Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Abonament RTV

mariusz12

Recommended Posts

Że jakimś cudem mogą istnieć media, w których dzięki Bogu nie uświadczysz Michała Kamińskiego ;-)

A kto to?

Poza tym nie zgadzam, się z Twoją wypowiedzią, bo niestety jedyne radio publiczne, którego słuchałam, to była Biska, ale dosięgło ją zkaczyzowanie. Już nie puszczają mocnej muzyki tylko jakieś pitu, pitu...

Myślę że sprawa płacenia abonamentu to kwestia pewnego poziomu dorosłości społecznej. Ja nie wiązałbym sprawy abonamentu ze sprawą jakości programów TVP. Abonament to jedno a programy w TVP do drugie. Jeśli z ustawy wynika że trzeba płacić to tak trzeba robić to kwestia kultury osobistej i uczciwości. Oczywiście ci którzy pieniądze abonamentowe wydają też powinni się kierować takimi samymi zasadami. Ale nie wolno nam wiązać jednego z drugim. Nie do nas należy decyzja o zwolnieniu z opłat. Albo jesteśmy obywatelami Rzeczpospolitej albo kieruje nami warcholstwo i prywata. Jeśli będziemy uważać że pomimo ustawy nakładającej na nas obowiązek płacenia wolno nam według uznania decydować że nie musimy płacić to zamiast gonić inne narody europy będziemy się cofać i udowadniać że słoma z butów nam wyłazi.

Większość forumowiczów pewnie wie ale dla tych co nie wiedzą chcę podać przykłady ze Sztokholmu pewnie jeszcze kilka pokoleń nam to nie grozi ale co mi tam.

Otóż w pewnym supermarkecie klienci (po podpisaniu umowy ze sklepem) robiący zakupy nie stoją wcale w kolejce do kasy, skanują sami wszystkie artykuły w swoich koszykach i płacą za zakupy kartami płatniczymi i wychodzą ze sklepu i nikt ich nie kontroluje !!!.U nas przy takim systemie pewnie pół sklepu by zostało rozkradzione. Jak pracownik jest chory to dzwoni do swojego zakładu pracy i o tym informuje telefonicznie wyłącznie na tzw. gębę i pracodawca mu wierzy, zwolnienie od lekarza przynosi dopiero gdy choroba przekracza 7 dni. itd. itp.

Pytam więc czy chcemy wyrwać się ponad nasze narodowe warcholstwo i pokazać że my też jesteśmy uczciwi czy wolimy bić godzinami pianę i sprzeczać się o byle g...o i dzielić włos na czworo.

Pozdrawiam