mrexclusive 10.12.2021 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2021 Wniosek U-do. Na stronie enei. Chyba to, ale poszukaj sam: https://www.enea.pl/dlafirm/obsluga_klienta_i_kontakt/2021/u_do_biz_240521.pdf Wysłałem wniosek o zmianę taryfy. Enea napisała, że chce dokumentu potwierdzającego odbiór domu lub zakończenie budowy. Odpisałem z prośbą o podanie podstawy prawnej/punktu w regulaminie na podstawie, której oczekują takiego dokumentu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 11.12.2021 01:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2021 Dzięki że podzieliłeś się info. Ja jeszcze czekam za odpowiedzią. Spróbuję wskazać że przebywam na działce w przyczepie kempingowej , by nie powielać Twojej argumentacji. Trzymam kciuki za Ciebie i siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 11.12.2021 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2021 Ty ciągle o tej polityce.... Wracając do wątku: czy ktoś może się podzielić swoimi próbami zmiany taryfy na G11 przed formalnym zakończeniem budowy/uzyskania pozwolenia na użytkowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 11.12.2021 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2021 Ty ciągle o tej polityce.... Wracając do wątku: czy ktoś może się podzielić swoimi próbami zmiany taryfy na G11 przed formalnym zakończeniem budowy/uzyskania pozwolenia na użytkowanie? Tak, W ENEI wysłałem elektronicznie wniosek o zmianę taryfy z zaznaczeniem , że jest pozwolenie na użytkowanie (nikt i tak tego nie sprawdza). Budynek był w stanie SSZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 11.12.2021 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2021 Ja miałem trochę inaczej ale też nie obyło się bez "dodatkowych kosztów". Kupiłem działkę z WZ i ze wszystkimi papierami, które miałem poszedłem do PGE. Pan, którego nazwisko doskonale pamiętam oświadczył mi, że skoro nie zamierzam się narazie budować to on tą działkę kwalifikuje jako rekreacyjna i mogę dostać G11 5kW, 1 fazę. Zapytałem czy nie będzie problemu z późniejszą zmiana na 3 fazy, odpowiedział, że nie bo to będzie przyłącze do kilku innych działek więc i odpowiedni kabel i skrzynki. Po kilku miesiącach miałem prąd. Na jesień 2019 zacząłem budowę i w styczniu br. złożyłem internetowy wniosek o zmianę przyłącza na 3 fazy i zwiększenie mocy do 11kW. Wszystko było ok to momentu podpisania umowy. Panowie od dystrybucji o nic nie pytali, wystawili papiery a Pani w okienku obok bardzo się dziwiła, że jak to możliwe, że budowa trwa (na działce rekreacyjne wg niej) a ona ma wypisać umowę na taryfę G11 (wedle dokumentów, które otrzymałem z dystrybucji). Nie omieszkałem poprosić o wskazanie punktu w regulaminie, który nakazywałby mi podpisać umowę na tyryfę C... a Pani powiedział, że tak jest i zmieniła temat. Umowę wypisała na G11 ale uprzedziła mnie, że jak przyjdzie ekipa wymieniać licznik i zobaczą dom w stanie, który nie wskazuje na oddany budynek to to zgłoszą i dadzą mi taryfę C... . Jak Panowie wymieniali licznik to powiedzieli, że oni nie są kapusiami i jakbym czegoś potrzebował to żebym dzwonił do nich. Wiec tak naprawde nie wiadomo jak to jest do końca. Chyba trzeba być pewnym swego i z takim nastawieniem uderzać do ZE. P.S. A temu tyfusowi co mi na początku dał 5kW i 1 fazę zadałem pytanie (bo go spotkałem) dlaczego inni (moi sąsiedzi) tydzień później dostali 14kW i 3 fazy to odpowiedział, że to było dawno i nie pamięta. Więc Ci ludzie tam pracujący też gówno wiedzą i na tym samym się znają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 12.12.2021 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2021 Dzięki Panowie! Wasze odpowiedzi pomogą innym inwestorom przy wyborze odpowiedniej ścieżki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 12.12.2021 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2021 Tak, W ENEI wysłałem elektronicznie wniosek o zmianę taryfy z zaznaczeniem , że jest pozwolenie na użytkowanie (nikt i tak tego nie sprawdza). Budynek był w stanie SSZ. Czy nie sprawdza? Nie byłbym tego taki pewien. To że u Ciebie odbyło się bez sprawdzenia ze strony Enei to jest tka jak z odbiorem domu, na 100 odebranych domów PINB sprawdzi sobie jeden czy dwa tak dla zachowania statystyki ale trzeba liczyć się z tym ze jakaś kontrola może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 12.12.2021 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2021 Czy nie sprawdza? Nie byłbym tego taki pewien. To że u Ciebie odbyło się bez sprawdzenia ze strony Enei to jest tka jak z odbiorem domu, na 100 odebranych domów PINB sprawdzi sobie jeden czy dwa tak dla zachowania statystyki ale trzeba liczyć się z tym ze jakaś kontrola może być. Do mnie też może przyjść inkasent i stwierdzić, że budynek na jego oko nie jest odebrany i podpuścić odpowiednią komórkę do kontroli. Na każdym kroku można by domniemywać kontroli więc nie tędy droga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 13.12.2021 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2021 Do mnie też może przyjść inkasent i stwierdzić, że budynek na jego oko nie jest odebrany i podpuścić odpowiednią komórkę do kontroli. Na każdym kroku można by domniemywać kontroli więc nie tędy droga. Można rzec odwrotnie do tego co napisałeś. Potwierdzić nieprawdę że mamy zrobiony odbiór domu a potem się skrobać czy skontrolują czy nie. Czy to potrzebne takie stresowanie? Chyba tez nie tędy droga, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 13.12.2021 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2021 (edytowane) Tylko co ma Energetyka do nadzoru budowlanego, odbiorów i zgłoszeń o pozwolenie na zasiedlenie, skoro ich "jurysdykcja" kończy się na granicy własności stron, czyli przeważnie w złączu pomiarowym?Gdzie w Prawie Energetycznym jest wzmianka o ich prawach do decydowania, jak Odbiorca ma prowadzić budowę domu? Tu jest wyrok sądu przeciwka ZE : http://orzeczenia.waw.sa.gov.pl/content/$N/154500000003003_VI_ACa_001181_2014_Uz_2015-06-30_002 Jest wiele decyzji UOKiK na temat niewłaściwych praktyk ZE w stosunku do klientów (indywidualnych w szczególności). I żeby nie było - należy odpowiedzieć, co oznacza literka "C" w nazwie taryfy, i wszystko jasne. Edytowane 13 Grudnia 2021 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 14.12.2021 01:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2021 Można rzec odwrotnie do tego co napisałeś. Potwierdzić nieprawdę że mamy zrobiony odbiór domu a potem się skrobać czy skontrolują czy nie. Czy to potrzebne takie stresowanie? Chyba tez nie tędy droga, prawda? ZE nie ma możliwości prawnych by to weryfikować. Ani to strona, ani organ kontroli. Już sama treść formularzy wykracza poza ich kompetencje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 14.12.2021 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2021 ZE nie ma możliwości prawnych by to weryfikować. Ani to strona, ani organ kontroli. Już sama treść formularzy wykracza poza ich kompetencje. No nie wiem czy ZE niema nic w tej sprawie do powiedzenia. Przecież może wystąpić z zapytanie do PINB czy dom na działce takiej i takiej ma dokonany odbiór. Skoro by tak nie było że nie ma nic do powodzenia to nie było by rubryki w formularzu o zmianę taryfy z C na G. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 14.12.2021 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2021 Przestań.Taryfa C jest dla małych i średnich firm. Człowiek budujący dom nie prowadzi działalności gospodarczej, nie jest "firmą", to z jakiej racji ma płacić za kWh jako ... przedsiębiorca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 14.12.2021 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2021 No nie wiem czy ZE niema nic w tej sprawie do powiedzenia. Przecież może wystąpić z zapytanie do PINB czy dom na działce takiej i takiej ma dokonany odbiór. Skoro by tak nie było że nie ma nic do powodzenia to nie było by rubryki w formularzu o zmianę taryfy z C na G. Każdy może się mylić. Nie jestem wyjątkiem. Jeśli znasz taki przepis / orzecznictwo, to przytocz proszę. Niemniej swoją opinię opieram na tym, że nie jest mi znana podstawa z której wynikała by taka kompetencja. Dodatkowo, ZE może się pytać, ale PNIB nie powinien im ujawnić tych danych (tak samo jak np. mi lub Twojemu sąsiadowi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrexclusive 15.12.2021 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2021 Każdy może się mylić. Nie jestem wyjątkiem. Jeśli znasz taki przepis / orzecznictwo, to przytocz proszę. Niemniej swoją opinię opieram na tym, że nie jest mi znana podstawa z której wynikała by taka kompetencja. Dodatkowo, ZE może się pytać, ale PNIB nie powinien im ujawnić tych danych (tak samo jak np. mi lub Twojemu sąsiadowi). ENEA odpisała mi, że jednak zły wniosek wypełniłem bo jest to wniosek dla firm.... Niby załączyli poprawny (którego nie było)... Odpisałem, więc że proszę o załącznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 15.12.2021 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2021 Też tak wcześniej miałem - sami mnie zaklasyfikowali w taryfę dla firm i teraz marudzą, że nie jest konsument , WTF... Logika Enea... Ja wysłałem wniosek o zmianę na formatce dla firm ale wciąż czekam za repliką. Sugeruję złożyć na wersji dla konsumenta. Trzymam kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 15.12.2021 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2021 Bo to są niecne praktyki monopolisty, który doi i oszukuje klientów, by jak najwięcej zarobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrexclusive 15.12.2021 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2021 Też tak wcześniej miałem - sami mnie zaklasyfikowali w taryfę dla firm i teraz marudzą, że nie jest konsument , WTF... Logika Enea... Ja wysłałem wniosek o zmianę na formatce dla firm ale wciąż czekam za repliką. Sugeruję złożyć na wersji dla konsumenta. Trzymam kciuki. A jaka to wersja ? Możesz podrzucić linka . A co to za replika ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 15.12.2021 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2021 (edytowane) ENEA odpisała mi, że jednak zły wniosek wypełniłem bo jest to wniosek dla firm.... Niby załączyli poprawny (którego nie było)... Odpisałem, więc że proszę o załącznik. Ja wypełniłem taki https://www.enea.pl/dladomu/obsluga_klienta_i_kontakt/2021/nowy_adres/wniosek-u-do_ind_131221.pdf W Ebok wchodzisz w - szukasz dokumentów? - przejdź do dokumentów - dokumenty do pobrania - Wnioski dotyczące zawarcia nowej umowy oraz wprowadzenia zmian w umowie - wniosek o zawarcie umowy o świadczenie usługi kompleksowej. Na pewno napisali, że Ci przesłali wniosek czy że aby zmienić umowę, trzeba przysłać zgłoszenie z załączonym i wypełnionym wnioskiem? Edytowane 15 Grudnia 2021 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrexclusive 15.12.2021 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2021 Ja wypełniłem taki https://www.enea.pl/dladomu/obsluga_klienta_i_kontakt/2021/nowy_adres/wniosek-u-do_ind_131221.pdf W Ebok wchodzisz w - szukasz dokumentów? - przejdź do dokumentów - dokumenty do pobrania - Wnioski dotyczące zawarcia nowej umowy oraz wprowadzenia zmian w umowie - wniosek o zawarcie umowy o świadczenie usługi kompleksowej Gdzie to niby jest ? Ja nie widze czegoś takiego jak szukasz dokumentów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts