EWBUD 18.01.2011 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Czy w cenie za metr kwadratowy standardowo wliczone jest już rusztowanie? A jak inaczej? Oczywiście, że powinno być wliczone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesia1961 18.01.2011 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 fachowcy jeżeli liczą i podają cenę za metr to jest to koszt razem ze sprzętem, (sprzęt nie powinien Cię obchodzić, nieraz też umawiają się z ich materiałem a niekiedy chcą aby zakup materiału był w intencji inwestora) chyba że umawiasz się inaczej tzn. ktoś nieprofesjonalny wykonuje daną robotę i nie posiada sprzętu np. my sami robiliśmy elektrykę i pomagał nam znajomy to musiałam koszty sprzętu ponieść ja (wiertarki itp....) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wódowlaniec 18.01.2011 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Firmy zajmujące się docieplaniem budynków wyceniając pracę podają cenę z rusztowaniami( nie kojarzę żeby kiedykolwiek inwestor zapytał mnie kto załatwia rusztowanie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk.alleremont.pl 19.01.2011 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 pierwszym podstawowym tematem to chyba są oględziny i zdecydowanie co chcemy i jak chcemy i pytanie o to co ile kosztuje bo danie ceny z m2 nie zawsze wiąże się z tym czego oczekujemy od wykonawcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 21.01.2011 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Dzięki za odpowiedź. Pierwszy wykonawca strzelił mi 45zł m2 za ocieplenie i tykowanie + 10zł z metra za rusztowanie, bo jak to ujął "musi mu się zwrócić" Zebrałem kilka ofert i muszę przyznać, że rozstrzał jest znaczny: od 45zł do 83zł. Z moich doświadczeń wynika, że lepiej brać materiał i robociznę odddzielnie. Nie jest prawdą (choć może to krzywdzące uogólnienie), że wykonawca ma taniej bo dużo bierze towaru. Jeden z hurtowników u którego się wyceniałem wyjaśnił mi to tak: hurtownik bierze rocznie towaru za kilka baniek zaś wykonawca max na kilka tysięcy metrów elewacji, stąd wniosek że hurtownik zawsze będzie miał większy rabat niż wykonawca. Inna sprawa, że jak wykonawca ma duży rabat, to niekoniecznie chce go w całości dać klientowi. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba1r 05.02.2011 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Elewacje temat cen to prawdziwe pole do manewru w wyliczaniu kosztów od; przyklejenia styropianu lub wełny, tynku, boniowania, elewacji z klinkieru, płytek klinkierowych, a może szalówki, dodatkowo parapety, podbitki, rynny demontaż i montaż ponowny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pio_n 14.02.2011 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Mi krzykneli 50zl w zachodniopomorskim / Koszalin. W cenie mam parapety zewnetrzne. Powierzchnia to 175m lacznie z oknami i drzwiami. Dach dwuspadowy, dom z poddaszem uzytkowym. Styro 15cm, bez kolkowania. Tynk silikonowy. To dobra cena czy troche duzo? Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar.os 15.02.2011 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 minimalnie powyżej średniej , dla mnie 45 zł jest jako wykonawcy ceną niezłą ale ja mieszkam w innym rejonie Polski , na moim zadupiu taka cena byłaby jak najbardziej ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koliber70 23.02.2011 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Witam mam takie zapytanie,jeśli w rysunku jest napisane ze powierzchnia scian zewnetrznych wynosi 185m2,to czy mozna to przyjąć jako ilosc m2 docieplenia do wykonania????I jeszcze jedno pytanie jakie i jakich firm materiały w rozsądnej cenie polecacie(styropian 15cm.,siatka,klej i tynk) pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar.os 23.02.2011 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 jeżeli masz 185 m elewacji z oknami i drzwiami to i za tyle będziesz musiał zapłacić , jeżeli o to ci chodziło , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wódowlaniec 23.02.2011 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Witam mam takie zapytanie,jeśli w rysunku jest napisane ze powierzchnia scian zewnetrznych wynosi 185m2,to czy mozna to przyjąć jako ilosc m2 docieplenia do wykonania????I jeszcze jedno pytanie jakie i jakich firm materiały w rozsądnej cenie polecacie(styropian 15cm.,siatka,klej i tynk) pozdrawiam. Nie sugeruj się żadnymi rysunkami tylko weź taśmę i pomierz ściany.Liczy się to co jest w realu a nie na projekcie. Jeśli chodzi o materiały to najważniejszy jest styropian.Znajdź taki który ma dobre parametry cieplne (lambda) ,jest w miarę prosty i równy wymiarowo. Systemy dociepleń ( siatka ,kleje,grunty,tynki) są do siebie podobne.Robiłem wieloma(niektórymi robi się lepiej ,innymi trochę gorzej) ale jak zrobi sie zgodnie ze sztuką budowlaną to z żadnym nic nie powinno się dziać.W każdym rejonie Polski dominuje inny producent lub dystrybutor . Zorientuj sie więc jaki system dominuje u Ciebie i jaki dostaniesz rabat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 23.02.2011 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Witam mam takie zapytanie,jeśli w rysunku jest napisane ze powierzchnia scian zewnetrznych wynosi 185m2,to czy mozna to przyjąć jako ilosc m2 docieplenia do wykonania????I jeszcze jedno pytanie jakie i jakich firm materiały w rozsądnej cenie polecacie(styropian 15cm.,siatka,klej i tynk) pozdrawiam. Zawsze lepiej zmierzyć jak już kolega zauważył. A co do materiałów to polecę Ceresit + styropian termoorganiki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drop 15.03.2011 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 witamw czerwcu planuję ocieplenie domu. Powierzchnia ścian zewnętrznych to około 320m2. Rozmawiałem wstępnie z jedną firmą zajmującą się dociepleniami i powiedzieli mi, że orientacyjny koszt ocieplenia z ich materiałem i robocizną to ok 70zł/m2. Styro termoorganika 12cm, kleje tynki ceresit. To dużo czy mało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar.os 15.03.2011 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 podejrzanie mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 16.03.2011 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Nisko się cenią Dziwnie nisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spad 17.03.2011 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 40 pln/m2 styropian, siatka, lej , tynk silikonowy - otwory pow 1,5 m2 odliczanegzyms - 30/mbpodbitka 50/mb - układane prostopadle do ściany (2 x malaowanie i układanie)opierzenie 25/mbparapet 40/plnbonie okien w cenieWrocław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SovietGangstar 22.03.2011 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Jak ktoś by szukał dociepleniowców z okolic Wrocławia to polecam pana Wójcika, kom: 721216603, bez problemu, wpadlo 3 gości, styropian polozyli bez problemu, okleili siatką i nalozyli strukturę, ja żadnych problemów nie miałem, na prawdę gorąco polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loogin 04.04.2011 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Witam,Panowie, podobne pytanie. Potrzebuję znać dolną i górną granice kosztów z m2 ocieplenia budynku bez tynków i bez malowania. Robocizna + materiał.Lokalizacja: Okolice Bielska - Białej.Z góry dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielw 04.04.2011 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 WitamSzukam ekipy do dociepleń elewacji wełną. Po pierwszych telefonach widzę że rozstrzał cen za robocizne jest ogromny, materiały chcę zakupic sam, podają mi cene robocizny od 25 do 45 zł, podkarpacie. Nie mogę zrozumiec skąd takie róznice.Wziąłbym nawet droższego wykonawce tylko skąd moge wiedziec czy jakośc wykonania będzie warta tej ceny ? Niestety przy końcu budowy musze kalkulowac każdy grosz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DARDO 03.05.2011 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 (edytowane) 40 pln/m2 styropian, siatka, lej , tynk silikonowy - otwory pow 1,5 m2 odliczane gzyms - 30/mb podbitka 50/mb - układane prostopadle do ściany (2 x malaowanie i układanie) opierzenie 25/mb parapet 40/pln bonie okien w cenie Wrocław Jesteś wykonawca czy podaleś ceny jakie sam zapłaciłeś? Jeżeli to nie problem to poproszę o namiary, bo szukam wykonawcy ocieplenia we Wrocławiu. Pozdrawiam . Mój adres : [email protected] Edytowane 3 Maja 2011 przez DARDO uzupelnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts