Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pozbierałam połamane przez maszyny drogowe gałęzie, zrobiłam sadzonki... i jedna ma już pączek :-)

Bardzo się cieszę, bo nigdzie w okolicy nie widziałam jarząbów w sprzedaży, i nie mam pojęcia, skąd zieleń miejska je miała :-)

Ty Domiś, juz niedługo ucieszysz się i pachnącymi kwiatami ( wilkie, jak u czarnego bzu) i ślicznymi koralikami, którymi drzewo jest poprostu oblepione.

Wyglądają, jak sztuczne i turyści co rusz podchodzą i macają owocki, by sprawdzić, czy to faktycznie żywe, czy tylko część lokalnej dekoracji :lol: :lol: :lol:

• Odpowiedzi 127
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oj, to trzymam kciuki za twoje jarzębinki!!!!

ja u nas to szczerze mówiąc tylko w tym sklepie spotkałam (koło nas), bo reszta to same wyrośnięte drzewa sprzedaje, w dużych donicach - więc nawet do nich się nie zbliżam (ceny odstraszają). A tutaj mieli kopane młode drzewka (tak jak owocowe), mam nadzieję że się przyjmą, ale w sumie dlaczego miałyby się nie przyjąć :wink:

Ja jarząbów szwedzkich nigdy nie widziałam na oczy, więc pewnie też będę macać :lol:

Swoje drzewko posadziłam ok. 2 m od ogrodzenia (od ulicy), więc przechodnie nie dosięgną 8) , przynajmniej na razie :roll:

• 2 years później...

Mój ogród to na razie patelnia. Chciałabym, aby w przyszłości (w miarę niedalekiej) mieć w nim nieco cienia. Jakie drzewa liściaste rosną najszybciej i mają dość zwartą koronę, taką, by rzucały miły cień? Myślałam o lipie. Czy macie jeszcze jakieś inne pomysły?

Będę wdzięczna za wszelkie rady :)

najszybciej: brzozy, klon jesionolistny, jesion pensylwański, grochodrzew, wierzby (np. Tortuosa), topola (topole balsamiczne, np. Simona, nie mają "puchu"), orzechy, olsze

Ja miałam podobnie. Kupiłam sporą akacje i w ciągu 2 lat mamy upragiony cień. Może jeszcze nie powalający na kolana, ale zdecydowanie szybszy niz od pozostałych drzewek (klony, tulipanowiec, grab). Powodzenia.

• 2 weeks później...