arturromarr 17.06.2009 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 czy są jakieś jasne przepisy decydujące dla kogo jaka taryfa.Widzę, że to co zakład energetyczny to inne podejście.U mnie w Łódzkim (oddział Zgierz) tylko się pytają czy dom już zbudowany i dają taryfę jaką się chce. Zastanawiam się czy jest jakieś ryzyko wzięcia zwykłej taryfy bo podejrzewam, że zakończenie budowy to nic innego jak oddanie budynku.Z drugiej strony jak dom już stoi i tylko go wykańczamy (tapety, płytki) to nie jest w budowie a na tej zasadzie wszyscy co się remontują też powinni zmienić taryfę.Dlatego chciałbym zobaczyć jakiś zapis który to reguluje a nie opinię pracownika zakładu energetycznego. To chodzi o spore pieniądze więc dziwię się , że z tym taki bałagan i nie jasności.Ciekawe czy oni jakoś sprawdzają czy ludzie mają właściwą taryfę, czy jest ryzyko kar, czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 21.09.2009 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Dostałem właśnie pierwszą fakturę z licznika na budowie... i dobrze, że siedziałem. Zużyłem tylko 33 kWh a do zapłacenia... zobaczcie niżej!!! Przedstawię dane z faktury i proszę Was o informacje jak obciąć te kosmiczne koszty???? Rozliczenia za okres 17.07.2009- 14.09.2009Grupa taryfowa: C11 Cała Doba Mnożna 1Sprzedawca: ENEA 1. za energię czynną 33kWh = 11,95 zł.2. opłata za obsługę handlową = 12,81 zł.3. skł. zmienny stawki siec. = 4,99 zł4. skł. jakościowy st. syst. = 0,39 zł5. opłata przejściowa = 44,96 zł6. opł. stała za dystrybucję = 80,86 zł7. opłata abonamentowa = 6,15 zł Poradźcie coś ciekawego jak zmniejszyć sumę końcową. POMOCY !!!!!Razem 173,08 w tym 22% VAT za 33 kWh. Dodam jeszcze, że mam już fundamenty, posadzkę zero, i za kilka dni strop, potem dach i do marca przerwa zimowa- tak więc będę miał motywację aby nie płacić monopoliście jakim jest energetyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 22.09.2009 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 masz pewnei opaty stałe, abonamentowe za trzy miesiące (lipiec, sierpień i wrzesień), poczekaj na rachunek za jeden miesiąc jeżeli taki masz okres rozliczeniowy i wtedy zobaczysz, poza tym nie podałeś jaką masz moc umowna a od tego zależy wysokość stałych opłat, ja sobie np. na czas budowy moc obniżyłem z 16kW do 10kW, do budowy mi wystarczy a w kieszeni zawsze trochę wiecej zostanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maslak 22.09.2009 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Czy komuś udało sie zmienić taryfę przed odbiorem w Energa S.A. O/Kalisz??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 22.09.2009 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Elektryk zrobił instalacje, tynkarz zrobił tynki, elektryk pozakładał kontakty, z energetyki przyjechał facet na odbiór, popodpisywali jakieś papierki i mam prąd w taryfie mieszkalnej. Nie miałam wogóle prądu budowlanego, mimo że podpisywaław w warunkach żę chcę, skrzynka stała nieprzyłączona do domu, bez liczników przez 6 miesięcy, nic nie płaciłam za to, że sobie stoi. Obecnie mam nadpłaty 200 zł i dostałam pismo, że jak wykożystam nadpłatę to zaczną przysyłać rachunki i od 3 miesięcy spokój. W domu nie mieszkamy, narazie wykańczamy - siebie finansowo . Nie mamy odbioru końcowego domu, ale wszystkie instalacje są już odebrane (prąd, woda, ścieki, kominy też już się odbierają). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 22.09.2009 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Dodam jeszcze, że mam już fundamenty, posadzkę zero, i za kilka dni strop, potem dach i do marca przerwa zimowa- tak więc będę miał motywację aby nie płacić monopoliście jakim jest energetyka. zacytujętu kogoś z forum: "owce są po to żeby je strzyc", "Tego co się żeni i co się buduje się nie żałuje" - oni to po prostu wiedzą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 22.09.2009 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 PliP znam ten ból.... Jestem ciekaw czy ktoś wygrał z Enea ?Mój elektryk, który tam nota bene pracuje powiedział, że to nie możliwe, do odbioru mus i szlus.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 22.09.2009 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 PliP znam ten ból.... Jestem ciekaw czy ktoś wygrał z Enea ? Mój elektryk, który tam nota bene pracuje powiedział, że to nie możliwe, do odbioru mus i szlus.... Hmmm - że zapytam - a co to jest taryfa budowlana ?? - bo ja nie wiem - od początku inwestycji - tj od pierwszego wbicia łopaty w ziemię miałem od razu taryfę G11 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 22.09.2009 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 PliP znam ten ból.... Jestem ciekaw czy ktoś wygrał z Enea ? Mój elektryk, który tam nota bene pracuje powiedział, że to nie możliwe, do odbioru mus i szlus.... Hmmm - że zapytam - a co to jest taryfa budowlana ?? - bo ja nie wiem - od początku inwestycji - tj od pierwszego wbicia łopaty w ziemię miałem od razu taryfę G11 ... Podaj nazwę swojego dostawcy, zasłużył na reklamę, choć ze zmianą dystrybutora w Polsce to wciąż chyba nie łatwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 22.09.2009 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 No to póki co nic nie wiem w jaki sposób wygrać z monopolistą jakim jest ENEA. W najbliższych dniach zapewne podejmę walkę... może zmienię operatora ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 23.09.2009 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2009 PliP znam ten ból.... Jestem ciekaw czy ktoś wygrał z Enea ? Mój elektryk, który tam nota bene pracuje powiedział, że to nie możliwe, do odbioru mus i szlus.... Hmmm - że zapytam - a co to jest taryfa budowlana ?? - bo ja nie wiem - od początku inwestycji - tj od pierwszego wbicia łopaty w ziemię miałem od razu taryfę G11 ... Podaj nazwę swojego dostawcy, zasłużył na reklamę, choć ze zmianą dystrybutora w Polsce to wciąż chyba nie łatwo ENION - grupa TAURON Polska Energia - oddział dystrybucyjny Kraków . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goose 07.12.2009 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Witamczy komus w Enei to sie udało ? - gdyz mam taki sam problem (najwyzej zmienie operatora) pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamaju 07.12.2009 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Operatora/dystrybutora to raczej sobie nie zmienisz... Możesz co najwyżej zmienić sprzedawcę energi elektrycznej a to nie ma wpływu na taryfę, co najwyżej na cenę samej energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoos 07.12.2009 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Mam pytanie Mam obecnie na działce prąd 1 fazowy taryfa G11 i nie mam tam domu jeszcze bo zamierzam budować dopiero na wiosne. Czy mogę budować na tym co aktualnie posiadam czy konieczna jest z miana na taryfe budowlaną? Złożylem juz do ZE wniosek o zwiększenie mocy z docelową datą koniec 2010 r. ze wskazaniem miejsca podłączenia do garażu. Czy później będe mógł przenieść to przyłącze na dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 30.12.2009 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 PliP znam ten ból.... Jestem ciekaw czy ktoś wygrał z Enea ? Mój elektryk, który tam nota bene pracuje powiedział, że to nie możliwe, do odbioru mus i szlus.... Hmmm - że zapytam - a co to jest taryfa budowlana ?? - bo ja nie wiem - od początku inwestycji - tj od pierwszego wbicia łopaty w ziemię miałem od razu taryfę G11 ... Podaj nazwę swojego dostawcy, zasłużył na reklamę, choć ze zmianą dystrybutora w Polsce to wciąż chyba nie łatwo ENION - grupa TAURON Polska Energia - oddział dystrybucyjny Kraków . Potwierdzam potwierdzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agula11 02.02.2010 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Witam czy komus w Enei to sie udało ? - gdyz mam taki sam problem (najwyzej zmienie operatora) pozdr mi się udało, mało tego, wcale nie walczyłam, dostałam od kierownika budowy oświadczenie, że budynek częściowo nadaje sie do zamieszkania , napisałam odręcznie prośbe o zmianę taryfy, wysłałam to wszystko pocztą, nawet nie poleconym i JUZ !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro31ie 03.02.2010 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 Witam czy komus w Enei to sie udało ? - gdyz mam taki sam problem (najwyzej zmienie operatora) pozdr mi się udało, mało tego, wcale nie walczyłam, dostałam od kierownika budowy oświadczenie, że budynek częściowo nadaje sie do zamieszkania , napisałam odręcznie prośbe o zmianę taryfy, wysłałam to wszystko pocztą, nawet nie poleconym i JUZ !!!! Witam Ja 3tyg temu wysłałem pismo do gdanskiej energi prosba o zmiane taryfy z c11 na g11. Prosbe uzasadniłem dalszym wykozystywaniem prądu na cele gospodarcze , a nie budowlane. Stan budowy sso Czekam na odpowiedz. pozdrawiam daro31ie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 03.02.2010 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 Ja też próbowałem tak , niestety ! twierdzą że bez odbioru budynku taryfy nie zmienią , udało mi się tylko zmniejszyć moc z 20,6kw na 6kw w C11 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czestero 03.02.2010 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 Vattenfall też nie robił żadnych problemów.taryfa zmieniona na G11 na długo przed odbiorem. pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro31ie 03.02.2010 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 Ja też próbowałem tak , niestety ! twierdzą że bez odbioru budynku taryfy nie zmienią , udało mi się tylko zmniejszyć moc z 20,6kw na 6kw w C11 . Witam Ja myślę że powinno sie z nimi walczyć! Praktyka osobnej taryfy na prąd "budowlany" wydaje mi się śliska i ma jakiś posmaczek nieuczciwej praktyki cytat z forum: Do grup taryfowych G kwalifikuje się odbiorców pobierających energię elektryczną na potrzeby: a) gospodarstw domowych oraz pomieszczeń gospodarczych związanych z prowadzeniem tych gospodarstw, tj. pomieszczenia piwniczne, garaże, strychy, b) lokali o charakterze zbiorowego zamieszkania, tj.: domy akademickie, internaty, hotele robotnicze, klasztory, plebanie, wikariaty, kanonie, rezydencje biskupie, hospicja, domy opieki społecznej, domy dziecka, jednostki penitencjarne w części bytowej, koszary; jak też znajdujące się w tych lokalach pomieszczenia pomocnicze, tj. czytelnie, pralnie, kuchnie, pływalnie, warsztaty itp., służące potrzebom bytowym mieszkańców, c) mieszkań rotacyjnych, mieszkań pracowników placówek dyplomatycznych i zagranicznych przedstawicielstw, d) domów letniskowych, domów kempingowych i altan w ogródkach działkowych oraz, w przypadkach wspólnego pomiaru, administracji ogródków działkowych, e) oświetlenia w budynkach mieszkalnych: klatek schodowych, numerów domów, piwnic, strychów, suszarni, itp., f) zasilania dźwigów w budynkach mieszkalnych, g) węzłów cieplnych i hydroforni, będących w gestii administracji domów mieszkalnych, h) garaży indywidualnych użytkowników. Zakwalifikowanie do grupy taryfowej G jest możliwe wyłącznie w przypadku, gdy w wymienionych obiektach nie jest prowadzona działalność o charakterze handlowym, usługowym lub produkcyjnym. Tyryfa C na budowie, to rozbój w biały dzień pozdrawiam daro31 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts