Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki :)

Mam dylemat, czy montować takie drzwi jak u Ciebie, zwykłe, albo zwykłe + obok jakiegoś fix-a.

Trzeba zwrócić uwagę na to, że każde przeszklenie w wejściu spowoduje doświetlenie przedsionka - na pewno jest to bardzo korzystne i to dobry wybór.

U mnie np tego nie ma więc pozostaje tylko automatyka oświetlenia sztucznego.

W związku z tym, że jest to mój pierwszy wpis chciałbym powitać wszystkich forumowiczów.

Forum jest naprawdę imponujące i zwiera wiedzę, której próżno szukać gdzie indziej.

Mam nadzieję, że ja również dołożę cegiełkę i ktoś z forumowiczów skorzysta z mojego doświadczenia i wiedzy.

A więc tak, po długich rozważaniach co do wyboru projektu domu ostatecznie padło na "Samotną przystań" w wersji M36aL

Obecnie jestem na samym początku, czyli fazie aptacja projektu.

Mam pytanie czy ktoś budujących taki domek w Kujawsko - pomorskim lub w województwach ościennych i jest wstanie zaprosić mnie na wizję lokalną w celu zobaczenia tego projektu w realu. Interesuje mnie co najmniej stan surowy.

Z góry dziękuje za wsparcie.

A więc tak, po długich rozważaniach co do wyboru projektu domu ostatecznie padło na "Samotną przystań" w wersji M36aL

Z góry dziękuje za wsparcie.

Witam serdecznie - gratulacje wyboru

Pamiętaj jednak że nie jest to "Samotna przystań" lecz "Spokojna przystań" :) domek dla rodziny ale i dla samotników

Pozdrawiam

Dostałem wycenę od miejscowej firmy, który współpracuje z marką BUDERUS.

Instalację wodno-kanalizacyjną z ogrzewaniem podłogowy oraz pompą ciepła gruntową: Logatherm WPS K-1 8 kW z zasobnikiem 185 litrów i odwiertami 2 x 75 m na: 48.100 zł brutto

Styropian EPS100 grubość 10 cm na całą powierzchnię z garażem: 3.200 zł

Instalacja odkurzacza centralnego (jednostka TQD) z zestawem sprzątającym: 3.600 zł

Kompletna instalacja wentylacji mechanicznej z rurami, rozdzielacze , skrzynki rozprężne, anemostaty oraz rekuperator BUDERUS HRV2-140: 15.000 zł

Co myślicie drodzy koledzy o tej wycenie?

Instalację wodno-kanalizacyjną z ogrzewaniem podłogowy oraz pompą ciepła gruntową: Logatherm WPS K-1 8 kW z zasobnikiem 185 litrów i odwiertami 2 x 75 m na: 48.100 zł brutto

Na tym się zbytnio nie znam - pompa z odwiertami pionowymi - ale jeśli za całe CO i wodę z materiałami za 48 tyś to cena rozsądna

Tutaj mam wątpliwości czy, aby nie za mało tej izolacji - 10 cm - przy ogrzewaniu podłogowym i pompie ciepła - wszak elektrycznej - może generować dodatkowe zwiększone koszty - ja sam ma 20 cm, wiec jeśli masz możliwość zwiększ jej ilość - izolacji nigdy zbyt wiele

Instalacja odkurzacza centralnego (jednostka TQD) z zestawem sprzątającym: 3.600 zł
W miarę - rewelacji nie ma ale cena rozsądna.

Kompletna instalacja wentylacji mechanicznej z rurami, rozdzielacze , skrzynki rozprężne, anemostaty oraz rekuperator BUDERUS HRV2-140: 15.000 zł

Tutaj nie ma się czego czepiać cena b. dobra.

Co myślicie drodzy koledzy o tej wycenie?

A ten reku to nie za mały? nawet nie chodzi o to, że 140m3/h nie wystarczy, ale pewnie będzie głośny na najwyższym biegu.

Ja dostałem ofertę na:

- rekuperator OnyX Dream 400 z automatycznym bajpasem (400 m3/h dla 200 Pa - wyjście króćców do góry)

- sterownik z panelem LCD 3,2"

- syfon automatyczny

Koszt całkowity (robocizna + materiały): 15.100,00 zł brutto (w tym VAT 8%)

BUDERUS HRV2-140

Faktycznie nie zwróciłem uwagi(ale jestem gapa) wydajność trochę mała może dlatego oferta tak niska wydała się atrakcyjna :(

Teraz doczytałem i to 140m3/h przy max prędkości może okazać się zbyt mało. szczególnie, że producent podaje że do 120m2.

Dziękuje wam za zwrócenie uwagi, dobrze że można zawsze liczyć na waszą pomoc i sugestie :-)

Czy może, macie wycenę wykonania wieźby dachowej w naszych domkach? Chciałbym zrezygnować z tej usługi u swojej ekipy budowlanej na rzecz innej. Jestem ciekaw jaką sumę odliczą z tych 40.000 zł ( czy nie za niską przypadkiem).

Edytowane przez arti17cf

• 2 weeks później...
Fajnie to wygląda, gratuje postępów prac. Mam nadzieję, że u mnie za rok także już w podobnym okresie będę stał na podobnym etapie budowy. Liczę na kolejne fotorelacje z budowy oraz podzielenie się kosztami itp :-)

Dzięki :) na moim dzienniku są szczegółowo koszty rozbite. Na fundamentach machnąłem się o 5% na plus do szacunków. Zobaczmy jak będzie dalej :)

Dzięki :) na moim dzienniku są szczegółowo koszty rozbite. Na fundamentach machnąłem się o 5% na plus do szacunków. Zobaczmy jak będzie dalej :)

Ale jak widzisz nie masz się co martwić bo kolega arti17cf chce z Tobą " ....podzielenia się kosztami itp" więc i tak będzie połowę mniej :)

Polski język , trudny język...ale tak nawiasem pisząc powoli , powoli coś się z ziemi wyłania. Bacznie obserwujemy poczynania.

• 2 weeks później...
Dostałem wycenę dachu na dachówkę cementową oraz ceramiczną, co o tym myślicie?

[ATTACH=CONFIG]389873[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]389874[/ATTACH]

Wycenę dachówek ode mnie dostałeś, więc wiesz jak to z cenami u nas :)

Co do kosztów robcizny, to ciężko mi się odnieść, bo ja płacę za SSO, ale sąsiadowi sprawdzona firma z okolic koszt 1m2 wyceniła na 80-90 zł (z tego co mi się przypomina brutto).

Edytowane przez KrzysztofDagmara