Tomasz Brzęczkowski 12.11.2013 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 -- chciałem sprawdzić bypass Jan Gaz a tu This Account Has Been Suspended http://jan-gaz.com.pl/cgi-sys/suspendedpage.cgi Ale mniejsza z tym... wentylacja 500m3 /h ma wyjścia fi 200 czyli 315 cm 2 nawiew 315 : 7 = 45cm 2 czyli 7 x 80mm wywiew 3 x 125mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 12.11.2013 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Do sypialni gdzie jest jeden anemostacik to jako tako mała szczelina da radę. Ale pomyśl np. o korytarzu z własnymi drzwiami... korytarzu do 3-5 innych pomieszczeń. Hmm, nietypowy układ, tak mi się zdaje, nie wiem, nie mam, nie znam się, zarobiony jestem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 16.11.2013 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Pokazałeś potęgę WM. Zamknięte drzwi .Anemostat nawiewny za drzwiami. Wilgotne i ciepłe pod sufitem a pod drzwiami do kibelka czy innego wywiewnego co leci? To chłodne z anemostatu nawiewnego.No bo i chłodniejsze i bez wilgoci zimą.No coś się nagrzeje ale i tak będzie cięższe od tego wewnątrz.Absurd jakiś .Nie lepiej jakby odwrotnie było? Świeże pod drzwiami a zużyte anemostatem za drzwiami? Zgodnie z naturą by było czy przeciw niej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 16.11.2013 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Pokazałeś potęgę WM. Zamknięte drzwi .Anemostat nawiewny za drzwiami. Wilgotne i ciepłe pod sufitem a pod drzwiami do kibelka czy innego wywiewnego co leci? To chłodne z anemostatu nawiewnego.No bo i chłodniejsze i bez wilgoci zimą.No coś się nagrzeje ale i tak będzie cięższe od tego wewnątrz.Absurd jakiś .Nie lepiej jakby odwrotnie było? Świeże pod drzwiami a zużyte anemostatem za drzwiami? Zgodnie z naturą by było czy przeciw niej? Przepraszam że się wtrącam. Ale nydar spójrz chociaż na konstrukcję anemostatu i zadaj sobie pytanie jak z niego dmucha? Na pewno prosto w dół? I natychmiast jest wyciągane do pomieszczenia z wywiewnym a reszta się kisi pod sufitem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 16.11.2013 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Wydawało mi się że to o wentylacji co i po co..........Jestem samozwańczym tropicielem absurdów budowlanych:D.A taki ma w twoim przypadku miejsce.No bo przestrzeń pokoju z nawiewem pod sufitem z temp.niższą od wewnętrznej i wylot pod drzwiami,to musisz przyznać absurdalny jest.W drugą stronę to i owszem sens ma.Przy otwartych drzwiach też dobrze będzie.Ale po co w takim, razie drzwi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 17.11.2013 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 nydar w porownaniu z TB to cienki bolek ale jeszcze raz mi to wytłumacz bo nie rozumiem.. wg Ciebie mam dmuchać anemostatem do kibla i wyciągać to powietrze w pokojach? czy czegoś nie zrozumiałem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 17.11.2013 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 A gdzie jest napisane że ma być jeden nawiew? Napisane natomiast jest że wentylacja wyporowa jest bardziej efektywna od typowej mechanicznej .Skoro mamy dobę oszczędzania energii to mniejsza ilość powietrza dla utrzymania jego higienicznych parametrów ma sens. Chyba,że istniejące rekuperatory wymagają większych przepływów.To faktycznie sensu WW nie ma. Z tym że wtedy sens rekuperatorów jest problematyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 17.11.2013 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Nie bój się ,,nowego". WW nie kąsa . Wymaga przewodów,wentylatorów,może mieć rekuperator. Skąd taka niechęć na pograniczu obsesyjnego zwalczania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 17.11.2013 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 a czym sie różni ta wentylacja wyporowa od mechanicznej? przecież jedna i druga gdzieś nawiewa i wyciąga? rożni się kierunkiem przepływu smrodu? bo wynika z ttego że ma być odwrotnie niż normalnie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 17.11.2013 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 (edytowane) Prawdziwa WW ma w każdym pomieszczeniu zarówno nawiew jak i wywiew.Czyli 2x więcej kanałów niż przy WM. Edytowane 17 Listopada 2013 przez mistalova Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 17.11.2013 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 a czym sie różni ta wentylacja wyporowa od mechanicznej? przecież jedna i druga gdzieś nawiewa i wyciąga? rożni się kierunkiem przepływu smrodu? bo wynika z ttego że ma być odwrotnie niż normalnie.. Co to znaczy normalnie?Normalnie według ciebie jest jak górą świeże i cięższe a dołem ciepłe i lżejsze.A może jednak WW to powrót do normalności,gdzie chłodniejsze i cięższe dołem a ciepłe i lekkie górą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 17.11.2013 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Prawdziwa WW ma w każdym pomieszczeniu zarówno nawiew jak i wywiew. Czyli 2x więcej kanałów niż przy WM. A kto zabroni tak zrobić?Należy jedynie pamiętać że dom to nie hala fabryczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 17.11.2013 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 WW wcale nie musi mieć 2 razy więcej kanałów o ile zbiorcza rura nawiewu i wywiadu nie spotykają się w 1 miejscu czy przy WM z reku jest zawsze. jeśli obecnie w moim domu jest 150 metrów już dla WM to nie oznacza to że dla WW kanałów będzie 300 metrów... Ja planuje w budynku gdzie na 1 piętro przypadnie mniej niż 55 m2 powierzchni zużyć w sumie mnie niż 30 metrów rur dla domu o powierzchni ok 90 m2.Będzie po 1 nawiewne na piętro plus opcjonalnie reku ale rozproszony - 1 chłodnica na nawiewnik i 1 na powiew spięte w 1 obieg. Pozwoli to na działanie wentylacji bez wentyli z prawie 2 razy większa efektywnością niż przy typowej mieszajacej WM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 17.11.2013 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 1 nawiew na kondygnacje to kibel.Sprawdziłem osobiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 17.11.2013 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 1 nawiew na kondygnacje to kibel. Sprawdziłem osobiście. to za nowoczesne dla mnie, jak ktoś lubi kiblowe zapachy snujące się po domu to niech tak robi.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 17.11.2013 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 ja to sobie tak wymyśliłem http://imageshack.us/a/img854/4021/bek7.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 17.11.2013 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 ja to sobie tak wymyśliłem http://imageshack.us/a/img854/4021/bek7.png I bardzo dobrze sobie wymyśliłeś.Zapewniłeś równomierny dostęp powietrza do wszystkich pomieszczeń.Ja popełniłem błąd dając jeden nawiew a i tak w najdalszym pomieszczeniu stężenie CO2 oscyluje wokół 1000ppm przy 25m3/osobę.Nawet w największe mrozy wilgotność powietrza to 38% .W ,,normalnej "minusowej pogodzie zimowej +/- 45%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 17.11.2013 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 a jak mocno musisz dmuchać w ten nawiew żeby przepływy zrównoważyć? drzwi się otwierają/ zamykają bez problemów?wilgotnośc nie za mała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.11.2013 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 1 nawiew na kondygnacje to kibel. Sprawdziłem osobiście. taaa... takie obrazki to w praktycznie każdym domu z wentylacją grawitacyjną ... zgadnijcie dlaczego ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.11.2013 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 a jak mocno musisz dmuchać w ten nawiew żeby przepływy zrównoważyć? drzwi się otwierają/ zamykają bez problemów? wilgotnośc nie za mała? masz do mnie ok. 200km, może odżałuj setkę na gaz i wpadnij to sobie "pomacasz" bo pisanie raczej nic nie da... zapraszam ... nie gryzę ...( wentylacja też... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts