Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

proszę o pomoc. Jaki to kolor (szarej) farby na ścianach ? z mieszalnika ?

[ATTACH=CONFIG]247048[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]247049[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]247050[/ATTACH]

Nie wiem, czy pytanie jeszcze aktualne, ale....

W poprzednim mieszkaniu miałam tę szarość w pokoju. Kupiłam farbę z mieszalnika Tikkurilla:

baza: A, Optiva Super Matt

kolor: NCS S 1000-N

formuła: BW 0,9 VM 0,7 YX 0,9

jaśniutki naturalny szary, bez żadnych odcieni niebieskiego, fioletu, czy beżu :)

Farby i dobór to dla mnie masakra!

Nie wiem jak Wy, ale z racji naszych sklepów wciąż coś malujemy i zmieniamy i .... nie trafiamy .

Próbniki są maciupeńkie , jak wrzucimy coś na ścianę to wygląda nieco ...delikatnie określenie , nieco inaczej niż próbnik.

Dla mnie to najtrudniejszy temat

Dlatego kupujemy małe opakowania i robimy próby , próby próby ...

może macie jakieś sugestie ?

Teraz czekam na nowe ściany w błękitach , turkusach i morskich kolorach, zieleniach - i już wiem, że będzie wesoło bo dobieramy kolory do kanap i nowych lamp .Będzie zabawa . Ryzykujemy Dulux tym razem ( był BENJAMIN MOORE, PARA czas na zmiany )

te ściany zmienią kolor

1 (3).jpgdekoracje, lampy, niebieski, morski, turkusowy, kanapy, meble, loft, industrialne, fabryczne, ni.jpgIMG_3433.jpgturkus, lampy, dekoracj,e loft, meble industrialne, lampy fabryczne, Lublin, Warszawa, Katowice,.jpg

• 2 weeks później...
Dziękuję za odpowiedź, mam na parterze otwartą przestrzeń - hol , salon - jadalnia i kuchnia (która jest trochę oddzielona tylko niewielką wolnostojącą ścianką). Powierzchnia bez kuchni, to jakieś 50-60 metrów kw. Także chyba będzie ok. Jutro zrobię jeszcze wizję lokalną na budowie ;)

Dziękuję za odpowiedź, mam na parterze otwartą przestrzeń - hol , salon - jadalnia i kuchnia (która jest trochę oddzielona tylko niewielką wolnostojącą ścianką). Powierzchnia bez kuchni, to jakieś 50-60 metrów kw. Także chyba będzie ok. Jutro zrobię jeszcze wizję lokalną na budowie ;)

Agatorek jak masz tyle powierzchni do "ogarnięcia" to radzę Ci jednak wziąć projektanta. Jak nie masz doświadczenia z aranżacją wnętrz , to na takiej powierzchni, łatwo stracisz nad nią panowanie. :D

Myślę, że jesteście w szarościach biegli stąd pytanie zadam tutaj.

Nie wiem jaki odcień szarości wybrać (ewentualnie może kolor?) do salonu. Wklejam zdjęcie paneli i kawałka materiału, z którego będzie narożnik. Będzie jeszcze szafka pod tv białe korpusy czarne fronty i czarna szafka pod akwarium. Ława biała? Czarna? Czarno-biała? Też proszę o radę. Glówny problem to ten kolor na ścianę, może inny kolor nad narożnikiem? Pomysłów wiele, nie mogę się zdecydować. Poradźcie, please!

20140421_112937-1.jpg

Myślę, że jesteście w szarościach biegli stąd pytanie zadam tutaj.

Nie wiem jaki odcień szarości wybrać (ewentualnie może kolor?) do salonu. Wklejam zdjęcie paneli i kawałka materiału, z którego będzie narożnik. Będzie jeszcze szafka pod tv białe korpusy czarne fronty i czarna szafka pod akwarium. Ława biała? Czarna? Czarno-biała? Też proszę o radę. Glówny problem to ten kolor na ścianę, może inny kolor nad narożnikiem? Pomysłów wiele, nie mogę się zdecydować. Poradźcie, please!

-podłoga mocny akcent szary z wzorem

-kanapa ciemniejszy szary

-meble białe i czarne (zdecydowane kolory)

-ściany chyba zaczęłabym od bieli , ewentualnie potem 1 ścianę zrobiłabym już z koloru istniejącego w pokoju ( coś z podłogi, narożnika)

z pewnością pojawi się dywan , elementy dekoracyjne, więc Uwaga ! elementów będzie więcej i więcej

moim zdaniem baza powinna być spokojniejsza (bez szaleństw )

pozdrawiam

M

Agatorek jak masz tyle powierzchni do "ogarnięcia" to radzę Ci jednak wziąć projektanta. Jak nie masz doświadczenia z aranżacją wnętrz , to na takiej powierzchni, łatwo stracisz nad nią panowanie. :D

Myślę, że chyba dam radę sama. Wiem, że dom jest duży, ale mimo tego, że miałabym taką możliwość (finansową), to nie wyobrażam sobie płacić tyle pieniędzy za projekt, który pewnie i tak sama bym pózniej przerabiała ;). Przeglądam dużo zdjęć tu na forum i w internecie i myślę, że sobie poradzę. Lepiej, czy "gorzej" ,ale ważne, że to mi się będzie podobać. (mężowi będzie się musiało podobać :p ).

Jestem po wizji lokalnej na budowie i po wizycie na Bartyckiej i Domaniewskiej. Wpadły mi w oko jeszcze dwie zupełnie inne podlogi, jedna z ńich jest szara, a druga bardzo ciemno brązowa z jasniejszymi refleksami. Chyba będę musiała wypożyczyć po takiej tablicy z podłogą (ok. 1 m kw) i zawieźć to na budowę :rolleyes:

Edytowane przez Agatorek