Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kompozycje balkonowe

Recommended Posts

Chodzi o pelargonie zwisajace? Zaleznie od koloru jest sporo gatunkow, ja najbardziej z wypelniaczy lubie kocanki, bacope, plectrantusa, ale jest bardzo wiele gatunkow ktore fajnie beda wygladac z pelargonia, wazne zeby lubily slonce, w miare szybko rosly i byly tolerancyjne na podwyzszone zasolenie. W przypadku kompozycji polecam czopki nawozu o spowolnionym dzialaniu (osmocote), wtedy jest wieksze prawdopodobienstwo ze ani nic nie bedzie zaglodzone, ani sie nie spali od nadmiernego zasolenia.

U mnie podstawa to plektrantus, z roku na rok "przeszczepiany", nie znam drugiej tak wytrzymałej roślinki balkonowej - świetnie wygląda z pelargoniami, no i wystarczy przez zimę mieć jeden okaz, aby na wiosnę go rozmnożyć i przy okazji obdzielić połowę działu w pracy ;-)

Kocanka jak najbardziej, tylko trzeba ją trzymać w ryzach, czerwone pelargonie ładnie wyglądają z białą smagliczką lub bakopą, w zeszłym roku miałam kompozycję: różowe pelargonie z fioletową lobelią, wyglądało obłędnie, ale te dwa gatunki mają chyba odmienne potrzeby, jeśli chodzi o wodę... W tym roku mam zamiar spróbować z bluszczem kurdybankiem.

A moja znajoma w zeszłym roku doniczki z czerwonymi pelargoniami powtykała pomiędzy biało kwitnące funkie. Cudeńko :-)

• 2 years później...

znalazłam taka kompozycje w necie i bardzo mi sie spodobał zestaw kolorów

224b9e69de6119cbme&.jpg

wiec kupiłam osteospermum 473..jpeg

do tego lobelię w nowym biskupim kolorze Lobelia%20zwisaja&#.jpg

galeria_31..jpg oraz drobnokwiatowa petunię

dzisiaj wsadziłam do skrzynki ...i czekam na efekt :)

do innych skrzynek posadziłam koralowe pelargonie pelargonie-koral&#1.jpg a między nimi białą zwisającą smagliczkę o zapachu miodu (teraz -wieczorem taras otulony jest boskim zapachem ....więc po niedzieli wybiore sie aby upolowac więcej roslinek o miodowym zapachu )

224b9e69de6119cbme&.jpg

473..jpeg

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 2 years później...

Raczej rośliny o dużych kwiatach łączy się z bardzo drobnymi kwiatkami (bidens, bakopa, lobelia, sanwitalia) lub roślinami o zwisających ozdobnych liściach (kocanki włochate, plectrantus).

W przypadku pelargonii i surfinii obie rośliny będa konkurowały urodą.

Dla drobnych surfinii (a także dla werbeny czy lantany) można dać dla towarzystwa coś delikatnego, jak trawa/turzyca ozdobna (np.Carex flagellifera Bronzita ), wysokie Argyranthemum (margaretka), szałwia błyszcząca (raczej do białych mini-surfinii), brachycome

• 2 weeks później...

Jeszcze parę inspiracji:

557043_417222944998111_1225812774_n.jpg

Nagietek, lobelia + kocanki - rewelacyjnie się trzymały do końca października (!), dosłownie wychodziły z doniczki :D

http://4.bp.blogspot.com/-aJXmuLRsW2I/UaSTkL1SsPI/AAAAAAAAA4o/chO8-xW1BWg/s1600/balkony.jpg

http://3.bp.blogspot.com/-2Zfnc7JUkfg/UaSTwjm18dI/AAAAAAAAA4w/0srpBOzXgrk/s1600/balkony1.jpg

Pelargonie i werbeny w starych koszykach - bardzo fajny efekt, niekłopotliwe w pielęgnacji.

580209_417222881664784_237796042_n.jpg

tu z kolei misz-masz kolorów i gatunków ale na surowym murze bardzo fajnie się prezentował.