Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pieris japonica Forest Flame - jaki duży/cięcie

Recommended Posts

Witam,

Mam pierisa japońskiego Forest Flame, który niepotrzebnie posadziłam na skalniaku i jest zżółky i ledwo zipie. Chcę go przesadzić w sąsiedztwie azalii, ale nie wiem jaki duży będzie. W internecie znalazłąm że do 1,5 m i to mnie troche przeraża bo azalie mam raczej japońskie i wielkokwiatowe do 1 m. Czy pierisa można przycinać aby nie uróśł za duży ? Czy ma on wtedy czerwone przyrosty ? Kiedy to robić ? W internecie piszą że można go hodowac w donicy więc mniemam że tam się nie udusi i będzie mały, ale jak posadzę w miejscu nieograniczonym to czy czasmi mi sie nie rozpanoszy ? Chciałabym go mieć w rozmiarze do 6o cm wysokości że by łądnie komponował się z azaliami japońskimi. Czy formowac go można i dobrze to znosi ?

Proszę o porady,

Tu znajdziesz odpowiedź

Azxalie japońskie wielkokwiatowe potrafią w dobrych warunkach urosnąć też do 1,5m. Ale nie martw się po kwitnieniu pierisa możesz przyciąć, on bardziej Ci się rozkrzewi i będzie miał więcej kwiatów. Po drugie jest to krzew o delikatnych przewisających łodygach i będziesz coś musiała z nimi zrobić, albo strzyc albo podwiązać.

Widziałem okazy kilkunastoletnie pierisów w uprawie leśnej dorastały bez cięcia nawet 4m. Ale na dole nie miały nawet listka. Nie wyglądało to ciekawie. taki podcinany nigdy nie będzie wysoki i zawsze gęsty. Mój ma 20 lat i ok 1m wysokości.

@nia,

jak ciąć pierisa?

Ja robię to intuicyjnie.

Pierwsze i czasem jedyne cięcie przeprowadzam zaraz po kwitnięciu, obcinam przekwitłe kwiatostany. Reszta cięc to głównie kosmetyka pędy nadmiernie przewisające lub złamane. Można krzew podwiązać aby nabrał bardziej pionowego pokroju i to wszystko.

Takie duże cięcia robi się po 10 latach od posadzenia.

• 5 weeks później...
  • 1 year później...
  • 8 years później...