi...nie drogo..jak z luwru na luk tryumfalny lecisz sa na poczatku fajnie rzezby i ciekawe roslinki..i wsrod tego parku (to za rondem za pomniejszym lukiem taki park ktory przechodzi w pola elizejskie) szukaj budek z hindusami maja kasztany tanie i dobre.. targuj sie ile wlezie oni to lubia z murzynami jak ci bedom chciec cos sprszedac np wierze eiffla tysz zawsze zbijesz,.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 26.04.2009 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 Magda,i po co pilot, rezydent czy inny organizator - masz Małgos i Ducha i plan wycieczki jak ta lala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 26.04.2009 22:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 Duch ma racje z Sacre Coeur - lepiej tam isc niz na wieze Eiffle'a, na wiezy czesto pizdzi, czasem sa zamkniete najwyzsze kondygnacje, a Mont Martre duzo bardziej romantyczny jest (zdjecie na n-k z winem to tam robione) - wlasnie jak bedziesz schodzic z Sacre Coeur to tam jest pare takich knajpek dla lokalsow. Najbardziej popularne jest czerwone Bordeaux. Gdybys chciala kupic wino dla siebie cale w butelce to idz do Araba - sa dlugo otwarci i nigdy nie sprzedaja kompletnego g... Tak za 5-7 euro za butelke kupisz super wino. Camembert, bagietka i wiecej Ci nie trzeba, szczegolnie latem. Z ta Sekwana to nie wiem, bo jak ja bylam to akurat barki sie wywrocily... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda 34 26.04.2009 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 Duchu, aleś się rozpisał. Dzięki serdeczne za info. Dla mnie najcenniejsze z tego to te bagietki, kawka, winko, piwko, metro i rejs po Sekwanie. Dzisneyland odpada. Nie ma go w programie.Tylko Paryż, więc jak jeszcze coś Ci się przypomni to ja chętnie zanotuję. Acha, w programie jest kabaret Moulin Rouge. Był ktoś? Warto na to wydać 100 e ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 26.04.2009 22:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 Ja bym na zaden kabaret nie poszla, a juz za 100 euro to w zyciu! Magda, pamietaj, ze bilet na metro wkladasz do bramki przy wchodzeniu i wychodzeniu i czasami policja z psami sprawdza bilety wewnatrz, wiec sie nie przestrasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 26.04.2009 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 Duchu, aleś się rozpisał. Dzięki serdeczne za info. Dla mnie najcenniejsze z tego to te bagietki, kawka, winko, piwko, metro i rejs po Sekwanie. Dzisneyland odpada. Nie ma go w programie.Tylko Paryż, więc jak jeszcze coś Ci się przypomni to ja chętnie zanotuję. Acha, w programie jest kabaret Moulin Rouge. Był ktoś? Warto na to wydać 100 e ??? Nie moja bajka, nie mój klimat, ale vis a vis amerykańska knajpa z dobrymi stekami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 26.04.2009 22:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 Duchu, aleś się rozpisał. Dzięki serdeczne za info. Dla mnie najcenniejsze z tego to te bagietki, kawka, winko, piwko, metro i rejs po Sekwanie. Dzisneyland odpada. Nie ma go w programie.Tylko Paryż, więc jak jeszcze coś Ci się przypomni to ja chętnie zanotuję. Acha, w programie jest kabaret Moulin Rouge. Był ktoś? Warto na to wydać 100 e ??? Nie moja bajka, nie mój klimat, ale vis a vis amerykańska knajpa z dobrymi stekami W tym czasie lepiej pochodzic po okolicy i prawdziwe panienki poogladac, te najtansze to trawersy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda 34 26.04.2009 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 Jak ja się Wam odwdzięczę za te wszystkie rady. Dzięki wielkie dla Małgosi i Ducha. Chyba Wam winko postawię. Co Wy na to? A jeśli chodzi o ten kabaret, to ja zdecydowanie wolę steki amerykańskie, jak Neferka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 26.04.2009 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 malgos w laku bolnskim sa sztuki lo jassooo moulin rogue czy jak sie tam to pisze podobno lipa..ale kto co lubi.. ja nie bylem odradzil mi wujo z paryza wiec mu uwierzylem.. jak bedziesz kupowac wina to z takim napisem Appellation d'Origine Controlee gwearantuje ci oryginalnosc i jakosc panstwo francuskie.. chyba ze ci wpadnie w kupki smakowe jakis inny "wynalazek" to folguj sobie do woli ja naprawde polecam rozowe chinon acha ..jak bedziesz jadac u kitajcow..nie bierz nigdy kaczki mogla miauczec badz szczekac bierz agnion ..jagniecina robia rewelacyjna jadalem w 3ech roznych lokalach zawsze byla swietna..u koreanca najlepsza.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts