Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kiedy kłaść kafle na podłogówkę?

Recommended Posts

Wygrzałem porządnie. Posadzka była sucha jak pieprz.

Jaka procedura i jaka wilgotność w % i czym zmierzona?

Jak nie ma obaw o wilgotną wylewkę, to po uzyskaniu przez klej pełnej wytrzymałości (patrz dokumentacja/opakowanie Twojego kleju).

Edytowane przez Kaizen

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W temacie tych kafli - kończę układać gres na podłodze. klej żelowy. Niezafugowana.

Po ilu dniach mogę delikatnie odpalić podłogówkę?

Kolega glazurnik mówi że po 4-5 delikatnie można grzać.

Wersja książkowa - 3 tygodnie - odpada. W chałupie zgnilizna okropna.

_

Możesz włączyć ogrzewanie. Najlepiej, aby temperatura zasilania wynosiła nie więcej niż 26*. Pewnie obawiasz się czy płytki nie odspoją się? Nie popękają? I czy szkliwo na nich nie pokryje się pajęczynką. To wszystko nie jest takie proste. Jaka wylewka? Jakie płytki-format i rodzaj? Jaki klej został użyty?Co zrobiono z dylatacjami? Płytki można kleić na działającej podłogówce.

Ja może jako ciekawostkę napiszę, że mam u siebie gres 80x80cm. Na parterze jest płyta fundamentowa z zatopionym w betonie ogrzewaniem podłogowym. Na parterze mam ułożone około 65m2 gresu bez żadnych dylatacji i nic się nie dzieje a mieszkam w tym budynku już prawie 3 lata.

Płyta fundamentowa to zupełnie inna historia. Grubość, zbrojenie, obciążenie i masa akumulacyjna powodują, że nie ma właściwie szans się wykrzywić.

używałem kleju "wysoce elastycznego" w moim wypadku Atlas Plus.

"Wysoce elastyczny" to ściema marketingowa i o niczym nie świadczy. Elastyczne mają klasę C2

Znaczenie ma też odkształcalność (S1/S2).