Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie,

rozmyślam nad wyborem Spokojnej Przystani. Rozmyślam jeszcze czy wybrać wersję z jednostanowiskowym garażem czy wybrać projekt A lub C z dwustanowiskowym. Szczerze na pierwszy rzut oka najbliżej i do wersji C.

Czy ktoś z forumowiczów zgodził by się na odwiedziny mojej osoby i sprawdzenie jak w rzeczywistości prezentuje się dom.?

Mój domek :) M36aL

Jest w projektach muratora ...jako realizacja :) http://projekty.muratordom.pl/projekt_spokojna-przystan-wariant-i,540,0%2C0.htm

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

My czekamy na fachowców od ocieplenia.

Domek już w tym miesiącu ma być ogrzewany więc w zimie zaczynamy prace wewnątrz.

Na tą chwilę domek jeszcze się nie prezentuje najlepiej, szary, ciemny, ale będzie co wspominać dla tego zdjęcie :) PD0_6070.jpg

Edytowane przez loookas

Dzięki wielkie za zaproszenie, jak wygospodaruje troszkę więcej czasu umówimy się na odwiedziny ;-)

Macie może zdjęcia ze środka oraz z zewnątrz domku jak wygląda po wykończeniu, oraz projekt co zmieniliście w pierwotnym projekcie, żeby było bardziej funkcjonalne?

Jak wyglądały u was koszta poszczególnych etapów?

Edytowane przez arti17cf

Cholera niewiele mi to mówi :)

Ja tam prosty chłop jestem. Wiem, że to nie ceramika, ani silka, beton komórkowy też nie. Keramzyt jakiś?

Tak naprawdę nie wnikaj - w niektórych rejonach z tego nie budują bo się boją,

Jeśli posiada wszelkie certyfikaty jest ok

to tzw żużlobeton bardzo popularny w tym rejonie Polski, trwały ciepły i eco.

Pozdrawiam

Witam serdecznie,

rozmyślam nad wyborem Spokojnej Przystani. Rozmyślam jeszcze czy wybrać wersję z jednostanowiskowym garażem czy wybrać projekt A lub C z dwustanowiskowym. Szczerze na pierwszy rzut oka najbliżej i do wersji C.

Czy ktoś z forumowiczów zgodził by się na odwiedziny mojej osoby i sprawdzenie jak w rzeczywistości prezentuje się dom.?

Jeśli masz ochotę zobaczyć domek z pojedynczym garażem, to zapraszamy serdecznie do Mysłowic :)

Ale szczerze? Jeśli masz miejsce na działce i wahasz się miedzy wersją z pojedynczym a podwójnym garażem - buduj z podwójnym - po pierwsze podwójny garaż jest wygodniejszy, po drugie w tej wersji jest łazienka z oknem, po trzecie jest garderoba.

Ale jeśli chciałbyś się upewnić co do słuszności decyzji - zapraszam do obejrzenia wersji z jednostanowiskowym garażem.

Pozdrawiam :)

No to fakt lepiej nie wiedzieć pewnych rzeczy, np. płyta kartonowo-gipsowa ;)

W razie czego też zapraszamy do naszej spokojnej w okolicach Żor na Śląsku, wariant III L,

Wprowadzamy się dopiero za 8 miesięcy, ale dzięki uprzejmości forumowiczów i nie tylko odwiedziliśmy kilka wersji kradnąc parę pomysłów do swojego projektu.

Uważaj bo to dom z pustaków żużlowych, chodzą plotki że w takich domach całym rodzinom zęby wypadały, jeśli jakimś cudem ktoś przeżył ;)

Edytowane przez loookas

• 4 weeks później...

Wprowadzamy się dopiero za 8 miesięcy, ale dzięki uprzejmości forumowiczów i nie tylko odwiedziliśmy kilka wersji kradnąc parę pomysłów do swojego projektu.

A zdradzisz jakie zmiany zrobiliście?:)

Mój projekt już leży w urzędzie miasta Ruda Śląska z wnioskiem na pozwolenie, ale i tak na razie utknęliśmy ze względu na drzewa na drodze gminnej..

Cześć i czołem,

Ja kolejny raz zostałem bohaterem w domu - zrobiłem córce domko-łóżeczko :)

https://s18.postimg.org/qwo5khx21/20161113_175340.jpg

https://s14.postimg.org/yb7x8r3ox/20161113_175327.jpg

Dodatkowo widać moje dogadywanie z dość skomplikowanym systemem ogrzewania dało plon. W zeszłym roku moje średnie zużycie gazu w listopadzie wynosiło 6,5m3/dobę. W tym roku mimo zimniejszego miesiąca mam 4,5 m3/dobę. Piec włącza się raz na dobę. Nie jest źle :)

A zdradzisz jakie zmiany zrobiliście?:)

Powiększyliśmy o 0,7 m jadalnię kosztem tarasu zadaszonego.

Kominek jest wbity do spiżarni, nie wystaje na pokój.

Zrezygnowaliśmy z ubikacji w garderobie, ale media są w razie czego doprowadzone.

Drzwi na taras nie zadaszony z salonu duże przesuwne.

Brak małych drzwi z salonu na zadaszony taras.

Brak ścianki oddzielającej jadalnię od salonu.

Dodatkowe wyjście z garażu na podwórko.

Dodatkowe okna w garażu i w salonie.

Dodatkowe pomieszczenie 4,8m2 kotłownia wejście z garażu.

Dodatkowa malutka ubikacja w garażu.

Garaż poziomem o jeden pustak niżej od domu.

Zapraszamy w razie czego to przedstawimy powody którymi myśmy się kierowali przy tych zmianach.

Pamiętam że zmian w planach było więcej, ale na żywo wygląda to zupełnie inaczej i z części zrezygnowaliśmy.

Tak jak wcześniej już pisałem, są to zmiany wprowadzone dzięki gościnności innych użytkowników tego projektu.

Edytowane przez loookas

Jak oceniacie koszt szacunkowy wykonania domu podany przez muratora z tym co was spotkało osobiście? Czy są to w miarę ceny zbliżone, czy rozbieżności były zbliżone? Zdaje sobie sprawę, że na cenę wpływa wiele czynników, ale czy za wariant III, gdzie cena stan surowy zamknięty podana jest 207.000 netto w jakimś stopniu odzwierciedla faktyczny koszt budowy? W jakiej kwocie w waszym przypadku zamknął się stan surowy zamknięty i w jakim wariancie był projekt?

Witaj, mój wariant I pomimo wydłużenia garażu o 2m i podniesienia parteru do 2,90 kosztował 187 tyś brutto ale z maksymalnym wkładem pracy z mojej strony. Jedyne ekipy jakie były na budowie to goście od stropu ( bo zmieniłem na betonowy) i dekarze. Cena muratora dość realna ale trzeba pochodzić za materiałami.

Dla mnie nierealna. U mnie same okna prawie 40 000 pln ;)

Słuchaj pytanie dla mnie z czapy zadałeś. Jest tyle zmiennych, że nie da się na to pytanie odpowiedzieć. chcesz dachówkę czy blachę. Strop lany czy lekki? Okna montowane a ciepło czy standard?

Pytanie bez sensu. A dla mnie właśnie temat cen materiałów to jest dość przereklamowany. Nikt nic za darmo nie daje. Nie ma opcji żebyś znalazł coś 30 czy 40% taniej. Roznice są groszowe. Jakbyś nic nie robił tylko biegał i ceny sprawdzał to oszczędzisz 10, 15 tys(jak masz szczescie). Przy inwestycji rzędu 600 tys to kropla. Lepiej poświęć ten czas i wybierz odpowiednie technologie. tyle ode mnie.