robertsz 02.06.2010 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 ... Mily pan w okienku dal mu druk do wypisania i zazadal pieczatki elektryka na tym druku. tesc nie potrafil nam wytlumaczyc o co chodzi. Instalacje robil nam kuzyn meza, elektryk bez uprawnien, zerowanie robil elektryk z ENEA z uprawnieniami, on tez sie podpisal w dzienniku. Czy wiecie moze o co chodzi z ta kolejna pieczatka? Nie mam do czynienia z ENEA, ale najprawdopobniej chodzi o tzw. Oświadczenie Elektryka o gotowości instalacji do odbioru. Ten druk, należy wypełnić, podpisać i dostarczyć. Być może będzie potrzebny schemat jednokreskowy i protokół z pomiarów. To już zależy od regionu i dostawcy energii. Nie wiem co to znaczy "zerowanie robil elektryk z ENEA z uprawnieniami", znaczy wiem co to jest zerowanie, ale po co to robił to już nie wiem.... W każdym bądź razie należy poprosić elektryka z ENEA z uprawnieniami o wypełnienie tego druku i dostarczyć go do Energetyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
googulek 02.06.2010 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 dzikeuje juz wiem o co w tym wszystkilm chodzi. Zadzwonilam dzis do Enea i co sie okazalo... Instalacje robil nam kuzyn meza, dogadal sie z gosciem z ENEA ze on mu podbije druki. I tak sie tez stalo przy zlozeniu wniosku o prad. W miedzy czasie oni sie ''poklocili'' (wydaje mi sie ze chodzi o pieniadze, jak zawsze). Kuzyn zrobil instalacje, protokol odbioru zrobil jeszcze ktos inny. A facet ktory zajmuje sie wnioskami o zmiane taryfy, jest tym samym gosciem z ktorym sie poklocil nasz instalator ! dzis jak wiec zadzwonilam do ENEA, ten pan mi powiedzial ze potrzebna nam jest jego pieczatka, a ten ktory nam robil instalacje ma do niego zadzwonic i sie z nim dogadac. I w ten prosty sposob, jestem jak pileczka kopana od jednego do drugiego i kompletnie nie wiem co mam zrobic! bez tej pieczatki wniosek mi odrzuci, bez tej pieczatki nie mam szans na zmiane taryfy. A tak wogole, to instalacja musi byc robiona przez kogos kto ma uprawnienia, bo nasz elektryk takich uprawnien nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 02.06.2010 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 U mnie dotyczy to Środy Śląskiej. Również - mi nie udało się nic zdziałać, idą w zaparte. Zbieram dokumenty do odbioru... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szarka 1 02.06.2010 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 To jak to jest w jednym rejonie Polski można zmienić bez odbioru a w innym nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
googulek 03.06.2010 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2010 wyglada na to ze ENEA to panstwo w panstwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 03.06.2010 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2010 To jak to jest w jednym rejonie Polski można zmienić bez odbioru a w innym nie. Tak niestety jest pisałem już w tym wątku, dla przypomnienia Witam Co kraj to obyczaj, mój elektryk złożył papiery do ZE (PGE) dostałem pismo, że w lutym dokonano odbioru i proszą o stawienie się w celu podpisania umowy na taryfę G11 (wymagane dokumenty, akt notarialny i dowód osobisty i numer NIP), pojechałem, podpisałem i mam G11 a w innym regionie tego samego PGE wymagają jeszcze kwitka o odbiorze budynku, fajnie nie pozdrawiam pozdrawiam TINEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
electra 14.06.2010 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 Wzruszylam sie:) i cud sie stal, potrzebne bylo: 1.Wniosek o zmiane grupy taryfowej z C11 na G11- w tym wniosku jest zdanie, ze energia w obiekcie jest uzywana wylacznie na cele bytowe/w obiekcie nie jest prowadzona dzialalnosc o charakterze handlowym, uslugowym lub produkcyjnym.2. Dostarczenie oswiadczenia, ze prad nie bedzie wykorzystywany na dzialanosc oraz do celow budowlanych (faktycznie nie bedzie juz budowy tylko rekreacja)3. Zaswiadczenie z gminy, ze to jest budynek gospodarczy i aktualna faktura o zaplaceniu rocznego podatku od zgloszonego pomieszczenia gospodarczego 4. Oswiadczenie o stanie instalacji elektrycznej w obiekcie (formularz do pobrania ze strony operatora) - podpisany przez elektryka wykonujacego instalacje (uprawnienia "sepowskie").W jednym dniu, po dostarczeniu powyzszego zostala podpisana umowa kompleksowa (taryfa G11-mieszkalna) i zgloszenie o zamontowaniu licznika (ma byc zalozony do 2 tygodni). Podsumowanie: upor, stres, determinacja, "obcykane" PE, duzo straconego niepotrzebnie czasu i kasy:( a moglo byc inaczej:(Najwazniejsze: dostawca ENERGA GdanskMoze to komus z Panstwa pomoze, zycze powodzenia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artech2 22.07.2010 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 @rusek007 i jak zakończyła sie Twoja sprawa bowiem ja wygrałem o zmiane przyłącza a bedzie czuje bój o taryfe oczywscie z pomocą URE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lion 18.08.2010 00:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2010 Witam,Sam mam przed sobą alternatywę: budowa na agregacie vs złodziejska taryfa C.Dla taryfy C zrobiłem sobie kalkulator zgodny ze sposobem rozliczeń zawartym w taryfie Enei i tak za łącze o mocy 12kW trzeba miesięcznie bulić ok 65PLN stałej opłaty (przy zużyciu energii 0kWh w danym cyklu rozliczeniowym), dla 10kW jest to 56pln, a przy 8kW mamy 46pln... Szukając furtek obejścia taryfy C zainteresował mnie zapis dot. kwalifikacji odbiorców do grup G11-G12: "Niezależnie od napięcia zasilania i wielkości mocy umownejz rozliczeniem za pobraną energię elektryczną odpowiednio:G11 – jednostrefowym ,G11p – jednostrefowym, z zainstalowanym licznikiem przedpłatowym,G12 – dwustrefowym (strefy: dzienna, nocna),G12p – dwustrefowym (strefy: dzienna, nocna), z zainstalowanym licznikiem przedpłatowym,G12w – dwustrefowym (strefy: szczytowa, pozaszczytowa),zużywaną na potrzeby:a) gospodarstw domowych,b) pomieszczeń gospodarczych, związanych z prowadzeniem gospodarstw domowychtj. pomieszczeń piwnicznych, garaży, strychów, o ile nie jest w nich prowadzona działalnośćgospodarcza,c) lokali o charakterze zbiorowego mieszkania, to jest: domów akademickich , internatów, hotelirobotniczych, klasztorów, plebanii, kanonii, wikariatek, rezydencji biskupich, domów opiekispołecznej, hospicjów, domów dziecka, jednostek penitencjarnych i wojskowych w częścibytowej, jak też znajdujących się w tych lokalach pomieszczeń pomocniczych, to jest: czytelni,pralni, kuchni, pływalni, warsztatów itp., służących potrzebom bytowo-komunalnymmieszkańców o ile nie jest w nich prowadzona działalność gospodarcza,d) mieszkań rotacyjnych, mieszkań pracowników placówek dyplomatycznych i zagranicznychprzedstawicielstw,e) domów letniskowych, domów kempingowych i altan w ogródkach działkowych w których niejest prowadzona działalność gospodarcza oraz w przypadkach wspólnego pomiaru –administracja ogródków działkowych,f) oświetlenia w budynkach mieszkalnych i klatek schodowych, numerów domów, piwnic,strychów, suszarni, itp.,g) zasilania dźwigów w budynkach mieszkalnych,h) węzłów cieplnych i hydroforni, będących w gestii administracji domów mieszkalnych,i) garaży indywidualnych odbiorców, w których nie jest prowadzona działalność gospodarcza." w ostatnim podpunkcie 'i', gdzie jest mowa o garażu, brakuje dopisku wzorem z punktu b) tj. "związanych z prowadzeniem gospodarstw domowych" wychodzi na to, że po postawieniu garażu i braku gosp. domowego na terenie działki można zakwalifikować się do grupy G. Przerabiał ktoś taki temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 18.08.2010 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2010 @rusek007 i jak zakończyła sie Twoja sprawa bowiem ja wygrałem o zmiane przyłącza a bedzie czuje bój o taryfe oczywscie z pomocą URE Odpowiem tak: @#$%%^%$$#%^&*&^ jego mać , wszystkie odpowiedzi negatywne. Ostatni nie mam czasu, ale jeszcze powalcze:jawdrop: nie tyle z Energą, co z URE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuja 18.08.2010 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2010 Czytałam już wcześniej o problemach z przejściem na 'normalną' domową taryfę przed odbiorem budynku, a tu miła niespodzianka: zadzwoniłam do Enei w Szamotułach w zupełnie innej sprawie, a urzędniczka sama się spytała czy chcę już zmienić taryfę... Na moje stwierdzenie, że dom nie ma jeszcze odbioru, odpowiedziała, że wystarczy zameldowanie, a nawet oświadczenie, że już się tam przebywa... W efekcie zaraz po zameldowaniu się zmieniłam bez problemów taryfę na prąd! (do zameldowania nie potrzeba odbioru budynku - zgodnie z ustawą) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lion 18.08.2010 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2010 od biedy na jakiś czas (zależy jakie kto ma przerwy w budowaniu) można uwolnić się od taryfy C - przerwanie, wznowienie dostarczania energii to ok 70PLN od operacji, więc nie zawsze się to kalkuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artech2 21.08.2010 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2010 Odpowiem tak: @#$%%^%$$#%^&*&^ jego mać , wszystkie odpowiedzi negatywne. Ostatni nie mam czasu, ale jeszcze powalcze:jawdrop: nie tyle z Energą, co z URE. Racja walczyć trzeba ja się dowiedziałem ze u mnie bez odbioru to nawet nie mam po co podchodzić- nerwów i tak im napsułem wiec nie beda mnie specjalnie traktować ...ogólnie to czekam na realizacje przyłącza po wielkich schodach .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fanatyk 26.08.2010 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 Wczoraj przez przypadek trafiłem na ten wątek. Przejrzałem swoją umowę i okazało się, że mam taryfę "budowlaną". Niestety nie posiadam odbioru budynku, ale mieszkam już w nim. Dzisiaj rano po drodze do pracy wstąpiłem do PGE Wołomin z zapytaniem czy można to zmienić. Pani odesłała mnie do Kierowniczki w pok. nr 15. Oświadczyłem tej Pani, że budowa jest zakończona, a energia jest wykorzystywana do celów gospodarczo-mieszkaniowych. Spisałem na kolanie oświadczenie, że budowa została zakończona a prąd jest na cele mieszkaniowe. Następnie otrzymałem nową umowę z nową taryfą ze wsteczną datą i korektę wszystkich faktur od czerwca (wtedy zakładali mi linię i licznik). Wszystko trwało 20 min. Było to jedyna rzecz jaką udało mi się w tym ZE załatwić bez większych problemów. Walczcie o swoje!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majster79 22.09.2010 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Witam. I ja mam, będę miał podobny problem, prośba moja o pomocy co dalej mam robić, opisze moją sytuację: Kupiłem istniejący budynek, jest to stara obora, którą mam zamiar przerabiać na dom. Zaczęliśmy zgłaszać wnioski o przyłącza itd. Miedzy innymi chcemy podłączyć także prąd. Nasz operator to ENEA. We wniosku o podłączenie napisałem, że chcę docelowo 13kw. Przyszła propozycja umowy, podpisaliśmy, wpłaciliśmy zaliczkę. Podłączyli mi w granicy działki szafkę na razie nie mam licznika. Teraz przyszła do zapłacenia druga rata i doczytałem się, że oddzielnie chcą podłączyć mnie na okres budowy i oddzielnie na docelowo, lecz na okres budowy też na 13kw, po prostu nie doczytaliśmy umowy podstępnie skonfigurowanej. Mam pytanie, nie mamy jeszcze licznika ani tej wstępnej instalacji, tylko skrzynka w granicy. Proszę powiedzcie co mogę zrobić na tym etapie żeby nie zakwalifikowali mnie do tej złodziejskiej taryfy C11 (bo na pewno będą chcieli to zrobić) ? Z tego co wyczytałem po wpłaceniu drugiej raty przyślą mi umowę na gotowo, czy tak ? Jak się ustrzec tej taryfy C11w moim istniejącym budynku ? Jeszcze nie mam pozwolenia na budowę, jestem w fazie tworzenia projektu idywidualnego. Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 22.09.2010 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Umowa nie jest podstępnie skonfigurowana - to normalny tok sprawy. Taryfę G zakłada się dla celów bytowych a taryfę C dla celów innych min na okres budowy. Czy taryfa jest złodziejska ? Pewnie tak ale i tak wszyscy płaczą i płacą - zauważ - że taką taryfę dostają też sklepy i przedsiębiorstwa. Co możesz zrobić na obecnym etapie ? Kupiłeś budynek gospodarczy - dogadaj się z właścicielem na założenie podlicznika - i nie będziesz płacił "złodziejom" z energetyki , a taryfę G i konieczność założenia licznika załatwisz dopiero po odbiorze technicznym budynku . Można też kupić agregat prądotwórczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majster79 22.09.2010 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Umowa nie jest podstępnie skonfigurowana - to normalny tok sprawy. Taryfę G zakłada się dla celów bytowych a taryfę C dla celów innych min na okres budowy. Czy taryfa jest złodziejska ? Pewnie tak ale i tak wszyscy płaczą i płacą - zauważ - że taką taryfę dostają też sklepy i przedsiębiorstwa. Co możesz zrobić na obecnym etapie ? Kupiłeś budynek gospodarczy - dogadaj się z właścicielem na założenie podlicznika - i nie będziesz płacił "złodziejom" z energetyki , a taryfę G i konieczność założenia licznika załatwisz dopiero po odbiorze technicznym budynku . Można też kupić agregat prądotwórczy. Tak, prąd załatwiłem dokładnie tak jak mówisz - od sąsiada. A czy mogą mnie zmusić, żebym natychmiast złożył wniosek o licznik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro31ie 25.09.2010 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2010 Upor, stres, determinacja i duzo straconego czasu w walce z urzedasami to koszt zmiany taryfy.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 25.09.2010 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2010 Tak, prąd załatwiłem dokładnie tak jak mówisz - od sąsiada. A czy mogą mnie zmusić, żebym natychmiast złożył wniosek o licznik ? Nie, nie mogą Cię zmusić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artech2 08.10.2010 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2010 Upor, stres, determinacja i duzo straconego czasu w walce z urzedasami to koszt zmiany taryfy. pozdrawiam Witam mi dali dwie propozycje odbiór budynku lub wpis w dzienniku przez kierownika że budynek nadaje sie do zamieszkania jedno wyklucza drugie co dalej mam robic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts