Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
Zrob montaz na mowo to bedziesz mial spokoj.

No będę musiał coś pomyśleć :)

Dostałem wycenę dachu na dachówkę cementową oraz ceramiczną, co o tym myślicie?

[ATTACH=CONFIG]389873[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]389874[/ATTACH]

Dostałem ofertę na dachówkę celtycką z powłoką cisar (zazwyczaj ta sama cena co bałtycka) za 2,40 brutto

Czy możecie mi polecić jakiegoś dobrego producenta rolet i bram garażowych? Firma od której biorę okna posiada w ofercie PORTOS oraz ALUPROF produkowane przez PETECKI lub MIROLA z napędami MOBILUS, SOMFY. Mam znajomego, który posiada rolety PORTOS i jest średnio zadowolony, bo po 5 latach działają mu poprawnie 3 rolety w domu - reszta ma problemy, głównie z prowadnicami.

Co do bram to polecono mi KMT Stal.

Ja mam bramy i napędy krispola i jestem zadowolony. Co do rolet to jeśli jest się zdecydowany to nie ma co oszczędzać. Pracują w dość trudnych warunkach i biorąc pod uwagę że wykorzystywane średnio będą robić 4 cykle dziennie * 365 dni = 1460 cykli rocznie. Moim zdaniem nie ma szans na poprawną i bezawaryjną pracę przez kilka lat i dlatego ja się nie zdecydowałem. Ale to jest kwestia indywidualna.

• 1 month później...
  • 2 months później...

Cześć City.

Ja obecnie jestem w końcowej fazie papierologii. na razie wszystko powoli do przodu.

Początek budowy mam uzgodniony na okolice kwietnia 2018.

Zaplanowałem takie zmiany w projekcie, czy ktoś jeszcze coś by poprawił lub zaproponował coś jeszcze?

- brama garażowa podwójna

- likwidacja jednego okna w garażu, a dwa pozostałe 90x90 \

- w pomieszczeniu likwidacja jednego okna i zwiększenie drugiego do 150x140

- pomieszczenie 10: likwidacja jednego okna a drugie zwiększone do 150x140

- pomieszczenie 9: zwiększenie okna do 150x140 oraz likwidacja wyjścia an taras

- przeniesienie wejścia na poddasze do garażu

- likwidacja drzwi do korytarza

- likwidacja kominka

- pomieszczenie 4: likwidacja małych drzwi na taras oraz małej ścianki przy dużym stole

- pomieszczenie 3: likwidacja wyjścia na taras i zastąpienie oknem 90x120, likwidacja jednego okna w kuchni i zastąpienie go 150x120

- likwidacja drzwi z wiatrołapu do spiżarni

- czy warto z wiatrołapu zrobić drzwi do pomieszczenie przed garażem?

- przesunięcie ściany z kuchni w kierunku tarasu o 0,7 m

98b088bb24f5ab51.jpg

1.jpg

Edytowane przez arti17cf

Ja bym przesunął tą ścianę o 1 m ...netto czyli więcej w pomieszczeniu na gotowo o metr - będziesz zadowolony - Ja niestety nie zrobiłem tego i nieraz bardzo żałuję.

Drzwi warto zrobić, a do garażu zrobić techniczne.Dobry pomysł z podziałem drzwi :)....może jeszcze w tych lewych drzwi? widziałem takie bramy- warte zastanowienia.

" likwidacja drzwi z wiatrołapu do spiżarni" - tu są zdania podzielone.....z zakupami do kuchni przez salon....ja mam tak i nie widzę problemu, ale znam osoby co widzą w tym utrudnienie.

Ogólnie zmiany bardzo podobne do moich.

A co u mnie.....pochwalił bym się ale wszystko pozaczynane , czasu brak a pracy jeszcze wiele :)

Ogólnie kończę to co kiedyś zacząłem:

Kaskada -zielony daszek na hydroforze :)

Gril,piec chlebowy i suszarnie grzybów i owoców :)

Ale wszystko i na wszystko trzeba czasu ..

Najważniejsze wspaniale się mieszka a na działce cudownie wypoczywa szczególnie patrząc jak wszystko ładnie rośnie

Pozdrawiam

IMG_1620.jpg

IMG_1610.jpg

IMG_1612.jpg

IMG_1614.jpg

Super to wygląda u Ciebie City, nic tylko pozazdrościć ;-)

Bardzo dobry pomysł z drzwiami w bramie garażowej ;-)

Uwzględniłem Twoja podpowiedź u architekta i:

- przesunięcie ściany z kuchni w kierunku tarasu o 1 m

- zmiana okna w pokoju 11 na 120x140, obawiałem się, że 150x140 będzie za duże na ten najmniejszy pokój, jak myślicie?

Czy ktoś miałby jeszcze jakieś interesujące pomysły?

A o to moja działka (do białego domu) jeszcze 6 miesięcy przed rozpoczęciem prac.

82ee72a69394698e.jpg

Edytowane przez arti17cf

Rzut 2.jpg

Ja zrobiłem w ten sposób, czyli poszerzyłem całą lewą stronę domu o 1m, aby móc zrobić dwie bramy, a co za tym idzie zwiększyła się też powierzchnia użytkowa. Okna w pokojach zrobiłem w jednym wymiarze 140x150(chyba;)). Podwójne wejście do spiżarni od wiatrołapu zabierze Ci miejsca, a nie jest ona największa. W pomieszczniu 9 mamy sypialnię, gdzie zrobiliśmy garderobę i łazienkę, dlatego teraz jestem przeszczęśliwy, że nie wyrzuciłem wyjścia na taras. W salonie zrobiliśmy wyjście na taras odkryty co również dało więcej miejsca do posiedzenia w deszczowe dni, a i tak zazwyczaj wychodzimy od strony kuchni.

Edytowane przez patrykf

Cześć Przystankowicze :)

Dawno mnie nie było więc mały update:

1. Na reszcie zrobiłem garaż...ufff. Jakoś zawsze był niżej na liście priorytetów ale w końcu się doczekał. Przed ubiegłą zimą sam obłożyłem ścianę działową z domem styropianem. Na wiosnę znajomy budowlaniec położył siatkę i klej. Potem znowu chwilę się zeszło i w sierpniu poprosiłem glazurnika o ułożenie płytek. Potem już sam zrobiłem projekt i pomalowałem. Wyszło chyba całkiem nieźle. Na koniec powiesiłem kasetony LED żeby było jasno :) Efekt poniżej:

https://m.imgur.com/a/fPIFj

https://m.imgur.com/a/T8YHY

2. Taras. Co prawda skończyłem już w zeszłym roku, ale chyba się nie chwaliłem :) Miałem trochę zabawy z podświetleniem, ale doszedłem do ładu już. Światło w desce czołowej działa w 3 trybach: włączone, wyłączone lub załączane na czujki PIR. Właśnie z nimi miałem problem, światło za często się włączało i już miałem różne teorie dlaczego. Na szczęście okazało się, że powód był prosty jedna z siedmiu była wadliwa :) Taras wykonałem w 100% sam według mojego pomysłu i projektu :) W maju/czerwcu dołożyłem na tarasie pergolę z możliwością rozciągnięcia materiału i zacienienia go. Mam taras od południowego zachodu więc czasami bywa tam dość gorąco. Sprawdza się wyśmienicie. Oczywiście nie służy do ochrony przed deszczem bo konstrukcja tego nie wytrzyma. Z drugiej strony nie chciałem budować nic stałego bo zabierałoby mi to światło w salonie. Po zwinięciu materiału chowa się pod okapem, więc zima i deszcze mu nie straszne :)

https://imgur.com/a/MRo8Z

3. Domek dla córki. Kupiłem gotowy, ale nie byłym sobą gdybym nie wprowadził modyfikacji :) Generalnie podłoga domku oryginalnie była na wysokości 80cm. Zdecydowałem się go podnieść aby można było pod spód włożyć piaskownicę co chcę zrobić wiosną. Teraz podłoga jest na 180 cm. Z tego powodu musiałem dobudować całe półpiętro - to już mój projekt i wykonawstwo :)

https://imgur.com/a/uKKn0

@arti17cf

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale chyba chcesz wywalić to wyjście z salonu? Ja też to zmieniłem, ale w drugą stronę. Dla mnie okna to cały urok salonu. Ja praktycznie nie mam ścian i uważam, że pomysł był doskonały. Lubię światło, a poza tym z uwagi na rozmieszczenie domu względem stron świata mam z tego rozwiązania duże uzyski na kosztach ogrzewania. Jak wywalisz okna to zrobisz z salonu jaskinię :)

Generalnie jeśli masz wybór to dobrze przemyśl posadowienie domu. Często nie przywiązuje się do tego uwagi a to bardzo ważna rzecz. Ja żeby mieć część dzienną tu gdzie mam musiałem np. przebudować cały garaż i zrobić wjazd na innej ścianie. Nie żałuję, warto było.

Pzdr

M

P.S

Ja po rozrysowaniu sobie kuchni przesunąłem ścianę o 60cm. Kuchnia jest wystarczająco duża a i zadaszony taras jest ok. Dla mnie taras jest naturalnym rozwinięciem domu i było dla nas ważne żeby zachował swoje funkcje :)

Edytowane przez songoku_xxx
dopisek

@songoku_xxx

Chyba troszkę źle mnie zrozumiałeś.Drzwi wyjściowe w salonie na otwarty taras zastępuje oknem 150x140. Z kuchni natomiast wyjście na taras zadaszony zastępuje oknem 90x120. Mam nadzieję, że dobrze robię ;-)

Z posadowieniem domu nie mam wyboru, jest tylko jedna opcja. Słońce będzie świecić głownie po stronie garażu oraz pokoi. Więc taras nie będzie w miejscu gdzie głównie będzie świecić słońce cały dzień.

Powiem Ci jedno zazdroszczę domku, super urządzony taras, zapewne będzie inspiracją dla nie jednej osoby ;-)

Chyba troszkę źle mnie zrozumiałeś.Drzwi wyjściowe w salonie na otwarty taras zastępuje oknem 150x140. Z kuchni natomiast wyjście na taras zadaszony zastępuje oknem 90x120. Mam nadzieję, że dobrze robię ;-)

Czyli zostawiasz sobie jedno wyjście na taras zadaszony tak? Ja mam wyjście od kuchni i od salonu i gdybym teraz się budował to zrobiłbym większe drzwi tarasowe. Niestety kolega nam bardzo źle doradził i nie wybraliśmy drzwi przesuwnych, a otwierane i żona do dziś mi to wypomina:mad: Mam 270 cm w trzech skrzydłach i teraz zrobiłbym 350cm. Songoku był, widział i zrobił lepiej :p A okno 90x120 jest naprawdę maleńkie więc moja rada jest taka, abyś zrobił szersze nadproże i zawsze będzie opcja poszerzenia:p

hahaha... zrobiłem tak samo :)

https://drive.google.com/file/d/0B0I5nRF3A90URml6anhZaHg0NXc/view?usp=sharing

nie pamiętam dokładnych wymiarów fixa nad blatem, ale pewnie będą podobne, może moje jest ciut niższe. W jadalnie też mam sporo powiększone, ale na pewno mniejsze bo moje jest uchylne górą (nie otwierane) bo w salonie zdecydowałem się na fixa i HSa i baliśmy się, że oprócz drzei wejściowych nie będziemy mieli żadnego okna "normalnie" otwieranego ;)

Uchyle w kuchni zrobiliśmy tak duże jak pozwalała technologia aby zachować uchył :)

Arti mówię Ci idź w duże okna... :)