Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czołem!

Zachęcony ostatnią dyskusją przełożyłem wylot wentylacji mechanicznej do garażu tak jak ma Citi. Roboty było niewiele bo nie mam lanego stropu. Zrobiłem to tuż przed świętami. W ciągu pierwszych dni zauważyłem jednak zwiększenie wilgotności w garażu.

Nie mam reku a jedynie GGWC na kanale czerpnym, więc do garażu wpada to co zabiorę z domu praktycznie bez zmieniania temperatury (pomijając oczywiście utratę ciepła w kanałach, które jednak są zaizolowane).

Wilgoć widać na szybie okna w garażu. Wcześniej tego nie było. Będę obserwował jak będzie to wyglądało przy większych mrozach, na razie mogłem zobaczyć przy niewielkich minusach.

O FV też myślę, ale bez dopłaty raczej nie wiezmę. Zastanawiam się jeszcze nad off grid i podłączeniem do bufora bez bawienia się w umowy z elektrownią. Zobaczymy :)

Wszystkiego dobrego na Nowy Rok!

Ja niedawno złożyłem w mieście wniosek o dotację na FV o mocy 6kW. Ale to kwestia 1-2 lat zanim coś się zacznie dziać.

Ja złożyłem na pompę ciepła - gmina nie dostała dofinansowania, dostała na kolektory ....niestety nie zakwalifikowałem się bo za mało osób:( Na FV nie będę czekał bo się nie doczekam przy tym układzie = mam piec kondensacyjny na gaz - a dostaną Ci co modernizują - a ja mam nowy dom więc znów nici. Preferencyjny kredyt też mnie nie interesuje - bo to to samo co za gotówkę tylko na raty i jeszcze trzeba płacić odsetki i obsługę.

Z wyliczeń wychodzi , że się opłaca zainwestować (zapłacić z góry rachunki za energię za 6 lat ) i po 6 latach i 8mc będzie na czysto.

Ja złożyłem na pompę ciepła - gmina nie dostała dofinansowania, dostała na kolektory ....niestety nie zakwalifikowałem się bo za mało osób:( Na FV nie będę czekał bo się nie doczekam przy tym układzie = mam piec kondensacyjny na gaz - a dostaną Ci co modernizują - a ja mam nowy dom więc znów nici. Preferencyjny kredyt też mnie nie interesuje - bo to to samo co za gotówkę tylko na raty i jeszcze trzeba płacić odsetki i obsługę.

Z wyliczeń wychodzi , że się opłaca zainwestować (zapłacić z góry rachunki za energię za 6 lat ) i po 6 latach i 8mc będzie na czysto.

Interesowałem się kiedyś dofinansowaniem na PC w mieście, ale pani z urzędu mnie trochę sprowadziła na ziemię, że to nie będzie pompa jaką sobie ja wybiorę, tylko taka której firma wygra przetarg zorganizowany przez miasto - czyli w wolnym tłumaczeniu najtańsze dziadostwo :)

Jak liczyłeś zwrot z inwestycji? Bo mi wyszedł dłuższy okres jak to kiedyś liczyłem.

Jak liczyłeś zwrot z inwestycji? Bo mi wyszedł dłuższy okres jak to kiedyś liczyłem.

Zużycie od początku zamieszkania 2012 - do 2018 i dodałem 8/12 średniego roku co stanowi koszt montażu 3,6 kW FV

Na opłaty typu przesył, kosztów odzyskania energii z "sieciowego akumulatora" itp które mogą pojawić się w trakcie wliczyłem oszczędności na gazie spowodowane montażem grzałki w układ cwu, oraz ewentualną podwyżkę ceny energii (3% w skali roku w 2025 zapłacę o 382,50 zł więcej niż w roku 2018.)

Nie wziąłem oczywiście pogody przez ten okres :) wiadomo wiele czynników może się zmienić, ale naddatek produkcji to 480 W , nie znamy również wysokości podwyżki ja niewiele podniosłem przez prawie 7 lat....

To tak optymistycznie, jak będzie czas pokaże, będę się "chwalił" ile oszczędzam :) jestem na forum ponad 12 lat więc szybko minie:)

A jakby ktoś chciał wiedzieć ile to kosztuje to :

2011 ROK 2210,70 zł

2012 ROK 4371,83 zł

2013 ROK 3530,67 zł

2014 ROK 3506,30 zł

2015 ROK 3329,67 zł

2016 ROK 2844,97 zł

2017 ROK 3355,16 zł

2018 ROK 2994,90 zł

Wiem, że nie każdy prowadzi takie rozliczenia , ale czasami warto wiedzieć. Ze względu na prowadzenie szczegółowych rozliczeń gazu i e.e łatwo jest szukać oszczędności i projektować nowe instalacje.

Wody nie prowadzę w ten sposób (studnia głębinowa) ale jeśli ktoś jest podłączony do sieci miejskiej to również takie dane są ważne.

Jest to też informacja dla tych co się budują (jak widać pierwszy sezon grzewczy rok 2012) trzeba liczyć się z największymi kosztami za energię cieplną. Pomimo działania rekuperatora i GWC zużycie było największe nim wyschły ściany i uwolniliśmy się od wilgoci technologicznej.

Jaką grubością i jakim styropianem ocieplaliście ścianę między garażem, a pozostałą częścią domu? Jaka grubość będzie najbardziej efektywna?

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :-)

Podglądam Wasze posty od czasu do czasu, chociaż sama mam w wersji II. Niestety, gdy się budowaliśmy nie widziałam na forum wątku o II.

W II garaż styka się z kotłownią i pomieszczeniem z przeznaczeniem wg planu na garderobę - ja mam tam pralnię - i nie ocieplaliśmy tej ściany.

Pozdrawiam

Agnieszka

Podglądam Wasze posty od czasu do czasu, chociaż sama mam w wersji II. Niestety, gdy się budowaliśmy nie widziałam na forum wątku o II.

W II garaż styka się z kotłownią i pomieszczeniem z przeznaczeniem wg planu na garderobę - ja mam tam pralnię - i nie ocieplaliśmy tej ściany.

Pozdrawiam

Agnieszka

Witam

Ja również nie ociepliłem ściany, a garaż graniczy z kotłownią i łazienką. I wychodzi na to, że w tych dwóch pomieszczeniach jest najcieplej:rolleyes: Mierzyłem też kamerką termowizyjną i nie ma żadnej różnicy temperatur.

Witam

Powoli coś się montuję ....ale spadł śnieg , a nie chciałem aby instalatorzy pospadali z dachu więc ich grzecznie przeprosiłem i czekam na lepsze- cieplejsze czasy.

U mnie wczoraj -16*C jest zimno....naprawdę zimno dlatego też Pozdrawiam wszystkich ciepło.

IMG_20190110_153338.jpg