Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana taryfy budowlanej na G11 bez odbioru

Recommended Posts

Opisze w dwóch słowach , bo może się przydać . Panuje opinia ze nie można zmienic taryfy budowlanej do momentu kiedy nie jest się zameldowanym lub nie ma odbioru domu . Tak również utwierdzali mnie w energetyce , dopiero za trzecim stanowczym podejsciem okazało się ze można zmienić taryfę nie mając odbioru . Musiałem jedynie napisać osiwadczenie i to na ich wzorze , ze budowa została zakończona i prąd będzie wykorzystywany do celów gospodarczych. Podpisanie oswiadczenia załatwiło sprawę i zmieniłem taryfę na G11.

• Odpowiedzi 765
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki za tą informację. Pewnie nam wszystkim się przyda.

Masz może kopię takiego oświadczenia?

Niestety nie mam , w pierwszej kolejności napisałem je sam i poszedłem to w energetyce dali mi swój druk , gdzie w zasadzie wpisuje sie adres budowy i składa się podpis .

Vattenfall Śląsk (infolinia):

należy złożyć:

1. wniosek o zawarcie umowy o dostarczanie energii

2. oświadczenie o wykonaniu instalacji elektrycznej

3. schemat jednokreskowy instalacji

4. potwierdzenie opłaty wykonania przyłącza

1,2 - do pobrania z ich strony

2 - wypełnia elektryk

wprawdzie instalację z reguły się robi, gdy są ściany więc coś już musi być zbudowane, ale nie było mowy o odbiorze czy zameldowaniu...

• 10 months później...

ja zmieniłem bez odbioru , warunek był tylko jeden , puszki osadzone na stałe i cała instalacja połączona łącznie z osprzętem , niby mieli sprawdzić czy tak jest

ale gosciu przyjechał , spisał stan licznika ,kazał podpisać ze instalacje odebrał i do widzenia :lol: za dwa tygodnie nowa umowa przyszła pocztą i tak oto płace od dwóch lat 50zł co kwartał (tyle sie zdeklarowałem płacić) zamiast 180zł abonamentu taryfy budowlanej ,

odbiór domu będę miał chyba pod koniec roku

Czy komuś udało się jeszcze zmienić taryfę z C11 na G11 bez odbioru budynku?

Pozdrawiam

Patos

Tak mnie sie udało. Musiałem miec tylko c onajmniej SSO

SSO ? A co to takiego?

SSO - Stan Surowy Otwarty (bez okien, dzrzwi)

SSZ - Stan Surowy Zamkniety (z oknami i drzwiami)

Wszystko zalezy od lokalnego dostawcy energii. Niektóre wymagają nawet meldunku

• 1 month później...
Czy komuś udało się jeszcze zmienić taryfę z C11 na G11 bez odbioru budynku?

Pozdrawiam

Patos

A ja przeszedłem na G11 jak tylko zrobiłem tablicę w budynku, bez dalszych instalacji. A do odbioru domu mam jeszcze daleko.

Prąd budowlany w przypadku budownictwa jednorodzinnego to usankcjonowane oszustwo, dlatego walczyłem, aż wywalczyłem taryfę G11.