RadekS 09.11.2017 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2017 Witam.Jakie jednostki centralnego odkurzacza zastosowaliście w swoich przystaniach?. Jak się Wam spisują - chodzi o siłę ciągu, awaryjność, ew. koszty eksploatacji?Właśnie stoję przed dylematem co wybrać - pierwsza myśl to Beam SC 355 - ale zastanawiam się czy nie wybrać czegoś w przystępniejszej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szyba1505 10.11.2017 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 (edytowane) Mi kolega pracujący w branży polecał SANTECH ZESTAW PROMO S1570 ale koniec końców nie kupiłem centralnego tylko odkurzacz automatyczny Xiaomi. Jestem super zadowolony, parterowe domy są idealne do takich rozwiązań. Na zdjęciu mapa jaką odkurzacz sam robi jeżdżąc po domu. Edytowane 10 Listopada 2017 przez szyba1505 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 11.11.2017 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 @lookas u mnie wyszło za październik 77m3 i liczyłem, ze wyjdzie trochę mniej bo miesiąc cieplejszy niż w zeszłym roku (wtedy wyszło 81m3), ale w tym roku niewiele kominkiem palilismy. Oczekiwalem ciut mniej bo w zeszlym roku byl tylko styropian surowo na ściance dzialowej z garażem a teraz juz na gotowo tynk i na pewno szczelniej. Co do temperatury to ustawione mam w dzień bodajże 21.5 ale to na głównym sterowniku. Na kontrolerach w pokojach mam inne nastawy bo mają możliwość doregulowania +/- 4 stopnie. Generalnie w sypialniach mam chłodniej niż w salonie gdzie temperatura nie waha się między 22 a 23 stopnie z uwagi na sporą bezwładność podlogowki. Jest nam na tyle ciepło, że można chodzić w krótkim rękawie. Teraz termometr w salonie przy ścianie to pokazuje 22.2 rano jak wstałem 21.9. Drzwi do wiatrolapu też nie mam bo w ogóle ich nie planowaliśmy. Rekuperatora nie mam. Posiadam tylko wentylację mechaniczną (nawiew-wywiew) z zamontowanym glikolowym GWC. Ocieplenie na strychu mam ekofibrem, ale nie uważam że na tym coś zyskuje bo moim zdaniem jest za mało tego. Mam wariant III ok 145m2 powierzchni użytkowej + 51 nieogrzewanego garażu + 4 kotłownia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loookas 18.11.2017 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 U mnie wyszło za październik 77m3 REWELACJA ale to pewnie GWC jest powodem takiego rezultatu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 18.11.2017 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 lookas raczej nie sądzę. On jest ustawiony tak, ze włącza się jak jest poniżej 5 stopni lub powyzej 25 stopni na zewnątrz. Na głębokości około 2 metrów panuje zawsze temp około 10 stopni. Wydajność GWC wzrasta w miarę oddalania się temp zewnętrznej od tej wartości. Czyli jak jest 30 stopni to dobrze chłodzi a jak jest minus 20 to grzeje. Październikowe temp raczej się mieściły w granicach 5 - 25 stopni więc pewnie się rzadko włączył. może nocami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szyba1505 19.11.2017 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 U mnie wyszło za październik 77m3 REWELACJA ale to pewnie GWC jest powodem takiego rezultatu? Tutaj bardziej kominek jest powodem takiego rezultatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 19.11.2017 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 na pewno swoje robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loookas 02.01.2018 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2018 Wszystkiego dobrego na ten 2018!!!Oby każdego dnia się cieszyliście z swoich spokojnych!!! Czy 220m3 gazu CO/CWU/Kuchnia palnik, za grudzień to już wynik który jest akceptowalny?.Dodam tylko że mam już założone drzwi w wiatrołapie i dodatkową 15cm warstwę wełny na stropie. songoku_xxx pewnie ma mnij niż połowę z tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 02.01.2018 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2018 Wszystkiego dobrego na ten 2018!!! Oby każdego dnia się cieszyliście z swoich spokojnych!!! Czy 220m3 gazu CO/CWU/Kuchnia palnik, za grudzień to już wynik który jest akceptowalny?. Dodam tylko że mam już założone drzwi w wiatrołapie i dodatkową 15cm warstwę wełny na stropie. songoku_xxx pewnie ma mnij niż połowę z tego. U mnie urządzeń podobnie CO od września zużycie od 11.10 do 14.12........349m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patrykf 02.01.2018 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2018 Wszystkiego dobrego na ten 2018!!! Oby każdego dnia się cieszyliście z swoich spokojnych!!! Czy 220m3 gazu CO/CWU/Kuchnia palnik, za grudzień to już wynik który jest akceptowalny?. Dodam tylko że mam już założone drzwi w wiatrołapie i dodatkową 15cm warstwę wełny na stropie. songoku_xxx pewnie ma mnij niż połowę z tego. Październik: 60m Listopad: 132 Grudzień: 158 Bez kuchenki i rekreacyjnie palone w kominku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loookas 10.01.2018 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Październik: 60mListopad: 132Grudzień: 158Bez kuchenki i rekreacyjnie palone w kominku. W jakiej wersji masz spokojną Ja mam w wersji 3 ta chyba największa parterowa. Odnoszę wrażenie że u mnie co miesiąc w porównaniu z innymi jakoś wychodzi więcej zużycia gazuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofDagmara 10.01.2018 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Musisz wziąć pod uwagę więcej czynników, samo ocieplenie to nie wszystko. Jak u Ciebie byłem to pamiętam, że wokół masz mało zabudowań, nie pamiętam jak względem stroń świata masz ustawiony dom. Pożycz sobie termowizję to zobaczysz którędy ucieka Ci najwięcej ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 11.01.2018 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 u mnie sytuacja wygląda następująco: listopad: 135 grudzień 160. Bez kuchenki w kominku paliłem trochę więcej niż zwykle w grudniu. Miałem za to małą awarię i nie było odzysku z kominka. Generalnie w grudniu powinno być mniej. Mam dom w wersji 3 i również wokoło pusto Podsumowanie roczne: 01.01.2017 - 01.01.2018 1116 m3 Najwyższe miesięczne zużycie: 201m3 w styczniu 2017 Najniższe zużycie: 23m3 w czerwcu (byliśmy 2 tyg na urlopie) Średnie "letnie" zużycie ok. 40m3 Koszt gazu za ostatni rok: 2383,4 PLN (od połowy roku wpadłem w niższą taryfę, zakładając że byłbym w niej od początku roku to koszt roczny byłby na poziomie 2163,03 PLN) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 11.01.2018 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 No nieźle, bardzo fajnie zużycie...... A mówili że lepszy będzie ekogroszek. Pogratulować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 12.01.2018 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 aaa dziękuję Do tego żeby być uczciwym trzeba doliczyć z 3 mp grabu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patrykf 12.01.2018 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 Październik: 60m Listopad: 132 Grudzień: 158 Bez kuchenki i rekreacyjnie palone w kominku. W jakiej wersji masz spokojną Ja mam w wersji 3 ta chyba największa parterowa. Odnoszę wrażenie że u mnie co miesiąc w porównaniu z innymi jakoś wychodzi więcej zużycia gazuj. Wersja M36aL delikatnie powiększona do 140m2. Dom Ci się wygrzeje, ustawisz wszystko jak ma być i będzie dobreze:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patrykf 12.01.2018 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 Mam dom w wersji 3 i również wokoło pusto Podsumowanie roczne: 01.01.2017 - 01.01.2018 1116 m3 Najwyższe miesięczne zużycie: 201m3 w styczniu 2017 Najniższe zużycie: 23m3 w czerwcu (byliśmy 2 tyg na urlopie) Średnie "letnie" zużycie ok. 40m3 Koszt gazu za ostatni rok: 2383,4 PLN (od połowy roku wpadłem w niższą taryfę, zakładając że byłbym w niej od początku roku to koszt roczny byłby na poziomie 2163,03 PLN) Ja również mam wkoło pusto (tylko sarenki biegają) U mnie od 11.2016 do 11.2017 zużycie ok. 1060m3 na kwotę 2084zł Najwięcej styczeń 208m3 W tym roku doszliśmy do wniosku, że nie ma co przesadzać z nadmiernym paleniem w kominku, bo to co muszę zapłacić za drzewo to wolę dodać do gazu. Mój sąsiad rok temu chwalił się zużyciem na poziomie 800m3, ale zapomniał o tym, że spalił prawie 9m3 drzewa, a tego już nikt nie liczy:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arti17cf 14.01.2018 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 hahaha... zrobiłem tak samo https://drive.google.com/file/d/0B0I5nRF3A90URml6anhZaHg0NXc/view?usp=sharing nie pamiętam dokładnych wymiarów fixa nad blatem, ale pewnie będą podobne, może moje jest ciut niższe. W jadalnie też mam sporo powiększone, ale na pewno mniejsze bo moje jest uchylne górą (nie otwierane) bo w salonie zdecydowałem się na fixa i HSa i baliśmy się, że oprócz drzei wejściowych nie będziemy mieli żadnego okna "normalnie" otwieranego Uchyle w kuchni zrobiliśmy tak duże jak pozwalała technologia aby zachować uchył Arti mówię Ci idź w duże okna... Bo długich przemyśleniach jednak będę się skłaniał ku większych oknach.Powiedz mi, jakie masz dokładne wymiary tych okien dużych w salonie? Rozumiem, że te pod taras zadaszony jest nie otwierane? Z kuchni na taras zadaszony masz drzwi, czy to okno? Jakiego wymiaru masz okno w kuchni te kwadratowe? Czy powiększałeś kuchnie kosztem tarasu zadaszonego? Z perspektywy czasu coś zmieniłbyś, czy wszystko jest w jak najlepszy porządku? Rozmyślam czy nie jest błędem robienie podwójnych drzwi garażowych. Jak zrobimy słupek po środku czy zmieszczą się nam one bezproblemowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 14.01.2018 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 Patryk no piknie Panie! Ile masz pow. bo chyba kojarzę że masz inny wariant ode mnie..? Ja w kominku palę raczej z uwagi na walory powiedzmy to estetyczne Arti HS 3.94x2.40 Fix pod daszek 2.46x2.35 Uchylne w kuchni 1.77x1.47 z kuchni są drzwi. Powiększyłem kuchnie o 60 cm kosztem tarasu. Można więcej ale to zawsze kompromis z miejscem tarasowym. Dla mnie jest ok. Zrobiłbym drzwi w korytarzu, ale ja tak jak w planie tylko tuż za wejściem do wc. Szczerze to zawsze będzie za mało centymetrów to tu, to tam Arti tylko pamiętaj, że jak będzie że złej strony to mogą być straty zamiast zysków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arti17cf 14.01.2018 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 I właśnie bądź teram mądry i wybierz złoty środek, już jestem troszkę skołowany Jakbyś miał taras na północnym-zachodzie poszedłbyś w przeszklenia na tarasie, które masz obecnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts