Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O wentylacji - co i po co, wzdłuż i w poprzek!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pokazałeś potęgę WM. Zamknięte drzwi .Anemostat nawiewny za drzwiami. Wilgotne i ciepłe pod sufitem a pod drzwiami do kibelka czy innego wywiewnego co leci? To chłodne z anemostatu nawiewnego.No bo i chłodniejsze i bez wilgoci zimą.No coś się nagrzeje ale i tak będzie cięższe od tego wewnątrz.Absurd jakiś .Nie lepiej jakby odwrotnie było? Świeże pod drzwiami a zużyte anemostatem za drzwiami? Zgodnie z naturą by było czy przeciw niej?

Pokazałeś potęgę WM. Zamknięte drzwi .Anemostat nawiewny za drzwiami. Wilgotne i ciepłe pod sufitem a pod drzwiami do kibelka czy innego wywiewnego co leci? To chłodne z anemostatu nawiewnego.No bo i chłodniejsze i bez wilgoci zimą.No coś się nagrzeje ale i tak będzie cięższe od tego wewnątrz.Absurd jakiś .Nie lepiej jakby odwrotnie było? Świeże pod drzwiami a zużyte anemostatem za drzwiami? Zgodnie z naturą by było czy przeciw niej?

Przepraszam że się wtrącam. Ale nydar spójrz chociaż na konstrukcję anemostatu i zadaj sobie pytanie jak z niego dmucha? Na pewno prosto w dół? I natychmiast jest wyciągane do pomieszczenia z wywiewnym a reszta się kisi pod sufitem?

Wydawało mi się że to o wentylacji co i po co..........

Jestem samozwańczym tropicielem absurdów budowlanych:D.A taki ma w twoim przypadku miejsce.No bo przestrzeń pokoju z nawiewem pod sufitem z temp.niższą od wewnętrznej i wylot pod drzwiami,to musisz przyznać absurdalny jest.W drugą stronę to i owszem sens ma.Przy otwartych drzwiach też dobrze będzie.Ale po co w takim, razie drzwi?

A gdzie jest napisane że ma być jeden nawiew? Napisane natomiast jest że wentylacja wyporowa jest bardziej efektywna od typowej mechanicznej .Skoro mamy dobę oszczędzania energii to mniejsza ilość powietrza dla utrzymania jego higienicznych parametrów ma sens. Chyba,że istniejące rekuperatory wymagają większych przepływów.To faktycznie sensu WW nie ma. Z tym że wtedy sens rekuperatorów jest problematyczny.

a czym sie różni ta wentylacja wyporowa od mechanicznej? przecież jedna i druga gdzieś nawiewa i wyciąga? rożni się kierunkiem przepływu smrodu? bo wynika z ttego że ma być odwrotnie niż normalnie..

Co to znaczy normalnie?Normalnie według ciebie jest jak górą świeże i cięższe a dołem ciepłe i lżejsze.A może jednak WW to powrót do normalności,gdzie chłodniejsze i cięższe dołem a ciepłe i lekkie górą.

WW wcale nie musi mieć 2 razy więcej kanałów o ile zbiorcza rura nawiewu i wywiadu nie spotykają się w 1 miejscu czy przy WM z reku jest zawsze.

jeśli obecnie w moim domu jest 150 metrów już dla WM to nie oznacza to że dla WW kanałów będzie 300 metrów...

Ja planuje w budynku gdzie na 1 piętro przypadnie mniej niż 55 m2 powierzchni zużyć w sumie mnie niż 30 metrów rur dla domu o powierzchni ok 90 m2.

Będzie po 1 nawiewne na piętro plus opcjonalnie reku ale rozproszony - 1 chłodnica na nawiewnik i 1 na powiew spięte w 1 obieg. Pozwoli to na działanie wentylacji bez wentyli z prawie 2 razy większa efektywnością niż przy typowej mieszajacej WM.

ja to sobie tak wymyśliłem

http://imageshack.us/a/img854/4021/bek7.png

I bardzo dobrze sobie wymyśliłeś.Zapewniłeś równomierny dostęp powietrza do wszystkich pomieszczeń.Ja popełniłem błąd dając jeden nawiew a i tak w najdalszym pomieszczeniu stężenie CO2 oscyluje wokół 1000ppm przy 25m3/osobę.Nawet w największe mrozy wilgotność powietrza to 38% .W ,,normalnej "minusowej pogodzie zimowej +/- 45%.

a jak mocno musisz dmuchać w ten nawiew żeby przepływy zrównoważyć? drzwi się otwierają/ zamykają bez problemów?

wilgotnośc nie za mała?

masz do mnie ok. 200km, może odżałuj setkę na gaz i wpadnij to sobie "pomacasz" bo pisanie raczej nic nie da...

zapraszam ...:yes:

nie gryzę ...( wentylacja też...:lol2: )