Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 36,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malgos2

12547

• malka

2492

• anjamen

1973

• wiolasz

1528

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Idę chyba spać... jutro 8.00 pobudka.. znaczy dzisiaj :)

Nefciu, Ty to masz normalnie dzień po dniu ostatnio jakieś okrągłe święta! 8) :D :D Gratulki! :D

Bo to taki rok : syn kończy 18, ja 40 :) Jest szansa, że obi eimprezy może odbęda sie w nowym domku :):) Zakręcony rok :)

a o czym Ty piszesz że Grzegorza wykorzystujesz??? ;)

wlaśnie zaglądalam do Twojego mieszkanka, stanełam na podlogach, a Ty już gadżety kupujesz??? Jakie są plany na najbliższy czas? Będziesz zagospodarowywać???

Nefer, to gratuluję takiego pięknego roku. Ja już niestety nawet pomarzyc nie moge że w 40 urodziny dziecko mi 18tkę skończy :(

Idę chyba spać... jutro 8.00 pobudka.. znaczy dzisiaj :)

Nefciu, Ty to masz normalnie dzień po dniu ostatnio jakieś okrągłe święta! 8) :D :D Gratulki! :D

Bo to taki rok : syn kończy 18, ja 40 :) Jest szansa, że obi eimprezy może odbęda sie w nowym domku :):) Zakręcony rok :)

Może i zakręcony, ale nigdy go nie zapomnisz... taki mały przełom w formie wodospadu... potem wszystko się uspokaja... 8) :D :D

a o czym Ty piszesz że Grzegorza wykorzystujesz??? ;)

wlaśnie zaglądalam do Twojego mieszkanka, stanełam na podlogach, a Ty już gadżety kupujesz??? Jakie są plany na najbliższy czas? Będziesz zagospodarowywać???

Nefer, to gratuluję takiego pięknego roku. Ja już niestety nawet pomarzyc nie moge że w 40 urodziny dziecko mi 18tkę skończy :(

Pisze o kobietach we wczesnym sredniowieczu, to i ojcowie kosciola mi sie przydaja od czasu do czasu. :roll: :roll: :roll:

Onna, ja tez na to szans nie mam, to Nefcia jest blyskawica. :wink:

ostatnio zwiedzając jeden kościoł uslyszalam od przewodnika,że Tomasz z Akwinu spojrzenie na kobiet ę mial laskawe i rozne "przesądy" obalal (znaczy nie żeby sam broil tylko zmienial myśłenie współczesnych) to prawda ekspertko????

No wlasnie bylo odwrotnie...

Zarodek płci męskiej staje się człowiekiem po 40 dniach, zarodek żeński po 80. Dziewczynki powstają z uszkodzonego nasienia lub też w następstwie wilgotnych wiatrów.”

Wartość kobiety polega na jej zdolnościach rozrodczych i możliwości wykorzystania do prac domowych

Kobiety są błędem natury... z tym ich nadmiarem wilgoci i ich temperaturą ciała świadczącą o cielesnym i duchowym upośledzeniu... są rodzajem kalekiego, chybionego, nieudanego mężczyzny... Pełnym urzeczywistnieniem rodzaju ludzkiego jest mężczyzna.”

Nie brzmi to zbyt zachecajaco... :roll: :roll:

Sa jak najbardziej. Cytowane w dzielach Tomasza. Moj lekko swirniety wujek - filozof napisal kiedys do papieza razem ze swoimi studentkami petycje, zeby Tomaszowi odebrac swietosc ze wzgledu na jego poglady na temat kobiet. :lol: :lol: :lol: Ja sie w ten temat nigdy nie wglebialam, zajmuje sie wczesnym sredniowieczem. Na pewno kontekst jest wazny, a tego nie zbadalam. Poza tym moj prof. twierdzi, ze im bardziej sie faceci zapierali, tym bardziej sie kobiet bali.

:wink:

no, teza dobra. A co do TOmasza to ten facet coś takiego mowil, że on przeciwnie do Arystotelesa chyba o kobietach, że go tlumaczyl to fakt i "uwspółcześnial , już sama nie wiem, trzeba by bylo sprawdzić... Tak mnie to zaintrygowalo więc spytalam ;)

idę zrobić inspekcję ;)

na wschodzie już świtać zaczyna...