arti17cf 11.10.2018 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Dzięki Okna planuję na wiosnę. Na ten rok planuję jeszcze kosmetykę, czyli po konsultacji z projektantem, zmniejszam otwór na drzwi do spiżarni z 90 cm na 70 cm oraz przedłużam tą malutką ściankę między kuchnią a salonem o 1 m. Po za tym muszę znaleźć jeszcze ekipę do założenia POŚ, posadzek i pompy ciepła z rekuperacją. Po za tym, strasznie te ceny wszystkie galopują do góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofDagmara 12.10.2018 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2018 No z relacji ekip z którymi gadam to w tym roku jeszcze gorzej niż w poprzednim.. Ja właśnie skończyłem kłaść instalację rekuperacji u siebie, teraz jeszcze czekam na reku i temat będzie zamknięty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 12.10.2018 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2018 Zawsze jak ktoś pisze o cenach to nie wiem czego się spodziewa? Można sobie pomyśleć ile "Ja" bym chciał, aby zapłacili mi za moją pracę? A ile chciałbym zarabiać w firmie produkującej materiały budowlane?W mojej pracy miałem już trzy podwyżki, a swój dom wybudowałem za 470tyś to tak się zastanawiam ile teraz musiałbym zapłacić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofDagmara 14.10.2018 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2018 (edytowane) Problem jest w tym, że podwyżek można się zawsze spodziewać, 5-10%, ale jak pierwotnie cena za m2 ma być za 70zł, a kończy się na 120zł to już przegięcie. Ceny galopują chyba przez to że wykonawcy mają po uszy roboty więc mogą przebierać.. Ja do 470 jeszcze nie doszedłem, jak dopłacę resztę do podłóg, kuchni i drzwi to dojdę Edytowane 15 Października 2018 przez KrzysztofDagmara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 16.10.2018 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 Ja po jakimś czasie skończyłem liczenie, żeby się nie dołować Budowanie domu dla mnie to nie konkurencja, w której wygrywa ten co zbuduje najtaniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 16.10.2018 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 Ja po jakimś czasie skończyłem liczenie, żeby się nie dołować Budowanie domu dla mnie to nie konkurencja, w której wygrywa ten co zbuduje najtaniej Masz rację, ja podałem tu kwotę do której liczyłem, później przyszło wyposażenie i o tej kwocie lepiej nie wspomnę. Zresztą nie odnoszę się tu do naszego wątku, ale śledzę forum i ludzie mając np 200tyś zaczynają się budować myśląc , że się wybudują i jeszcze im zostanie? Nie wiem jak to można sobie wyobrazić ? przecież jeśli policzy się materiały i robociznę to to już jest kwota przekraczająca niejeden budżet. Ja zrobiłem u siebie wszystkie instalacje, dużo murarki o pracach przygotowawczych nie wspomnę, o ilości godzin niepoliczonych, o urlopach i wyrzeczeniach ale wiedziałem na co się porywam i jaki jest mój cel - teraz jestem bardzo zadowolony, a całą energię poświęcam swoim pasją i rodzinie. I tak jak w filmie Chłopaki nie płaczą - "należy odpowiedzieć sobie na jedno zajeb......pytanie..." czy się budować czy nie, bo wybudować można, wyposażyć również, ale jeszcze trzeba go utrzymać niejednokrotnie spłacając kredyt. Pozdrawiam budowniczych i już mieszkających w Spokojnej przystani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofDagmara 19.10.2018 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2018 200 tyś to może się udać, ale jak sam zrobisz wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 19.10.2018 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2018 Samemu można zrobić wszystko, można też potrafić zrobić wszystko, ale budowa domu jest tak czasochłonna , że po ok 2 latach ma się jej dość przestaje się chcieć cokolwiek robić, a wizyta na budowie staje się przymusem, a nie przyjemnością, a nie o to w tym wszystkim chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofDagmara 19.10.2018 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2018 Zgadam się. Ja nawet robiąc tylko cześć rzeczy samemu już mam dość.. i pewnie gdyby nie bliskość przeprowadzki by mi motywacja siadła do zera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 20.10.2018 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 200 tyś to może się udać, ale jak sam zrobisz wszystko I jeszcze sprzedasz pół nerki;). Na dzień dzisiejszy nie da rady za 200 k coś sensownego postawić robiąc wszystko samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofDagmara 23.10.2018 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 Z ciekawości w wolnym czasie przeliczę koszt materiałów bez usług dla spokojnej Sąsiad rodziców wybudował (zaczynał parę lat temu) taki mały domek bez garażu za 210k- tylko to emerytowany murarz - ale nawet fundamenty kopał łopatą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 23.10.2018 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 Znam osobę, która też kopała łopatą ławę i fundament domu z piwnicą. Jakieś 8x14m dom budował 5lat praktycznie wszystko sam z pomocnikiem w osobie brata. Teraz już mieszka i budują trochę mniejszy...... teraz dla brata. Jak pamiętam dom którego wybudowanie miało kosztować 350tyś jego kosztowało poniżej 200. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofDagmara 23.10.2018 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 Podziwiam.. Nie wiem gdzie oni szukają motywacji. Koszt koparki jest na tyle niski, że w życiu bym nie kopał fundamentów ręcznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofDagmara 29.10.2018 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 Ja się pochwalę, że złożyłem do PINB-u papiery do odbioru.. Przed złożeniem 3 razy przeglądaliśmy z inspektorem papiery czy niczego nie brakuje, teoretycznie jest wszystko Termin przeprowadzki mamy zaplanowany na 1-2 grudzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 29.10.2018 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 No to moje GRATULACJE Najlepsze są pierwsze dni w nowym domu - zapachy, dźwięki wszystko obce - aż miło powspominać Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofDagmara 30.10.2018 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 Dziękuje Jeszcze miesiąc nerwówki.. bo lista rzeczy do zrobienia długa, a czasu mało. Ale lista rzeczy do zrobienia to pewnie jeszcze przez 2 lata będzie długa.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofDagmara 08.11.2018 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 Możecie mi podpowiedzieć jak macie zamontowane anteny satelitarne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 08.11.2018 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 (edytowane) Możecie mi podpowiedzieć jak macie zamontowane anteny satelitarne? Na kominie od kominka Edytowane 8 Listopada 2018 przez CityMatic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofDagmara 08.11.2018 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 Nie mam komina, więc muszę znaleźć inny sposób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patrykf 09.11.2018 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2018 (edytowane) Nie mam komina, więc muszę znaleźć inny sposób Tak na szybko znalazłem stare zdjęcie;) Antena zamontowana do nadbitki (4 lata wisi i się sprawdza) Edytowane 9 Listopada 2018 przez patrykf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts