Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry:)

Jestem w trakcie zakupu domu budowanego wg projektu Spokojna Przystań:) Przeczytałam chyba wszystko co jest dostępne na temat tego projektu, łącznie z całym wątkiem tu na Forum. Mam nadzieję, że w razie miliona pytań, które zapewne się pojawią podczas remontu podzielicie się swoimi uwagami.

Mam nadzieję, że najpóźniej za miesiąc- dwa ruszymy z remontem.

Pozdrawiam,

paulia

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przyznam, ze trochę to trwało:) podczytywałam w wolnej chwili w pracy i każdego wieczoru gdy dziecię poszło spać:)

Obecni właściciele mieszkają za granicą i są ogólnie niedostępni ale mamy dostać namiary na Pana, który budował więc mam nadzieję, że też pomoże w razie pytań odnośnie tego co pochowane w ścianach i posadzce.

Wersja M36

W kuchni jedno okno zamiast 2 wymiar 1800x1500

W dużym pokoju okno na wprost wejścia zamiast jednoskrzydłowego balkonu jest okno 1800x1500 (zastanawiamy się czy przy remoncie nie zrobić z niego witryny do posadzki.

W pokojach po jednym oknie 1800x1500.

Ścianki w narożniku miedzy pokojem a jadalnią nie ma:)

Spiżarni w kuchni nie ma.

Strop przygotowany do zagospodarowania piętra.

Pomieszczenie z prawej strony wiatrołapu jest przerobione na pralnię.

W kotłowni stoi piec na ekogroszek.

Chyba więcej zmian nie ma.

Drzwi wejściowe 1-skrzydłowe, będziemy zmieniać od razu na drewniane z naświetlami bocznymi - wymienimy nadproże.

Drzwi z wiatrołapu też przerobimy na dwuskrzydłowe.

Dzień dobry:)

Jestem w trakcie zakupu domu budowanego wg projektu Spokojna Przystań:) Przeczytałam chyba wszystko co jest dostępne na temat tego projektu, łącznie z całym wątkiem tu na Forum. Mam nadzieję, że w razie miliona pytań, które zapewne się pojawią podczas remontu podzielicie się swoimi uwagami.

Mam nadzieję, że najpóźniej za miesiąc- dwa ruszymy z remontem.

Pozdrawiam,

paulia

Gratuluje wyboru :) Bardzo fajny projekt.

• 2 weeks później...
Z biegiem czasu będę relacjonował poczynania i wygląd przeprowadzanych prac.

Korzystając ze słonecznych dni, tzn faktu, że trochę śniegu stopniało i firma mogła wejść na dach poczynić montaż paneli wykonano końcowy etap przyłączenia instalacji.

Tak jak widać jest tego 12 sztuk i zmieściło się w dolnym rzędzie 7 sztuk - maksymalna to 8,(jednak ze względu na proporcjonalność przyjąłem, aby w dolnym było 7).

Instalacja sobie działa produkując jak na razie tylko na własne potrzeby. Gdy renegocjuję umowę i wymienią licznik będę już typowym prosumentem.

To tyle, teraz niech słonko świeci,

Pozdrawiam.

widok na dach.jpg

W piątek podpisaliśmy akt notarialny- spokojna przystań jest nasza:) Oczywiście jeszcze wiele formalności przed nami ale mamy już klucze i możemy działać. Dzisiaj mąż poszedł organizować prąd - ciekawe ile może potrwać założenie nowego licznika. Jak tylko podłączą prąd możemy zacząć remont. Jak na razie nieziemsko przerażają mnie zwłoki pająków gigantów, które ususzone zwisają i leżą właściwie wszędzie.

W poniedziałek podpisaliśmy umowę na dostawę prądu a w środę już założyli licznik. Mamy też wodę - pompa działa. ( W domu jest przyłącze tylko kanalizacyjne)

Wczoraj pozakładaliśmy wszędzie oprawki z żarówkami więc jest światło. Działają toalety:) i ruszyło ogrzewanie. Było mnóstwo odpowietrzania i pewnie jeszcze klika razy trzeba będzie odpowietrzać bo na powrocie tylko niektóre rurki są ciepłe, inne letnie i kilka zimnych ale drabinka w łazience też już działa :lol2:

• 2 weeks później...

Piec uruchomiony i od 2 tygodni działa bez zarzutu - no może ja mam zarzut jeden, dużo opału na początku pobierał:)- lodowata woda na powrocie była bo dom wyziębiony więc ciągnął niesamowicie:) Teraz się ustatkował i zdecydowanie mniej pobiera z podajnika. Po domu można chodzić na krótki rękaw, a już w ogóle jak się cały czas pracuje. Okazało się, że do garażu też jest pociągnięta podłogówka :lol2:

Zmartwiło mnie, że nad drzwiami wejściowymi nadproże wystaje tylko na ok. 20 cm z każdej strony. Oznacza to, że czeka nas sporo kucia i osadzanie nowych nadproży.

Właściwie to drzwi wejściowe są głównym problemem bo będą dopiero pod koniec marca a gotowi do wprowadzenia będziemy szybciej :(

Zmartwiło mnie, że nad drzwiami wejściowymi nadproże wystaje tylko na ok. 20 cm z każdej strony. Oznacza to, że czeka nas sporo kucia i osadzanie nowych nadproży.

Mam rozumieć , że zwiększacie wielkość drzwi wejściowych do rozmiaru z projektu :)z tych co zastaliście jedno skrzydłowych na te z naświetleniem bocznym.

Ja mam odwrotnie - mam wielkie nadproże, a drzwi w świetle 1m.

Widzę, że prace cały czas, pogoda Wam sprzyja bo to jakby wczesna wiosna się zrobiła :)

Tak, w tej chwili drzwi są jednoskrzydłowe bez naświetli, robimy z naświetlami z obu stron ale bez naświetla górnego.

Pogoda rzeczywiście wspaniała, ale na chwilę obecną na zewnątrz nic nie robimy -w ogrodzie takie chaszcze, że trzeba na nie mieć plan:) z elewacją i kostką czekamy na jeszcze lepszą pogodę.

Dzisiaj dostosowujemy hydraulikę do naszych potrzeb, robimy też zabudowy do geberitów, udało się zedrzeć wszystkie kafle - bez Columbusa pewnie dalej walczylibyśmy z klejem:)

Za tydzień- dwa będą kłaść płytki w łazience, WC i kuchni. Podłogę położymy chyba sami:) malować też będziemy sami, tylko mąż musi gdzieniegdzie poprawić gładzie, szczególnie na suficie w dużym pokoju widać pęknięcia. Pieniądze z konta lecą jak oszalałe:)

• 2 weeks później...

Tak, jak wcześniej wspomniałem po podpisaniu nowej umowy, stałem się prosumentem :wiggle:.

I produkuje sobie energię elektryczną to co zużyję mam dla siebie resztę oddaje do sieci.Jak będzie niedobór odbiorę sobie 80% tego co im oddałem.

Pozdrawiam poniżej bilans lutego - podobno dobry, mnie też się tak wydaje skoro w ubiegłym roku w tym okresie zużyłem 230,72 kWh.produkcja luty.jpg