elpapiotr 06.09.2020 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2020 No tos kolego namieszał. Nie można odwrócić sytuacji, i traktować budynku gospodarczego, jako ten do odbioru ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 06.09.2020 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2020 (edytowane) To akurat nie moja sytuacja, tylko znajomego, ja potrzebuje tylko zaświadczenia o wykonaniu przyłącza. Budynek gospodarczy jest odebrany już dawno, potem po latach na tej działce powstały dom. Znajomy zastanawia się jak w takiej sytuacji załatwić kwestię oświadczenia o zapewnieniu dostaw energii. Wiem, że Pan jest w tych tematach biegły, może Pan coś doradzi.Skoro do działki jest przyłącze, może wystarczy wystąpić do pge z wnioskiem o zapewnienie dostaw do tego drugiego budynku - przecież PnB dostał. Edytowane 6 Września 2020 przez kemot_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 06.09.2020 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2020 Mimo wszystko z tym problemem należy udać się do PGE. Tu ciężko coś napisać, tym bardziej, że nie znam całości spraw związanych z postawieniem budynku mieszkalnego, pozwoleniem na budowę, wszelkim uzgodnieniami (są w projekcie budowlanym) itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 06.09.2020 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2020 Z tego co kojarzę to jego PnB domu zostało wydane na podstawie warunków z PGE w których była mowa o placu budowy i budynku gospodarczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 06.09.2020 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2020 I dalej "wisi" na zasilaniu tymczasowym, i taryfie budowlanej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 06.09.2020 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2020 Z tego co kojarze ma taryfę G11. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 06.09.2020 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2020 Taryfa mieszkalna, ale co dalej? Jakie przyłącze? Umowa o przyłączenie, umowa o dostarczanie energii itd.To są składniki podłączenia Odbiorcy do sieci.Ale sąsiad nie jest przedmiotem dyskusji, prawda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 06.09.2020 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2020 (edytowane) Nie to nie mój sąsiad tylko znajomy. On podlega pod PGE Żyrardów a ja PGE Pruszków. Spotkaliśmy się na piwku w weekend i chciał porady, bo wie że jestem na FM. Edytowane 6 Września 2020 przez kemot_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 07.09.2020 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2020 No to wal do PGE, przedstaw żądania PINB i już. Chyba że wystarczy protokół odbioru, - patrz PGE : Po zakończeniu prac zgodnie z umową o przyłączenie i dostarczeniu powyższego oświadczenia, PGE Dystrybucja S.A. wystawia „Potwierdzenie możliwości świadczenia usługi dystrybucji i określenie parametrów technicznych dostaw”. (zaczerpnięto z PGE) https://pgedystrybucja.pl/przylaczenia/procedury-przylaczeniowe/Procedura-przylaczania-Odbiorcow Piszę, może komuś się przyda. Byłem dzisiaj rano w PGE, trzeba pobrać druk - wniosek o wydanie zaświadczenia o wykonaniu i odbiorze przyłącza. Formularza nie ma na stronie internetowej, ale można też złożyć odręcznie napisane pismo, a nawet, w dobie covida, wysłać prośbę mailowo. Zaświadczenie wysyłają pocztą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adek233 17.09.2020 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2020 Obecnie mam taryfę C11 w ENEA, do końca budowy pozostało wykonanie posadzek, ocieplenia dachu oraz elewacji. Czy mogę (i jak ewentualnie) zmienić taryfę na G11 - za dwa miesiące użytkowania prądu (raptem 38kWh) w taryfie C11 (20kW, 32A) dostałem rachunek na 324zł. Chyba ktoś sobie jaja robi!! I jak sobie poradziłeś? Mi do odbioru domu brakuje "tylko": - ogrodzenia (jest zrobione, ale z terminem montażu kiepsko - schody (brak kasy obecnie) - drzwi wejściowe (zamówione, będą za 4-5 tyg) I jestem na taryfie budowlanej. W domu mam zrobione tyle, żeby zamieszkać tj. bez gniazdek, na przedłużaczach, ale są panele, jest łazienka, zaraz będzie kuchnia. Nie wiem czy mogę wnioskować już o zmianę taryfy czy czekać jeszcze do faktycznego odbioru domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 17.09.2020 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2020 Wnioskować. ZE nie jest władzą decydującą o tym. Jest podmiotem gospodarczym, który świadczy usługi, m. inn. dla ludności.Może jeszcze będą sprawdzać, czy kafelki równo położone.I tak wystarczająco dużo wyrwali od klienta, nie do końca zgodnie z prawem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adek233 17.09.2020 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2020 Czyli wypełniam tylko to: Oświadczenieo przyjęciu Oferty zawarcia z ENEA S.A. Umowy kompleksowej zastępującejpostanowienia dotychczasowej umowy dla Miejsca dostarczania energiidla Klientów z grupy taryfowej G będących konsumentami I tam to zaznaczacie? w związku z zakończeniem budowy budynku mieszkalnego i poinformowaniem właściwego organu administracji o zakończeniu budowy budynku mieszkalnegooraz zamiarze jego użytkowania - zgodnie z wymogami ustawy Prawo budowlane – G11 1 1 Wariant dla Klienta, który dokonuje zmiany grupy z C11 na G11 w związku z zakończeniem budowy. Klient ma obowiązek poinformować Sprzedawcę o złożenia sprzeciwuprzez ww. organy administracji, w terminie 7 dni od dnia otrzymania informacji o sprzeciwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muszkieter7 15.12.2020 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 Do zmieniających taryfę z c11: mając taryfę c11 po opłaceniu haraczu za 4 m-ce (zużycie 12 kW kwota 660 zł) zadzwoniłem na infolinię dostawcy z pytaniem jak zmienić taryfę. Miła pani w pierwszych słowach nie bardzo kwapiła się do pomocy. Zasugerowałem rozwiązanie umowy i przejście na agregat, po zużyciu widać że prąd nie jest wykorzystywany do celów budowlanych. Poinformowałem że przyłącze jest zakończone erbetką w garażu i ten obiekt zasilam. Padło pytanie czy mam blaszak zgłoszony, poinformowałem że UG nie wymaga zgłoszenia ( zgodnie z info z UG). Pani zmieniła podejście i w ciągu chwili pokierowała zmiana taryfy tzn trzeba złożyć w systemie wniosek i po sprawie. Teraz za 6 kW za dwa m-ce rachunek 26 zł, hurrraa czego wszystkim życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanowic 22.12.2020 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2020 Mam budynek gospodarczy , zgłoszony w starostwie. Moje pytanie czy Pge podłączy mi taryfę G11. Jakiś czas temu pisałam do Pge, odpisali że podłączą. A jak to działa w praktyce ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.12.2020 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2020 A jak to działa w praktyce ? https://forum.muratordom.pl/showthread.php?110269-Zmiana-taryfy-budowlanej-na-G11-bez-odbioru&p=7430360&viewfull=1#post7430360 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 22.12.2020 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2020 Mam budynek gospodarczy , zgłoszony w starostwie. Moje pytanie czy Pge podłączy mi taryfę G11. Jakiś czas temu pisałam do Pge, odpisali że podłączą. A jak to działa w praktyce ? Podłączą. Załatw sobie kopię złożonego zgłoszenia ze stemplem urzędniczki i dołącz go do wniosku do PGE. Ja tak załawiłem sobie taryfę G11 kilka lat temu do zwykłego blaszaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santini 29.12.2020 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2020 Podłączą. Załatw sobie kopię złożonego zgłoszenia ze stemplem urzędniczki i dołącz go do wniosku do PGE. Ja tak załawiłem sobie taryfę G11 kilka lat temu do zwykłego blaszaka. A co w przypadku gdy budynek gospodarczy, blaszak nie wymaga zgłoszenia? Nowelizacja prawa budowlanego pozwala na postawienie tego typu budynków bez żadnych formalności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 30.12.2020 00:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 Od kiedy blaszak nie wymaga zgłoszenia? Nam udało się zmienić taryfę z c11 po złożeniu oświadczenia, że budowa została zakończona, ale trwają lekkie prace wykończeniowe. Przyjechał ktoś z PGE, spisali protokół i zmienili taryfę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 30.12.2020 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 Od kiedy blaszak nie wymaga zgłoszenia? Nam udało się zmienić taryfę z c11 po złożeniu oświadczenia, że budowa została zakończona, ale trwają lekkie prace wykończeniowe. Przyjechał ktoś z PGE, spisali protokół i zmienili taryfę. Ja zrobiłem podobnie z tą różnicą, że nikt nie przyjeżdżał i nic nie spisywał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 30.12.2020 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 A co w przypadku gdy budynek gospodarczy, blaszak nie wymaga zgłoszenia? Nowelizacja prawa budowlanego pozwala na postawienie tego typu budynków bez żadnych formalności. Jaki to blaszak? Jeśli jest uzupełnieniem zabudowy zagrodowej to rzeczywiście nie wymaga zgłoszenia, ale jeśli nie to jak najbardziej wymaga. Art. 29. 1. Nie wymaga decyzji o pozwoleniu na budowę, natomiast wymaga zgłoszenia, o którym mowa w art. 30, budowa: (...) 14) wolno stojących: a) parterowych budynków gospodarczych, b) garaży, c) wiat – o powierzchni zabudowy do 35 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki; (...) 2. Nie wymaga decyzji o pozwoleniu na budowę oraz zgłoszenia, o którym mowa w art. 30, budowa: 1) obiektów gospodarczych związanych z produkcją rolną i uzupełniających zabudowę zagrodową w ramach istniejącej działki siedliskowej: a) parterowych budynków gospodarczych o powierzchni zabudowy do 35 m2, przy rozpiętości konstrukcji nie większej niż 4,80 m, (...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts