SilverX 19.12.2021 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2021 Dam znać, zresztą muszę to ogarnąć przed końcem roku żeby uniknąć kary Zakopię docelowy kabel i wysyłam ten ps-do. Ja mam na razie płytę fundamentową. Jeśli będą się upierać na taryfę C, to zawsze można podpisać z nimi umowę a później ją zerwać bez żadnych konsekwencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 19.12.2021 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2021 Dam znać, zresztą muszę to ogarnąć przed końcem roku żeby uniknąć kary Zakopię docelowy kabel i wysyłam ten ps-do. Ja mam na razie płytę fundamentową. Jeśli będą się upierać na taryfę C, to zawsze można podpisać z nimi umowę a później ją zerwać bez żadnych konsekwencji. Jak podpiszesz umowę to za jej zerwanie tez zapewne poniesiesz jakieś konsekwencje. Już lepiej wcale nie podpisywać a wnioskować o przyłącze z taryfą G po odbiorze budynku. Do odbioru nie musisz posiadać tynków czy ułożonej podłogi, odbiór robisz a dom wykańczasz, zanim zrobią przyłącze dom będzie gotowy na zicher. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 19.12.2021 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2021 Jak podpiszesz umowę to za jej zerwanie tez zapewne poniesiesz jakieś konsekwencje. Już lepiej wcale nie podpisywać a wnioskować o przyłącze z taryfą G po odbiorze budynku.Lobbysta Zakładów Energetycznych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 19.12.2021 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2021 Lobbysta Zakładów Energetycznych? O co ci znowu chodzi? Jak masz coś konstruktywnego do powiedzenia to powiedz i udziel rady dla kolegi @ SilverX. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrexclusive 21.12.2021 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2021 Niestety kolejny raz ENEA odrzuca wniosek... Informujemy, że zasady kwalifikowania do grup taryfowych są w taryfie enea operator, c- to nie tylko firma to wszystkie lokale niemieszkalne, place budowy. Chyba pozostaje złożyć wniosek na altanę albo coś na ten kształt... Abstrahując od kosztów pewnie nie da się podłączyć fotowoltaiki pod G11 na altanę. Chciałem się zmieścić do marca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 21.12.2021 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2021 No i gdzie , do ch...ry ciężkiej w tej nieszczęsnej taryfie ENEA pisze/jest wzmianka o "placu budowy"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrexclusive 21.12.2021 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2021 No i gdzie , do ch...ry ciężkiej w tej nieszczęsnej taryfie ENEA pisze/jest wzmianka o "placu budowy"? Dlatego napisałem kolejną reklamacją z prośbą o wskazanie punktów w taryfie mówiących o placu budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SilverX 21.12.2021 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2021 Może przyprowadź jakąś przyczepę kempingową czy coś. Tylko wątpię czy enea pójdzie na taką zmianę. Jak już to najpierw byś musiał zerwać umowę. Znajomy kupił dom w budowie x lat i siedzi z taryfą C. Próbował wziąć G na garaż i nie przeszło przez działkę "budowlaną"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 21.12.2021 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2021 https://bip.ure.gov.pl/bip/skargi-i-wnioski/19,Skargi-i-wnioski.html https://enerad.pl/aktualnosci/jak-napisac-skarge-na-sprzedawce-energii-wzor-skargi/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 21.12.2021 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2021 Dlatego napisałem kolejną reklamacją z prośbą o wskazanie punktów w taryfie mówiących o placu budowy. Podejrzewam, że dostaniesz odpowiedź podobną do tej którą wyżej zacytowałem, że informacje o zasadach przydzielania taryf masz na stronie Enei, więc ..dlaczego się dziwisz. A nie można podpisać umowy z Eneą na te C11, później zmienić dostawcę, który nie robi problemów z przejściem z 'budowlanej' na normalną taryfę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 21.12.2021 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2021 I żeby było śmieszniej w tym wszystkim, nie ma taryfy "budowlanej", u żadnego dostawcy czy też w jego taryfie.Nie istnieje po prostu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 21.12.2021 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2021 I żeby było śmieszniej w tym wszystkim, nie ma taryfy "budowlanej", u żadnego dostawcy czy też w jego taryfie. Nie istnieje po prostu. Oczywiście, nie ma definicji taryfy budowlanej ale w/g rozmówczyni z Enei jest jasno określone, że na potrzeby budowy domu przyznawana jest C11. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 21.12.2021 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2021 A nie można podpisać umowy z Eneą na te C11, później zmienić dostawcę, który nie robi problemów z przejściem z 'budowlanej' na normalną taryfę? No właśnie mając taryfę C nie możesz zmienić dostawcy. Dostawę możesz zmienić gdy posiadasz taryfę G. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 21.12.2021 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2021 No właśnie mając taryfę C nie możesz zmienić dostawcy. Dostawę możesz zmienić gdy posiadasz taryfę G. No to ktoś tu się myli, bo znalazłem coś takiego. Oczywiście mam świadomość, że piszący artykuły niekoniecznie mają wiedzę, ale może... - https://www.muratorplus.pl/technika/instalacje-elektryczne/prad-budowlany-cena-roznice-miedzy-prodem-budowlanym-a-zwyklym-cennik-2021-aa-neFN-Cpv8-hzxs.html#czym-jest-prad-budowlany "Jeśli w trakcie budowy okaże się, że ceny prądu są za wysokie, w każdej chwili można zmienić dostawcę energii elektrycznej" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.12.2021 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2021 Niestety kolejny raz ENEA odrzuca wniosek... Informujemy, że zasady kwalifikowania do grup taryfowych są w taryfie enea operator, c- to nie tylko firma to wszystkie lokale niemieszkalne, place budowy. To im odpowiedz, ze grupę masz prawidłową: 2. Klient zakwalifikowany do V grupy przyłączeniowej I podpierając się paragrafami z #617 domagaj się zmiany taryfy. A jeszcze lepiej, jakby pod tym podpisała się kancelaria prawna na mocy pełnomocnictwa, którego im udzielisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.12.2021 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2021 No to ktoś tu się myli, bo znalazłem coś takiego. Oczywiście mam świadomość, że piszący artykuły niekoniecznie mają wiedzę, ale może... - https://www.muratorplus.pl/technika/instalacje-elektryczne/prad-budowlany-cena-roznice-miedzy-prodem-budowlanym-a-zwyklym-cennik-2021-aa-neFN-Cpv8-hzxs.html#czym-jest-prad-budowlany "Jeśli w trakcie budowy okaże się, że ceny prądu są za wysokie, w każdej chwili można zmienić dostawcę energii elektrycznej" Dostawcy nie możesz zmienić - jesteś skazany na tego, co ma kable w danym rejonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 22.12.2021 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2021 Dostawcy nie możesz zmienić - jesteś skazany na tego, co ma kable w danym rejonie. No właśnie..ale skoro ten ktoś wspomniał o zmianie, to może miał na myśli zmianę sprzedawcy, czyli - bierzemy prąd o Enei, zmieniamy ją na innego sprzedawcę C11, by zaraz przejść u nowego na G. Może też u nowego da się od razu na G? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 22.12.2021 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2021 (edytowane) Dostawcy nie możesz zmienić - jesteś skazany na tego, co ma kable w danym rejonie. Wcale nie, nie jest ot prawdą, dostawce możesz zmieniać i bodajże trzy razy do roku a czy takie zmiany są opłacalne to już można dyskutować do bólu. Zmieniając dotychczasowego dostawcę prądu, należy przesłać zgłoszenie do operatora systemu dystrybucyjnego. Należy to zrobić za pośrednictwem specjalnego formularza, który znajduje się na stronie operatora. Podaje się w nim informacje o stronach umowy, terminach zawarcia i planowanych dostawach energii. Edytowane 22 Grudnia 2021 przez henrykow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 22.12.2021 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2021 Wcale nie, nie jest ot prawdą, dostawce możesz zmieniać i bodajże trzy razy do roku a czy takie zmiany są opłacalne to już można dyskutować do bólu. Heh..to dla równowagi inna redakcja - "Dystrybucją, a więc dostawą energii elektrycznej zajmują się Operatorzy Systemów Dystrybucyjnych (OSD), którzy są przypisani do konkretnych regionów Polski. Nie jest zatem możliwa zmiana dostawcy prądu. Zmienić można natomiast sprzedawcę energii elektrycznej, a więc podmiot, który kupuje (np. na Towarowej Giełdzie Energii) lub produkuje prąd celem sprzedaży go klientom końcowym" https://enerad.pl/aktualnosci/zmiana-sprzedawcy-dostawcy-pradu-2021-krok-po-kroku/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.12.2021 02:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2021 Wcale nie, nie jest ot prawdą, dostawce możesz zmieniać i bodajże trzy razy do roku a czy takie zmiany są opłacalne to już można dyskutować do bólu. Radio Erewań? Ani trzy, ani dostawcę. Dowolnie często możesz zmieniać sprzedawcę (ponosząc konsekwencje lojalki, jak podpisałeś). Jak masz wątpliwości co do rozróżniania kto jest kto, to kurier jest dostawcą paczki, czy jej sprzedawcą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts