Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Jestem właśnie na etapie kładzenia podłóg. Mam do Was pytanie - czym łączycie podłogi z paneli w przejściu z pokoju na korytarz? Firma, która będzie układała mi podłogi proponuje takie metalowe progi, a mnie strasznie się to nie podoba. Czy jest na to inny sposób? Może jakieś zdjęcia jak wygląda to u Was? Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 820
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...

Kurcze. To jak z tym korkiem ? Bo wlasnie zastanawialem sie nad tym korkiem w plynie. Chcialbym go wlozyc miedzy dwie podlogi plywajace. Na pewno pracuja, ale mysle, ze to nie sa az tak duze wartosci aby zrobila sie dziura lub scisnal az wyskoczy :)

Tylko jak z tym nakldaniem i wygladem po nalozeniu ? Jest dobrze czy beznadziejnie ?

A czy moze ktos potestowal czy da sie go zafarbowac ?? To by byla ciekaowstka - np dodac troche bejcy w kolorze paneli.

Jaka to ma konsystencje ? Do czego mozna porownac ?

Fantom

• 2 months później...

Swojego czasu zastanawiałem się jak połączyć parkiet z gresem. Wszedzie widziałem opinie ze na łączeniach trzeba robić dylatacje korkiem albo listwą, bo parkiet pracuje. Nieposłuchałem. Zrobiliśmy wylewke aby wyrównać poziom gresu z parkietem i połączyliśmy na styk. Wizualnie wyszło bardzo dobrze, minimalne niedociagniecia zostały zamaskowane kitem. Z pozycji stojącej wygląda to idealnie. Po prawie dwuch latach uzytkowania wszystko trzyma sie jak skała. Takze myśle ze często opinie są przesadzane.

Tym razem chce połączyć zwykłe tanie 7mm panele z gresem. Wiadomo niema co porównywać cienkich paneli do drewna , bo te są duzo bardziej elastyczne i bedą "spręzynować" na łączeniu. Z drugiej jednak strony dawanie jakichkolwiek listwy moim zdaniem bardzo oszpeca i psuje efekt. Dodam ze w moim przypadku wysokość podkładu i paneli jest taka sama jak gres plus klej. Zastanawiam się żeby przy brzegach paneli podlozyć poprostu kleju do płytek, lub klej uszczelniacz Sikaflex 11FC zeby to usztywnić, i tyle. Puzniej dojechać płytkami do paneli. Co myślicie o takim rozwiązaniu ?

Zawsze można poeksperymentować i potem opisać efekt . Pamiętaj , że jeżeli zastosujesz to rozwiązanie a coś się zacznie dziać i będziesz chciał reklamować produkt to z automatu zostanie reklamacja odrzucona . Łączenia paneli powinno się maskować listwą / profilem dylatacyjnym ze względu na jego pracowanie ( w końcu jest to podłoga pływająca) a listwy progowe można dobrać w kolorze podłogi lub najbardziej zbliżonym - nie trzeba montować złotych lub srebrnych ( których jest bardzo dużo na rynku .

Parkiet oczywiście można zrobić na styk ( odpowiedzialność przejmuje parkieciarz ) ale zawsze bezpieczniej jest wykończyć korkiem i ew. go zalakierować razem z podłogą - nie będzie się brudził .

• 4 months później...
  • 2 months później...

Witam wszystkich użytkowników, mam serdeczną prośbę o pomoc w ciekawym wizualnie rozwiązaniu łączenia paneli podłogowych z płytkami (imitującymi te panele) w kuchni otwartej na salon.

http://images39.fotosik.pl/1139/94c7eb0600dd9584m.jpg

Zdjecie powyżej obrazuje rozkład pomiesczeń i zależy mi na tym aby:

- W korytarzu i salonie były Panele Orzech Negro zdjęcie zrobione własnoręcznie w markecie

http://images38.fotosik.pl/1162/b52089c66ca9ef0dm.jpg

Wymiary paneli: 1230 x 189 mm

- W kuchni były płytki imitujące drewno lecz w zbliżonej kolorystyce do paneli. NP. Casalgrande Metalwood Bronzo

http://www.domzbajki.pl/product_thumb.php?img=images/casalgrande_metalwood_bronzo_30x60.jpg&w=79&h=150

Wymiary płytek:

30x60, 10x60, 15x90, 45x90, 60x60, 20x120, 60x120, 15x120.

I teraz moje pytanie w jaki sposób estetycznie połaczyć płytki z Panelami?

Dzięki wielkie za wszelką pomoc.

temat wałkowany setki razy :/

Na przykład tu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?111628-%C5%81%C4%85czenie-paneli-drewna-z-gresem-glazur%C4%85-itd.&highlight=%C5%82aczenie+p%C5%82ytek

Spójrz, co masz napisane pod nickiem:

"WITAJ, nim zapytasz, poszukaj odpowiedzi"

Jeśli zabudowa kuchenna bądzie miała zaoblone kształty to wejdż łukiem od wewnętrznej ściany kuchni, natomiast "kanciasta" forma zabudowy podpowiada proste połączenie, podobnie od wewnętrznego narożnika ściany działowej. Pozdrawiam.

W sumie logiczne tylko nie wiem czy nie będą się płytki zbyt bardzo odcinały od Paneli. A właśnie zależy mi na tym żeby te łącznie nie wydzielało osobnych powierzchni..

• 4 weeks później...

Koledzy co polecilibyście zrobić na łączeniu parkietu dębowego polakierowanego (Deva Quick) oraz gresu polerowanego Nowa Gala Concept 2?

Niestety "fachowcy" zapomnieli, że ma nie być teownika tylko korek.

Chyba na korek jest już za późno, ale czy możecie polecić jakiś bardzo wąski i ładny teownik, który nie psułby estetycznie tego łączenia? Są listwy fugowe gładkie w marketach ale tylko srebrne, złote i satynowe...w kolorze drewna chyba nie ma listew.

A może da się jeszcze w tę szczelinę włożyć korek?

Zdjęcie:

http://opener.cal.pl/laczenie.png

Edytowane przez shyha

• 4 weeks później...