waniliowaa 15.11.2010 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Witam. Jestem właśnie na etapie kładzenia podłóg. Mam do Was pytanie - czym łączycie podłogi z paneli w przejściu z pokoju na korytarz? Firma, która będzie układała mi podłogi proponuje takie metalowe progi, a mnie strasznie się to nie podoba. Czy jest na to inny sposób? Może jakieś zdjęcia jak wygląda to u Was? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda 34 15.11.2010 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Można zastosować listwę korkową lub korek w płynie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 10.01.2011 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Kurcze. To jak z tym korkiem ? Bo wlasnie zastanawialem sie nad tym korkiem w plynie. Chcialbym go wlozyc miedzy dwie podlogi plywajace. Na pewno pracuja, ale mysle, ze to nie sa az tak duze wartosci aby zrobila sie dziura lub scisnal az wyskoczy Tylko jak z tym nakldaniem i wygladem po nalozeniu ? Jest dobrze czy beznadziejnie ? A czy moze ktos potestowal czy da sie go zafarbowac ?? To by byla ciekaowstka - np dodac troche bejcy w kolorze paneli. Jaka to ma konsystencje ? Do czego mozna porownac ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Milena_ 13.01.2011 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 poszukuję listwy łaczącej panele z płytkami ale nie w kolorze srebra czy złota -czy ktoś gdzieś,najlepiej w sieci widział inne kolory (marzy mi się srebrny z odcieniem czarnego)gdzie w internecie można kupić takie listwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 14.01.2011 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Oooo listwy. Moj ulubiony temat. Bo ja od kilku miesiecy szukam listwy w ksztalcie litery H do desek o grubosci 14 mm (standardowych) i ni huhu nie moge znalezc. Kiedys mialem takie w mieszkaniu - super sprawa. BArdzo plaskie, pod kolor desek, zadnych skrzypien itp. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mich83 18.03.2011 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Swojego czasu zastanawiałem się jak połączyć parkiet z gresem. Wszedzie widziałem opinie ze na łączeniach trzeba robić dylatacje korkiem albo listwą, bo parkiet pracuje. Nieposłuchałem. Zrobiliśmy wylewke aby wyrównać poziom gresu z parkietem i połączyliśmy na styk. Wizualnie wyszło bardzo dobrze, minimalne niedociagniecia zostały zamaskowane kitem. Z pozycji stojącej wygląda to idealnie. Po prawie dwuch latach uzytkowania wszystko trzyma sie jak skała. Takze myśle ze często opinie są przesadzane. Tym razem chce połączyć zwykłe tanie 7mm panele z gresem. Wiadomo niema co porównywać cienkich paneli do drewna , bo te są duzo bardziej elastyczne i bedą "spręzynować" na łączeniu. Z drugiej jednak strony dawanie jakichkolwiek listwy moim zdaniem bardzo oszpeca i psuje efekt. Dodam ze w moim przypadku wysokość podkładu i paneli jest taka sama jak gres plus klej. Zastanawiam się żeby przy brzegach paneli podlozyć poprostu kleju do płytek, lub klej uszczelniacz Sikaflex 11FC zeby to usztywnić, i tyle. Puzniej dojechać płytkami do paneli. Co myślicie o takim rozwiązaniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wikula7 20.03.2011 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 Zawsze można poeksperymentować i potem opisać efekt . Pamiętaj , że jeżeli zastosujesz to rozwiązanie a coś się zacznie dziać i będziesz chciał reklamować produkt to z automatu zostanie reklamacja odrzucona . Łączenia paneli powinno się maskować listwą / profilem dylatacyjnym ze względu na jego pracowanie ( w końcu jest to podłoga pływająca) a listwy progowe można dobrać w kolorze podłogi lub najbardziej zbliżonym - nie trzeba montować złotych lub srebrnych ( których jest bardzo dużo na rynku .Parkiet oczywiście można zrobić na styk ( odpowiedzialność przejmuje parkieciarz ) ale zawsze bezpieczniej jest wykończyć korkiem i ew. go zalakierować razem z podłogą - nie będzie się brudził . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
powysz 24.03.2011 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Witam czy ktoś ma doswiadczenie w łączeniu parkietu merbau z płytkami marmurowymi.Mysle o takim połączeniu salonu (parkiet merbau) z kuchnią (płytki marmurowe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarownicaaa 03.08.2011 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 czy ktos wymyslil juz moze cos bardziej estetycznego nic korek czy listwy???ostatnio czytalam o produkcie ktory sie nazywa PAFUDIMA czy ktos go moze uzywal jak wyglada w praktyceszukam rozwiazania dla opcji gres + panel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3maja 25.10.2011 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Witam wszystkich użytkowników, mam serdeczną prośbę o pomoc w ciekawym wizualnie rozwiązaniu łączenia paneli podłogowych z płytkami (imitującymi te panele) w kuchni otwartej na salon. http://images39.fotosik.pl/1139/94c7eb0600dd9584m.jpgZdjecie powyżej obrazuje rozkład pomiesczeń i zależy mi na tym aby:- W korytarzu i salonie były Panele Orzech Negro zdjęcie zrobione własnoręcznie w markecie http://images38.fotosik.pl/1162/b52089c66ca9ef0dm.jpgWymiary paneli: 1230 x 189 mm - W kuchni były płytki imitujące drewno lecz w zbliżonej kolorystyce do paneli. NP. Casalgrande Metalwood Bronzohttp://www.domzbajki.pl/product_thumb.php?img=images/casalgrande_metalwood_bronzo_30x60.jpg&w=79&h=150 Wymiary płytek:30x60, 10x60, 15x90, 45x90, 60x60, 20x120, 60x120, 15x120. I teraz moje pytanie w jaki sposób estetycznie połaczyć płytki z Panelami? Dzięki wielkie za wszelką pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.10.2011 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 temat wałkowany setki razy :/Na przykład tu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?111628-%C5%81%C4%85czenie-paneli-drewna-z-gresem-glazur%C4%85-itd.&highlight=%C5%82aczenie+p%C5%82ytek Spójrz, co masz napisane pod nickiem:"WITAJ, nim zapytasz, poszukaj odpowiedzi" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3maja 25.10.2011 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Nie do końca zostałem poprawnie zrozumiany.... Jestem świadomy, że są sposoby łączenia płytek za pomocą profili typu "T_" ale mi chodzi o wyglad (pomysł na realiazcję) a nie o praktyczne wskazówki jak to wykonać. Zastanawiałem się nad połączeniem łukowatym czy też prostym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 25.10.2011 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Prosty! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.10.2011 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 i nie używać profili, jeśli nie jest to konieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 25.10.2011 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Jeśli zabudowa kuchenna bądzie miała zaoblone kształty to wejdż łukiem od wewnętrznej ściany kuchni, natomiast "kanciasta" forma zabudowy podpowiada proste połączenie, podobnie od wewnętrznego narożnika ściany działowej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3maja 25.10.2011 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Jeśli zabudowa kuchenna bądzie miała zaoblone kształty to wejdż łukiem od wewnętrznej ściany kuchni, natomiast "kanciasta" forma zabudowy podpowiada proste połączenie, podobnie od wewnętrznego narożnika ściany działowej. Pozdrawiam. W sumie logiczne tylko nie wiem czy nie będą się płytki zbyt bardzo odcinały od Paneli. A właśnie zależy mi na tym żeby te łącznie nie wydzielało osobnych powierzchni.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shyha 18.11.2011 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 (edytowane) Koledzy co polecilibyście zrobić na łączeniu parkietu dębowego polakierowanego (Deva Quick) oraz gresu polerowanego Nowa Gala Concept 2?Niestety "fachowcy" zapomnieli, że ma nie być teownika tylko korek.Chyba na korek jest już za późno, ale czy możecie polecić jakiś bardzo wąski i ładny teownik, który nie psułby estetycznie tego łączenia? Są listwy fugowe gładkie w marketach ale tylko srebrne, złote i satynowe...w kolorze drewna chyba nie ma listew.A może da się jeszcze w tę szczelinę włożyć korek? Zdjęcie:http://opener.cal.pl/laczenie.png Edytowane 19 Listopada 2011 przez shyha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meggi56 17.12.2011 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 WitamW jaki sposób połączyć na podłodze gres z panelami, Chciałabym, żeby to było połączone dylatacją z korka, ale wykonawca twierdzi, że panele będą się wypaczać. Pomóżcie, czy jest inny sposób, żeby nie było żadnych listewek na połączeniuPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kornik 1 18.12.2011 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Jedyna rada, to słuchać rad wykonawcy. Szczególnie w tym przypadku. Korek jest przeznaczony tylko do podłóg przyklejanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meggi56 18.12.2011 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Słucham wykonawcy, ale mam wrażenie, że istnieje inna możliwość połączenia gresu i paneli niż wstawianie jakiś listewek. Nie chcę mieć żadnych progów, a te listewki czy inne łączniki będą wystawać ponad poziom podłogi :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts