marcinos.cinek 09.09.2015 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Perm dobrze prawi U mnie była akurat możliwość skorzystania z takiej opcji, bo nawet jak są pieniądze to nie zawsze się da. U siebie zamontowałem sprzęt Alnora, wybrałem model HRU-MinistAir W450. Bardzo dobrze filtruje powietrze, od razu czuć różnice bo kilka lat mieszkałem w domu bez rekuperatora, no i widać oszczędność. Z tego co się orientuję to jest tego trochę na rynku więc jest z czego wybierać, ale zanim się zrobi taki zakup to należy porządnie zbadać "grunt", w końcu to poważna inwestycja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 10.09.2015 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 To jak to w końcu jest z tymi rekuperatorami?? Chyba jednak warto... Sam właśnie stoję przed dylematem kupić albo nie kupić, istny szekspirowski dramat Już zapomniałeś że jeden kupiłeś, czy jeszcze się uczysz spamować? U siebie zamontowałem sprzęt X, wybrałem model Y. Bardzo dobrze filtruje powietrze, od razu czuć różnice bo kilka lat mieszkałem w domu bez rekuperatora, no i widać oszczędność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbychuZbych 10.09.2015 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Ja to sprzęt podpatrzyłem u sąsiadów, bardzo sobie chwalą. U siebie już nic nie zdziałam ale dzieciaki właśnie się budują to namawiam do montażu. Teraz tylko zagwozdka co by tu wybrać bo jest z czego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 10.09.2015 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 (edytowane) o, chyba coraz lepiej @Zbychu vel @marcinosie vel @Zofia33 vel Szczepan.szczepan, widzę dałeś inny kod pocztowy. Niestety nadal nie jest idealnie 29-100 to Włoszczowa (prawie jak Warszawa, ale jednak...). Jak podorzucasz na nowych kontach jakieś avatary (możesz wybrać jakąś vizkę z projektu najlepiej z muratora) + nick z nazwą projektu (np. "Sztefan W Gronostajach"), już na pewno nikt sie nie pozna Edytowane 10 Września 2015 przez grzeniu666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akm97 17.09.2015 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2015 Witam. Czy ze sterownika Brinka 400 można odczytać jego łączny czas pracy od momentu uruchomienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budokan 24.09.2015 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2015 Witam. Potrzebuję szybkiej odpowiedzi odnosnie podłlączenia reku brink exellent 300 i sterownika ib-tron 3100. Czy wystarczy kupić przewód zakonczony z obu stron wtykiem rj12 6 zyłowym? Czy tym kablem idzie i zasilanie i komunikacja czy trzeba jeszcze ten dwu żyłowy podłlaczyc bo to jest zasilanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akm97 24.09.2015 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2015 Dodatkowe zasilanie niepotrzebne. Ew. włączanie przewietrzania, też wystarczy poprowadzić tylko do Ibtrona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 30.09.2015 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Witam,czy ktoś wie co oznacza pozycja w menu ustawień:CO+WTW (centralne ogrzewanie + rekuperacja) --> ON (włączone CO + reku)/OFF (wyłączone CO + reku)Czy na zimę należy to włączyć - fabrycznie OFF. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akm97 07.10.2015 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 U mnie od ok. 2 tygodni wreszcie pracuje Brink 400 + Ibtron 3100. Zestaw trapi jednak pewna przypadłość. Otóż kilka razy dziennie samoczynnie włącza się przewietrzanie, czyli najwyższy bieg. Nie mogę rozpoznać co powoduje takie zachowanie. Odpowiedzialny za to jest Ibtron, gdyż właśnie tam pojawia si odpowiednia ikonka. Mam przycisk zwarciowy w kuchni do przewietrzania, jednak działa on prawidłowo. Nie wydaje mi się, aby miał zwarcie. Dwukrotnie przewietrzanie włączyło się, gdy wchodząc do pomieszczenia gospodarczego zapaliłem światło, ale więcej razy nie pomimo mrugania światłem. Może to skoki napięcia, ale rekuperator ma odrębną linię i gniazdko, tak, że nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 08.10.2015 04:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 (edytowane) U mnie dziwne rzeczy się działy.jak za mocno przykręciłem ibtron do ściany. Miękka obudowa i przyciski wciskało. Edytowane 8 Października 2015 przez misiupl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 08.10.2015 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 U mnie od ok. 2 tygodni wreszcie pracuje Brink 400 + Ibtron 3100. Zestaw trapi jednak pewna przypadłość. Otóż kilka razy dziennie samoczynnie włącza się przewietrzanie, czyli najwyższy bieg. Nie mogę rozpoznać co powoduje takie zachowanie. Odpowiedzialny za to jest Ibtron, gdyż właśnie tam pojawia si odpowiednia ikonka. Mam przycisk zwarciowy w kuchni do przewietrzania, jednak działa on prawidłowo. Nie wydaje mi się, aby miał zwarcie. Dwukrotnie przewietrzanie włączyło się, gdy wchodząc do pomieszczenia gospodarczego zapaliłem światło, ale więcej razy nie pomimo mrugania światłem. Może to skoki napięcia, ale rekuperator ma odrębną linię i gniazdko, tak, że nie wiem. Proszę sprawdzić czy sterownik nie ma zaprogramowanych już ustawień przewietrzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotri 09.10.2015 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 U mnie od ok. 2 tygodni wreszcie pracuje Brink 400 + Ibtron 3100. Zestaw trapi jednak pewna przypadłość. Otóż kilka razy dziennie samoczynnie włącza się przewietrzanie, czyli najwyższy bieg. Nie mogę rozpoznać co powoduje takie zachowanie. Odpowiedzialny za to jest Ibtron, gdyż właśnie tam pojawia si odpowiednia ikonka. Mam przycisk zwarciowy w kuchni do przewietrzania, jednak działa on prawidłowo. Nie wydaje mi się, aby miał zwarcie. Dwukrotnie przewietrzanie włączyło się, gdy wchodząc do pomieszczenia gospodarczego zapaliłem światło, ale więcej razy nie pomimo mrugania światłem. Może to skoki napięcia, ale rekuperator ma odrębną linię i gniazdko, tak, że nie wiem. Mam brinka od lutego. U mnie jest to samo. Automatycznie włącza sie przewietrzanie, nie wiadomo z jakiego powodu. Też mam wrażenie że załącza się wtedy jak wchodzę do pomieszczenia gospodarczego ale wytłumaczyłem sobie to inaczej. W pomieszczeniu mam wentylacje grawitacyjną wiec otwierając drzwi zaburzam wentylacje i myślałem, że może to z tego powodu. Przewietrzanie mam ustawione na 1min i tak tez się włącza z automatu. Poczatkowo myślałem, że to Brink się załącza, ale może to jednak wina IBTrona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akm97 09.10.2015 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 Proszę sprawdzić czy sterownik nie ma zaprogramowanych już ustawień przewietrzenia. Kerado, ale Ibtron ma chyba tylko programy czasowe do zaprogramowania, a nie ma funkcji programowania przewietrzeń. Dzisiaj rano próbowałem uruchomić przewietrzanie, pstrykając po kolei wszystkimi światłami w domu i udało się przy włączeniu światła w holu, które wydaje się, że nie ma nic wspólnego z zasilaniem Brinka. Niestety próba nie udała się powtórzyć i przez cały dzień chyba przewietrzanie nie włączyło się już więcej (przynajmniej tego nie zauważyłem). Co do światła w holu, to nie mogę wykluczyć, że gdzieś odcinek przewodu do włącznika zwarciowego nie idzie obok prądowego do światła, ale w przypadku światła do pomieszczenia gospodarczego, to raczej wykluczone, gdyż ten przewód tam nie prowadzi. Piotri może spróbujemy odłączyć zwarciówkę od Ibtrona i wtedy potestujemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek244 10.10.2015 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2015 witam, mialem to samo jak jeszcze nie mieszkalem a trwala budowajakies szlifierki, ogolnie skoki napiecia to sie czasami samo zalaczaloprzewitrzanie, od brinka do sterownika mam skretke ekranowanaa ktos na forum pisal ze lepsza bez ekranu moze to jest powod...teraz jak mieszkam to przez 2 miesiace raz sie zalaczylo Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 11.10.2015 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 witam, mialem to samo jak jeszcze nie mieszkalem a trwala budowa jakies szlifierki, ogolnie skoki napiecia to sie czasami samo zalaczalo przewitrzanie, od brinka do sterownika mam skretke ekranowana a ktos na forum pisal ze lepsza bez ekranu moze to jest powod... teraz jak mieszkam to przez 2 miesiace raz sie zalaczylo Pozdrawiam Nie chcę być jakimś prorokiem, ale napiszę jak ja sobie z tym poradziłem a sprawa dotyczyła przepływu powietrza przez elementy rur ocynkowanych - wytwarzało się napięcie elektrostatyczne które powodowało różne zachowania sterownika - podłączcie dobrze uziemienie do obudowy rekuperatora. Oryginalnie powinien być podłączony przewodem ochronnych z zasilania, ale nie zawsze tak jest. Dobrze jest również zawiązać pętlę na pierścieniu ferrytowym z przewodu pomiędzy sterownikiem, a rekuperatorem(w sąsiedztwie rekuperatora). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toe 18.10.2015 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Witam, czy ktoś miał problem ze sterowaniem sterownikiem IB TRON? podłączyłem go za pomocą kabelka zakończonego RJ12, można zmieniać prędkość nawiewu czyli centrala Brink wchodzi na bieg drugi (200) i trzeci (300) ale przy przełączeniu na bieg 1 zamiast na 100 spada na 50, jednocześnie na wyświetlaczu od rekuperatora wyświetla się sam wiatraczek bez numeru biegu (1). Natomiast jak odłącze sterownik to centrala autoamtycznie ustawia się na biegu 1 (100) - to akurat jest zgodne z instrukcją.WIe ktoś o co chodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 18.10.2015 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Musisz przeprogramować sterownik.Po wejściu w tryb programu zamiast 1 ustaw 3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MatixL 30.11.2015 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 Osoby które niedawno kupiły tę centralkę proszę o podesłanie na pw nazwy sklepu. Szukam Renovent Excellent 400 w dobrej cenie ze sterowaniem tygodniowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gos**c 30.11.2015 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 Osoby które niedawno kupiły tę centralkę proszę o podesłanie na pw nazwy sklepu. Szukam Renovent Excellent 400 w dobrej cenie ze sterowaniem tygodniowym. Brutto 23% 6377,70 zł ze sterownikiem Ibtron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 30.11.2015 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 Silniki prądu stałego bez uziemienia wytwarzają dość zdrowe napięcie na obudowie, więc podstawa to dobre uziemienie rekuperatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts