Mammamija 15.11.2011 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Witam!Czy są wahania ceny styropianu ze względu na porę roku? Czy prawdą jest, że styropian jest najtańszy w zimie? Czy termoorganika silver fasada to dobry wybór?Proszę o porady. Z góry dziękuję.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wódowlaniec 26.11.2011 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 Witam! Czy są wahania ceny styropianu ze względu na porę roku? Czy prawdą jest, że styropian jest najtańszy w zimie? Czy termoorganika silver fasada to dobry wybór? Proszę o porady. Z góry dziękuję. Pozdrawiam. Styropian zawsze jest najtańszy w styczniu!Sytuacja ta powtarza się co roku.Dlatego duzo wykonawców i inwestorów zaopatruje się w niego w zimie.Ja każdej zimy kupuje większe ilości styropianu (oczywiście mój sprzedawca magazynuje go wirtualnie)po to żeby później w sezonie wyrabiać go na elewacjach w dowolnych grubościach.(rozliczam się z m3).Ceny są naprawde atrakcyjne!Idzie trafić po 85zł za m3. Jeśli chodzi ogólnie o termoorganikę to jest to jeden z lepszych poducentów styropianu.Więc wybór jak najbardziej wskazany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbynie 25.02.2012 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Zapomniałem jeszcze o jednym małym haczyku jaki wykorzystują dociepleniowcy i różnie to interpretują. Jeśli będzie ktoś pytał jakąś, ekipę dociepleniową jaki jest koszt metra kwadratowego to warto zapytać czy wlicza w metry otwory ścienne (okna,drzwi) czy nie. Część ekip raczej nie firm wlicza okna,drzwi jako wykonane metry docieplenia tłumacząc że musi się napracować przy tym oknie,drzwiach. Dla mnie to naciąganie klienta i poprawne jest wliczenie w metry powierzchni wykonanej czyli jedynie wnęki okiennej (szpalety). Jest jeszcze jedna interpretacja gdzie wlicza się otwory ścienne w metry docieplenia jeśli okno ma mniej niż 1m2 Z doświadczenia wiem że klienci często są zaskoczeni przy rozliczaniu się z wykonawcami a wykonawcy często wykorzystują to bo na sporym budynku z dużą ilością okien, drzwi można wyłudzić o kilkadziesiąt metrów więcej. A czy ty wiesz kolego ile czasu zajmuje obróbka szpalet ? z tego co widzę to chyba nie masz pojęcia zielonego .Wiele szybciej się robi prostą ścianę , niż dłubie przy szpaletach,tak samo jest z malowaniem jak i gładzią ,klijenci myślą że się ich naciąga ,a to jest błędne myślenie ,przez takich właśnie jak Ty ,którzy piszą głupoty bo nie mają pojęcia o robocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wódowlaniec 26.02.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 A czy ty wiesz kolego ile czasu zajmuje obróbka szpalet ? z tego co widzę to chyba nie masz pojęcia zielonego .Wiele szybciej się robi prostą ścianę , niż dłubie przy szpaletach,tak samo jest z malowaniem jak i gładzią ,klijenci myślą że się ich naciąga ,a to jest błędne myślenie ,przez takich właśnie jak Ty ,którzy piszą głupoty bo nie mają pojęcia o robocie. Do 3m2 otworu okiennego nie odlicza się powierzchni ,powyżej 3m2 odlicza się połowę powierzchni.Nie wiem kto tę regułę wymyślił ,ale stosuje ją większość wykonawców.Niektórzy liczą osobno obróbkę szpalet ale wydaje mi się ,że lepsza jest zasada którą opisałem.Oczywiście są wyjątki.Raz zdażyło mi sie ,że inwestor zadeklarował ,że szpalety zrobi sobie sam z z zięciem pod warunkiem ,że odejme powierzchnie okien.Oczywiście sie zgodziłem(w końcu to najmniej przyjemna część z zakresu prac). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiek 26.02.2012 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Powierzchnia okien i drzwi liczone sa w metraz jako koszt robocizny? czy wraz z materialem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bettka 19.04.2012 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 A ile za robociznę styropian + siatka+klej+tynk w roku 2012 liczą sobie ekipy? Czy 40-45 zł/m2 w okolicach Warszawy jest ok? Podpowiedzcie proszę, ile wychodzi na gotowo m2 ocieplenia, zakładam, że będzie to 15 cm styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 20.04.2012 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 jak dostałem ostatnio wycenę zaplenie, tynk i podbitkę, to mi kapcie spadły. Dom w kształcie prostopadłościanu z dwuspadowym dachem. Żadnych udziwnień. Robocizna 10k zł!!! Z początkiem maja zaczynamy robic sami. Zrobimy styro, siatka i klej. Do tynków kogoś się weżmie. Podbitke też samemu. A zaoszczędzona kasa pójdzie na ogrodzenie.dom z użytkowym poddaszem 120mkw po podłogach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 20.04.2012 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 jak dostałem ostatnio wycenę zaplenie, tynk i podbitkę, to mi kapcie spadły. Dom w kształcie prostopadłościanu z dwuspadowym dachem. Żadnych udziwnień. Robocizna 10k zł!!! Z początkiem maja zaczynamy robic sami. Zrobimy styro, siatka i klej. Do tynków kogoś się weżmie. Podbitke też samemu. A zaoszczędzona kasa pójdzie na ogrodzenie. dom z użytkowym poddaszem 120mkw po podłogach. Witam. A tak z ciekawości: ile miałeś m2? I gdzie to jest? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 22.04.2012 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 według wyceny otrzymanej od majstra około 190m2 ścian. Mierzył sam, nie sprawdzałem jeszcze. Podbitka - metraż nie podany, sama robocizna 3,5k zł.Okolice Jeleniej Góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 24.04.2012 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 ee bo sobie sami naklejcie styropian, tynk - baranek sami tez pistoletem ,... jest to bajecznie proste ... - jedynie wynajac fachowca do nalozenia równo kleju na siatce ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jabar1975 29.04.2012 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 ile może teraz kosztować samo nałożenie struktury 1.0 lub 1.5 (silikonowej) na już ocieplony, zaciągnięty klejem i zagruntowany dom?Ceny "stoliczne" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 29.04.2012 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 normalna, legalna, firma: ok.20 zł/m2 Jest tak równo, że chcesz dać 1 mm? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew172 29.04.2012 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Wiecie może ile można wziasc od metra w krakowie za ocieplenie budynku styropianem na gotowo z elewacją i pomalowaniem na wybrany kolor. bez mojego materiału i bez rusztowania ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jabar1975 29.04.2012 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 to zobaczę jak rozłożymy rusztowanie - wolelibyśmy 1.0 ale pewnie się nie uda. Jako że nie jesteśmy zwolennikami baranków i korników (w sensie widocznej struktury) to chcieliśmy jak najdrobniej - no ale takie rzeczy to już chyba tylko w Erze - pewnie wyjdzie 1.5 (co też nie będzie tragedią). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okojan 28.05.2013 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Kraków- cena za położenie styropianu 20 cm (kołkowanie) plus siatka plus tynk silikonowy plus parapety plus listwy startowe - 40 zł za m2 (odjeta w pomiarze połowa garażu i okna tarasowego) Materiał mój. Czy to dobra cena ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 28.05.2013 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Kraków- cena za położenie styropianu 20 cm (kołkowanie) plus siatka plus tynk silikonowy plus parapety plus listwy startowe - 40 zł za m2 (odjeta w pomiarze połowa garażu i okna tarasowego) Materiał mój. Czy to dobra cena ? rozsadna, listwy okapnikowe, przyokienne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkalin 28.05.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 no to ja dorzucę ofertę i się zapytam o wasze zdanie na temat ceny:Docieplenie na gotowo: 15 cm styro Termoorganika Silver, plus tynk silikonowy - cena za m2 130zł netto czy to nie za dużo, nie mam dobrego rozeznania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiek 29.05.2013 00:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 no to ja dorzucę ofertę i się zapytam o wasze zdanie na temat ceny: Docieplenie na gotowo: 15 cm styro Termoorganika Silver, plus tynk silikonowy - cena za m2 130zł netto czy to nie za dużo, nie mam dobrego rozeznania? kkalin, za co placisz te 130zl netto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkalin 29.05.2013 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 jeszcze nie płacę ale to jest wszystko od podstaw do gotowego tynku - materiał plus robocizna wszystko w systemie termo organiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 07.07.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 dzwonilem po kilku firmach z wrocka i podali mi stawkę 55zl/m2 za robociznę, sprawdzona ekipa podała 80zl/m2 i wydaje mi się, że to trochę sporojaka jest aktualnie stawka za ocieplenie domu o prostej bryle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts