szczukot 16.02.2014 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 A z innej beczki pytanie : jakie są alternatywne dla Dallasa czujniki ? Czyli coś nie na 1wire tylko inne rozwiązania - możliwe do reazliacji własnym rękoma ? Jakies takie bardziej "profesjonalne" ? Fantom I jest jakaś alternatywa ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 17.02.2014 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 I jest jakaś alternatywa ? Może I2C? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 18.02.2014 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Może I2C? I2C to wg specyfikacji do 15 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 19.02.2014 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 (edytowane) I2C to wg specyfikacji do 15 cm Wg specyfikacji to kilka metrów. Ale zależy to od jakości okablowania i prędkości. Przy niskich prędkościach można wyciągnąć więcej, czytałem o instalacjach gdzie gościowi udało się stworzyć sieć o długości 100m. Ale faktycznie w porównaniu do 1-wire to osiągi kiepskie. Jedyne co mi przychodzi do głowy to czujnik (dowolny, i2c np) + mikrokontroler + komunikacja szeregowa (np. rs-485) ale w sumie to słabo się na tym znam. Edytowane 19 Lutego 2014 przez kolorado Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 19.02.2014 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Wg specyfikacji to kilka metrów. Ale zależy to od jakości okablowania i prędkości. Przy niskich prędkościach można wyciągnąć więcej, czytałem o instalacjach gdzie gościowi udało się stworzyć sieć o długości 100m. Ale faktycznie w porównaniu do 1-wire to osiągi kiepskie. Jedyne co mi przychodzi do głowy to czujnik (dowolny, i2c np) + mikrokontroler + komunikacja szeregowa (np. rs-485) ale w sumie to słabo się na tym znam. W sumie ani jedno ani drugie. Maksymalna długość ograniczona jest pojemnością linii chyba do 400pF o ile pamietam, Tak czy inaczej, średnio to nadaje się do czujników "na dłuższych kabelkach" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 19.02.2014 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 W sumie ani jedno ani drugie. Ale co to jest "jedno" a co jest "drugie"? Nie mam pojecia do czego się odnosisz, ani i2c ani rs-485? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 19.02.2014 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Ale co to jest "jedno" a co jest "drugie"? Nie mam pojecia do czego się odnosisz, ani i2c ani rs-485? Odnosiłem się do długości linii. W specyfikacji nie ma mowy ani 15 cm ani kilka m. Długość ograniczna maksymalna pojemność linii ale to już troche nie na temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 19.02.2014 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Tutaj się zgodzę, ale w rzeczywistości jest to kilka metrów, 3-4, do 5 myślę bez problemów. Jeśli zejdziesz z prędkością, a do pomiaru temperatury akurat dużych nie trzeba, to myślę że 10m spokojnie osiągniesz. Tak czy siak jak zastępnik 1-wire się nie nadaje, tutaj również pełna zgoda. Po prostu podałem ten interfejs ze względu na dostępność czujników, ale zapomniałem o odległościach. Tutaj chyba jedynie i2c + mC + jakiś serial. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 19.02.2014 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Tutaj się zgodzę, ale w rzeczywistości jest to kilka metrów, 3-4, do 5 myślę bez problemów. Jeśli zejdziesz z prędkością, a do pomiaru temperatury akurat dużych nie trzeba, to myślę że 10m spokojnie osiągniesz. Tak czy siak jak zastępnik 1-wire się nie nadaje, tutaj również pełna zgoda. Po prostu podałem ten interfejs ze względu na dostępność czujników, ale zapomniałem o odległościach. Tutaj chyba jedynie i2c + mC + jakiś serial. Tylko to już koszty. Ma to sens, jak np w jednym miejscu mierzysz kilka wartości - np kotłownia, bufor ciepła ,rekuperator. Wtedy jeden uC obsługuje kilka czujników , rejestruje, a master w systemie, odpytuje go cyklicznie. Koszty jednego układu uC zbierającego dane rozłożą się na kilka czujników i jest to do przyjęcia. W innym przypadku, delikatnie licząc to koszt jednego czujnika temperatury wyjdzie Ci spory. Plus zastosowania uC to fakt, że możesz integrować różne czujniki i "standaryzować" je już w transmisji 485 trzymając się standardu własnego protokołu lub choćby modbusa Ja w taki sposób opomiarowałem zużycie energii, kończę prace nad opomiarowaniem reku i bufora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 19.02.2014 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Oczywiście, ale szczukotowi chodziło o jakiś "bardziej profesjonalne" a nie tańsze. Z drugiej strony dokładnie taką architekturę miałem na myśli. Np. opomiarowanie kotłowni: kilka czujników spiętych do uC a z niego wszystkie dane pchane do mastera (pc, plc). Wtedy kilka metrów na i2c powinno wystarczyć, a do mastera szło by plc.Wtedy nawet pod względem kosztów nie wyglądało by to źle. Ale na pewno będzie wymagało też więcej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ambde 20.02.2014 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Sterowanie tych układów z powodzeniem można realizować na 2 żyłach, a zasilanie można dostarczać osobno, bezpośrednio do tego układu. Skąd podłączyć zasilanie bezpośrednio do DS18B20? Z jakiegoś zasilacza? Tylko gdzie wtedy podłączyć masę z tego zasilacza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 20.02.2014 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Skąd podłączyć zasilanie bezpośrednio do DS18B20? Z jakiegoś zasilacza? Tylko gdzie wtedy podłączyć masę z tego zasilacza? Masy połączyć, najlepiej przy samym czujniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ambde 24.02.2014 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Masy połączyć, najlepiej przy samym czujniku. Stosuje adapter DS9097. Nie będzie problemu z tym że będą dwie masy (jedna będzie z zasilacza a druga z portu RS232 )? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 24.02.2014 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Stosuje adapter DS9097. Nie będzie problemu z tym że będą dwie masy (jedna będzie z zasilacza a druga z portu RS232 )? Nie, po to właśnie są masy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ambde 24.02.2014 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Nie, po to właśnie są masy... OK. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 28.03.2014 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 (edytowane) Będę miał zabawkę w postaci PLC, część instalacji różnorakich chcę wysterować na podstawie temperatur (sądzę że około 15 czujników), plus ze 2x tyle czujników dla własnych obserwacji i tuningowania algorytmów. Skłaniam się do dwojakiego potraktowania tych czujników (będą to najpewniej "DSy"):- dla PLCka (Wago) chcę to wykonać możliwie pewnie, tylko tyle czujników ile potrzeba, połączone możliwie krótko, szeregowo. Pewnie będę uderzał w kierunku tego (mam nadzieję dodać również tryb awaryjny/bezpieczny, gdy wykryje pad lub anomalie odczytów).- dla własnych obserwacji, statystyk pewnie spróbuję gromadzić dane przez MP00202 na routerku lub "małym" pececie. I teraz pytanie: chciałbym jakoś pewnie i elastycznie przygotować sobie same czujniki, tak aby je łatwo, szybko łączyć w łańcuchy/gałązki. Zamysł mam taki:- poszczególne termometry połączyć z kabelkiem i umieścić w osłonach tego typu: , - osłonkę zalać np. klejem epoksydowym (np. Distal), albo jakim zwyklejszym (np. FixAll)- kabelek względnie krótki (10-50cm?) zakończyć wtykiem RJ11- budować magistralę przez spinanie przewodami zakończonymi obustronnie RJ11, poszczególnych końcówek (ww. termometrów z "ogonami") trójnikami RJ11 Jak uważacie, ma to sens? Czujniki będą np. w: posadzkach, kanałach went., rekuperatorze, zasobnikach cwu, na rurach CO i CWU, w pokojach (np. przyczajone pod pstryczkami). Edytowane 28 Marca 2014 przez grzeniu666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 28.03.2014 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 A jaka potrzeba PLC w tym systemie ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 28.03.2014 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 (edytowane) A jaka potrzeba PLC w tym systemie ? Akurat PLC dla istoty mojego pytania nie ma znaczenia. A jeśli pytasz "po co mi PLC", śpieszę z odpowiedzią Planuję kilka udziwnień w instalacjach (GGWC na mrozy i upały, kolektor "dachowy-jaśkowy", jeden reku WM dla dwóch lokali itp, współpracujące między sobą), których współgranie wg. moich szkiców nie będzie standardowe, więc nie liczę na gotowy sterownik do tego (tj. min. 2 pomp cyrkulacyjnych, trzech-czterech przepustnic Belimo, z tuzina czujników temp., wentylatorów 0-10V), po prostu wchodząc w to jestem skazany (co mnie nawet cieszy) na napisanie i dopracowanie samemu algorytmów do tego. Dodatkowo jako miły gadżet dodam sobie automatykę oświetlenia, pożenię to z satalelm, tak hobbystycznie. A ten konkretny PLC (Wago) bo wygląda na względnie przyjazny w programowaniu (CoDeSys), dość popularny, nieźle udokumentowany (również na forumach, dla podobnych zastosowań). Edytowane 28 Marca 2014 przez grzeniu666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 28.03.2014 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 Jasne Co do samego laczenia 1wire to chyba cos chcesz przekombinowac. Po co ci te RJ11, trojniki itd. Wiecej zabawy, wiecej miejsca, zero efektu. Ja mam aktualnie cos kolo 20 czujnikow. Wszystkie "skrecone" lub dolutowane na stale. Pracuja jakies 2-3 lata bez problemu. Co do samych czujnikow, to jasne, ze moga byc w oslonkach metalowych. Ja u siebie po prostu nakladalem koszule termokurczliwa i podgrzewalem. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 28.03.2014 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 Chyba masz rację, mam tendencję do przekombinowania Osłonki będę dawał przede wszystkim tam, gdzie będzie umieszczone "na wieki" (np. pod posadzką) i/lub głównie w tym PLCowym ("krytycznym") łańcuchu, w innych miejscach może nie (szczególnie np. pod kontaktami, bo miejsca mało). W takim razie chyba w łańcuchu DSów do tej ew. osłonki wprowadzę dwa kabelki ("od poprzedniego" i "do kolejnego"), a w razie potrzeby modyfikacji rozetnę i będę dokładał/zmieniał. RJ11 wybrałem wcześniej bo są "łatwo-w(y)pinalne" (szkoda tylko że nie mają gniazd do zaciskania jak wtyki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts