Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zimaaa trzymaaa to fakt.

Ciekaw jestem jak w tak niskich temperaturach "styczeń" wyglądają rachunki za gaz w naszych spokojnych?

Ja niestety nie zdążyłem z ociepleniem ścian, więc mam do zapłaty za 200m3 przy 7.5*C

Oj zobaczymy...w styczniu, a może po styczniu nie ma co gdybać ile?. Właśnie nowy rok rozliczeniowy się zaczął wiec czas na podsumowanie będzie za 11 miesięcy. Błędem byłoby liczenie okresów grzewczych no chyba, że ktoś zużywa gaz tylko na CO , ale to i tak nie jest miarodajne.

Moje wydatki są podane wcześniej, za rok napiszę jakie były za tą zimę :)

Pozdrawiam

Czołem. Zimą trzyma mocno i chyba luty nie będzie rozpieszczal również. Mi wyszło za styczeń 201 m3. Okazyjnie weekendowo paliłem kominkiem. Po dogadaniu się z systemem grzewczym notuje znaczny spadek zużycia. W zeszłym roku miałem 300m3 a w tym roku styczeń zimniejszy. Moje prognozy przewidują że zejdę poniżej 13350 kWh rocznie i będę mniejsze opłaty stałe. 20 netto zamiast 50 netto. Edytowane przez songoku_xxx

Mi wyszło za styczeń 201 m3. Okazyjnie weekendowo paliłem kominkiem.

Moje prognozy przewidują że zejdę poniżej 13350 kWh rocznie i będę mniejsze opłaty stałe. 20 netto zamiast 50 netto.

- No to wynik rewelacyjny!!! Z tego co pamiętam to masz ocieplenie 20cm, a ja 15cm i strop drewniany, ja lany.

Takiego stycznia chyba dawno nie było dla tego pytam bo wielu "znajomych" próbuje mi wmówić że przy takich mrozach to za gaz się nie wypłacę.

Dzięki waszym informacją okazuje się że wcale nie jest tak źle.

Takie roczne zestawienia są najlepsze, Pożyjemy zobaczymy, chyba nie ma co gdybać.

Edytowane przez loookas

Ja listopad i grudzień miałem rachunki po 300 PLN. Za styczeń będę miał 400(z czego ponad 60 PLN to opłaty stałe). Mam rozliczenie miesięczne to mogę precyzyjnie powiedzieć.

Dopisek

Dawno mnie nie było i dopiero teraz zauważyłem na poprzedniej stronie wpis Citi.

Ja cały 2016 (do kwietnia słabe ustawienia systemu) opedzilem za 1342m3 gazu (15099 kWh)i 2903,95 PLN. i tak się zastanawiam Citi czy Ty masz taki tani gaz(a może tak mały współczynnik konwersji) czy może to kwota za samo paliwo bez opłat stałych?

Edytowane przez songoku_xxx

• 1 month później...

Witam wszystkich serdecznie

Wróciłem sobie z wyprawy - gdyż postanowiłem w tym roku odwiedzić Poznań - i wystawę Gardenia 2017.

Dla mnie to trochę daleko bo prawie 600 km, ale czego się nie robi dla wrażeń, ogrodu i poznania czegoś nowego:)

Napiszę tak - jestem pod wrażeniem mnogości produktów, roślin, aranżacji,zarówno ogrodów jak i domów. Spotkałem wielu ciekawych ludzi z którymi mogłem porozmawiać i których mogłem zapytać o niektóre problemy zarówno w ogrodzie jak i domu. Fajne takie wystawy tylko szkoda, że tak daleko.

Oczywiście w Poznaniu spędziłem kilka dni więc wrażeń było więcej, a i zdjęć troszkę :)

Pozdrawiam wszystkich poniżej kilka fotek....z wystawy

IMG_0182.jpg

IMG_0188.jpg

IMG_0199.jpg

IMG_0237.jpg

IMG_0280.jpg

Ładne zdjęcia. Ja jednak nie jestem z tych ogrodników. Chyba jestem wkręcony raczej w bebechy domu niż kwiatki :)

Po lutym (142m3 zużycia) zszedłem poniżej magicznej granicy 13350kWh zużytej energii rocznie (12 miesięcy wstecz). Nawet jak już rachunki utrzymają się na poziomie zeszłorocznym to w sierpniu będę miał już niższe opłaty stałe miesięcznie (20,06 zamiast 49,92 PLN netto). Przekłada się to na 36,73 na rachunku brutto mniej co daje z kolei 440 PLN rocznie oszczędności :)

:wiggle::wiggle::wiggle:

Witam wszystkich serdecznie

Wróciłem sobie z wyprawy - gdyż postanowiłem w tym roku odwiedzić Poznań - i wystawę Gardenia 2017.

Dla mnie to trochę daleko bo prawie 600 km, ale czego się nie robi dla wrażeń, ogrodu i poznania czegoś nowego:)

Widzę City, że zeszły weekend spędzaliśmy w tym samym miejscu :) My też byliśmy na tych targach, mieliśmy troszkę blizej - 450 km :)

Generalnie wrażenia mam podobne do Twoich, dla mnie minusem było, że większość stoisk nie prowadziła sprzedaży detalicznej. Ale ok, rozumiem, że nie taki był cel tych targów, nie mniej jednak szkoda. Ale ogólnie impreza bardzo udana, zainspirowałam się, czekam na cieplejsze dni, żeby móc zacząć szaleć w ogródku :)

....., czekam na cieplejsze dni, żeby móc zacząć szaleć w ogródku :)

Mnie bardzo interesowało szczepienie roślin szczególnie jabłoni...udało mi się coś dowiedzieć dodatkowo kilka elementów mogłem podpatrzeć i kilka szczepionych drzewek sobie przywieźć.

Pozyskałem też troszkę cennych cebulek i roślin( jak piwonię koperkową) którą jest bardzo trudno dostać i kilka odmian Lili. Kupiłem również sekator elektryczny do żywopłotu.

Tak jak piszesz zakupów wiele nie można było poczynić na wystawie, ale jak się okazało adresy są aktywne i zakupy przez internet za pomocą pozyskanej "wizytówki"z targów bardzo cenne.

Chciałem być więc skorzystałem z zaproszenia firmy Lilygarden i miesięcznika "Magnolia" i spędziłem tam dwa dni.

Teraz już inne wystawy ale bliżej :)

Pozdrawiam serdecznie

Witam serdecznie

Coraz bardziej robi się wiosennie. Dzisiaj zrobiło się ładnie ciepło, pierwszy szczegółowy przegląd ogrodu uwidocznił wiele potrzeb w tym wymusza większą dbałość o teren zielony.

Postanowiłem zakupić sobie kolejne urządzenie które wspomoże ciężką i nierówną walkę z przyrodą w tym z coraz gorszym stanem trawy. Zarastającą mchem i chwastami.

Jako że nie korzystałem jeszcze z takiego urządzenia oczekuję po nim wiele :)

Zakupiłem sobie weltykulator Pubert cesar który czeka na...... bardziej osuszenie terenu....oj będzie się działo :)

Na razie zalałem go świeżym olejem i zatankowałem

IMAG1349.jpg

IMAG1348.jpg

• 2 weeks później...
Niska.....ja płaciłam więcej.

Konkretną wycenę już mam od majstra po przeanalizowaniu projektu. Robocizna za fundamenty, chudziak, ściany wewnętrzne i zewnętrzne, więźba dachowa: 40.000 zł, (ogólnie stan surowy otwarty, bez pokrycia dachu).

p.s. kominów brak

Co myślicie o tym?

Ile płaciliście za usługę dekarza?

Edytowane przez arti17cf