Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kiedy kłaść kafle na podłogówkę?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

decyzja podjęta.... wczoraj zaczęły robić się na ścianach kafle za pomocą mojego kolegi który szczęśliwie dla mnie wrócił własnie z kontraktu zagranicznego ....robi ściany, trochę mu z tym zejdzie (2 łazienki) , a na końcu zrobi podłogi w łazienkach ... w pozostałych pomieszczeniach z podłogami bawić się będzie mój małż z tatem za jakiś czas :roll: ...może nawet po rozgrzaniu podłogówek :roll:

ale łazienki będe miała zrobione przed rozgrzewaniem ... na elastycznym kleju nic nie powinno się stać :roll: ... mam taka nadzieję :wink:

odnajdę ten watek za rok i napiszę czy wszystko ok :wink: :D

• 5 weeks później...

Piszecie, że trzeba zrobić fugi w miejscach dylatacji jastrychu, a jak rozwiązać problem, kiedy płytki układane są w cegiełkę lub w karo i nijak nie można utrafić w te dylatacje?

U znajomej widziałam, że płytkarz zbroił prętami jastrych właśnie w miejscach gdzie przebiegają szczeliny dylatacyjne, czy tak jest poprawnie?

u mnie też z tym była zadyma.....bo hydraulikowi przypomniało się, że podłogówkę trzeba będzie wygrzać - tyle, że gazu nie mamy jeszcze podłączonego.........i o tym wiedział :x no cóż kominek wcześniej wstawimy i będziemy palić....tzn. trzeba będzie drzewo kupić, jeździć i palić :roll:

Dylatacje mam dookoła wszystkich ścian i przy schodach (listwy dylatacyjne); dodatkowo nacięcia jastrychu na wszystkich "progach" i skośne przy każdym wystającym narożniku zarówno w otworach drzwiowych jak i przy kominach.

Klej - płytkarz powiedział, że na elastyczny Sopro kładzie - więc taki kupiłam.

Czy coś popęka po grzaniu, które jeszcze się nie zaczęło - tego nie wie nikt :wink:

• 2 months później...
w takim przypadku powinno się stosowac maty rozdzielające

lub dodatkowe zbrojenie z siałki z włókna szklanego - najlepiej ok 200 g

klej wysoce elastyczny , siatka + klej wystarczająco nieweluje napreżenia

Mam duże pomieszczenie, w którym należałoby zrobić kilka skośnych dylatacji, ale to chyba niemożliwe. Płytki mają być ułożone w karo. Co to są za maty, dajemy je lub tę siatkę pod same płytki z klejem ? Salka ta nie będzie miała ogrzewania podłogowego.

Czy możesz więcej napisać na ten temat, lub podać jakieś dobre źródło informacji ?

• 1 month później...
  • 14 years później...