Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Z obserwacji forum widzę, że coraz mniejsze zainteresowanie projektem, albo nowe osoby się nie dołączają do dyskusji :)

Bo to jest tak , że bryła domu pojawiła się w różnych biurach projektowych pod różnymi nazwami, niewiele zmieniona miała powodzenie przez kolejne trzy może cztery lata wiele tych domów powstało jednak ludzie nie interesowali się lub nie mogli znaleźć swoich projektów, a nie porównywali ich do innych.

Gdyby przeanalizować całe forum to większość projektów nie ma swoich wątków - ludzie pytają tylko o pewne rozwiązania i wtedy pojawiają się na forum by potem zniknąć na zawsze.

Teraz pojawiły się tzw. "stodoły" w kolorze szarym, czarnym i białym -antracytowym, nie wyglądające jak domy tylko jak nowoczesne sypialnie - ale taki jest trend, moda, ekologia i szeroko pojęta termo-oszczędność.

ps. Co do zamieszczonego zdjęcia - nie widać go w operze, widziałem w telefonie, ja już opanowałem "wkładanie do postu zdjęć" dawnym sposobem, ale jakbym miał to robić częściej to te utrudnienia wyeliminowałyby mnie z forum muratora już dawno:mad: i jeszcze te głupoty potwierdzające, że nie jestem robotem pomimo tego że jestem zalogowany!

Cóż pozdrawiam wszystkich serdecznie bo wiem , że niektórzy od czasu do czasu zaglądają w swój dawny wątek, by sprawdzić czy ktoś coś napisał , albo czy po prostu jeszcze żyje:lol2:

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A z tytułu , że w wątku dużo umieściłem ze swojego domu:cool: to napiszę , a może raczej zamieszczę zdjęcia czym ostatnio się zajmuje.

Stworzyłem coś w układzie Smart Home albo IQ co zresztą mam w stopce każdej odpowiedzi. Nie jest to rzecz która zastępuje rozum właściciela, ale wspomaga, informuje i ułatwia obsługę domu.

Działa to na panelu INT TSI 7" i obsługuje Integrę 128 plus , oraz kilkanaście innych równie skomplikowanych peryferii:p - całość jest podłączona do wszystkich instalacji w domu i telefonów komórkowych mieszkańców(oczywiście z różnymi uprawnieniami) działa jest bezobsługowe, nawet bezawaryjne:yes: przy czym serwis i modułowość pozwala na duże możliwości.

A jak to się przedstawia - zapewne mieszkańcy M36a zobaczą znane miejsca i elementy.

Pozdrawiam

ps. projekt jest cały czas w modernizacji, więc zmienia się jeszcze, zapewne będzie trochę trwało nim graficznie poprawi swój wygląd ale grafikiem komputerowym nie jestem a czasu na tym schodzi.

panel sterowania.jpg

nawodnienie.jpg

garaż.jpg

solar.jpg

wentylacja.jpg

• 2 weeks później...
Świetna robota! Też od dłuższego czasu szukam, czegoś co będzie integrowało wszystkie systemy w domu i generalnie jest z tym problem. Widzę, że masz kafelek 'Monitoring' - czy tam możesz zobaczyć obraz z kamery? Jeżeli tak to jakie kamery są obsługiwane?
Dokładnie, można tylko podejrzeć, obraz pomimo iż kamery są ruchome jest statyczny. Te funkcje obsługuje tylko rejestrator i apka w telefonie. Wpisuje się adres internetowy i IP nadany przez system monitoringu z rejestratora. U mnie jest 8 kamer 6 i 8 Mpix dahua. Wszystko po kablu(nie wifi)Jest jeszcze opcja wideodomofonu i "coś" na przyszłość.

• 6 months później...

Ostatnio nawet sprawdzałem i nic takiego nie miało miejsca. Może jakieś "nieszczęsne" odchudzanie więźby było? Ja mam dach pokryty ciężka dachówka ceramiczną i w tym względzie więźba wykonana zgodnie z projektem.

Tak przyznać się to przez 10lat zamieszkiwania nic z domem niepokojącego się nie dzieje.

• 6 months później...

Żywy :)

Fajne znaleziska.

Drugi projekt ma powiększony salon względem tarasu - i fajnie sobie to wykombinował, że zrobił dodatkowe zadaszenie. Przewijał się na forum ten temat. Chociaż salon i tak uważam w naszym projekcie jest duży to ten dopiero robi wrażenie :)

Dom z projektu pierwszego był wystawiony za 997 tyś 4 lata temu.

Drugi projekt jest wystawiony za 1 595 tyś.

Ja oceniam, że nasz by był gdzieś pomiędzy tymi dwoma.. Jak się budowaliśmy 2017-2018 to wtedy wydawało mi się, że ceny budowy i nieruchomości są kosmiczne, szczególnie, że sąsiedzi którzy budowali się 5-6 lat wcześniej stawiali domy za 60-70% tego co my wydaliśmy, ale jak się teraz na to patrzy to była wtedy taniocha.

• 9 months później...

W końcu udało nam się skończyć dużą łazienkę. W środku dom jest już praktycznie ukończony w 99%....czas zabierać się za to co jest na zewnątrz.

Wszystkiego dobrego w nowym roku wszystkim.

[ATTACH=CONFIG]467635[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]467636[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]467637[/ATTACH]

• 6 months później...