Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

koszt ocieplenia

robert4

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 155
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam!

Czy są wahania ceny styropianu ze względu na porę roku? Czy prawdą jest, że styropian jest najtańszy w zimie? Czy termoorganika silver fasada to dobry wybór?

Proszę o porady. Z góry dziękuję.

Pozdrawiam.

Styropian zawsze jest najtańszy w styczniu!Sytuacja ta powtarza się co roku.Dlatego duzo wykonawców i inwestorów zaopatruje się w niego w zimie.Ja każdej zimy kupuje większe ilości styropianu (oczywiście mój sprzedawca magazynuje go wirtualnie)po to żeby później w sezonie wyrabiać go na elewacjach w dowolnych grubościach.(rozliczam się z m3).Ceny są naprawde atrakcyjne!Idzie trafić po 85zł za m3.

Jeśli chodzi ogólnie o termoorganikę to jest to jeden z lepszych poducentów styropianu.Więc wybór jak najbardziej wskazany.

• 2 months później...
Zapomniałem jeszcze o jednym małym haczyku jaki wykorzystują dociepleniowcy i różnie to interpretują.

Jeśli będzie ktoś pytał jakąś, ekipę dociepleniową jaki jest koszt metra kwadratowego to warto zapytać czy wlicza w metry otwory ścienne (okna,drzwi) czy nie.

Część ekip raczej nie firm wlicza okna,drzwi jako wykonane metry docieplenia tłumacząc że musi się napracować przy tym oknie,drzwiach.

Dla mnie to naciąganie klienta i poprawne jest wliczenie w metry powierzchni wykonanej czyli jedynie wnęki okiennej (szpalety).

Jest jeszcze jedna interpretacja gdzie wlicza się otwory ścienne w metry docieplenia jeśli okno ma mniej niż 1m2

Z doświadczenia wiem że klienci często są zaskoczeni przy rozliczaniu się z wykonawcami a wykonawcy często wykorzystują to bo na sporym budynku z dużą ilością okien, drzwi można wyłudzić o kilkadziesiąt metrów więcej.

A czy ty wiesz kolego ile czasu zajmuje obróbka szpalet ? z tego co widzę to chyba nie masz pojęcia zielonego .Wiele szybciej się robi prostą ścianę , niż dłubie przy szpaletach,tak samo jest z malowaniem jak i gładzią ,klijenci myślą że się ich naciąga ,a to jest błędne myślenie ,przez takich właśnie jak Ty ,którzy piszą głupoty bo nie mają pojęcia o robocie.

A czy ty wiesz kolego ile czasu zajmuje obróbka szpalet ? z tego co widzę to chyba nie masz pojęcia zielonego .Wiele szybciej się robi prostą ścianę , niż dłubie przy szpaletach,tak samo jest z malowaniem jak i gładzią ,klijenci myślą że się ich naciąga ,a to jest błędne myślenie ,przez takich właśnie jak Ty ,którzy piszą głupoty bo nie mają pojęcia o robocie.

Do 3m2 otworu okiennego nie odlicza się powierzchni ,powyżej 3m2 odlicza się połowę powierzchni.Nie wiem kto tę regułę wymyślił ,ale stosuje ją większość wykonawców.Niektórzy liczą osobno obróbkę szpalet ale wydaje mi się ,że lepsza jest zasada którą opisałem.Oczywiście są wyjątki.Raz zdażyło mi sie ,że inwestor zadeklarował ,że szpalety zrobi sobie sam z z zięciem pod warunkiem ,że odejme powierzchnie okien.Oczywiście sie zgodziłem(w końcu to najmniej przyjemna część z zakresu prac).

• 1 month później...

jak dostałem ostatnio wycenę zaplenie, tynk i podbitkę, to mi kapcie spadły. Dom w kształcie prostopadłościanu z dwuspadowym dachem. Żadnych udziwnień. Robocizna 10k zł!!! Z początkiem maja zaczynamy robic sami. Zrobimy styro, siatka i klej. Do tynków kogoś się weżmie. Podbitke też samemu. A zaoszczędzona kasa pójdzie na ogrodzenie.

dom z użytkowym poddaszem 120mkw po podłogach.

jak dostałem ostatnio wycenę zaplenie, tynk i podbitkę, to mi kapcie spadły. Dom w kształcie prostopadłościanu z dwuspadowym dachem. Żadnych udziwnień. Robocizna 10k zł!!! Z początkiem maja zaczynamy robic sami. Zrobimy styro, siatka i klej. Do tynków kogoś się weżmie. Podbitke też samemu. A zaoszczędzona kasa pójdzie na ogrodzenie.

dom z użytkowym poddaszem 120mkw po podłogach.

Witam.

A tak z ciekawości: ile miałeś m2?

I gdzie to jest?

Pozdrawiam

to zobaczę jak rozłożymy rusztowanie - wolelibyśmy 1.0 ale pewnie się nie uda. Jako że nie jesteśmy zwolennikami baranków i korników (w sensie widocznej struktury) to chcieliśmy jak najdrobniej - no ale takie rzeczy to już chyba tylko w Erze - pewnie wyjdzie 1.5 (co też nie będzie tragedią).

• 1 year później...
Kraków- cena za położenie styropianu 20 cm (kołkowanie) plus siatka plus tynk silikonowy plus parapety plus listwy startowe - 40 zł za m2 (odjeta w pomiarze połowa garażu i okna tarasowego) Materiał mój. Czy to dobra cena ?

rozsadna, listwy okapnikowe, przyokienne?

no to ja dorzucę ofertę i się zapytam o wasze zdanie na temat ceny:

Docieplenie na gotowo: 15 cm styro Termoorganika Silver, plus tynk silikonowy - cena za m2 130zł netto

czy to nie za dużo, nie mam dobrego rozeznania?

kkalin, za co placisz te 130zl netto?

• 1 month później...