sherif 07.04.2014 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 Możecie się pochwalić gdzie instalowaliście czujniki lub gdzie przewidujecie ich miejsce ?Planuje okablować kilka pomieszczeń i szukam pomysłu gdzie schować czujnik. Nie chce robić dodatkowej puszki tylko pod czujnik bo będzie to nieestetyczne.Czy montowanie czujników za gniazdkami, włącznikami to dobry pomysł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 07.04.2014 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 Ja pierwotnie kabelki powyciaglem w kazdym pomieszczeniu nad wlacznikiem swiatla. Ale myslalem, ze bede tam montowal jakies regulatory temepratury. Ale potem dowiedzialem si eo 1wire i ... problem z tymi kabelkami. Teraz chyba po prostu wsadzilbym je do wlacznikow i tyle.Wazne : nie umieszczac ich w miejscu gdzie operuje slonce ! Bo inaczej beda niezle przeklamania. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 08.04.2014 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 @sherif, rozumiem chodzi o czujki temperatury? U mnie rozważam trzy miejsca dla DS18B20:- u dołu ramek włączników (ew. gniazd) tworzywowych (nie stykające sięz murem)- wewnątrz włączników (Govena EMC), zamocowane od środka metalowej obudowym- gdzieć na/w ościeżnicy drzwiowej- przy wlocie/wylocie WM, a może nawet zamocowane obręczy (metalowej) anemo (od strony sufitu). W każdym wypadku chcę aby miejsce nie bywało nasłonecznione, aby czujnik był możliwie niewidoczny i nie przeszkadzał przy sprzątaniu (np. wycieraniu kurzu, tj. aby nie wystawał będąc podatnym na uszkodzenie czy wyrwanie). Dopuszczam możliwość pewnego przekłamiania temperatury (np. różnicą w wysokości montażu) o ile będzie stałe (w czasie) aby skorygować odczyt o pewną stałą wartość. Waham się czy lepiej zrobić szeregowo (łańcuch) np. 10 lub 20 czujników na 80 metrach, czy ta samailość czujników ale równolegle na odcinkach między 10 a 30m. Jak uważacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 08.04.2014 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Panowie, dzięki za pomysły, chyba najlepiej będzie gdzieś ten czujnik zaraz za ramką zainstalować - jakby jeszcze się udało estetyczne otworki zrobić, aby powietrze przepływało .. . Ramka ma ten plus, że i tak jest a przy okazji maskuje nam czujnik. Dodatkowo w razie wymiany czujnika, można łatwo się do niego dostać. W okolicami reku, czyli wlot/wylot, rura od GWC to chyba najlepiej będzie nawiercić otwór i wsadzić czujnik w jakiejś metalowej obudowie. Odnośnie połączenia to jak będe robił jak będzie wygodniej, jak da się połączyć szeregowo 2-3 pomieszczenia to tak zrobie, reszta w gwiazdę. aha macie jakieś sprawdzone przewody ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 09.04.2014 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 Ja mam czesciowo na zwyklych alarmowych 2-zylowych i czesciow na skretce 8 zylowej. Kombinacje dziwne - laczenia szerogowo/rownolegle/gwiazdziste ... Dziala Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 09.04.2014 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 Moim zdaniem umieszczanie czujników wewnątrz różnych obudów mija się z celem. Ogólnie po początkowej fascynacji tematem pomiaru temperatur trochę mi już przeszło, bo fajna zabawa była z montowaniem, teraz to sobie działa i nawet na to nie patrzę. Jeśli ktoś ma zamiar regulować temperaturę pomieszczenia na podstawie tych czujek, może to mieć większy sens, ale należy się liczyć z różnymi anomaliami. Podam przykład. Wymyśliłem sobie że umieszczę czujnik w obudowie klawiatury alarmu. Po zamontowaniu miałem wrażenie że pomiar jest zawyżony, co najmniej o 1 stopień, więc zacząłem rozgryzać temat. Po zdjęciu pokrywy i wystawieniu czujnika poza nią, temperatura się zgadzała. Nawierciłem otworki, żeby powietrze przepływało. Nie pomogło. Powiększyłem jeden z nich i ustawiłem nad nim czujnik. Nic. To znaczy było lepiej, o kilka dziesiątych za każdym razem, ale wciąż nie to. Wystawiłem lekko czujnik. Znowu trochę lepiej, ale pomiar był w miarę dokładny, jak czujnik cały wysunąłem na 2cm poza obudowę.Inny czujnik mam znowu umieszczony w czujce ruchu, całkowicie wysunięty. Pokazuje dobrze, ale w miejscu gdzie jest. A ponieważ jest na wysokości 2,2m więc temperatura też jest nieco zawyżona (do 0.5C) w porównaniu do pomiaru w centrum pokoju. Ogólnie do przyjęcia, ale coś do przemyślenia dla fascynatów pomiarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 09.04.2014 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 No w zyciu nie wlozylbym czujki do pudelka z elektornika. Od raz trzeba zalozyc, ze temepratura tam bedzie wyzsza. KAzda elektronika, anwet dzisiejsza "energooszczedna" sie grzeje, i zadne dziurki nie pomoga. Co do wysokosci montazu, to ja mam wszeszie na jakies 1,5m. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 09.04.2014 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 @szczukot, ale jeśli to pstryczek (przycisk poczwórny, bez podświetlenia) sygnałowy dla PLC to też się grzeje? @kolorado, a pamiętasz może czy te przekłamania związane z wysokością lub umieszczeniem w klawiaturze były stałe (lub prawie stałe, np. zawsze więcej o 1,5-2*)? W takim przypadku dołożenie tablicy korekt do poszczególnych czujników załatwiłoby sprawę... Ja zamierzał podpiłować (pilniczkiem czy jakoś tak) lub nawiercić od spodu ramki otwór tylko pod główkę DSa. Nie wiem tylko czy nie byłoby lepiej ten czujnik przykleić tam na stałe i zakończyć jakiś wtykiem 3-pinowym na krótkim kabelku do łączenia z gniazdem w puszce, aby przy ew. demontarzu pstryczka nie wisiał on na kabelkach DSa. Ale może to nie problem... 1-wire największe zasięgi daje na skrętce (tak czytałem w jakiś dokumentacjach), ale nie pamiętam jakie to były różnice (łatwo wygooglować). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olek123 09.04.2014 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 Też się zastanawiam, gdzie te czujniki pochować. Na allegro jest takie coś:DS18B20 czujnik temperatury w obudowie termostat.http://allegro.pl/ds18b20-czujnik-temperatury-w-obudowie-termostat-i4139768184.html Zawsze to jakiś pomysł. Na wysokości gniazdka, gdzieś przy drzwiach to może i nawet nie raziłoby to aż tak bardzo.Bo jakoś nie widzi mi się zwisający czujnik luzem, nie ważne, czy to będzie klawisz światła, czy czujka ruchu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 10.04.2014 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 @kolorado, a pamiętasz może czy te przekłamania związane z wysokością lub umieszczeniem w klawiaturze były stałe (lub prawie stałe, np. zawsze więcej o 1,5-2*)? W takim przypadku dołożenie tablicy korekt do poszczególnych czujników załatwiłoby sprawę... Ogólnie były mniej więcej stałe, ale stała była też temperatura (trudno wewnątrz zmieniać temp. w znacznym zakresie), więc nie jestem pewien czy trzeba korygować przez sumę czy iloczyn (procentowo). Ogólnie żadnych eksperymentów w tym zakresie nie robiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek102 13.04.2014 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 Też się zastanawiam, gdzie te czujniki pochować. Na allegro jest takie coś: DS18B20 czujnik temperatury w obudowie termostat. http://allegro.pl/ds18b20-czujnik-temperatury-w-obudowie-termostat-i4139768184.html Zawsze to jakiś pomysł. Na wysokości gniazdka, gdzieś przy drzwiach to może i nawet nie raziłoby to aż tak bardzo. Bo jakoś nie widzi mi się zwisający czujnik luzem, nie ważne, czy to będzie klawisz światła, czy czujka ruchu... Samą obudowę kupisz np. tutaj: http://www.tme.eu/pl/katalog/obudowy-urzadzen-alarmowych-i-czujnikow_112551 A zamontuj na wysokości wyłącznika oświetlenia, w miejscu nienasłonecznionym na ścianie wewnętrznej. Każde chowanie wprowadzi błąd odczytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 20.05.2014 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 Jak użyć MP00206-ISO z trzema kabelkami ? http://www.meraprojekt.com.pl/files/MP00206-ISO.pdfMam użyć 4 i 5 pinu, zerzeć np pin 1 do 5, i zasilanie pobrać z pinu 2 ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 20.05.2014 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 Jak użyć MP00206-ISO z trzema kabelkami ? http://www.meraprojekt.com.pl/files/MP00206-ISO.pdf Mam użyć 4 i 5 pinu, zerzeć np pin 1 do 5, i zasilanie pobrać z pinu 2 ? Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 20.05.2014 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 Dzięki. Tylko coś nie tak ze sprzętem albo nie wiem. Jak mierzę napięcie między dowolnym GND a +5V to mam jakieś mV tylko A tam gdzie powinno być 7V mam 11V. No i wogóle zrobiłem błąd, bo chciałem to potestować na Windowsie, podłączyłem wcześniej konwerter i teraz za nic nie mogę zainstalować driverów z Maxima. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 20.05.2014 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 A podłączyłeś zasilanie? Bo z opisu wynika że on z USB nie bierze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 20.05.2014 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 Tak. Sprawdzałem 2 różne zasilacze. Te 17 V ..... Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 20.05.2014 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 17V? Tam mam być góra 12V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 20.05.2014 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 No właśnie ...Ale nic dzisiaj więcej nie zrobię. Na drugim kompie z Windowsem, zainstalowalem sterowniki, podlaczylem konwerter i .... tez lipa. Tez zle poinstalowal drivery. Musze jutro podlaczyc do linuksa i wtedy zobacze co dalej z tym konwerterem. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 21.05.2014 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 No i kolejne testy mnie juz dobily. Na kolejnym Windowsie zainstalowalo sie to jeszcze inaczej i nadal nie dziala.Na linuksie noby owfs startuje ale nei widzi zadnego urzadzenia za konwerterem (lacznie z DS2480). Mam przy okazji pytanie : ktos uzywa RPi z 1 wire ? Jeżeli tak to przez co podłączył czujniki ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek102 25.05.2014 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 No i kolejne testy mnie juz dobily. Na kolejnym Windowsie zainstalowalo sie to jeszcze inaczej i nadal nie dziala. Na linuksie noby owfs startuje ale nei widzi zadnego urzadzenia za konwerterem (lacznie z DS2480). Mam przy okazji pytanie : ktos uzywa RPi z 1 wire ? Jeżeli tak to przez co podłączył czujniki ? Fantom Ja mam router z OpenWrt. Zajrzyj tu: http://www.edom-plc.pl/index.php/pl/1-wire-i-rpi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts