songoku_xxx 15.01.2018 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Powiem Ci szczerze: nie wiem Pewnie poczytałbym więcej i spróbował oszacować efekty. Tego nie robiłem bo miałem jasną sytuacje. To ciężkie pytanie bo oprócz kwestii ekonomicznych są również walory powiedzmy to "estetyczne". Dla mnie duże okna są po prostu "fajne" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arti17cf 15.01.2018 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 (edytowane) Powiem Ci szczerze: nie wiem Pewnie poczytałbym więcej i spróbował oszacować efekty. Tego nie robiłem bo miałem jasną sytuacje. To ciężkie pytanie bo oprócz kwestii ekonomicznych są również walory powiedzmy to "estetyczne". Dla mnie duże okna są po prostu "fajne" Gorzej jak później zimą salonu nie będę w stanie dogrzać pompą ciepła Jeśli chodzi o walory ekonomiczne, że jeśli będziemy mieli na południu owe okna to wtedy możemy wyciągnąć bilans dodatni cieplny, ale biorąc tak na prawdę przez zimę ile jest tych dni słonecznych, a ile jest dni zachmurzonych, gdzie tego słońca jest bardzo mało to czy tak na prawdę będzie aż tak znacząca różnica na + jeśli umieścimy te okna na południu? Edytowane 15 Stycznia 2018 przez arti17cf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szyba1505 15.01.2018 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Podwójne bramy moim zdaniem to jest jedyny sposób żeby komfortowo parkować dwa samochody. Ja mam bramy 2,60 światła i słupek 60 cm między nimi jedno auto wchodzi super bo jest węższe drugie już szerokie i trzeba się bardziej skupić. Dodatkowo mam " wyciągnięty " garaż o 2m bo ta krótsza część bez tego chyba jest za krótka żeby tam coś stało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arti17cf 15.01.2018 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Patrząc na projekt, jeśli nie poszerzę domu tak jak patrykf lub nie wydłużę garażu, jak to jest u szyba1505 garaż z podwójną bramką nie ma szans bytu. Dobrze rozumuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szyba1505 16.01.2018 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 dokładnie tak., ja nie poszerzałem garażu ( pod warunkiem ze nie stoją pod ścianami jakieś graty ) bez problemu otwieram drzwi od kierowcy i pasażera w obu samochodach. Słupek 60 cm miedzy bramami daje taką wygodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 17.01.2018 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 (edytowane) Arti ja mam jedną bramę, ale garaż też poszerzony o ok. 2 m bo musiałem przenieść wjazd na ścianę obok drzwi wejściowych. W ten sposób mam po lewej sporo miejsca i przed autami również ( sam garaż to ponad 51m2 zamiast 39,5 w projekcie - zdjęcie w załączeniu). Można tym autem po lewej bardziej w lewo w garażu skręcić i jest więcej miejsca(patrząc od wjazdu). Co do dni słonecznych to jak sobie o tym pomyślisz to bardzo często niskiej temperaturze towarzyszy słoneczna pogoda wyżowa (nie ma chmur więc ciepłe powietrze szybciej ucieka do góry i jest zimniej bla bla bla - takie tam meteorologiczne bzdety, ale faktycznie taka jest prawidłowość). W ten sposób kompensuje to te mroźne dni Edytowane 17 Stycznia 2018 przez songoku_xxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szyba1505 17.01.2018 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 arti17cf Podaj maila to wyśle Ci zdjęcia jak to wygląda w praktyce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arti17cf 19.01.2018 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 (edytowane) Wszystkie ściany robiliście z bloczka 24 cm, czy działówki robiliście z 12 cm? Chodzi mi głównie o YTONG. Obawiam się, że 12 nie wystarczająco wyciszy mi pomieszczenia. Edytowane 19 Stycznia 2018 przez arti17cf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofDagmara 19.01.2018 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 Ja działówki między pokojami mamy zrobione z silki 12cm, własnie w celu wyciszenia. Chyba szkoda wszędzie robić 24, bo zjada miejsce i pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arti17cf 19.01.2018 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 Ja działówki między pokojami mamy zrobione z silki 12cm, własnie w celu wyciszenia. Chyba szkoda wszędzie robić 24, bo zjada miejsce i pieniądze. Ściany nośne, także z silki robiłeś? YTONGA poszło Tobie 38 palet, a silki w takim razie ile potrzebowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 19.01.2018 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 Ja mam silke 18 i 12. ilości nie pamietam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szyba1505 19.01.2018 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 Rób z 24 cm, ja zrobiłem z 12 i faktycznie słabo wycisza. dodatkowo jak mocniej strzelisz drzwiami to jest taki głuchy odgłos. To jest błąd którego ja się nie ustrzegłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofDagmara 19.01.2018 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 Ściany nośne, także z silki robiłeś? YTONGA poszło Tobie 38 palet, a silki w takim razie ile potrzebowałeś? Nośne wszystkie z ytong-a. 38 palet to 24cm. 5 palet 12cm ytong i 3 palety 12cm silki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangur6820 26.02.2018 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 (edytowane) Witam , dawno mnie tu nie było . Widzę nowych forumowiczów. Mieszkamy z żoną już czwarty rok . Domek jest super. Co do okien w salonie . Salon mamy ustawiony południe zachód . Zrobiliśmy sobie dwa okna 3m /2,25.wys. Z perspektywy czasu dziś zrobił bym je dłuższe powiedzmy o 50 cm .Obydwa są suwane w systemie HST. Rozwiązanie może nie jest najtańsze ale praktyczne. Jak jest ciepło często otwieramy oba. Kontakt z naturą super. To co prawda starsze zdjęcia ale tak to mniej więcej wygląda. Pozdrawiam Edytowane 26 Lutego 2018 przez kangur6820 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arti17cf 27.02.2018 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 (edytowane) Czy używaliście według projektu bloczków fundamentowych B20, czy może innych? Oraz czy używaliście bloczków betonowych okładzinowych m.in. takie także znajdują się w projekcie? Edytowane 28 Lutego 2018 przez arti17cf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loookas 03.03.2018 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 Spokojna nie należy do jasnych domów więc lepiej mieć więcej, lub większe okna niż w projekcie. Ja jak zwykle w sprawie zużycia gazu. 220m3 po równo cztery miesiące z rzędu. Luty podobnie. A jak u Was ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 03.03.2018 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 A ja nie wiem ile gazu Jest ciepło w domku 21- 22*C a na dworze - 24 a więc 46*C różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 06.04.2018 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 lookas u mnie w:styczeń 220m3 (bardzo mało palilem)lutym 179m3 (praktycznie w ogóle nie palilem)marcu 138m3 (chyba ostatnie 10 dni miałem już wyłączone ogrzewanie i codziennie kominek odpalalem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofDagmara 07.04.2018 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2018 Ktoś w tym roku zaczyna budowę spokojnej? Nam za chwile mija rok od startu z fundamentami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arti17cf 09.04.2018 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Na początku maja ruszam z budową Bardzo dobrze mieć taki poradnik dla naszego domku w postaci tego wątku. Bardzo dziękuje wszystkim osobom, które dzielą się swoimi spostrzeżeniami oraz służą pomocą. Mam pytanko, czy osoby budujące ten domek, zgodnie z projektem na bloczkach fundamentowych wznosili od razu ściany , czy może nad bloczkami jeszcze ktoś dodatkowo zrobił wieniec? Waham się nad tym aspektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts