nitubaga 12.11.2008 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 a teraz niespodzianka, która mnie czekala po przyjeździe z wojaży: http://images50.fotosik.pl/29/0ceacee4f72e2221.jpg czy to może jest ten właściwy pęd kwiatowy??? Bo wygląda inaczej niż te ktore wcześniej pokazywałam??? Jak mam z tym storczykiem postępować,żeby zakwitł??? bingo !!!!!!! to jest pęd kwiatowy.... nic nie rób, podlewaj, a raczej namaczaj go w wodzie z nawozami do storczyków i tylko podeprzyj go na kijeczku by się z czasem nie złamał.... no i nie dotykaj czubka... a ja się pochwalę, że mój też ma takiego pęda ino ma już jakies 15 cm ale ja mojemu powiedziałam, ze jak mi w te pędy nie zakwitnie to kupię se nowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
onna 12.11.2008 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 no to się cieszę. Bardzo. Na razie obficie kwitnie mi drugi storczyk, ale już zapomniałam jaki ten mial kolor dlatego będę niecierpliwie czekać aż urośnie. Ale musze powiedziec, że w tej storczykarni to sauna była taka... Ja z racji trzymania storczyków w sypialni dostarczam i raczej chlodne powietrze no i chyba trzeba będzie je zdjąć z okna. A może to wlasnie dlatego coś o ruszylo - miał zimno to teraz przy słońcu poczuł trochę pędu do życia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 12.11.2008 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 Ładna tapeta w przedpokoju. A storczyki bajeczne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
onna 12.11.2008 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 dziękuję may... Trochę za mało czasu mieliśy na te storczyki, ale już wiem,że następne kwiaty jakie będe kupować to wlaśnie storczyki. Mam ambicję teraz na coś bardziej oryginalnego niż popularne phalenopsisy, chociaż na pewno wybiorę jakis z dużymi kwiatami. Generalnie nie przepadam za kwitnącymi doniczkowcami, ale te mnie urzekly. a tapeta w przedpokoju to dopiero początek tapet w moim domku Teraz zbieram sily na nastepne tapetowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarioAS 12.11.2008 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 tapeta super, fajnie wkomponowana Onna, ja teraz przez Ciebie będę też musiała skarbonkę założyć... w okresie ogródkowym będą róże... w zimowym storczyki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
onna 13.11.2008 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 Aniu, ale róże to nie przeze mnie dzien dobry... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 13.11.2008 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 Dzień dobry! nawet mnie nie denerwujcie tymi storczykami -ja jestem taki lewus do kwiatków, że masakra Już 3 storczyki wylądowaly w koszu Niby robię wszystko jak trzeba (tzn jak babka w tv gadała), czyli stoi z dala od kaloryfera, "przelewam" go raz w tyg. szklanką wody, a po przekwitnieciu obcinam lodygi powyżej 4ego "oczka" -i co? i kicha! najpierw odpadają lodygi, potem liście -a potem jest już kosz :cry: a moja teściowa robi wszystko identycznie i storczyk kwitnie jej non-stop od marca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 13.11.2008 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 Dzień dobry! nawet mnie nie denerwujcie tymi storczykami -ja jestem taki lewus do kwiatków, że masakra Już 3 storczyki wylądowaly w koszu Niby robię wszystko jak trzeba (tzn jak babka w tv gadała), czyli stoi z dala od kaloryfera, "przelewam" go raz w tyg. szklanką wody, a po przekwitnieciu obcinam lodygi powyżej 4ego "oczka" -i co? i kicha! najpierw odpadają lodygi, potem liście -a potem jest już kosz :cry: a moja teściowa robi wszystko identycznie i storczyk kwitnie jej non-stop od marca hm.... a grozisz im czasem.... ja mojemu powiedziałam, że jak się zaraz nie wykaże dobrą wolą kwitnienia - to kupuje takiego który tę wolę ma... i mam już taki pęd jak ma Onna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 13.11.2008 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 hm.... a grozisz im czasem.... ja mojemu powiedziałam, że jak się zaraz nie wykaże dobrą wolą kwitnienia - to kupuje takiego który tę wolę ma... i mam już taki pęd jak ma Onna... posyłam mu piorunujące spojrzenia srednio 120 razy dziennie -no i chyba się przestraszył ZA BARDZO -bo dzisiaj mu już 2 liście naraz opadły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 13.11.2008 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 http://images24.fotosik.pl/254/d3a871435da05ec8.jpg Witamfajna lampa, może przeoczyłam, ale możesz napisać gdzie ją kupiłaś?Pozdrawiamczandra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
onna 13.11.2008 21:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 kachna, ja bym storczyka nie wyrzucila, no prosze Cię. Jak będziesz miala ochotę jakiegoś wyrzucić to ja go chętnie przygarnę. To wielka satysfakcja ożywić kwiatka czandra, mio CIę u mnie powitać. Żyrandol kupiiśmy w salonie BRW , maja tam stoisko z lampami. Ale cioś mi się zdaje że to chyba ten sam co go oglądalamna allegro http://www.allegro.pl/item473253713_zyrandol_organza_w6_czarny_efekt_krysztalu_2bm.html pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarioAS 13.11.2008 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 hm.... a grozisz im czasem.... ja mojemu powiedziałam, że jak się zaraz nie wykaże dobrą wolą kwitnienia - to kupuje takiego który tę wolę ma... i mam już taki pęd jak ma Onna... posyłam mu piorunujące spojrzenia srednio 120 razy dziennie -no i chyba się przestraszył ZA BARDZO -bo dzisiaj mu już 2 liście naraz opadły Kasia Ty jesteś niemożliwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 14.11.2008 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 Dzień dobry Może storczyk wyrzuca te stare liście i robi miejsce na nowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
onna 14.11.2008 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 w sumie to nie pottrafie sobie wyobrazić opadających lici storczyka? One grube przecież sa. No chyba że ten Twój KAsiu to nie Phalenopsis tylko jakaś inna odmiana??? a co do tego ędu to rośnie jak szalony.... A wcale cieplo u mnie nie jest w sypialni. Normalnie chyba zainwestuje w termometr pokojowy, bedę mierzyć temperature dla storczyka ... (jeden już kupilam dla mojego bojownika-Sushi, ale to termometr do wody....) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 14.11.2008 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 Może ma za mokro? jeśli grube i opadają to może gniją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 15.11.2008 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 Może ma za mokro? jeśli grube i opadają to może gniją. prawdopodobnie to jest przyczyną... ja sie do tego storczyka nie wtrącam -bo mój mąz uznał że on LEPIEJ sobie poradzi, no i podlewał go co tydzień -wychodzi na to, ze za często... onna -to phalenopsis jest (a raczej był) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
onna 15.11.2008 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 Kasia, no to rzeczywiśćie, i jak tu teraz mężowi przetłumaczyć, że storczyki wolą być przesuszone niż przelane???? Ja przelewam swoje co jkiś tydzień albo i rzedziej, generalnie ten gatunek lepiej znosi ponoć większa suszę niż przelanie. Ja bym Ci radziła zostawić go w spokoju na jakiś czas, nie podlewać, jak już wyschnie calkem to przelać wodą z nawozem (polecają dawkę połowe mniejszą niż zalecana przez producenta) i tak znow do wyschnięcia. Może częśćkorzeni jest jeszcze zdrowa i uda się go odratować. Najlatwiej znaleźc info nt pielęgnacji odmian na allegro gdzie sprzedają storczyki. Ja znalazłąm tez dwie strony, gdzie praktycy mówia o swoich kwiatkach. Mnie np zdziwiło,że storczyk ponoć lubi mieć inną temperaturę w dzień inna w nocy...ech, chyba mnie wzięło calkiem, wlaśnie oglądałam rożne okazy, piękne sa...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małaMI 15.11.2008 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 Oj jak dawno mnie tu nie było. Bardzo przepraszam, ale praca i praca Dobrze, że czas mojego remontu był taki dość luźny, bo nie wiem jakbym wyrobiła teraz robiąc remont. I widzę, że i tu pojawia się temat "storczyki". Hihi moje też puścliły nowe pędy. Mam nadzieję, że będą ładnie rosły i zakwitną. Podobnie jak onna podlewam raczej rzadziej niż częściej. nie jest to podlewanie regularne, po prostu obserwuję korzenie. Ja kąpię storczyki przez ok 15-30 min (nalewam wody - destylowana lub odstana przegotowana - do pojemnika i wkładam do niej storczyka. Potem pilnuję, żeby wylewać z osłonek całą wodę jaka spłynie jeszcze z doniczki. To ważne, żeby nie stał w wodzie. niedawno dowiedziałam się, że storczyki nie lubią innych roślin koło siebie (nie wszystkie lubią, może lepiej), nie lubią towarzystwa owoców cytrusowych (mandarynki trzymam na innym stole ). zaczynam wariować. na razie nie mam wielkiej kolekcji - 3 phalenopsisy i jedno dendrobium. Nie mam za bardzo miejsca , żeby trzymać kwiaty, poza tym koty, które jednak są dla mnie ważniejsze niż kwiaty . Kolejne egzemplarze zamierzam kupować, żeby spełniać swoje marzenia co do kolorów (marzy mi się najbardziej dwukolorowy biało-czerwony). oczywiście darowanemu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 16.11.2008 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Może z nastyępnym mi wyjdzie.. ten to już zwłoki są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
onna 18.11.2008 11:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 oj spadamy spadamy u mnie ciagle porządki, strasznie sie to w czasei rozwleka, jeszcze będą pawlacze robione to nowe porządki dojdą( Niestety przy pracy popoludniowo-nocnej zostają mi tylko weekendy żeby cokolwiek w domku zrobić. Rano jakoś się zebrać nie mogę, obbiadek trzeba ugotować, zakupy zrobić i schodzi. Dziś urządzam pranko i prasowanko, musze też poznosić pudła do piwnicy, bo kilka opróżniłam. Czekam jeszcze na regal na książki żeby je wreszcie ulozyć w miejscu przeznaczenia bo takie ciągle przenoszenie wszystkiego do szału człowieka mooże doprowadzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts