Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

S1570 SPLIT To bardzo dobra jednostka, i u mnie też pracuje ta na 8 gniazd.

Jednak jak widzisz, te jednostki są dość drogie, ja nie proponuję akurat tej firmy jednak mam taki bo pod uwagę o czym nie wspomniałem brałem to, że to odkurzacze które wymyślili amerykanie i oni byli chyba prekursorami w ogóle OC.

Jest wątek na forum o OC tam chwalą zupełnie inne i o wiele tańsze.

Co do zakupu całości tzn kompletu z wężami ssawkami itp to nie polecam takiego rozwiązania bo to strata pieniędzy, lepiej zastanowić się co tak naprawdę jest potrzebne i to zakupić wychodzi taniej, a elementy są lepszej jakości.

Ja kupiłem sobie coś takiego :) bardzo pomocna rzecz :)

137.jpg

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W Naszym domu jest 5 gniazd i 3 szufelki. Korzystam z węża dł. 9m i rozciągliwego 2-7m w garażu.

Cześć City

Masz w domu aż 5 gniazd?:eek:

gdzie i po co aż tyle?

U nas są tylko dwa i w zupełności wystarcza:yes: a salon większy.

do tego dwie szufelki, fakt mogłem zrobić jeszcze jedną ale...

wąż mam też 9m

Pozdrawiam;)

Witam , mam pytanko : czy ktoś z was kożysta z odkurzacza centralnego. Jaką jednostkę centralna wybrać , czym się kierować przy wyborze. No i oczywiście jak się spisuje. Wady zalety.... Pozdrawiam. Darek i Aga

Darek byłeś u nas jak była jeszcze surówka, więc odkurzacza jeszcze nie było.

Chcesz to podjedź zobaczysz moją jednostkę.

Cyklonowy bez workowy chińczyk, podróba elektroluksa,pojemnik na śmieci

w kształcie wiadra.

Chodzi już czwarty rok kosztował 2.2 tys z akcesoriami,

(gniazda szufelki rura itp) sprawdza się zaj....:D

siła ciągu małego odrzutowca;)

zbiornik na to co wciągnie opróżniam raz na 3-4 m-ce

Handluje i montuje to firma która ma siedzibę nie daleko mnie.:yes:

Pozdrawiam

Edytowane przez jwak

Cześć City

Masz w domu aż 5 gniazd?:eek:

gdzie i po co aż tyle?

U nas są tylko dwa i w zupełności wystarcza:yes: a salon większy.

do tego dwie szufelki, fakt mogłem zrobić jeszcze jedną ale...

wąż mam też 9m

Pozdrawiam;)

Salon, korytarz x 2, wiatrołap, garaż, szufelka kominek, kuchnia, wiatrołap

Salon, korytarz x 2, wiatrołap, garaż, szufelka kominek, kuchnia, wiatrołap

Ja mam jedno w korytarzu do sypialni,

drugie w salonie przy kuchni.

Wąż 9 m spokojnie wystarcza z zapasem.:yes:

Garaż obsługuje bezpośrednio z odkurzacza.

Szufelki w wiatrołapie i kuchni.

Żałuję że nie zrobiliśmy przy kominku.:(

U mnie w odkurzaczu nie ma gniazda technicznego, a w korytarzu mam gniazdo również na wprost kotłowni/pralni. Podczas prasowania bardzo się nakurzy stąd moja połowa bardzo lubi rozwinąć taki 2 m wąż i nim posprzątać.

Mamy dokładnie tak samo - jedno gniazdo przy sypialni, jedno w salonie przy kuchni, jedno w jednostce w garażu. Szufelki w kuchni i przedpokoju i też żałuję, że nie ma przy kominku....

Mamy też gniazdo na poddaszu - co z perspektywy czasu uważam za niepotrzebne - jeszcze w życiu nie zatargałam tam 9-cio metrowego węża i raczej nie mam zamiaru :)

Jednostkę mamy Beam - raz na 4 - 6 m-cy opróżniam pojemnik i czyszczę filtr. Działa bez zarzutu. Fajną opcją jest włączanie odkurzacza oraz regulacja mocy w rączce.

Generalnie dla mnie odkurzacz centralny to super urządzenie. Samo co prawda się nie odkurzy, ale jest to duże ułatwienie, a i koszt nie jest już w tej chwili jakiś ogromny, tak więc naprawdę warto moim zdaniem

Pozdrawiam :)

• 1 month później...

Cześć przystankowicze :)

Co u Was?

U mnie prace ogrodowe trwają w najlepsze!

Zrobiłem opaskę ze żwiru 16-32. Nie chciałem białego grysu bo: 1. wszyscy mają, 2. kosztuje 350 za t a żwir 80 za t ;)

https://s31.postimg.org/korp4udbv/20160701_165959.jpg

https://s31.postimg.org/a3s5ykkx7/20160701_170006.jpg

Trawka już rośnie, czekam aż trawnik poprawnie się jeszcze zagęści, ale już nie jest źle.

Drzewka zasadzone, ale chwilami przegrywają bitwę z różnymi zwierzętami ;)

i TARAS... robię taras, SAM! I jestem z tego dumny :)

https://s32.postimg.org/4graychzp/20160618_180201.jpg

https://s31.postimg.org/h6ehqw6e3/20160621_144703.jpg

https://s31.postimg.org/5sd7k01vf/20160630_200821.jpg

https://s32.postimg.org/dqi3z07j9/20160630_200830.jpg

Jeśli chodzi o wiatę na drewno to finalnie zdecydowałem się na podłoże ze starej cegły rozbiórkowej. Dostałem od znajomego w dobrej cenie. Wybór taki bo zamówiłem sobie w maju drewno do kominka w skrzyniopalecie i koleś przyjechał i zdjął normalnie HDSem. Powiedział, że następnym razem jak będę miał utwardzone to weźmie paleciaka i wjedzie mi po prostu paletami do wiaty co wyeliminuje układnie. Cegła będzie wyglądała ładnie. Jak się ją jeszcze odrobinę wyszlifuje to spełni moje wymagania estetyczne :)

A oto wczorajsza niespodzianka. Około 10.00 po śniadaniu siedzieliśmy sobie w salonie :)

https://youtu.be/CVl5vK0LU1Y

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
Mam pytanie do czy warto dopłacić do styropianu o grubości 15cm by wziąć szary?

Ponoć prócz lambdy 0,032 / 0,040 ma słabszą przyczepność?

Jak myślicie warto?

Tak jak kolega wspomniał, 15 to trochę mało nawet szarego- u mnie jest 20 i mogło być 30 ale ...

Zauważ jedno, że ceny energii nie będą niższe, nie dołożysz już ocieplenia( grubszą warstwę) w ogóle nie wymienisz ocieplenia a różnica nie jest w cenie, aż tak duża, aby nie opłacało się dać jak najwięcej i czerpać tylko korzyści zarówno latem jak i zimą.

Co do przyklejenia to nie wiem gdzie problem?u mnie przyklejony na klej do siatki i zakołkowany trzyma się do dzisiaj :) próba dokonana wcześniej poprzez samo przyklejenie i oderwanie skończyła się wyrwaniem styropianu ze struktury płyty, klej nie puścił.

Pozdrawiam

• 1 month później...

cześć,

Wątek chyba coś podupadł. Dla ożywienia tematu wkleję zdjęcia z ostatniego weekendu. Ułożyłem drewno w drewutni. #gotowynazimę :)

http://s9.postimg.org/4j81xqspb/20160918_181307.jpg

http://s21.postimg.org/4n5847n6f/20160918_181254.jpg

Skończyłem też taras. Zrobię niedługo zdjęcia i wrzucę aby pokazać jak się prezentuje w dzień i w nocy :)

• 2 weeks później...

Ale cisza!!!!!!szok wszyscy zapewne tak zachwyceni są tym że już mieszkają , a Ci co budują zastanawiają się co wybudowali że nie mogą nic pisać :)

A u mnie coś powstaje, coś się zmienia - rośliny porosły, działka zarosła, a domek stał się taki jakie oglądałem gdy sam zaczynałem się budować i zazdrościłem tym wszystkim, że już mieszkają.

Mija kolejne lato i będzie to już 5 ! rok jak mieszkamy.

Pochwalę się co uruchomiłem tego lata, zabudowałem hydrofornie gdzie jest i studnia i wyszło coś na wzór kaskady...woda sobie płynie a że jest przy wejściu i przy ławeczce bardzo miło się spędza czas przy szumiącym strumyku. Wiadomo wiele jeszcze do wykończenia ale coś już tam powstało i działa z czego się cieszę.

Ponadto już jesień i trzeba dosadzić parę roślin , bo wiosną jak wszystko zacznie ładnie rozkwitać będzie jeszcze ładniej.

Brakuje jeszcze profesjonalnej pompy do kaskady, ale działa również na tej do wody brudnej. zakupiłem doświetlenie, aby i wieczorem było ładnie, dodatkowe kilka ciekawych elementów kamiennych zwieńczy całość i osiągnę efekt który mnie zadowoli.

W tym miejscu również chciałem się pochwalić, że zdobyłem wyróżnienie za dach naszego domku i pomieszczeń gospodarczych w konkursie Muratora i otrzymałem Tablet Samsunga :)

Odnośnie tego co pokazałem na fotkach to wiem , że o gustach się nie dyskutuje i komuś może się to podobać, a komuś nie, ale ja bardzo lubię kamień pod każdą postacią, i sosnę sam nie wiem dlaczego? ale.....stąd moje poczucie piękna jest w tym kierunku.

Pozdrawiam serdecznie i już nie "truję" tylko pokazuję:)

IMAG0836.jpg

IMAG0839.jpg

IMAG0880.jpg

IMAG0883.jpg

IMAG0885.jpg

Dzień dobry wszystkim,

dawno tu nie zaglądałam, ale widzę, że wątek o naszym domku trochę podupadł

Ciekawe czy powstają jakieś nowe Spokojne Przystanie?

City - gratuluję wyróżnienia w konkursie, możesz napisać coś więcej o tych pomieszczeniach gospodarczych?

Ogród masz piękny, pięknie wszystko zarosło, te murki i kamienie robią super efekt - bardzo mi się podoba :)

My w tym roku skończyliśmy wykańczać domek, powstała wiata na samochód z drewutnią, w końcu zrobiliśmy kostkę przed domem, nawieźliśmy kamienia na drogę, tak więc skończyło się błoto i kałuże. Poza tym umeblowaliśmy pokój komputerowy - to było ostatnie czego brakowało nam w domku. Ogród to moje oczko w głowie, tak więc też ciągle coś dosadzam, przesadzam, przycinam, niestety u nas działka niewielka, więc nie mogę się rozpędzić tak, jakbym chciała, ale i tak na brak roboty ogródkowej nie narzekam :)

W lipcu minęły 4 lata od wprowadzki i dalej z pełnym przekonaniem stwierdzamy, że mieszka się super :)

Pozdrawiam Przystaniowiczów :)

IMG_20160707_205639.jpgIMG_20160606_192147.jpgIMG_20160713_202258.jpg

Witam

A ja się pochwalę elewacją, tzn. częściową :)

Zrobiliśmy dwie ściany w klinkierze plus wjazd do garażu. Za dwa tygodnie wchodzi ekipa od tynków więc jak wszystko będzie gotowe to wrzucę kilka fotek.

Chcieliśmy jeszcze zrobić podjazdy, ale niestety płytki elewacyjne pochłonęły całe oszczędności:bash:

Edytowane przez patrykf

Witam serdecznie,

rozmyślam nad wyborem Spokojnej Przystani. Rozmyślam jeszcze czy wybrać wersję z jednostanowiskowym garażem czy wybrać projekt A lub C z dwustanowiskowym. Szczerze na pierwszy rzut oka najbliżej i do wersji C.

Czy ktoś z forumowiczów zgodził by się na odwiedziny mojej osoby i sprawdzenie jak w rzeczywistości prezentuje się dom.?