Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

... Mily pan w okienku dal mu druk do wypisania i zazadal pieczatki elektryka na tym druku. tesc nie potrafil nam wytlumaczyc o co chodzi. Instalacje robil nam kuzyn meza, elektryk bez uprawnien, zerowanie robil elektryk z ENEA z uprawnieniami, on tez sie podpisal w dzienniku. Czy wiecie moze o co chodzi z ta kolejna pieczatka?

Nie mam do czynienia z ENEA, ale najprawdopobniej chodzi o tzw. Oświadczenie Elektryka o gotowości instalacji do odbioru.

Ten druk, należy wypełnić, podpisać i dostarczyć. Być może będzie potrzebny schemat jednokreskowy i protokół z pomiarów.

To już zależy od regionu i dostawcy energii.

Nie wiem co to znaczy "zerowanie robil elektryk z ENEA z uprawnieniami", znaczy wiem co to jest zerowanie, ale po co to robił to już nie wiem....

W każdym bądź razie należy poprosić elektryka z ENEA z uprawnieniami o wypełnienie tego druku i dostarczyć go do Energetyki.

https://forum.murator.pl/topic/101030-zmiana-taryfy-budowlanej-na-g11-bez-odbioru/page/9/#findComment-4140675

• Odpowiedzi 719
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dzikeuje :) juz wiem o co w tym wszystkilm chodzi. Zadzwonilam dzis do Enea i co sie okazalo... Instalacje robil nam kuzyn meza, dogadal sie z gosciem z ENEA ze on mu podbije druki. I tak sie tez stalo przy zlozeniu wniosku o prad. W miedzy czasie oni sie ''poklocili'' (wydaje mi sie ze chodzi o pieniadze, jak zawsze). Kuzyn zrobil instalacje, protokol odbioru zrobil jeszcze ktos inny. A facet ktory zajmuje sie wnioskami o zmiane taryfy, jest tym samym gosciem z ktorym sie poklocil nasz instalator ! dzis jak wiec zadzwonilam do ENEA, ten pan mi powiedzial ze potrzebna nam jest jego pieczatka, a ten ktory nam robil instalacje ma do niego zadzwonic i sie z nim dogadac. I w ten prosty sposob, jestem jak pileczka kopana od jednego do drugiego i kompletnie nie wiem co mam zrobic! bez tej pieczatki wniosek mi odrzuci, bez tej pieczatki nie mam szans na zmiane taryfy. A tak wogole, to instalacja musi byc robiona przez kogos kto ma uprawnienia, bo nasz elektryk takich uprawnien nie ma.
https://forum.murator.pl/topic/101030-zmiana-taryfy-budowlanej-na-g11-bez-odbioru/page/9/#findComment-4140777

To jak to jest w jednym rejonie Polski można zmienić bez odbioru a w innym nie.

Tak niestety jest

pisałem już w tym wątku, dla przypomnienia

Witam

Co kraj to obyczaj, mój elektryk złożył papiery do ZE (PGE) dostałem pismo, że w lutym dokonano odbioru i proszą o stawienie się w celu podpisania umowy na taryfę G11 (wymagane dokumenty, akt notarialny i dowód osobisty i numer NIP), pojechałem, podpisałem i mam G11

a w innym regionie tego samego PGE wymagają jeszcze kwitka o odbiorze budynku, fajnie nie

pozdrawiam

pozdrawiam

TINEK

https://forum.murator.pl/topic/101030-zmiana-taryfy-budowlanej-na-g11-bez-odbioru/page/9/#findComment-4142809

• 2 weeks później...

Wzruszylam sie:) i cud sie stal, potrzebne bylo:

1.Wniosek o zmiane grupy taryfowej z C11 na G11- w tym wniosku jest zdanie, ze energia w obiekcie jest uzywana wylacznie na cele bytowe/w obiekcie nie jest prowadzona dzialalnosc o charakterze handlowym, uslugowym lub produkcyjnym.

2. Dostarczenie oswiadczenia, ze prad nie bedzie wykorzystywany na dzialanosc oraz do celow budowlanych (faktycznie nie bedzie juz budowy tylko rekreacja)

3. Zaswiadczenie z gminy, ze to jest budynek gospodarczy i aktualna faktura o zaplaceniu rocznego podatku od zgloszonego pomieszczenia gospodarczego

4. Oswiadczenie o stanie instalacji elektrycznej w obiekcie (formularz do pobrania ze strony operatora) - podpisany przez elektryka wykonujacego instalacje (uprawnienia "sepowskie").

W jednym dniu, po dostarczeniu powyzszego zostala podpisana umowa kompleksowa (taryfa G11-mieszkalna) i zgloszenie o zamontowaniu licznika (ma byc zalozony do 2 tygodni).

Podsumowanie: upor, stres, determinacja, "obcykane" PE, duzo straconego niepotrzebnie czasu i kasy:( a moglo byc inaczej:(

Najwazniejsze: dostawca ENERGA Gdansk

Moze to komus z Panstwa pomoze, zycze powodzenia:)

https://forum.murator.pl/topic/101030-zmiana-taryfy-budowlanej-na-g11-bez-odbioru/page/9/#findComment-4157173

• 1 month później...
  • 4 weeks później...

Witam,

Sam mam przed sobą alternatywę: budowa na agregacie vs złodziejska taryfa C.

Dla taryfy C zrobiłem sobie kalkulator zgodny ze sposobem rozliczeń zawartym w taryfie Enei i tak za łącze o mocy 12kW trzeba miesięcznie bulić ok 65PLN stałej opłaty (przy zużyciu energii 0kWh w danym cyklu rozliczeniowym), dla 10kW jest to 56pln, a przy 8kW mamy 46pln...

Szukając furtek obejścia taryfy C zainteresował mnie zapis dot. kwalifikacji odbiorców do grup G11-G12:

"Niezależnie od napięcia zasilania i wielkości mocy umownej

z rozliczeniem za pobraną energię elektryczną odpowiednio:

G11 – jednostrefowym ,

G11p – jednostrefowym, z zainstalowanym licznikiem przedpłatowym,

G12 – dwustrefowym (strefy: dzienna, nocna),

G12p – dwustrefowym (strefy: dzienna, nocna), z zainstalowanym licznikiem przedpłatowym,

G12w – dwustrefowym (strefy: szczytowa, pozaszczytowa),

zużywaną na potrzeby:

a) gospodarstw domowych,

b) pomieszczeń gospodarczych, związanych z prowadzeniem gospodarstw domowych

tj. pomieszczeń piwnicznych, garaży, strychów, o ile nie jest w nich prowadzona działalność

gospodarcza,

c) lokali o charakterze zbiorowego mieszkania, to jest: domów akademickich , internatów, hoteli

robotniczych, klasztorów, plebanii, kanonii, wikariatek, rezydencji biskupich, domów opieki

społecznej, hospicjów, domów dziecka, jednostek penitencjarnych i wojskowych w części

bytowej, jak też znajdujących się w tych lokalach pomieszczeń pomocniczych, to jest: czytelni,

pralni, kuchni, pływalni, warsztatów itp., służących potrzebom bytowo-komunalnym

mieszkańców o ile nie jest w nich prowadzona działalność gospodarcza,

d) mieszkań rotacyjnych, mieszkań pracowników placówek dyplomatycznych i zagranicznych

przedstawicielstw,

e) domów letniskowych, domów kempingowych i altan w ogródkach działkowych w których nie

jest prowadzona działalność gospodarcza oraz w przypadkach wspólnego pomiaru –

administracja ogródków działkowych,

f) oświetlenia w budynkach mieszkalnych i klatek schodowych, numerów domów, piwnic,

strychów, suszarni, itp.,

g) zasilania dźwigów w budynkach mieszkalnych,

h) węzłów cieplnych i hydroforni, będących w gestii administracji domów mieszkalnych,

i) garaży indywidualnych odbiorców, w których nie jest prowadzona działalność gospodarcza."

w ostatnim podpunkcie 'i', gdzie jest mowa o garażu, brakuje dopisku wzorem z punktu b) tj. "związanych z prowadzeniem gospodarstw domowych" wychodzi na to, że po postawieniu garażu i braku gosp. domowego na terenie działki można zakwalifikować się do grupy G. Przerabiał ktoś taki temat?

https://forum.murator.pl/topic/101030-zmiana-taryfy-budowlanej-na-g11-bez-odbioru/page/9/#findComment-4241062

@rusek007 i jak zakończyła sie Twoja sprawa bowiem ja wygrałem o zmiane przyłącza a bedzie czuje bój o taryfe oczywscie z pomocą URE

Odpowiem tak: @#$%%^%$$#%^&*&^ jego mać :bash:, wszystkie odpowiedzi negatywne. Ostatni nie mam czasu, ale jeszcze powalcze:jawdrop: nie tyle z Energą, co z URE.

https://forum.murator.pl/topic/101030-zmiana-taryfy-budowlanej-na-g11-bez-odbioru/page/9/#findComment-4241777

Czytałam już wcześniej o problemach z przejściem na 'normalną' domową taryfę przed odbiorem budynku, a tu miła niespodzianka: zadzwoniłam do Enei w Szamotułach w zupełnie innej sprawie, a urzędniczka sama się spytała czy chcę już zmienić taryfę... Na moje stwierdzenie, że dom nie ma jeszcze odbioru, odpowiedziała, że wystarczy zameldowanie, a nawet oświadczenie, że już się tam przebywa... W efekcie zaraz po zameldowaniu się zmieniłam bez problemów taryfę na prąd! (do zameldowania nie potrzeba odbioru budynku - zgodnie z ustawą)
https://forum.murator.pl/topic/101030-zmiana-taryfy-budowlanej-na-g11-bez-odbioru/page/9/#findComment-4242254

od biedy na jakiś czas (zależy jakie kto ma przerwy w budowaniu) można uwolnić się od taryfy C - przerwanie, wznowienie dostarczania energii to ok 70PLN od operacji, więc nie zawsze się to kalkuje
https://forum.murator.pl/topic/101030-zmiana-taryfy-budowlanej-na-g11-bez-odbioru/page/9/#findComment-4242461

Odpowiem tak: @#$%%^%$$#%^&*&^ jego mać :bash:, wszystkie odpowiedzi negatywne. Ostatni nie mam czasu, ale jeszcze powalcze:jawdrop: nie tyle z Energą, co z URE.

Racja walczyć trzeba ja się dowiedziałem ze u mnie bez odbioru to nawet nie mam po co podchodzić- nerwów i tak im napsułem wiec nie beda mnie specjalnie traktować ...ogólnie to czekam na realizacje przyłącza po wielkich schodach ....

https://forum.murator.pl/topic/101030-zmiana-taryfy-budowlanej-na-g11-bez-odbioru/page/9/#findComment-4245534

Wczoraj przez przypadek trafiłem na ten wątek. Przejrzałem swoją umowę i okazało się, że mam taryfę "budowlaną". Niestety nie posiadam odbioru budynku, ale mieszkam już w nim. Dzisiaj rano po drodze do pracy wstąpiłem do PGE Wołomin z zapytaniem czy można to zmienić. Pani odesłała mnie do Kierowniczki w pok. nr 15. Oświadczyłem tej Pani, że budowa jest zakończona, a energia jest wykorzystywana do celów gospodarczo-mieszkaniowych. Spisałem na kolanie oświadczenie, że budowa została zakończona a prąd jest na cele mieszkaniowe. Następnie otrzymałem nową umowę z nową taryfą ze wsteczną datą i korektę wszystkich faktur od czerwca (wtedy zakładali mi linię i licznik). Wszystko trwało 20 min. Było to jedyna rzecz jaką udało mi się w tym ZE załatwić bez większych problemów. Walczcie o swoje!!!
https://forum.murator.pl/topic/101030-zmiana-taryfy-budowlanej-na-g11-bez-odbioru/page/9/#findComment-4252167

• 4 weeks później...

Witam.

I ja mam, będę miał podobny problem, prośba moja o pomocy co dalej mam robić, opisze moją sytuację:

Kupiłem istniejący budynek, jest to stara obora, którą mam zamiar przerabiać na dom. Zaczęliśmy zgłaszać wnioski o przyłącza itd. Miedzy innymi chcemy podłączyć także prąd. Nasz operator to ENEA. We wniosku o podłączenie napisałem, że chcę docelowo 13kw. Przyszła propozycja umowy, podpisaliśmy, wpłaciliśmy zaliczkę. Podłączyli mi w granicy działki szafkę na razie nie mam licznika. Teraz przyszła do zapłacenia druga rata i doczytałem się, że oddzielnie chcą podłączyć mnie na okres budowy i oddzielnie na docelowo, lecz na okres budowy też na 13kw, po prostu nie doczytaliśmy umowy podstępnie skonfigurowanej.

Mam pytanie, nie mamy jeszcze licznika ani tej wstępnej instalacji, tylko skrzynka w granicy. Proszę powiedzcie co mogę zrobić na tym etapie żeby nie zakwalifikowali mnie do tej złodziejskiej taryfy C11 (bo na pewno będą chcieli to zrobić) ? Z tego co wyczytałem po wpłaceniu drugiej raty przyślą mi umowę na gotowo, czy tak ? Jak się ustrzec tej taryfy C11w moim istniejącym budynku ? Jeszcze nie mam pozwolenia na budowę, jestem w fazie tworzenia projektu idywidualnego.

Proszę o pomoc.

https://forum.murator.pl/topic/101030-zmiana-taryfy-budowlanej-na-g11-bez-odbioru/page/9/#findComment-4293254

Umowa nie jest podstępnie skonfigurowana - to normalny tok sprawy. Taryfę G zakłada się dla celów bytowych a taryfę C dla celów innych min na okres budowy. Czy taryfa jest złodziejska ? Pewnie tak ale i tak wszyscy płaczą i płacą - zauważ - że taką taryfę dostają też sklepy i przedsiębiorstwa.

Co możesz zrobić na obecnym etapie ? Kupiłeś budynek gospodarczy - dogadaj się z właścicielem na założenie podlicznika - i nie będziesz płacił "złodziejom" z energetyki , a taryfę G i konieczność założenia licznika załatwisz dopiero po odbiorze technicznym budynku .

Można też kupić agregat prądotwórczy.

https://forum.murator.pl/topic/101030-zmiana-taryfy-budowlanej-na-g11-bez-odbioru/page/9/#findComment-4293600

Umowa nie jest podstępnie skonfigurowana - to normalny tok sprawy. Taryfę G zakłada się dla celów bytowych a taryfę C dla celów innych min na okres budowy. Czy taryfa jest złodziejska ? Pewnie tak ale i tak wszyscy płaczą i płacą - zauważ - że taką taryfę dostają też sklepy i przedsiębiorstwa.

Co możesz zrobić na obecnym etapie ? Kupiłeś budynek gospodarczy - dogadaj się z właścicielem na założenie podlicznika - i nie będziesz płacił "złodziejom" z energetyki , a taryfę G i konieczność założenia licznika załatwisz dopiero po odbiorze technicznym budynku .

Można też kupić agregat prądotwórczy.

Tak, prąd załatwiłem dokładnie tak jak mówisz - od sąsiada. A czy mogą mnie zmusić, żebym natychmiast złożył wniosek o licznik ?

https://forum.murator.pl/topic/101030-zmiana-taryfy-budowlanej-na-g11-bez-odbioru/page/9/#findComment-4293641

• 2 weeks później...
Upor, stres, determinacja i duzo straconego czasu w walce z urzedasami to koszt zmiany taryfy.

pozdrawiam

Witam mi dali dwie propozycje odbiór budynku lub wpis w dzienniku przez kierownika że budynek nadaje sie do zamieszkania jedno wyklucza drugie co dalej mam robic?

https://forum.murator.pl/topic/101030-zmiana-taryfy-budowlanej-na-g11-bez-odbioru/page/9/#findComment-4315766