norbib 26.02.2010 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Czy jest ktos w stanie przytoczyć cały paragraf? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 26.02.2010 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Czy jest ktos w stanie przytoczyć cały paragraf? Dz.U. 2007 nr 128 poz. 895 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI1) z dnia 2 lipca 2007 r. w sprawie szczegółowych zasad kształtowania i kalkulacji taryf oraz rozliczeń w obrocie energią elektryczną Paragraf o którym pisze frykow brzmi: § 6. 1. Podział odbiorców na grupy taryfowe jest dokonywany w zależności od poziomu kosztów uzasadnionych, ponoszonych przez przedsiębiorstwo energetyczne za dostarczanie energii elektrycznej do tych odbiorców, na podstawie następujących kryteriów: 1) poziomu napięcia sieci w miejscu dostarczania energii elektrycznej; 2) wartości mocy umownej; 3) systemu rozliczeń; 4) liczby rozliczeniowych stref czasowych; 5) zużycia energii elektrycznej na potrzeby gospodarstw domowych. Całość tej ustawy ma 16 stron makiem pisanych i nie bardzo wiem o co tam chodzi :// Ustawę znajdziecie tutaj http://www.abc.com.pl/serwis/du/2007/0895.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbib 26.02.2010 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Też stoję przed problemem zmiany taryfy. mieszkam w okolicy Konina (operator ENERGA) i podejżewam ze nie będzie łatwo. Jak się nie uda to chcę chociaz zmniejszyć moc przyłącza bo od tego też zależy opłata stała. Pomimo że juz mieszkamy to do oddania budynku do uzytku to jeszcze około roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 26.02.2010 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 o grupach taryfowych można też poczytać tutajhttp://www.operator.enea.pl/img/osd/pliki_do_pobrania/taryfa_2010/Taryfa_ENEA_Operator_2010.pdf Strona 7. 3.1 ZASADY KWALIFIKACJI ODBIORCÓW DO GRUP TARYFOWYCH3.1.1 Odbiorcy za świadczone usługi dystrybucji rozliczani są według stawek opłat właściwychdla grup taryfowych. Podział odbiorców na grupy taryfowe dokonywany jest wedługkryteriów określonych w § 6 ust. 1 rozporządzenia taryfowego.3.1.2 Ustala się następujący sposób oznaczeń grup taryfowych oraz kryteria i zasadykwalifikowania odbiorców do tych grup: itd cała tabelka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 28.02.2010 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Cisza jak makiem zasiał. Czyżby wszystkim odpowiadała taryfa C11??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 01.03.2010 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 W piątek otrzymałem odpowiedź na moje drugie żądanie zmiany taryfy.Napisali krótko, że decyzja jest wstrzymana do momentu orzeczenia przez URE, czyli Energa nie potrafiła przedstawić przepisu, który jednoznacznie wymaga odbioru do zmiany taryfy. Czekam na decyzją z URE. Jeżeli będzie negatywna i tak nie odpuszczę i zarządem wyjaśnień na jakiej podstawie prawnej budując systemem gospodarczym zostałem zakwalifikowany do taryfy C. Zgodnie z taryfą Energa, grupa taryfowa C jest przeznaczona dla małych i średnich firm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 01.03.2010 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Więc nie traćcie nadziei. W przypadku decyzji pozytywnej zwrócą wam różnicę w kasie od pierwszej daty zgłoszenia. Mój znajomy tak miał, ale trochę z innych powodów. Po prostu... zagubili zgłoszenie zmiany taryfy. On nie interweniował, bo rachunki płaciła żona, a ona sie nie znała... Kiedy się zorientowali, to mineło ponad 1,5 roku zamieszkiwania. Dobrze, że mieli poświadczenie przyjęcia zgloszenia.Kasę zwrócili z przeprosinami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 01.03.2010 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Czekam na dalszy rozwój wypadków. Tutaj jest prawie identyczny wątek, warto przeczytać:http://forum.muratordom.pl/taryfa-budowlana-jest-nielegalna,t150491.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 01.03.2010 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 W wątku głównie Enea sie pojawia. A czy ktoś walczył już może z PGE Warszawa Teren S.A. (oddział Pruszków) ? Dzwoniłem i oczywiście aby z C11 na G11 przejśc musi być odbiór budynku. Chce do nich napisać ale ciekawy jestem czy ktoś już z nimi to przerobił ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro31ie 01.03.2010 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 W piątek otrzymałem odpowiedź na moje drugie żądanie zmiany taryfy. Napisali krótko, że decyzja jest wstrzymana do momentu orzeczenia przez URE, czyli Energa nie potrafiła przedstawić przepisu, który jednoznacznie wymaga odbioru do zmiany taryfy. Czekam na decyzją z URE. Jeżeli będzie negatywna i tak nie odpuszczę i zarządem wyjaśnień na jakiej podstawie prawnej budując systemem gospodarczym zostałem zakwalifikowany do taryfy C. Zgodnie z taryfą Energa, grupa taryfowa C jest przeznaczona dla małych i średnich firm. Brawo!!!!!!!! Napisz na forum jak bedziesz wiedział coś wiecej. Ja wysłalem 2 pisma i zero odpowiedzi. Poprostu olewaja mnie. Za tydzien pofatyguje sie osobiście zobacze moze sie uda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 01.03.2010 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Byłem w ENEA oddział Piła i Pani w BOK dała mi wniosek o zawarcie umowy.taki jak tutaj na ich stronie http://www.operator.enea.pl/img/osd/pliki_do_pobrania/u_do_tpa.pdf Mam w nim wypełnić to co do mnie należy a jeżeli chce dokonać zmiany C11 na G11 to mam dołączyć kopię zaświadczenia o dopełnieniu obowiązku zawiadomienia o zakończeniu budowy wydanego przez Starostwo Powiatowe/Urząd Miasta, lub też dokument który potwierdzi zakończenia działalności gospodarczej w obiekcie. Jeżeli chcę natomiast płacić małe opłaty stałe to mam sobie wynająć elektryka i zmniejszyć do minimum zabezpieczenie. Następnie to zgłosić i ENEA dokona odbioru. Na dzień dzisiejszy taki zabieg ze strony ENEA jest bezpłatny. Tak więc niewiele mogę wskórać :// Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecky007 01.03.2010 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 troche zbocze z tematu.czy w waszych umowach jest taki paragraf, ktory mowi mniej wiecej ,ze "zezwala sie enea/pge (itd) na nieodplatne udostepnienie terenu posesji ktorej sie jest wlascicielem w celu wykonania przylacza, rozbudowy sieci, dostarczanie energii" itd, moge sprawdzic jak to jest napisane. pytam bo mnie ten paragraf zastanawia, nie jest jednoznaczne to ze chodzi tylko o moje przylacze, ale rownie dobrze to mogliby postawic cala bude trafo na mojej dzialce w celu rozbudowy sieci i tez byloby zgodnie z umowa. nie chce popadac w paranoje, ale czy nie jest to troche za duzo jak na taka umowe z klientem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 01.03.2010 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Tak więc niewiele mogę wskórać :// No tak, grunt to się poddać, bo Pani dała taaaaki ważny druk Przecież właśnie o tym w kółko mowa, że ZE wymaga rzeczy, których wymagać nie ma podstaw - wobec tego ty olewasz ich żądania i składasz wniosek o zmianę taryfy, a oni mają ci na niego odpowiedzieć. Jeżeli go odrzucą to domagasz się podania na piśmie podstawy odrzucenia. Nic na gębę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 01.03.2010 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 a co ICH zmusza do odpowiedzi na piśmie? to przecież nie urząd jest, jak kolegę powyżej olewają i mu nie odpowiadają to co? do sądu ma ich za ignorancję podać? jakiś paragraf na to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 01.03.2010 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 a co ICH zmusza do odpowiedzi na piśmie? to przecież nie urząd jest, jak kolegę powyżej olewają i mu nie odpowiadają to co? do sądu ma ich za ignorancję podać? jakiś paragraf na to jest? To dobre pytanie. KPA pewnie ich nie dotyczy, ale może jest jakiś zapis w prawie energetycznym. Możny by też wysłać zapytanie do Prezesa URE, a ten już ma obowiązek udzielenia odpowiedzi - więc może jest to jakiś trop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 01.03.2010 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 No proszę, my tu sobie gadu gadu, a tam...: http://www.ure.gov.pl/portal/odb/304/2080/Czy_przedsiebiorstwo_energetyczne_moze_nie_przyjac_lub_nie_rozpatrzec_zlozonej_p.html http://www.ure.gov.pl/portal/odb/304/2045/Czy_przedsiebiorstwo_energetyczne_moze_zadac_zawiadomienia_o_calkowitym_lub_czes.html i inne ciekawostki. Polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 02.03.2010 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 frykow z tego drugiego linku wywnioskowałem, że: 1. Koncernami energetycznymi rządzi ministerstwo gospodarki.2. Z tego przytoczonego rozporządzenia ministra gospodarki wynika, że koncerny energetyczne mogą sobie ustalać taryfy. Nic więcej nie wynika. Nawet nie ma tam podziału na taryfy.3. Mam dziwne wrażenie, że gdyby minister gospodarki chciał to niemalże natychmiast mógłby nakazać tym koncernom nie tworzyć, dla indywidualnych inwestorów budujących sposobem gospodarczym, problemów z zaliczaniem do taryfy G11.4. Nazwisko ministra gospodarki to ja znam. Ciekawy jestem nazwiska wiceministra odpowiedzialnego za koncerny energetyczne. Myślę, że to są osoby, które jednoosobowo pozwalają koncernom na takie a nie inne postępowanie. daro31ie ja byłem w grudniu w Enerdze. Pani podała mi3 warunki do zmiany taryfy. Ciekawe jest to, że odesłała mnie doinnej pani, żeby sprawdziła czy w papierach mam wszystko w porządku.Szkoda, wtedy nie wiedziałem tego co teraz.Mam takie uwagi:1. Jak tam będziesz to Pani zadaj tylko pytanie o podstawę prawną i czy to ich wewnętrzny przepis. Najprawdopodobniej doprowadzisz tym pytaniem Panią do irytacji. Spróbuj może uda się Tobie dotrzeć do jakiegoś kierownika. 2. Na pewno zakład energetyczny ma dużo takich zapytań. Dużo ludzi traci swój czas chodząc do nich, pisząc, telefonując. Zauważ a im się nawet nie chce na ich stronie zamieścić krótkiej informacji typu "Interpretujemy takie a takie przepisy w taki a taki sposób. Żadnych wyjątków nie uwzględniamy. Z pretensjami prosimy zwracać się do ministerstwa."3. Ponieważ w innych koncernach potrafią nie robić inwestorom problemów to myślę, że winny jest tutaj zarząd Energi. On może zinterpretować przepisy jak chce. Być może ten zarząd też uważa że "owce są po to aby je strzyc".4. Ponieważ staram się tu udowodnić, że to nie firmy są winne ale ludzie, którzy tymi firmami zarządzają to polecam Tobie link: http://www.grupaenerga.pl/o_firmie/miroslaw_bielinski.xml Myślę, że to jest nasz przeciwnik a nie jakaś Pani w okienku. PliP ponieważ jesteś najaktywniejszy to też mam kilka uwag dla Ciebie. Nie wiem czy Ciebie pocieszę czy zmartwię ale chyba może być jeszczegorzej. Spójrz proszę na ten link:http://www.ogrzewnictwo.pl/index.php?akt_cms=1479&cms=30Ja interpretuję ten link następująco:1. Ministerstwo Gospodarki to jedno. Ale jest jeszcze Ministerstwo Infrastruktury. Ministerstwo to chyba jest poirytowane faktem, że ludzie tak długo się budują i w tym czasie nie płacą podatku od nieruchomości.2. W artykule jest fragment: "Jak zapowiada wiceminister infrastruktury Olgierd Dziekoński, jeszcze w tym roku zaczną obowiązywać stosowne regulacje." Ciekawe co to za regulacje? Być może kombinują, żeby zostawić droższy prąd i do tego jeszcze wprowadzić podatek od nieruchomości. A może ten podatek na czas budowy będzie dużo wyższy?3. Ministrem Infrastruktury wiadomo kto jest. Wiceministrem odpowiedzialnym za budownictwo jest Olgierd Dziekoński. Łącze pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 02.03.2010 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Podsumowując dotychczasowe wypowiedzi to: Prawo w Polsce jest jedno, a jego interpretacja jest różna - zależna od Pani/Pana w BOK i przebiegłości inwestora Wniosek nasuwa się jeden: Do stracenia praktycznie mam niewiele, trochę czasu na napisanie listu z prosbą o zmianę taryfy, koperta i 5 zł na znaczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 03.03.2010 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 sammRaczej nie jak zasugerowałeś, problem jest w podatku, a wyłącznie w pazerności sprzedawców energii. Gminy są na tyle inteligentne, że wiedzą, iż do pobierania podatku od nieruchomości nie jest potrzebny odbiór, wystarczy tam się zameldować i pomieszkiwać. Ja kilka dni po zameldowaniu sie otrzymałem pismo z wyliczonym podatkiem i podstawę prawną (i słusznie). Czyli, jak urząd chce to potrafi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 03.03.2010 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 rusek007Wszystko się zgadza. W Enerdze powiedzieli, że mogę zmienić taryfę jak:1) będę miał odbiór lub2) kierownik budowy zrobi odpowiedni zapis w dzienniku lub3) będę miał meldunek. Czyli u Ciebie tak szybko gmina zareagowała?Pomyśl gdyby gminy miały jakąkolwiek "furtkę" czy by z tego nie skorzystały.A jakby im Ministerstwo Infrastruktury taką "furtkę" chociaż trochę uchyliło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts