Magda 34 26.04.2009 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 Magda,i po co pilot, rezydent czy inny organizator - masz Małgos i Ducha i plan wycieczki jak ta lala No właśnie malka, teraz zaczynam żałować, że wcześniej nie nadałam tematu Ale może next time Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 26.04.2009 22:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 W Marsylii codziennie mijalam takie wielkie czarne chlopiszcza w mini... Oni zawsze sa tacy uprzejmi, nawet jak Ci chca w morde dac, to zawsze mowia bon soir wczesniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 26.04.2009 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 Magda, u mnie w dzienniku jest kilka złotych myśli na temat Paryża, ale żebys nie szukała : Masz mało czasu na zwiedzanie ? Nie masz czasu na bładzenie i tłuczenie kilometrowych spacerów? L'Open Tour ! Musisz miec dwa dni...i zobaczysz wszystko co najważniejsze W Paryżu jest autobus L'Open Tour "Stop and Hop" ŻÓŁTO ZIELONE OZNACZENIA. PIerwszy przystanek : Rue Auber nr.9 Bilet ważny 2 dni kosztuje 28 Euro/ osobę. Jeśli posiadasz bilet na metro i inne pt. "Visit Paris" - masz zniżkę - 3 Euro Autobus ma 50 przystanków na 4 liniach. Wsiadasz i wysiadasz kiedy chcesz a przejeżdżasz cały Paryż poza Defence (gdzie luźno metrem). I lepiej kupić na 2 dni, bo jednego dnia wytrzymać można najwyżej 2 trasy( długą i krótką). Można kupić bilet na 1 dzień, ale się nie opłaca (25 Euro/ osobę) Jeżdżąc tym autobusem można zobaczyć WSZYSTKO co ważne w Paryżu. Dodatkowo na każdym przystanku przewodnik (angielski też) informuje co można zobaczyć. Przewodnik opowiada też o mieście w trakcie przejazdu. A co najfajniejsze - na autobus czeka się max. 10-15 minut - więc nie ma problemu, że będzię się stało jak muł na przystanku. Jest też drugi, podobny autobus, ale on ma 9 przystanków w całym Paryżu. Więc można obejrzeć "sztandarowe" zabytki i cały Paryż z "górnego pokładu" ale to jest fajne, gdy nie nastawiasz się na zwiedzanie "uliczek" i knajpek. Jak dostać się do Paryża z lotniska za mniej niż 50 Euro ? Bo tyle kosztuje taksówka - z De Gaulla to prawie 30 km Z De Gaulla: Przy każdej hali przylotów zatrzymuje się autobus bezpśrednio dojeżdżający do stacji metra w sercu Paryża czyli do Opera. Autobus kosztuje ok. 9 Euro i nazywa się Roissy Bus - szukajcie przystanków z takim opisem i drogowskazów na hali. Bilet kupujecie u kierowcy. Jak już pojedziecie do Opery - metrem dotrzecie wszędzie. Jednorazowy bilet metra to ok. 2,5 Euro więc lepiej kupić coś "hurtem" Bilet można kupić w kasie lub w automacie ( menu również po angielsku co nie zawsze się zdarza w kasie:) ) Jeśli planujesz 5 dni w paryżu - kup bilet na 5 dni - możesz wybrać albo strefy 1-3 albo 1-5 . My wybraliśmy 1-3 i nie dało sie wszystkiego obejrzeć - strefy ponad 3 to juz pod Paryżem KOszt takiego biletu to ok. 25 euro/osobę. Możesz korzystać z metra, autobusów, i RER czyli "tramwaju" miejskiego, który tak na prawdę jest pociągiem . Metro kursuje od 5.30 do 1.00 w nocy Niektóre autobusy konczą kursowanie o 20.30 - niektóre później. Na każdej stacji metra i w hotelach dostaniesz darmową mapę Paryża z liniami metra, autobusów i godzin, kiedy kursują, Rer. Do biletu Visit Paris dołączona jest książeczka z kuponami rabatowymi. Knajpki, rejsy łodzią po sekwanie, muzea - warto zajrzeć. Dzień w którym skasujesz bilet liczy się jako pierwszy. "Rozliczenie" biletu nie jest godzinowe tylko dzienne. Jak zaczniecie podróż w sobotę to do końca środy możecie korzystać z tego biletu. Tak więc z lotniska De Gaulla - Roissy Bus Z lotniska Orly - OrlyBus na tych samych zasadach Autobusy jeżdżą co 15 minut. Do większości hoteli kursują też "shuttle", ale sprawdź, bo one obsługują głównie hotele położone w okolicach lotniska, a nie te w mieście ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 26.04.2009 22:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 Z lotniska to zalezy gdzie sie jedzie - mozna tez RERem na Chatelet - 8,40 euro z de Gaulle, na ktory oni mowia Roissy od dzielnicy, w ktorej sie znajduje. Z Orly mozna tez RERem tylko taniej jest, bo blizej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 26.04.2009 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 26.04.2009 22:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 Jak sie jedzie na Orly to jest jeden myk, trzeba dobrze patrzec, gdzie jedzie, bo mozna wyladowac w d... ciemnej. Nitki sie rozwidlaja, a lotnisko Orly to nie jest ostatnia stacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda 34 26.04.2009 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 Ja bedę jechać (a raczej tłuc się) autobusem. Mój mąż panicznie boi się latać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 26.04.2009 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 To współczuję. Szczególnie, że Paryż z lotu ptaka zapiera dech w piersiach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 26.04.2009 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 To Wy sobie Paryżujcie , a ja do roboty wracam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda 34 26.04.2009 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 Jakoś przeżyję, ale nie ukrywam, że mordęga straszna. Dobrze, że przystanki są średnio co 4 godz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda 34 26.04.2009 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 To Wy sobie Paryżujcie , a ja do roboty wracam Do jakiej roboty o tej porze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 26.04.2009 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 To Wy sobie Paryżujcie , a ja do roboty wracam Bladym świtem ? Łojmatkopolko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 26.04.2009 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 To Wy sobie Paryżujcie , a ja do roboty wracam Bladym świtem ? Łojmatkopolko... jak się sprężę to do bladego świtu skończę chyba potrzebuje kopa lub rażenia piorunem, tak dla motywacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda 34 26.04.2009 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 No dobra, ja wymiękam. Idę spać. Dobranoc Paryżanom, słodkich snów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 26.04.2009 23:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 Jakoś przeżyję, ale nie ukrywam, że mordęga straszna. Dobrze, że przystanki są średnio co 4 godz. Ja juz jestem za stara na autobusy, ale pierwszy raz bylam z ojcem i pojechalismy... Polonezem. Jedyne 22 h i bylismy na miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 26.04.2009 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 To Wy sobie Paryżujcie , a ja do roboty wracam Bladym świtem ? Łojmatkopolko... jak się sprężę to do bladego świtu skończę chyba potrzebuje kopa lub rażenia piorunem, tak dla motywacji... No to sobie pooglądaj co CIe czeka jak sie do roboty nie weźmiesz http://www.maxior.pl/film/113429/Piekne_zdjecia_piorunow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dashmag 27.04.2009 02:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Dodam tylko, ze Moulin Rouge to tzw pułapka dla turystów,szkoda czasu i pieniędzy, a w knajpkach zawsze dobrze zapytać o "house wine" czyli wino domowe, kupowane w dużych ilościach przez właściciela restauracji z porządnych winnic, ale zawsze jest naprawdę dobre i niedrogie.Dołączam się do rekomendacji Ducha, rejs po Sekwanie jest naprawdę warty polecenia, można zobaczyć katedrę z zupełnie innego ujęcia, nie tylko katedrę ale również inne architektonicznie wspaniale okolice .Nie zapomnij o czekoladzie, jest wiele wspaniałych cukierni w Paryżu, spróbuj La Maison du Chocolat. Zycze wspaniałych wrażeń . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 27.04.2009 02:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Witam nowego globtrottera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 27.04.2009 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 To Wy sobie Paryżujcie , a ja do roboty wracam Bladym świtem ? Łojmatkopolko... jak się sprężę to do bladego świtu skończę chyba potrzebuje kopa lub rażenia piorunem, tak dla motywacji... No to sobie pooglądaj co CIe czeka jak sie do roboty nie weźmiesz http://www.maxior.pl/film/113429/Piekne_zdjecia_piorunow się wzięłam , prawie skończyłam i jedyne co mnie trafiało to szlag. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarioAS 27.04.2009 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 cześć, tak w skrócie.. o co biega?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts