Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czyli w tej sumie 48 tyś, masz już cały dach, tak?

Obliczałeś miej więcej ile wyjdzie Ciebie cały materiał na SSO?

Czym będziesz dach nakrywał?

Ja za pokrycie dachówką z więźbą 340m2 - 55 tys zł, ale to było 7 lat temu pomniejszyłem koszty gdyż zwrócono mi vat.

Czyli w tej sumie 48 tyś, masz już cały dach, tak?

Obliczałeś miej więcej ile wyjdzie Ciebie cały materiał na SSO?

Czym będziesz dach nakrywał?

Miałem na myśli cenę za SSO oczywiście, pomyłkowo napisałem SSZ :)

Tak - 48 z pokryciem dachówką. Dach dachówka cementowa Brass-a. Albo Teviva albo Romańska, różnica 6k, zobaczę na ile rozjedzie mi się budżet to będę decydował :)

Materiał SSO liczę 120 - 135k.

Chyba dużo nie przyoszczędzisz. Ja jestem do blacho-dachówki uprzedzony, bo rodzice montowali u siebie 10-12 lat temu, 2 lata temu wyskoczyła im rdza. Obejmowała ich gwarancja, więc producent przyjechał i pomalował to miejsce. Ale nie wygląda to już tak jak powinno. Może i była to jakaś wada produkcyjna, ale boje się, że i tak nie wytrzyma więcej niż 10-15 lat jeszcze.

Ytong 24

Chyba dużo nie przyoszczędzisz. Ja jestem do blacho-dachówki uprzedzony, bo rodzice montowali u siebie 10-12 lat temu, 2 lata temu wyskoczyła im rdza. Obejmowała ich gwarancja, więc producent przyjechał i pomalował to miejsce. Ale nie wygląda to już tak jak powinno. Może i była to jakaś wada produkcyjna, ale boje się, że i tak nie wytrzyma więcej niż 10-15 lat jeszcze.

Ytong 24

Właśnie muszę jakoś wycenić oba nakrycia, pewnie materiał wyjdzie podobnie, ale robocizna na dachówce może być droższa.

Ytong będziesz na klej czy na piankę stawiał?

Rozumiem, że także będziesz inwestował w Pompę Ciepła, dobrze rozumiem?

Tak - najprawdopodobniej w Panasonica albo Atalntic-a. Na razie u aslot-a mam zlecone wykonanie OZC. Jak mi określi potrzebną moc to będę wiedział w którym kierunku iść :)

Ty masz jakąś pompę wybraną?

Tak - najprawdopodobniej w Panasonica albo Atalntic-a. Na razie u aslot-a mam zlecone wykonanie OZC. Jak mi określi potrzebną moc to będę wiedział w którym kierunku iść :)

Ty masz jakąś pompę wybraną?

W mojej miejscowości jest BUDERUS, więc uderzam najpierw do nich. Mają mi wycenę przygotować z podłogówką oraz hydrauliką o podstaw. Dam znać jak będę wiedział coś więcej.

Planujesz gruntówkę u siebie? Ja raczej zdecydowany jestem na kolektor poziomy.

Nie znam rozwiązań buderus-a powiem szczerze.

Nie planuje gruntówki.

Ja się wzoruję na koledze K@mil-u z forum, tutaj ma koszty ogrzewania w domu podobnym do spokojnej przystań

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1-M9muUBTPVPyRGviDAP8Igv_WucixKrJdkyhCkExx4w/pubhtml

Dom Kaprys (Domowe Klimaty) https://www.domoweklimaty.pl/pl/projekty/3007/projekt-domu-kaprys - 121m2 całość OP + drabinka w łazience + wyłączony grzejnik w garażu na niskim parametrze. Ściany Porotherm 25P+W + 15cm biały styro, podłoga na gruncie 10cm EPS100, fundamenty 10cm EPS, lekki strop 20+10cm wełny. Okna Veka U=0.95 całe. WG. OZC 7kW by Asolt. PC PW Panasonic 3f 9kW

Witam

A ja chciałbym się podzielić efektem mojej elewacji:no: Całość trwała rok czasu ze względu na pewne komplikacje z wykonawcami:bash: (i z żoną) Na początku klinkier miał być tylko w kilku miejscach dla przełamania ścian, potem małżonka doszła do wniosku, że obkładamy ściany od strony kuchni i wejścia, aż w końcu obłożyliśmy również całą ścinę garażową i suma sumarum z 15m2 wyszło mi 75m2 klinkieru:jawdrop: W związku z tym mogę uroczyście oświadczyć, że "Polkowicka" Spokojna Przystań została w 100% ukończona:welcome: 1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg5.jpg

Edytowane przez patrykf

Witam

A ja chciałbym się podzielić efektem mojej elewacji:no: Całość trwała rok czasu ze względu na pewne komplikacje z wykonawcami:bash: (i z żoną) Na początku klinkier miał być tylko w kilku miejscach dla przełamania ścian, potem małżonka doszła do wniosku, że obkładamy ściany od strony kuchni i wejścia, aż w końcu obłożyliśmy również całą ścinę garażową i suma sumarum z 15m2 wyszło mi 75m2 klinkieru:jawdrop: W związku z tym mogę uroczyście oświadczyć, że "Polkowicka" Spokojna Przystań została w 100% ukończona:welcome: [ATTACH=CONFIG]386563[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]386564[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]386565[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]386566[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]386567[/ATTACH]

Zazdroszczę :) U mnie na razie dziura w ziemi..