Anula_KWI 12.04.2008 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2008 Witam, Mam pierisa japońskiego Forest Flame, który niepotrzebnie posadziłam na skalniaku i jest zżółky i ledwo zipie. Chcę go przesadzić w sąsiedztwie azalii, ale nie wiem jaki duży będzie. W internecie znalazłąm że do 1,5 m i to mnie troche przeraża bo azalie mam raczej japońskie i wielkokwiatowe do 1 m. Czy pierisa można przycinać aby nie uróśł za duży ? Czy ma on wtedy czerwone przyrosty ? Kiedy to robić ? W internecie piszą że można go hodowac w donicy więc mniemam że tam się nie udusi i będzie mały, ale jak posadzę w miejscu nieograniczonym to czy czasmi mi sie nie rozpanoszy ? Chciałabym go mieć w rozmiarze do 6o cm wysokości że by łądnie komponował się z azaliami japońskimi. Czy formowac go można i dobrze to znosi ? Proszę o porady, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 14.04.2008 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Tu znajdziesz odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 14.04.2008 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Tu znajdziesz odpowiedźAzxalie japońskie wielkokwiatowe potrafią w dobrych warunkach urosnąć też do 1,5m. Ale nie martw się po kwitnieniu pierisa możesz przyciąć, on bardziej Ci się rozkrzewi i będzie miał więcej kwiatów. Po drugie jest to krzew o delikatnych przewisających łodygach i będziesz coś musiała z nimi zrobić, albo strzyc albo podwiązać.Widziałem okazy kilkunastoletnie pierisów w uprawie leśnej dorastały bez cięcia nawet 4m. Ale na dole nie miały nawet listka. Nie wyglądało to ciekawie. taki podcinany nigdy nie będzie wysoki i zawsze gęsty. Mój ma 20 lat i ok 1m wysokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anula_KWI 14.04.2008 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Zygmur, serdecznie dziekuje za rzeczowe informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nia 15.04.2008 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 @zygmor po kwitnieniu - czyli ciąć na jesieni?Jak krótko ciąć? Wszystkie przyrosty czy niektóre? W jakim miejscu ciąć?Czy ciąć ok 0,5 metrowy krzew czy jeszcze poczekać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 15.04.2008 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 @nia,jak ciąć pierisa?Ja robię to intuicyjnie. Pierwsze i czasem jedyne cięcie przeprowadzam zaraz po kwitnięciu, obcinam przekwitłe kwiatostany. Reszta cięc to głównie kosmetyka pędy nadmiernie przewisające lub złamane. Można krzew podwiązać aby nabrał bardziej pionowego pokroju i to wszystko.Takie duże cięcia robi się po 10 latach od posadzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 14.05.2008 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 Kupiłam niedawno Forest Flame i dziś zauważyłam na liściach i łodygach małe ciemne plamki, kilka liści zżółkło i opadło. Jak mu pomóc? Szkoda mi go bardzo, bo jest piękny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 15.05.2008 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 Zadbaj o właściwy odczyn gleby i podlewaj odstałą wodą wodociągową, lub deszczówką, a będzie dobrze, on ma wymagania takie jak rododendron, czy borówka amerykańska. Pamiętaj o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 15.05.2008 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 Oczywiście, że pamiętam Jeszcze jest w donicy, w której go kupiłam więc chyba ziemia jak trzeba. Przesadzę na miejsce stałe i będe obserwować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 25.03.2010 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Wracam do pierisa. Wygląda nieszczególnie Był posadzony jesienią i dopóki był pod śniegiem, miał ciemnozielone, twarde listeczki. Gdy śnieg stopniał, a jeszcze po drodze był mróz, listki stały się wiotkie i bledsze. Co z nim teraz zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 26.03.2010 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 Nikt nie wie? Oskubałam go dzisiaj z uschniętych gałązek i podsypałam nawozem. Zobaczymy co będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartus01 28.09.2018 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Witajcie Ogrodnicy Mam kilka dość zagęszczone pierisy, nigdy nieprzycinane... czy można je teraz przyciąć dość radykalnie? ? Planuje je ponadto przesadzić, czy to dobry pomysł i przeżyją to, są dość duże, mają z 6 lat... Dzieki za pomoc !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.09.2018 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2018 przesadzanie zniosą bez problemu (wrzosowate mają z reguły płytki system korzeniowy), ale lepszy termin wiosenny (aby ukorzenił się dobrze przed mrozami).Przyciąć można, ale stracisz kwiaty. lepiej po kwitnieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts