Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana taryfy budowlanej na G11 bez odbioru

Recommended Posts

U mnie była taryfa C, ppo wylaniu płyty zużycie ok 7 kWh za 2 m-ce, zadzwoniłem na inf. powiedziałem miłej pani że chce G bo budowa już nie idzie i chce prąd G bo erbetka jest w garażu na stałe i zasila garaż, pani pytała czy garaż zgłoszony do gminy, zgodnie z prawdą gmina nie wymaga zgłoszenia tymczasowych blaszaków. Po tej informacji pani pomogła wypełnić wniosek i umowa przyszła na maila. Tak naprawdę to moja budowa nie pochłonęła wiele kWh. Ale za 4 m- Ce i 12 kWh zuzycia zabuliłem ponad 600 zł. Kosmos

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 719
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale za 4 m- Ce i 12 kWh zuzycia zabuliłem ponad 600 zł.

O masakra

Moje pytanie brzmi, w jaki sposób mogę w miarę szybko uzyskać dokument wymieniony w podpunkcie c)?

A moje pytanie po co im te dokumenty skoro przysłowie głosi że nasz klient to nasz pan. A oni zawsze z klienta robią maszynę do kasy. Paranoja żeby takie sumy płacić.

Po za tym jak się nie mylę nie ma czyegoś takiego prąd budowlany- który potocznie jest tak nazywany na cele budowlane. Pod potoczną nazwą kryje się taryfa "C" a tak jak dobrze pamiętam (ale mogę się mylić) jest dla przedsiębiorców.

Kolego idź nie pytaj czy możesz, Twoja rola to pytać dlaczego nie możesz i niech dadzą Ci odpowiedź na piśmie z podpisem kto chce wprowadzić w błąd. Powodzenia!

• 5 months później...

Cześć,

Czy ktoś ostatnio przerabiał zmianę taryfy z C11 na G11 w ENEA ? Mam dom w SSZ. Jeśli chodzi o sam wniosek o zmianę to należy zaznaczyć, że do odebrany czego wolałbym nie robić osobiście.

Jeden z kolegów w wątku wspominał, że trzeba złożyć nowy wniosek o gospodarstwo domowe i wtedy przechodzi bez problemu. Czy bieżąca umowa sama się rozwiąże wtedy ?

Cześć,

Czy ktoś ostatnio przerabiał zmianę taryfy z C11 na G11 w ENEA ? Mam dom w SSZ. Jeśli chodzi o sam wniosek o zmianę to należy zaznaczyć, że do odebrany czego wolałbym nie robić osobiście.

Jeden z kolegów w wątku wspominał, że trzeba złożyć nowy wniosek o gospodarstwo domowe i wtedy przechodzi bez problemu. Czy bieżąca umowa sama się rozwiąże wtedy ?

Jak masz przyłącze do placu budowy (czyli tymczasowe - tak zaznaczyłeś we wniosku o warunki przyłączenia) to jesteś załatwiony.

Jak masz przyłącze do placu budowy (czyli tymczasowe - tak zaznaczyłeś we wniosku o warunki przyłączenia) to jesteś załatwiony.

Mam tak:

Przedmiotem umowy jest

1. Przyłączenie instalacji klienta w obiekcie dom jednorodzinny zlokalizowanym w.......... do sieci ENEA Operator z mocą przyłączeniową o wartości 16kW i napięciu 0,4 kV

2. Klient zakwalifikowany do V grupy przyłączeniowej

Mam tak:

Przedmiotem umowy jest

1. Przyłączenie instalacji klienta w obiekcie dom jednorodzinny zlokalizowanym w.......... do sieci ENEA Operator z mocą przyłączeniową o wartości 16kW i napięciu 0,4 kV

2. Klient zakwalifikowany do V grupy przyłączeniowej

A jakie masz wyjaśnienie przypisu przy wymogu odbioru domu?

w związku z zakończeniem budowy budynku mieszkalnego i poinformowaniem właściwego organu administracji o zakończeniu budowy b udynku mieszkalnego

oraz zamiarze jego użytkowania - zgodnie z wymogami ustawy Prawo budowlane – G11

I nie ma tam przypisu wyjaśniającego, jakiej sytuacji to dotyczy? Wrzuć linka do tego formularza.

I nie ma tam przypisu wyjaśniającego, jakiej sytuacji to dotyczy? Wrzuć linka do tego formularza.

Tu masz do zmiany umowy ale to raczej nie przejdzie...

https://www.enea.pl/dladomu/obsluga_klienta_i_kontakt/2021/oswiadczenie_zmiana-warunkow-umowy_fo_1310.2021.pdf

Ewentualnie jak inni polecali to nowa umowa

https://www.enea.pl/dladomu/obsluga_klienta_i_kontakt/2021/oswiadczenie_zawarcie_umowy_nowe-przylacze_fo_13102021.pdf

No i masz wyjaśnienie, że nie dotyczy to Twojego przypadku:

2 Wariant dla Klienta, który dokonuje zmiany grupy z C11 na G11 w związku z zakończeniem budowy.

No tak to się zgadza. Pytanie czy teraz to możemy obejść nowa umową ? Pomijam kwestie bezprawnego przypisania mi C11 a firmą nie jestem :)

Zaraz zaraz....Eneę interesuje, czy złożyłeś wniosek o pozwolenie na użytkowanie budynku a istnieje coś takiego jak odbiór częściowy, co kumaty kierownik budowy wiedzieć powinien. Dlatego widać sporo domów, bez ogrodzeń, tarasów, kompletnej elewacji itp, w których ludzie LEGALNIE mieszkają.

Oczywiście jak budynek jest w SSZ to nie przejdzie :)