Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana taryfy budowlanej na G11 bez odbioru

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 765
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

... Przy taryfie C11 i 12,9kW przydzielonej mocy, rachunki opiewały średnio na około 350 złociszy. Pierwszy rachunek w G11 za okres 09.10.2012 - 13.12.2012 jest na kwotę około 220 złotych.

u nas za 2 mies gdzie niemal co dzień ktoś był w domu (wykończeniówka) zapłaciliśmy 360, moc przył. taka sama. Taryfa oczywiście C11 A teraz w 5 dorosłych osób w dużym mieszkaniu rachunki są ok 100.

i też będę czekać do odbioru, kierownik budowy ze swojego doświadczenia na naszym terenie mówi że nic się nie da urwać i współczując mi mówi że muszę się do wiosny przemęczyć - bo wtedy dopiero będzie można zrobić zjazd. Teraz mam dom wykończony w 90%, praktycznie do zamieszkania. Nie ma tylko paneli i mebli. Tylko tego cholernego zjazdu nie zdołałam zrobić i budowy nie można zakończyć. Był czas i pogoda jesienią ale bank mi wydziela kasę, a przed zimą ważniejsze było ocieplenie no i tak wyszło, że na wszystko nie starczyło. A w odbiory częściowe, kier-bud mówi, żę nie opłaca się bawić.

Dlategoż z taką samą niecierpliwością jak zenon czekam na tą odpowiedź.

A ja mam niezawodną radę dla wszystkich - najlepiej wysłać osobę, która nie wie, że się nie da:). W moim przypadku sprawę załatwiała niezawodna małżonka, a wyglądało to tak:

- instalacja w budynku zakończona

- pomiary zrobione

- oświadczenie inwestora o gotowości instalacji do podłączenia.

wszystko w komplecie żona pod pachę i do ZE, na odchodnym, tak na wszelki wypadek mówię: "poproś od razu o G11, będzie taniej". I wystarczyło, żona wraca, pytam jak poszło: "wszystko szybko i sprawnie, a i tak jak mówiłeś poprosiłam o G11 i jest" - trochę mi szczena opadła :eek: i dopytuję jak to było, a żona: normalnie - mówię, że budowa zakończona i chcemy G11 ; pan odpowiada że nie można, bo najpierw musi być C11 "na budowę"; żona: no przecież mówię, że budowa zakończona - pomalować tylko trzeba; pan na to: a to ok-macie państwo G11. I tyle - mamy G11 i malujemy:). Sprawa rozegrała się w Tauron Opole.

Cyt : "A ja mam niezawodną radę dla wszystkich - najlepiej wysłać osobę, która nie wie, że się nie da:). W moim przypadku sprawę załatwiała niezawodna małżonka, a wyglądało to tak:

- instalacja w budynku zakończona

- pomiary zrobione

- oświadczenie inwestora o gotowości instalacji do podłączenia.

wszystko w komplecie żona pod pachę i do ZE, na odchodnym, tak na wszelki wypadek mówię: "poproś od razu o G11, będzie taniej". I wystarczyło, żona wraca, pytam jak poszło: "wszystko szybko i sprawnie, a i tak jak mówiłeś poprosiłam o G11 i jest" - trochę mi szczena opadła :eek: i dopytuję jak to było, a żona: normalnie - mówię, że budowa zakończona i chcemy G11 ; pan odpowiada że nie można, bo najpierw musi być C11 "na budowę"; żona: no przecież mówię, że budowa zakończona - pomalować tylko trzeba; pan na to: a to ok-macie państwo G11. I tyle - mamy G11 i malujemy:). Sprawa rozegrała się w Tauron Opole."

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nie umniejszam zdolności Twojej Pani, ale może sprawa była prostsza niż Ci się wydawało. Oto odpowiedź Tauronu :

"W odpowiedzi na e-mail uprzejmie informujemy, iż przyjęte w ENERGIAPRO S.A. w 2010r. zasady, obowiązujące do 26.02.2012r dopuszczały możliwość zmiany grupy taryfowej na taryfę G w sytuacji potwierdzenia przez Odbiorcę zakończenia budowy obiektu mieszkalnego, faktem zameldowania na pobyt stały oraz udokumentowaniem przez niego korzystania z obiektu na potrzeby gospodarstwa domowego poprzez złożenie stosownego oświadczenia."

Znaczy to, że chłopaki mieszają w paragrafach, nie informując klienta o możliwości zmiany grupy taryfowej na innych zasadach. Oto oryginalny txt odpowiedzi :

Rysunek1.jpg

A takich 6 pytań ja zadałem Tauronowi. Dzisiaj minął tydzień, więc w następny piątek znowu będę mądrzejszy o tajemną wiedzę zasad panujących w Tauronie. Zauważcie, że sprawa ma nadaną sygnaturę, mimo iż nadal piszemy mail-owo. Ciekawe czym to się zakończy. Oto moje pytania :

Rysunek2.jpg

Rysunek3.jpg

Pozdrawiam.

PS. A nikt nie zastanawiał się nad paragrafem 7.2 Rozprządzenia Taryfowego z 18.08.2011 : "Odbiorca, który ze względu na przyjęty w przedsiębiorstwie energetycznym podział odbiorców na grupy taryfowe (...), może być dla danego miejsca dostarczania energii elektrycznej zaliczony do więcej niż jednej grupy taryfowej, wybiera jedną z pośród tych grup." - C11 i G11. - A dlaczego nie G11?

zenon33_2008 trzymam kciuki! Bardzo ciekawi mnie to jak zakończy się ta batalia! I czy Turon ma podstawę prawną by żądać do zmiany taryfy zaświadczenia o zakończeniu budowy, ba czy mają w ogóle podstawę prawną by zaliczać budujących do C11 czyli taryfy dla firm!

Niedługo (na wiosnę) też mnie czeka załatwianie G11 w Tauronie. :(

Edytowane przez fenix2
literówka

Cyt : -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nie umniejszam zdolności Twojej Pani, ale może sprawa była prostsza niż Ci się wydawało. Oto odpowiedź Tauronu :

"W odpowiedzi na e-mail uprzejmie informujemy, iż przyjęte w ENERGIAPRO S.A. w 2010r. zasady, obowiązujące do 26.02.2012r dopuszczały możliwość zmiany grupy taryfowej na taryfę G w sytuacji potwierdzenia przez Odbiorcę zakończenia budowy obiektu mieszkalnego, faktem zameldowania na pobyt stały oraz udokumentowaniem przez niego korzystania z obiektu na potrzeby gospodarstwa domowego poprzez złożenie stosownego oświadczenia."

Znaczy to, że chłopaki mieszają w paragrafach, nie informując klienta o możliwości zmiany grupy taryfowej na innych zasadach. Oto oryginalny txt odpowiedzi :

[ATTACH=CONFIG]170298[/ATTACH]

A takich 6 pytań ja zadałem Tauronowi. Dzisiaj minął tydzień, więc w następny piątek znowu będę mądrzejszy o tajemną wiedzę zasad panujących w Tauronie. Zauważcie, że sprawa ma nadaną sygnaturę, mimo iż nadal piszemy mail-owo. Ciekawe czym to się zakończy. Oto moje pytania :

[ATTACH=CONFIG]170300[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]170301[/ATTACH]

Pozdrawiam.

PS. A nikt nie zastanawiał się nad paragrafem 7.2 Rozprządzenia Taryfowego z 18.08.2011 : "Odbiorca, który ze względu na przyjęty w przedsiębiorstwie energetycznym podział odbiorców na grupy taryfowe (...), może być dla danego miejsca dostarczania energii elektrycznej zaliczony do więcej niż jednej grupy taryfowej, wybiera jedną z pośród tych grup." - C11 i G11. - A dlaczego nie G11?

Uzupełniając - moja sprawa to temat z przed 2 tygodni, nie jestem zameldowany i inie mam odbioru - po prostu wykańczam sobie domek mając G11. Ale oczywiście nie twierdzę, że poszło bez problemu - lekki "opór materii" był, ale został zwalczony :). No i trzymam kciuki Zenon !

Cześć. Dostałem korespondencję od Pani Zdzisławy. Chyba już niedługo będziemy Na "TY". Załączam skany :

[ATTACH=CONFIG]172758[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]172759[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]172760[/ATTACH]

Jutro podeślę Wam moją odpowiedź. Pozdrawiam

Z tego wynika, że najprostszą metodą na obejście tych wewnętrznych przepisów jest wykonanie docelowego przyłącza jeszcze przed budową do celów np. zasilania domu kempingowego (przyczepy). Wyjątkiem jest tu zakaz stawiania tego typu obiektów umieszczony w MPZP.

Z tego wynika, że najprostszą metodą na obejście tych wewnętrznych przepisów jest wykonanie docelowego przyłącza jeszcze przed budową do celów np. zasilania domu kempingowego (przyczepy). Wyjątkiem jest tu zakaz stawiania tego typu obiektów umieszczony w MPZP.

Cześć - A dostałeś choć jedną info. że chłopaki mieszają w przepisach i że raz wystarczy zgłoszenie, a innym razem trzeba mieć odbiór? Przecież za zmianą grupy taryfowej idą pieniądze. Ok. - wszystkiego się dowiecie z korespondencji. - Sorry, nie byłem dłużny kobiecie ... posłałem jej 6 stron. Wam też współczuję ... czytania. Pozdrawiam.

Rzeczywiście mamy do czynienia mafią na wolnym rynku. Ja na prąd czekam 2 lata. Tauron Dystrybucja , Dolny Śląs - Kłodzko

W marcu 2011 roku wystąpiłem o warunki przyłączenia - dostałem po 2 miesiącach.

W kwietniu 2011 wysłałem wniosek o zawarcie umowy o przyłaczenie. Po wielu interwencjach ( zawieruszyli papiery) umowa przyszła do podpisu w GRUDNIU 2011.

W marcu 2012 został ogłoszony przetarg na wykonanie projektu przyłącza ( 20 m lini kablowej) . Oczywiście projekt był wykonywany 6 miesięcy.

W we wrześniu 2012 został ogłoszony przetarg na wykonanie przyłącza z terminem realizacji 16 październik 2012.

16 października 2012 na placu budowy nie było ani śladu inwestycji. Zadzwoniłem do Wałbrzycha z pytaniem dlaczego wykonawca nie wykonał przyłącza w terminie.

Facet z Tauronu powiedział , że będzie miał naliczane kary. Dzwoniłem do wykonawcy to mnie opieprzał że donoszę na niego do Wałbrzycha.

Przyłącze fizycznie zostało wykonane 7 grudnia ( 50 dni spóźnienia)

Wykonawca powiedział , że w ciągu 2 tyg otrzymam fakturę do zapłaty za przyłącze i protokół . Muszę zapłacić i wysłać do Kłodzka.

Faktura przyszła 30 stycznia. Zapłaciłem i wysłałem papiery do Kłodzka.

14 lutego facet przyjechał zakładać licznik ale stwierdził , że wykonawca zamontował zamki patentowe w przyłączu i nie mają kluczy.

Dodatkowo stwierdził , ze nie podpisałem umowy na sprzedaż energii. Cwany koleś z Kłodzka powiedział , że mam się zgłosić w celu podpisania umowy 26 lutego.

Oczywiście napisali taryfa C11. Pani z BOK dała mi formularz do wypełnia na którym chciałem zaznaczyć G11 oczywiście zaczeła się rozmowa podobna do wątków zostały poruszone w temacie forum. Pani powiedziała , że dalsza rozmowa nie ma sensu bo "wszyscy wiem o co chodzi" .

Dokonałem aktu kapitulacji i podpisałem umowę na C11. Uznałem , że "państwo w państwie" jest nadal gdyby się trafił gość podobny do tego który w Niemczech w 1933 roku przejął władzę to szybko wróciłby ład i porządek.

Na szczęście do odbioru brakuje mi elewacji,kominiarza. więc uznałem , że te 2-3 miesiące zapłacę haracz C11 ( Twoja firma ) oczywiście firmy nie posiadam.

ZENON

• 2 weeks później...
U mnie wyglądało to tak. CHRONOLOGICZNIE

Wniosek o zapewnienie przyłącza.

ZE zrobił projekt przedłużenia sieci i postawiania skrzynki.

Postawienie skrzynki licznikowej.

SSO wybudowany przy pomocy agregatu(można też od sąsiada pożyczyć prąd jeśli jest możliwość(nielegalnie))

Opłata za przyłącze.

Przeprowadzenie kabla od domu do skrzynki licznikowej, założenie bezpieczników i kilku gniazdek w domu.

Podpisanie umowy na prąd i taryfę G11. Dom w SSO.

Przy podpisywaniu zadane mi były dwa pytania przez pana z ZE.

- Czy mieszkamy w domu? - jeszcze nie, ale kiedyś napewno.

- Taryfa całodzienna/stała czy z podziałem? -stała.

W ciągu tygodnia zamontowany licznik w skrzynce. Prąd w domu. Taryfa G11. Dom w SSO.

Od początku chciałem taryfe G11, na wszystkich dokumentach od zapewnienia dostawy prądu również taryfa do celów bytowych.

Wiem również że da sie inaczej. A nawet w jednym przypadku same ZE wysłały zawiadomienie o możliwości przejścia z C11 na G11, wystarczyło pismo od elektryka że instalacja wykonana zgodnie ze sztuką.

A gdzie, tak gdzie?