MMart 02.07.2008 05:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 ... suuper serdecznie dziękuje a co z terminem ? budowe oczyszczalni zgłaszałem dnia 23 maja, oni wysłali pismo 24 czerwca ( taki jest stempelek na znaczku ) a pismo dostałem wczoraj t.j. 1 lipca . Jak się liczy te ustawowe 30 dni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 02.07.2008 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 Wrodzona skromność i umiłowanie prawdy każą mi dodać, że autorem tych pism jest mój małż.Co do terminów to musiałabym się go zapytać, ale, o ile dobrze pamiętam, po 30 dniach mogą sobie ten termin przedłużyć "w uzasadnionych wypadkach" tyle, że muszą uzasadnić, że to jest "uzasadniony wypadek". Sprawdź też, czy ten trzydziesty dzień nie wypadał w weekend.Jeżeli nie, to zawsze można sobie dopisać do skargi przekroczenie terminu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMart 04.07.2008 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 wczoraj rozmawiałem z Panią naczelnik wydziały budownictwa i architektury w starostwie a potem z Panią inspektor ... napisze wam kilka "hitów" (ja) przepisy na które się państwo powołują dotyczą przyłącza kanalizacyjnego a przydomowa oczyszczalnia nim nie jest, jest osobno określona w art. 29 ust. 3 jako przydomowa .... (pani) ale oczyszczalnia stoi sobie sama? (ja) nie, jest podłączona do budynku (ona) no widzi pan, czyli jest przyłączem kanalizacyjnym dobre nie kolejny fragment (pani) czyta art. 30 ust. 2 czyli W zgłoszeniu należy określić rodzaj, zakres i sposób wykonywania robót budowlanych oraz termin ich rozpoczęcia. Do zgłoszenia należy dołączyć oświadczenie, o którym mowa w art. 32 ust. 4 pkt 2, oraz, w zależności od potrzeb, odpowiednie szkice lub rysunki, a także pozwolenia, uzgodnienia i opinie wymagane odrębnymi przepisami. W razie konieczności uzupełnienia zgłoszenia właściwy organ nakłada, w drodze postanowienia, na zgłaszającego obowiązek uzupełnienia, w określonym terminie, brakujących dokumentów, a w przypadku ich nieuzupełnienia – wnosi sprzeciw, w drodze decyzji. i następnie mówi , no widzi pan .. pozwolenia uzgodnienia i opinie wymagane odrębnymi przepisami... (ja) ale nie ma w tych przepisach nic o konieczności przedłożenia prze zemnie projektu (ona) no ale odrębne przepisy ... ogólnie rozmowa przebiegała w tym tonie, pani się zapętlała, coś wyczytała i następnie z tego wywnioskowała że musi być projekt. Popatrzyła na mój rysunek i pyta (ona) kto to rysował (ja) ja rysowałem (ona) a ma pan uprawnienia projektanta? (ja) nie (ona) no to musimy zaprotestować, do tego musi być podpis projektanta (ja) ale to nie jest projekt, tylko szkic wymagany w art 30 ust 2 ( powtarzałem to samo a ona nic ) pod koniec poszła spytać się pani naczelnik wydziału , po paru minutach wyszła i powiedziała że mam złożyć oświadczenie a oni zobaczą :) normalnie ręce opadają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 04.07.2008 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 U nas "urzędas potęgą jest i basta"Ciekawe czy w wielu krajach urzędy są po to żeby dręczyć obywateli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 04.07.2008 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 MMart, przyłącze to nie że dochodzi do budynku tylko od budynku do głównej sieci a to różnica. Odcinek od BOŚ do domu to raczej przykanalik a o tym prawo nie mówi więc prawnie to raczej instalacja wewnętrzna podziemna tak jak kanalizacja deszczowa wokół domu rozsączana do gruntu, ktorą też bym rozumiał jako instalacja wewn. podziemna a nie jako przyłącze. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 05.07.2008 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 Pan z Bioeko przekazał nam wykładnię przepisów dotyczących tego, czy rura łącząca poś z domem jest przyłączem dokonaną przez Ministerstwo Infrastruktury. Wynikało z niej jednoznacznie, że NIE JEST. Jeżeli uda nam się to znaleźć, to zeskanuję i wkleję tu, a jeżeli nie znajdę, to można poprosić Bioeko o wysłanie skanu. Całe szczęście, że SA nie kieruje się zachciankami biurw tylko przepisami prawa! Ja, rozmawiając z biurwami, miałam cały czas wrażenie, że powinnam zadać pytanie: A może mi pani wskazać jakiegoś projektanta/geologa? Projektant (uprawniony), u którego zamówiliśmy projekt przyłącza wody od razu zaznaczył, że projektu poś to on nam nie wykona, bo mu na pewno odrzucą. W końcu wycofał się też z wykonywania NAM projektu przyłącza wody, bo stwierdził, że się nie będzie narażał biurwom No i niech mi ktoś powie, że to nie mafia jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMart 16.07.2008 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 Odwołanie do wojewody składam do starostwa ? oni to dalej przekazują ? ja musiałem wziąć "polecanego" architekta, bo jak znajomy architekt usłyszał o tej gminie to się natychmiast wycofał i powiedział że nie chce o nich słyszeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 28.07.2008 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 No i to jest, moim skromnym zdaniem, granda! Korupcja w czystej postaci! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMart 01.08.2008 10:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 No i to jest, moim skromnym zdaniem, granda! Korupcja w czystej postaci! a tak btw. przyjrzałem się datom na pismach i troche się przeraziłem. Na decyzje wojewody czekałaś koło 3 miesięcy ? i przez ten czas nie moge zgłosić odbioru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 01.08.2008 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 Agduś superlektura taki Małż to oskarb, podrap Go ode mnie po plecach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz7924 16.09.2016 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Agduś. Dziękuję za twoje wpisy. Może wiele lat minęło ale problemy wciąż te same.Starostwo żąda ode mnie projektu POS, pomimo że na działce mam już taką samą POs korzeniowąpodlączoną do starego domu. A najlepsze że na zgłoszeniu sprzed lat widnieją podpisyludzi, ktorzy dziś wmawiają mi coś zupełnie innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.09.2016 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2016 Zawsze żądaj podstawy prawnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts