KrzysztofDagmara 10.11.2018 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2018 No właśnie o czymś takim myślałem. Uchwyt zmontowałeś sam, czy gdzieś kupiłeś? Bo nie umiem znaleźć nic podobnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga01 13.11.2018 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 Możecie mi podpowiedzieć jak macie zamontowane anteny satelitarne? Uchwyt mocowany do sciany na 4 śrubach- załozony przed ociepleniem. Pozdrawiam Agnieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patrykf 13.11.2018 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 (edytowane) No właśnie o czymś takim myślałem. Uchwyt zmontowałeś sam, czy gdzieś kupiłeś? Bo nie umiem znaleźć nic podobnego. Ojciec mi wyspawał, przy nadbitce musi być bardziej w kształcie litery U. Przykręcony do krokwi Edytowane 13 Listopada 2018 przez patrykf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadekS 17.11.2018 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 City - jak sprawdza Ci się wylot powietrza z rekuperacji do garażu? Po latach uważasz, że to było dobre posunięcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 18.11.2018 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 Tak, temperatura nie spada poniżej 0, latem też cały czas jest wzmożona wentylacja tego pomieszczenia pomimo wentylacji grawitacyjne. Jedyny mankament to zanieczyszczenie się sufitu w okolicach anemostatów wywiewnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadekS 21.11.2018 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 Tak, temperatura nie spada poniżej 0, latem też cały czas jest wzmożona wentylacja tego pomieszczenia pomimo wentylacji grawitacyjne. Jedyny mankament to zanieczyszczenie się sufitu w okolicach anemostatów wywiewnych. Czyli jak rozumiem w garażu masz zrobiony anemostat nawiewny i wywiewny, które są odpowiednio podłączone do nawiewu i wywiewu w rekuperatorze? Czy może powietrze z wyrzutni rekuperatora tłoczysz do garażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 21.11.2018 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 W garażu są dwa anemostaty wywiewne Q=100(po prawej i lewej stronie bramy garażowej) czerpnia do rekuperatora jest z GWC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadekS 21.11.2018 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofDagmara 28.11.2018 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 Takie moje spostrzeżenia jeżeli chodzi o ocieplenie stropu - po ociepleniu (skończyłem w zeszłym tygodniu) zapotrzebowanie na energię do grzania spadło o ok 50% - ocieplenie URSA Standard 3x15cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 28.11.2018 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 Przy tej grubości, nie ma się co dziwić. Też zastanawiam się nad zwiększeniem grubości do 45 cm. Ostatecznie wszystko zapadnie jak zakończę montaż FV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofDagmara 28.11.2018 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 Tylko to jest słaba wełna bo 0,45 - kiedyś to liczyłem, nie pamiętam dokładnie ale wychodzi to chyba jak 35 cm wełny 0,33. Ale kalkulując cenę zakupu to koszt przy podobnym U wychodzi o połowę taniej - więc jak jest miejsce to lepiej kupić więcej gorszej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 28.11.2018 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 Tylko jest jedno , o czym nikt tego nie pisze.Prawdopodobieństwo popełnienia błędu trzema warstwami po 15 cm(jeśli oczywiście jest możliwość ułożenia takiej warstwy) jest 30% mniejsze, a w przeliczeniu na izolacyjność wręcz 100%.Dlaczego - bo jeśli zrobisz pierwszą warstwą mostek(szparę do stropu) to drugą ją przykryjesz , a trzecią poprawisz.Gdy zastosujesz warstwę o b.dobrym współczynniku, ale tylko jedną i popełnisz błąd - izolacji w tym miejscu nie będzie wcale!Przy nieużytkowym poddaszu jak jest u nas...najlepiej jest dać jak najwięcej warstw.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofDagmara 28.11.2018 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 Pełna zgoda. W spokojnej (jak zgodnie z projektem) nie da się ścianki kolankowej to jedynie przy murłacie jest ciężko upchać 3x15cm - ja sobie poradziłem tak, że dałem 2 warstwy ale wełny 0,35. Generalnie przy parterówkach o ocieplenie stropu trzeba zadać, bo jednak powierzchnia stropu jest duża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofDagmara 03.12.2018 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Od weekendu mieszamy w spokojnej Ilość przestrzeni - rewelacja, jak się z małego mieszkania w bloku człowiek przeprowadzi to nie wie co ze sobą robić Noce na razie przespane średnio, bo co chwilę jakiś odgłos budzi.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arti17cf 04.12.2018 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Od weekendu mieszamy w spokojnej Ilość przestrzeni - rewelacja, jak się z małego mieszkania w bloku człowiek przeprowadzi to nie wie co ze sobą robić Noce na razie przespane średnio, bo co chwilę jakiś odgłos budzi.. Gratuluje Mam nadzieję, że za rok także uda mi się już zamieszkać w "Spokojnej Przystani". Udało Ci się ukończyć już wszystko w środku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 04.12.2018 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 GRATULACJE !!! Zazdroszczę początków są bardzo przyjemne szczególnie poruszanie się po ciemku dobrze , że czujniki alarmu świecą Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofDagmara 04.12.2018 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Dzięki W środku jeszcze do obrobienia drzwi pomiędzy salonem a korytarzem, bo normalna futryna nam tam nie weszła, listwy MDF w salonie i korytarzu i cześć listew progowych, założyć do końca lampy. I tyle Porobię trochę zdjęć w wolnej chwili i wrzucę. Na razie jestem na etapie zabawy w ustawieniach pompy, żeby pracowała jak najwydajniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gocha68 27.12.2018 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2018 Poniżej przedstawiam mój projekt instalacji centralnego odkurzacza. Orientacyjnie powinien się zmieścić w kosztach ok 400-500,-(za sam materiał na instalację) http://www.imagic.pl/files//15069/./Odkurzacz%20centralny%20plan.JPG Do dyspozycji będą cztery gniazda w części mieszkalnej i jedna szufelka, w części gospodarczej jedno gniazdo(garaż) i jedna szufelka w wiatrołapie(ta może ulec likwidacji...ale jeszcze nie podjąłem decyzji i chyba zostanie-choćby miał to być punkt przyłączeniowy-zaślepiony) Starałem się rozmieścić rury tak aby nie wchodziły w konflikt z instalacją kanalizacyjną, a równocześnie aby instalacja była możliwie prosta i z najdalszych miejsc(to na wypadek jakiegoś zatoru)była możliwość ewentualnego przeczyszczenia. Długość instalacji wychodzi pomiędzy 30-32mb wiec nie jest to jakaś duża instalacja, punktów przyłączeniowych mało wiec instalacja powinna działać z jednostką rzędu 1500W siłą ssącą do 500 air watt może być od 400-500 i podciśnieniem ok 30kPa.(2600-3200mmH2o) To dla tych co chcieli by wiedzieć czego oczekiwać od odkurzacza centralnego. A wybór jednostek o tych parametrach jest wyjątkowo duży. Uważam, że pozostałe parametry jednostek są zbyteczne, poziom hałasu można ograniczyć do minimum w inny sposób, a sposób filtracji zależy głównie od tego gdzie wydostaje się powietrze z odkurzacza. O czym należy pamiętać, aby zrobić instalację w pewnym standardzie tzn: rury mają mieć średnicę najpopularniejszą - 50mm bo są i 51mm- czemu 50 bo gdyby nawet coś się zmieniło i zakupilibyśmy gniazda i wąż 51 to zawsze można zrobić łatwo przejściówkę rozgrzewając mniejszą średnicę i tworzyć szczelne połączenie stwarzając tylko bezpieczną blokadę dla zbyt dużych czy niebezpiecznych elementów które mogłyby zatkać nasza instalację. Dodatkowo wszelkie przejścia przez ściany należy wykonać w rurce osłonowej i zabezpieczyć materiałem elastycznym pianką montażową lub twardą wełną mineralną, to na wypadek przenoszenia wibracji i ruchów własnych przegród. Wzdłuż całej instalacji konieczne jest poprowadzenie instalacji elektrycznej przewodem 4 x 0,5 - do 0,75mm2(sterowanie jednostką z węża odkurzacza) Pozdrawiam Witam wszystkich i od razu pytam City jaką Ty w końcu masz jednostkę centralną?! Raz piszesz tak a raz inaczej? nie mogę znaleźć na czym skończyłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 27.12.2018 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2018 Witam serdecznie Ostatecznie wybór padł na VacuMaind dosyć dobry odkurzacz i u mnie się sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 28.12.2018 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 Witam , tak jak wspomniałem wcześniej będę montował na swoim domku instalację FV o mocy 3,7kW Wczoraj otrzymałem niezbędne komponenty, nie wiem czy to się sprawdzi, ale po wyliczeniach czas zwrotu określiłem na 7 lat, przy obowiązujących cenach. Zobaczymy, jak na razie zastanawiam się nad "oszpeceniem "mojego domu taką instalacją wszak będzie tego 12 sztuk. Z biegiem czasu będę relacjonował poczynania i wygląd przeprowadzanych prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts