Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No chyba nawet od Ciebie to podpatrzyliśmy :) tylko nasze okno jest węższe od Twojego od strony jadalni, bo nie mamy do samej krawędzi ściany, tylko zostawiliśmy tam trochę 'mięsa' :)

Duże okna są fajne, wiadomo straty ciepła zimą i nagrzewanie się latem są jakąś wadą, My tak ustawiliśmy dom, że na południe bezpośrednio mamy 2 okna, w jadalni i w sypialni - najwięcej okien mamy na wschód.

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

- likwidacja drzwi do korytarza

- likwidacja kominka

Też zrezygnowaliśmy z kominka. A co do drzwi do korytarza, to byłem kiedyś na wizycie u Łukasza z Żor i mówił, że oglądał parę domków i u ludzi którzy zrezygnowali trochę się niesie hałas po korytarzu i sypialniach, jak masz jakąś imprezę w salonie. My sobie wymyśliliśmy drzwi przesuwne, które będą się chowały w ścianie pomiędzy garderobą a salonem. Od strony salonu przemurujemy wąskimi bloczkami, a od strony garderoby prawdopodobnie OSB, żeby w przyszłości był łatwy dostęp.

http://barway.pl/kade/Pozostałe/1.jpg

@ songoku_xxx

myślę, że większość okien w salonie i pokojach o wymiarach 150x140 nie jest chyba zbyt mała?

Wąskie okno w kuchni oraz wyjście na taras z kuchni zmieniam na okna: 90x180

Myślę nad oknem w kuchni nad zlewem, czy 150x120 czy 150x140 będzie lepsze, ma ktoś jakiś pomysł?

Jakie macie okno w pokoju naprzeciwko garderoby, czy dać 120x140 czy 150x140, a może ktoś ma inny pomysł?

Mam niezbyt fajne położenie budynku względem stron świata, a tylko takie wchodzi grę na mojej działce.

3b402644cf2414d1.png

@KrzysztofDagmara

Zajebisty pomysł z tymi drzwiami. I potwierdzam, ze jak impreza w salonie to się niesie do części sypialnej.

Nie zgodzę się natomiast ze stratami przez okna. Zauważ, że większość domów pasywnych ma właśnie bardzo dużo przeszkleń. Sęk w tym, że muszą być z odpowiedniej strony. Ja z okien mam bilans dodatni. Sezon grzewczy (październik - kwiecień) to u mnie wynik 6766 kWh co daję poniżej 50kWh/m2. Łapię się więc z dużym zapasem w kategorii domów energooszczędnych :)

@arti

Faktycznie kiepsko z tymi stronami świata. A nie możesz sobie lustrzanego projektu zrobić? Wtedy miałbyś idealnie :)

@songoku_xxx

Położenie domu względem stron świata przedstawione na ilustracji jest wymuszone z uwagi na położenie domu na działce, gdzie jest idealne :-) Niestety chyba wszystkiego mieć nie można ;-)

Obecnie największą zagwozdką dla mnie jest idealne dobranie okien w każdym pomieszczeniu. Obecnie kuchnia oraz pokój na przeciwko garderoby.

@KrzysztofDagmara

Dlatemu zainwestowałem w rolety zewnętrzne oraz zacienianą pergole. Tylko okno kuchenne muszę jeszcze ogarnąć bo tam nie mam nic :)

@arti

Nie chcę "wiedzieć lepiej", ale rozumiem, że masz wjazd na działkę od wschodu i stąd takie a nie inne rozplanowanie. Może jednak wystarczy przerzucić lustrzanie projekt wzdłuż linii wschód/zachód i masz rozwiązanie problemu a garaż dalej masz na wschodzie. Chyba, że chodzi o niepożądane sąsiedztwo na południu lub coś innego. Już nie męczę buły :)

Ja mam okna w pokojach 180x150 i są ok. (mam wersję 3 projektu)

Pzdr

M

Muszę się pochwalić że już od czerwca jestem mieszkańcem spokojnej...

Jedno co mogę teraz powiedzieć to że przeprowadzka jest najgorszym etapem budowy :)

Gratuluję postępów KrzysztofDagmara

Przyszły rok mnie jeszcze czeka otoczenie domu i dopięcie wykończenia.

Najważniejsze dla tego domu już jest - foto :)

Spokojna-001.jpg

GRATULACJE....mnie już 5 lat się dobrze mieszka rewelacyjny domek - jest po prostu "przytulny" :) uważam, że nie w każdym domu da się stworzyć taką atmosferę jak w SP.

Ale jak to jest w powiedzeniu... " Każda sroczka swój ogonek chwali"

Pozdrawiam

Jedno co mogę teraz powiedzieć to że przeprowadzka jest najgorszym etapem budowy :)

Gratuluję postępów KrzysztofDagmara

Przyszły rok mnie jeszcze czeka otoczenie domu i dopięcie wykończenia.

Najważniejsze dla tego domu już jest - foto :)

[ATTACH=CONFIG]398928[/ATTACH]

Dzięki i również gratulacje :D

I jak wam się mieszka?:)

U mnie na wiosnę rusza budowa właśnie pod ten projekt :) Zobaczymy co będzie.

Przeczytaj koniecznie wątek ....może i jest tego dużo ale warto - zmiany w projekcie są konieczne, szczególnie pisane przez tych co już mieszkają...

.Powodzenia w budowie :)

Poczytaj i spisz sobie wszystko by później odwiedzić parę już zamieszkałych spokojnych...

Ja tak zrobiłem i dzięki temu forum, oraz uprzejmości innych już mieszkających mogłem zobaczyć co i dla czego.

Pomaga to dopasować projekt do swoich potrzeb i podjąć na szybko wiele decyzji z którymi ktoś wcześniej się męczył i czasami mimo to zrobił źle.

Mieszka się rewelacyjnie, żałuję tylko że taras tak późno fachowcy zrobili.

Jedno co nie zrobiłem to oddzielenia strefy nocnej od dziennej co forumowicze tutaj doradzają i już mogę powiedzieć że czasami żałuję.

Nie dla tego że jak impreza w salonie to słychać w strefie nocnej, ale odwrotnie.

Bawiące się dzieci w swoich pokojach podczas jakiś większych imprez są głośno i w salonie nie da się normalnie porozmawiać :)

Ale z kolei pewnie i tak by drzwi były otwarte, bo co chwilę biegają - a jest gdzie biegać :)

Edytowane przez loookas

Jedno co nie zrobiłem to oddzielenia strefy nocnej od dziennej co forumowicze tutaj doradzają i już mogę powiedzieć że czasami żałuję.

Ja myślałem o tym ale drzwi miały powstać suwane pomiędzy małą łazienką a kotłownią - z utratą wnęki samonu na drzwi....czyli mała łazienka o mechanizm ukrycia drzwi przesunięta do salonu.

A dlaczego tak?, bo goście mogli by korzystać z WC nie wchodząc do części "nocnej" a ta wnęka która jest cofnięta względem ściany z ewentualnym kominkiem jest w sam raz do tego celu lub powiększeniu małego WC.

• 2 weeks później...

Mam pytanie czy zużycie w październiku 175m3 gazu w spokojnej wersji 3-ciej przy temperaturze ustawionej na 21* to kiepski wynik?

Jest to zużycie dla 4 osób wraz z ciepłą wodą i płytą kuchenną.

Dodam jeszcze że nie mam na tą chwile kominka i drzwi w wiatrołapie "czekam, czekam i czekam, na stolarza.

No i na strychu tylko 15cm wełny.

Wełną od razu się zajmę - no i stolarzem :)

Edytowane przez loookas

Wiele Ci nie spadnie to zużycie. Mi przy 22 st. ciepła woda dla dwóch osób i,rekuperacja i płyta gazowa wychodzi ok 150 m3 miesięcznie. Spokojna z racji kubatury i rozłożystości raczej do super energooszczędnych domów nie należy. Ale wynik w granicach 150-200 m3 miesięcznie jest całkowicie OK

Drodzy forumowicze,

już niedługo - 18 listopada - zapraszamy na spotkanie w SZKOLE MURATORA

http://muratordom.pl/szkola-muratora/?utm_source=Forum_PG&utm_campaign=Szko%C5%82a%20Muratora

To miejsce to prawdziwa kopalnia wiedzy dla wszystkich planujących budowę i budujących

szkola04.jpg

Edytowane przez Projekty Gotowe MURATOR