Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

koszt ocieplenia

robert4

Recommended Posts

Ja polecam umawiac sie za calosc wykonania a nie za m2, bo jak powiem klientowi, ze zaplaci za elewacje 16 500, to nie moge potem pytac 20000. Klient moze tyle nie miec, lub przeznaczyl na cos innego. Ja sie zawsze umawiam na cene max., a wierzcie mi, jeszcze mi sie nezdarzylo, ze bym mial jakiesz problemy z zaplata.Jak sie chce byc uczciwy, to tylko tak.

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 155
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam;

drobna uwaga: cena tynku mineralnego, przy założeniu wydajności 3,3 / 3,7 kg [m2] - w zależności od grubości ziarna [0k 2mm] i sposobu nakrapiania [pistolet/narzutnica] wynosi od ok 4,43 / 4,96 netto do 7,35 / 8,24. Ceny te dotyczą tynków barwionych w masie.

pozdr

Witam;

powiem tak: jak w każdej cenie ważne jest to co się za to ma. Każdy wykonawca ma swoje zwykle sprawdzone materiały, składy które nie cyganią, tynki które mają to co trzeba mieć, czasem łącznie z tym, że woli dopłacić 1 - 2 złote za materiał na m2, tylko po to że ma pewność że nie ma z danym tynkiem kłopotów. Lepszej klasy klej, lepszy grunt [np. nie Unigrunt a Cerplast] i tak dalej. Całą masa drobnych spraw składa się na to, że tynk jest ładny, elewacja wykończona a dom jest reklamą i wykonawcy i producenta [zwykle tynku]

pozdr

za tynk akrylowy,lub inny barwiony w masie 20zł za metr,kolega wyżej dokładnie określił to co chciałem napisać,pracuję na elewacjach od 99roku i nie mieliśmy jeszcze nigdy żadnej reklamacji a na brak klientów też nie mogę narzekać,napisałem 50zł za metr ale jest to cena do lekkiej negocjacji za to z tynku nie opuszamy ani centa

• 2 months później...

Czy spotkaliście się kiedyś z wykonawcą liczącym metry kwadratowe kupionego materiału, a nie budynku?

Przed pracami ustalił cenę którą zaakceptowałem, uzgodniliśmy że okna nie będą wliczane w metraż a jak przychodzi czas rozliczenia to ten chce wypłaty od ilości kupionego styropianu, a nie od powierzchni ściany. Twierdzi, że tak wszyscy biorą - choć mi to się wydaje baaardzo dziwne (no i wiem, że na pewno nie wszyscy, ale czy w ogóle ktokolwiek?).

Dodam, że styropian mam z frezem - czyli na prostej ścianie mam 5% różnicy między powierzchnią materiału, a ściany; no i oczywiście odpadów na całym budynku (ok. 200 mkw) też się trochę by nazbierało.

Teraz przedstawia alternatywę: albo metry liczy według zakupionego materiału albo liczy powierzchnię wraz z oknami (choć to mieliśmy ustalone, że okna się nie liczą).

Ustalenia były tylko ustne - bez pisemnej umowy.

Czy spotkaliście się kiedyś z wykonawcą liczącym metry kwadratowe kupionego materiału, a nie budynku?

Teraz przedstawia alternatywę: albo metry liczy według zakupionego materiału albo liczy powierzchnię wraz z oknami (choć to mieliśmy ustalone, że okna się nie liczą).

Ustalenia były tylko ustne - bez pisemnej umowy.

Wszystko zależy od ceny za m2 ociepelnia. Co do zasady powierzchnie okien i drzwi wlicza się do powierzchni ocieplenia. Wjątkiem są duże drzwi garażowe lub przekszlenia. Ludzie przecież obrobienie okien wymaga pracy.

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...