Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak, temperatura nie spada poniżej 0, latem też cały czas jest wzmożona wentylacja tego pomieszczenia pomimo wentylacji grawitacyjne. Jedyny mankament to zanieczyszczenie się sufitu w okolicach anemostatów wywiewnych.

Czyli jak rozumiem w garażu masz zrobiony anemostat nawiewny i wywiewny, które są odpowiednio podłączone do nawiewu i wywiewu w rekuperatorze?

Czy może powietrze z wyrzutni rekuperatora tłoczysz do garażu?

Tylko jest jedno , o czym nikt tego nie pisze.

Prawdopodobieństwo popełnienia błędu trzema warstwami po 15 cm(jeśli oczywiście jest możliwość ułożenia takiej warstwy) jest 30% mniejsze, a w przeliczeniu na izolacyjność wręcz 100%.

Dlaczego - bo jeśli zrobisz pierwszą warstwą mostek(szparę do stropu) to drugą ją przykryjesz , a trzecią poprawisz.

Gdy zastosujesz warstwę o b.dobrym współczynniku, ale tylko jedną i popełnisz błąd - izolacji w tym miejscu nie będzie wcale!

Przy nieużytkowym poddaszu jak jest u nas...najlepiej jest dać jak najwięcej warstw.

Pozdrawiam.

Pełna zgoda.

W spokojnej (jak zgodnie z projektem) nie da się ścianki kolankowej to jedynie przy murłacie jest ciężko upchać 3x15cm - ja sobie poradziłem tak, że dałem 2 warstwy ale wełny 0,35.

Generalnie przy parterówkach o ocieplenie stropu trzeba zadać, bo jednak powierzchnia stropu jest duża.

Od weekendu mieszamy w spokojnej :) Ilość przestrzeni - rewelacja, jak się z małego mieszkania w bloku człowiek przeprowadzi to nie wie co ze sobą robić :)

Noce na razie przespane średnio, bo co chwilę jakiś odgłos budzi..

Gratuluje :-) Mam nadzieję, że za rok także uda mi się już zamieszkać w "Spokojnej Przystani".

Udało Ci się ukończyć już wszystko w środku?

Dzięki :D

W środku jeszcze do obrobienia drzwi pomiędzy salonem a korytarzem, bo normalna futryna nam tam nie weszła, listwy MDF w salonie i korytarzu i cześć listew progowych, założyć do końca lampy. I tyle :) Porobię trochę zdjęć w wolnej chwili i wrzucę.

Na razie jestem na etapie zabawy w ustawieniach pompy, żeby pracowała jak najwydajniej.

• 4 weeks później...
Poniżej przedstawiam mój projekt instalacji centralnego odkurzacza.

Orientacyjnie powinien się zmieścić w kosztach ok 400-500,-(za sam materiał na instalację)

http://www.imagic.pl/files//15069/./Odkurzacz%20centralny%20plan.JPG

Do dyspozycji będą cztery gniazda w części mieszkalnej i jedna szufelka, w części gospodarczej jedno gniazdo(garaż) i jedna szufelka w wiatrołapie(ta może ulec likwidacji...ale jeszcze nie podjąłem decyzji i chyba zostanie-choćby miał to być punkt przyłączeniowy-zaślepiony)

Starałem się rozmieścić rury tak aby nie wchodziły w konflikt z instalacją kanalizacyjną, a równocześnie aby instalacja była możliwie prosta i z najdalszych miejsc(to na wypadek jakiegoś zatoru)była możliwość ewentualnego przeczyszczenia.

Długość instalacji wychodzi pomiędzy 30-32mb wiec nie jest to jakaś duża instalacja, punktów przyłączeniowych mało wiec instalacja powinna działać z jednostką rzędu 1500W siłą ssącą do 500 air watt może być od 400-500 i podciśnieniem ok 30kPa.(2600-3200mmH2o)

To dla tych co chcieli by wiedzieć czego oczekiwać od odkurzacza centralnego. A wybór jednostek o tych parametrach jest wyjątkowo duży.

Uważam, że pozostałe parametry jednostek są zbyteczne, poziom hałasu można ograniczyć do minimum w inny sposób, a sposób filtracji zależy głównie od tego gdzie wydostaje się powietrze z odkurzacza.

O czym należy pamiętać, aby zrobić instalację w pewnym standardzie tzn: rury mają mieć średnicę najpopularniejszą - 50mm bo są i 51mm- czemu 50 bo gdyby nawet coś się zmieniło i zakupilibyśmy gniazda i wąż 51 to zawsze można zrobić łatwo przejściówkę rozgrzewając mniejszą średnicę i tworzyć szczelne połączenie :lol: stwarzając tylko bezpieczną blokadę dla zbyt dużych czy niebezpiecznych elementów które mogłyby zatkać nasza instalację.

Dodatkowo wszelkie przejścia przez ściany należy wykonać w rurce osłonowej i zabezpieczyć materiałem elastycznym pianką montażową lub twardą wełną mineralną, to na wypadek przenoszenia wibracji i ruchów własnych przegród.

Wzdłuż całej instalacji konieczne jest poprowadzenie instalacji elektrycznej przewodem 4 x 0,5 - do 0,75mm2(sterowanie jednostką z węża odkurzacza)

Pozdrawiam

Witam wszystkich i od razu pytam

City jaką Ty w końcu masz jednostkę centralną?! Raz piszesz tak a raz inaczej? nie mogę znaleźć na czym skończyłeś :mad:

Witam , tak jak wspomniałem wcześniej będę montował na swoim domku instalację FV o mocy 3,7kW

Wczoraj otrzymałem niezbędne komponenty, nie wiem czy to się sprawdzi, ale po wyliczeniach czas zwrotu określiłem na 7 lat, przy obowiązujących cenach.

Zobaczymy, jak na razie zastanawiam się nad "oszpeceniem "mojego domu taką instalacją :( wszak będzie tego 12 sztuk.

Z biegiem czasu będę relacjonował poczynania i wygląd przeprowadzanych prac.

IMG_20181227_184704.jpg

IMG_20181227_190859.jpg

IMG_20181227_185315.jpg

IMG_20181227_190754.jpg