Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

koszt ocieplenia

robert4

Recommended Posts

• Odpowiedzi 155
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

fachowcy jeżeli liczą i podają cenę za metr to jest to koszt razem ze sprzętem, (sprzęt nie powinien Cię obchodzić, nieraz też umawiają się z ich materiałem a niekiedy chcą aby zakup materiału był w intencji inwestora) chyba że umawiasz się inaczej tzn. ktoś nieprofesjonalny wykonuje daną robotę i nie posiada sprzętu np. my sami robiliśmy elektrykę i pomagał nam znajomy to musiałam koszty sprzętu ponieść ja (wiertarki itp....)

Dzięki za odpowiedź. Pierwszy wykonawca strzelił mi 45zł m2 za ocieplenie i tykowanie + 10zł z metra za rusztowanie, bo jak to ujął "musi mu się zwrócić" :)

Zebrałem kilka ofert i muszę przyznać, że rozstrzał jest znaczny: od 45zł do 83zł.

Z moich doświadczeń wynika, że lepiej brać materiał i robociznę odddzielnie.

Nie jest prawdą (choć może to krzywdzące uogólnienie), że wykonawca ma taniej bo dużo bierze towaru.

Jeden z hurtowników u którego się wyceniałem wyjaśnił mi to tak: hurtownik bierze rocznie towaru za kilka baniek zaś wykonawca max na kilka tysięcy metrów elewacji, stąd wniosek że hurtownik zawsze będzie miał większy rabat niż wykonawca. Inna sprawa, że jak wykonawca ma duży rabat, to niekoniecznie chce go w całości dać klientowi.

Pzdr

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Witam mam takie zapytanie,jeśli w rysunku jest napisane ze powierzchnia scian zewnetrznych wynosi 185m2,to czy mozna to przyjąć jako ilosc m2 docieplenia do wykonania????I jeszcze jedno pytanie jakie i jakich firm materiały w rozsądnej cenie polecacie(styropian 15cm.,siatka,klej i tynk) pozdrawiam.

Witam mam takie zapytanie,jeśli w rysunku jest napisane ze powierzchnia scian zewnetrznych wynosi 185m2,to czy mozna to przyjąć jako ilosc m2 docieplenia do wykonania????I jeszcze jedno pytanie jakie i jakich firm materiały w rozsądnej cenie polecacie(styropian 15cm.,siatka,klej i tynk) pozdrawiam.

Nie sugeruj się żadnymi rysunkami tylko weź taśmę i pomierz ściany.Liczy się to co jest w realu a nie na projekcie.

Jeśli chodzi o materiały to najważniejszy jest styropian.Znajdź taki który ma dobre parametry cieplne (lambda) ,jest w miarę prosty i równy wymiarowo.

Systemy dociepleń ( siatka ,kleje,grunty,tynki) są do siebie podobne.Robiłem wieloma(niektórymi robi się lepiej ,innymi trochę gorzej) ale jak zrobi sie zgodnie ze sztuką budowlaną to z żadnym nic nie powinno się dziać.W każdym rejonie Polski dominuje inny producent lub dystrybutor .

Zorientuj sie więc jaki system dominuje u Ciebie i jaki dostaniesz rabat.

Zawsze lepiej zmierzyć jak już kolega zauważył.

A co do materiałów to polecę Ceresit + styropian termoorganiki.

Pozdrawiam

• 3 weeks później...

witam

w czerwcu planuję ocieplenie domu. Powierzchnia ścian zewnętrznych to około 320m2. Rozmawiałem wstępnie z jedną firmą zajmującą się dociepleniami i powiedzieli mi, że orientacyjny koszt ocieplenia z ich materiałem i robocizną to ok 70zł/m2. Styro termoorganika 12cm, kleje tynki ceresit. To dużo czy mało?

• 2 weeks później...

Witam

Szukam ekipy do dociepleń elewacji wełną. Po pierwszych telefonach widzę że rozstrzał cen za robocizne jest ogromny, materiały chcę zakupic sam, podają mi cene robocizny od 25 do 45 zł, podkarpacie.

Nie mogę zrozumiec skąd takie róznice.

Wziąłbym nawet droższego wykonawce tylko skąd moge wiedziec czy jakośc wykonania będzie warta tej ceny ? Niestety przy końcu budowy musze kalkulowac każdy grosz.

• 5 weeks później...
40 pln/m2 styropian, siatka, lej , tynk silikonowy - otwory pow 1,5 m2 odliczane

gzyms - 30/mb

podbitka 50/mb - układane prostopadle do ściany (2 x malaowanie i układanie)

opierzenie 25/mb

parapet 40/pln

bonie okien w cenie

Wrocław

Jesteś wykonawca czy podaleś ceny jakie sam zapłaciłeś? Jeżeli to nie problem to poproszę o namiary, bo szukam wykonawcy ocieplenia we Wrocławiu. Pozdrawiam . Mój adres : [email protected]

Edytowane przez DARDO
uzupelnienie