Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika budowy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

WITAM

Duma mnie rozpiera, że pierwsza sie w komentarzach mogę wpisać. :D

Czekam na dalsze wpisy w dziennik. APS 119 to też nasz ulubiony projekt, choć też długo trwało nim na niego sie zdecydowaliśmy.

Ciekawa jestem jakich zmian dokonaliście w projekcie. Czy podpiwniczyliście cały dom?

Pozdrawiam Dorota

Dzięki Dorotko, że rozpoczęłaś wpisy w naszych komentarzach. Mam nadzieję, że jakoś to wszystko pójdzie. Prawdę mówiąc jesteśmy w podobnej sytuacji jak Wy. Musimy się wyprowadzić za rok z domku, ponieważ już został sprzedany. Co do piwnicy musiała powstać bo uparłam się, że właśnie tam będę miała pralnię i suszarnię. Chociaż kłopotów z tą piwnicą niemało. Najważniejsze, że już stoi. Fundamenty pod domek też wylane, tzw "podłoga" również tylko czekać na murarza.

• 2 weeks później...

matika prosze zrób zdjecia projektu jak ma umiejscowiona piwnice

magdziorka24

w projekcie nie ma piwnicy, zdecydowaliśmy się na jej budowę ze względu na kotłownię która będzie większa i pralnię.

http://images33.fotosik.pl/218/7e49848544c3d492m.jpg

http://images23.fotosik.pl/195/9c37dc73b9027582m.jpg

Witaj matika mam kilka pytan do ciebie:

1. Czy moglabys napisac z czego budujecie dom i wyszczegolnic ile wam do tej pory poszlo materialow budowlanych tzn. np. cegiel czy czegos na strop.

2. Ile do tej pory wydaliscie kasy i ile za co placiliscie.

3. jakbys mogla to napisz jakie jeszcze wprowadziliscie zmiany a moze zdjecia planu od architekta.

Pytam o to wszystko bo pod kon iec tego roku chcielibysmy kupic ten projekt i niewiemy czy bedzie nas stac na wybudowanie takiego domku.

napisz nam wszystko co pomoze w wyborze.

:Prosze magda i wojtek

szukamy takiego domku w lublinie lub okolicach czy ktos ma

magdziorka24

dom budujemy z pustaka ceramiki

Co do zmian w projekcie:

- piwnica (a w niej kotłownia i pralnia z prysznicem)

- garaż przedłużony, a tym samym likwidacja dwóch słupów przed garażem

- brama wjazdowa do garażu jednostanowiskowa - duża

- okna proste ze względu na rolety, które chciałam mieć, przy łukowych byłby ogromny problem

- komin w kuchni przesunięty ze środka ściany w lewy róg, a tym samym zabudowa ok 1,5m ścianą dzielącą jadalnię od kuchni, pozostała część otwarta

- garderoba przy wejściu do wiatrołapu skrócona i zabudowana szafą

- toaleta na dole z osobnym wejściem (nie chcę żeby każdy odwiedzał łazienkę chcąc skorzystać wyłącznie z toalety)

- tym samym osobne wejście do łazienki - łazienka z 2 oknami tym, które w projekcie jest w kotłowni i pralni oraz w garderobie

- pokój syna na górze ten po prawej stronie z oknem balkonowym delikatnie zmniejszony na poczet zwiększenia przestrzeni w garderobie

- pokój środkowy drugiego syna bez garderoby będzie miał również wejście do garderoby drugiego syna (czyli wspólna garderoba dla dzieciaków, na razie są mali 4 i 2 lata więc nie będzie problemów)

- kolumny przy wejściu i z tyłu przy wyjściu na ogród po 2 a nie po 4.

Pozostałe informacje prześlę na p.w.

Ja zaglądam i obserwuję.

Kolumny po 2 zamiast po 4 pochwalam w całej rozciągłośi. Ja mam po 4 ale tylko dlatego, że wyjechałam na urlop i jak wróciłam po urlopie to ekipa chciała nam zrobić niespodzianke i zalała strop razem z balkonami (które nota bene żle zaszalowali - brak gzymsika, oraz 4 kolumnami zamiast 2).

Czy piwnicę masz w przejściu między garażem a domem?

Pomysł z powiększeniem łazienki na dole też mi się podoba. Nie zrobiłam tego, bo nie mam pokoju gościnnego na dole i chciałam mieć dużą garderobę na ubrania wierzchnie i buty.

Mam pytanie czy rolety będziesz miała podtynkowe? I czy w związku z tym podnosiłaś parter o 1 pustak, czy zminiejszasz okna?

To chyba tyle na razie - czekam na kolejne fotki,

Magda

Ja też zaglądam, ale ostatnio mam ledwo czas zrobić zapis w dzienniku :cry:

Moje spokojne życie kury domowe zostało przewrócone do góry nogami.

A wracając do Waszego domku to on rośnie jak na drożdżach. Budjecie niecały miesiąc i jeż będzie strop. :D

A domek położony w przepięknym miejscu. Moja rodzinka bardzo lubi kotlinę kłodzką. Od kilku lat spędzamy tam ferie zimowe i zawsze żal nam wyjeżdżać.

Kibicuję zalewani stropu powodzenia Dorota. :D :D

Piwnicę mamy pod pomieszczeniami gabinetu, łazienki, garderoby i kotłowni. Pod gabinetem będzie kotłownia, ponieważ tam jest komin, a pralnię zrobimy pod kotłownią, łazienką i garderobą. Co do rolet będą podtynkowe, a parter podnosiliśmy o jeden pustak ale nie ze względu na rolety tylko na ogrzewanie podłogowe. Okna pozostały w wymiarach oryginalnych.

Witaj

Nie martw się, że nikt nie czyta Twojego dziennika budowy, bo jesteś w wielkim błędzie :)

Każdy dzień pracy rozpoczynamy od przeglądu wszystkich trzech dzienników:

1. Twojego

2. Doroty

3. Magdy.

Śledzimy uważnie Wasze poczynania dot. budowy APS 119, wyciągamy wnioski i bardzo burzliwie :) dyskutujemy nad każdym nowym rozwiązaniem.

Wklejajcie jak najwięcej fotek, bo na nie bardzo czekamy.

Dzięki Twojemu rozwiązaniu usytuowania piwnicy, wiemy teraz jak ją zrobić.

Trzymamy kciuki za dalsze postępy prac budowlanych.

Życzymy dużo wytrwałości i cierpliwości :)

Pozdrawiamy

Joanna i Janek

Witaj !

Czy mogłabyś nam napisać jak masz zaznaczoną piwnice w projekcie?

Jakie są koszty adaptacji projektu uwzględniając piwnice taką jak Ty masz ?

Jak jest wysokość Twojej piwnicy?

Pozdrawiamy

Joanna i Janek

jjokf piwnica jest pod pomieszczeniami gabinetu, kotłowni, łazienki i garderoby. Wysokość piwnicy 2,40. Archi-Projekt jest biurem bardzo elastycznym, jak sami piszą na swojej stronie "Bez zgody naszego biura można wprowadzić następujące zmiany: Podpiwniczenie budynku lub rezygnacja z podpiwniczenia". Więc koszt adaptacji w tym przypadku to koszt materiałów i robocizny na piwnicę. Poniżej zdjęcia: oryginał i drugie po małych zmianch naniesionach przez nas.

http://images33.fotosik.pl/234/9799fcfce97d1121.jpghttp://images33.fotosik.pl/218/7e49848544c3d492.jpg