Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O wentylacji - co i po co, wzdłuż i w poprzek!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Słuchajcie, będę składał WM nad sufitami podwieszanymi GK, rury aluflex fi100 (z ociepleniem 3cm), będzie to zasypane granulatem 25cm (więc w tej przestrzeni mam swobodę, dodatkowo na tym chyba 15cm wełny z rolki).

Pytanie: jak u licha kończyć te nitki? Skrzynki rozprężne chyba nie konieczne (też koszt), zawinąć nimi 90° w tej przestrzeni 25cm i wyjść u dołu tym fleksem (jak przy tym do niego przykleić ew. paroizolację?), czy dać kolano sztywne 90° (np. mufa/nypel o ile do dostania, jak niżej trzecie u góry, fot. Alnor). Help.

2012-07-01-Kolana-krotkie-aktualnosc.jpg

Ja miałem ~50cm i w tej przestrzeni zakręcałem. Nie ma tam problemu z paroizolacją bo w precyzyjnie wycięty w GK otwór wkładasz anemostat i na niego zapinasz opaską zaciskową flex-a (albo kleisz taśmą) razem z kawałkami folii (tniesz w niej otwór w "gwiazdę"). Ale na 25cm to chyba daj kolano - większe koszty ale będzie gładko.

Dzięki Krzychu za info. W sumie to mógłbym chyba ten kawałek rury bezpośrednio nad anemo podwiesić lekko wyżej (aby nie opadał przy sypaniu granulatu), i wysypać tam (między dolnymi pasami tych dwóch wiązarów) nieco więcej tego granulatu (z górką "cylindryczną", a nie "sferyczną"), i później pasem wełny z rolki przykryć to "z garbem" w tym miejscu. To docelowo łącznie 20cm izolacji nad rurą powinno być całkiem wystarczające (poddasze "zimne" - nieużytkowe)?

a co powiecie o takim montażu rur (pcv karbowane z termokontrol.pl) do WM.. pomiędzy krokwiami 15cm wełny, pod tym do krokwi mocowane rury, i te rury umieszczone będą w kolejnej warstwie 10 lub 15 cm wełny?

i czy do krokwi montowac je przez jakieś podkładki czy nie ma to sensu? instalacja ma skrzynkach rozdzielczych i skrzynkach rozprężnych przy anemostatach, za reku będzie 2m rury elastycznej..

co jest powodem wlatującego powietrza kratką wentylacyjną

Mieszkam na 4 piętrze w 6 piętrowym bloku z lat 90

Kanał wentylacyjny mam wspólny na pewno z jednym z 2 piętra sąsiadem ( z 3 i 5 piętra nie słyszę sąsiadów)

Otwierałem okna i nic nie pomagało ale ostatnio zrobiłem eksperyment i zatkałem na chwilę kanał od dołu tak aby od sąsiada z dołu nie brało powietrza i smrodu jaki powstał z zupy rybnej :jawdrop: i się okazało że ciąg zaczął działać w dobrą stronę tzn. zaczęło zasysać powietrze z mieszkania w otwór wentylacyjny

pomóżcie co może być tego powodem

Witam,

Mam to Państwa pytanko, miałam ( mam ) nad kabina otwór wentylacyjny ... była kratka tylko i wyłącznie, bez żadnego wentylatora na prąd.

Parę dni temu zauważyłam, iż na szer. 1 cm płyta jest lekko mokra... ( niestety woda się zbierała ) nie było dobrego odprowadzenia .

Teraz mam pytanie, czy w ogóle ten ( to ) miejsce na otwór od razu nad kabina jest dobry ? Czy będę musiała zmienić jego miejsce np.np tuż obok kabiny ?

Jakieś może propozycje . Będę wdzięczna.

łazienka-crop.jpg

• 1 month później...
Mądrych rzeczy się z tego wątku dowiedziałem, ale nie daje mi spokoju jedna sprawa. Mianowicie jak z tym całym ustrojstwem będzie współpracował kominek? Załóżmy że ktoś ma takie hobby żeby nahajcować do 30 st. w salonie, żeby nie dyskutować o kotłowni i jej posadowieniu. Teraz cała ta wentylacja mechaniczna nie za bardzo mi się widzi z kominkiem. Mianowicie dlatego, że niech się zjara jeden z wentylatorów, i niech to będzie akurat ten co pompuje powietrze do domu. Masakra. Myślę, że taka wentylacja w domu w którym jest kominek powinna opierać się wyłącznie na pompowaniu powietrza do domu. Czy ktoś ma taki układ? Jak to działa?

co jest powodem wlatującego powietrza kratką wentylacyjną

Mieszkam na 4 piętrze w 6 piętrowym bloku z lat 90

Kanał wentylacyjny mam wspólny na pewno z jednym z 2 piętra sąsiadem ( z 3 i 5 piętra nie słyszę sąsiadów)

Otwierałem okna i nic nie pomagało ale ostatnio zrobiłem eksperyment i zatkałem na chwilę kanał od dołu tak aby od sąsiada z dołu nie brało powietrza i smrodu jaki powstał z zupy rybnej :jawdrop: i się okazało że ciąg zaczął działać w dobrą stronę tzn. zaczęło zasysać powietrze z mieszkania w otwór wentylacyjny

pomóżcie co może być tego powodem

Hmm, a czy sąsiad nie ma przypadkiem wentylatora (okapu) co mu pcha mechanicznie powietrze z mieszkania do kanału went. (to jest chyba zabronione)?

Mam to Państwa pytanko, miałam ( mam ) nad kabina otwór wentylacyjny ... była kratka tylko i wyłącznie, bez żadnego wentylatora na prąd.

Parę dni temu zauważyłam, iż na szer. 1 cm płyta jest lekko mokra... ( niestety woda się zbierała ) nie było dobrego odprowadzenia .

Teraz mam pytanie, czy w ogóle ten ( to ) miejsce na otwór od razu nad kabina jest dobry ? Czy będę musiała zmienić jego miejsce np.np tuż obok kabiny ?

Jakieś może propozycje . Będę wdzięczna.

O ile wiem, kratka nad samą kabiną prysznicową to nie jest szczęśliwe rozwiązanie.

Wkład nigdy szczelny w 100% nie będzie! A nawet jeśli to co jak się rozszczelni. Zamek na komin to moim zdaniem samobójstwo. Niech no ktoś to zamknie.... Jakkolwiek wyciąganie powietrza z domu w przypadku posiadania kominka nie widzi mi się. Mamy 4 fazy użycia kominka:

1) Wyłączony jeśli powietrze z kominka dostanie się do domu będzie śmierdziało popiołem.

2) Rozpalany chyba najwięcej dymu się wtedy produkuje.

3) Pali się tutaj CUG potrafi nam rozwiązać wiele problemów.

4) Wygasa cug jest za słaby żeby coś zdziałać.

W momencie gdy do domu powietrze tylko pchamy wszystkie zagrożenia znikają. Czy dodatkowy wyciąg jest w ogóle potrzebny? Co się stanie jeśli go pominiemy?

mam pytanie - rekuperator wisi na poddaszu w pomieszczeniu które ma kilkanaście m2 i pewnie w przyszłości będzie tam pralnia/suszarnia.. wyrzutnia ma być w przeciwległej do rekuperatora ścianie.. miałem prowadzić rurę ale skoro ma być to suszarnia to czy istnieją jakieś przeciwwskazania do tego żeby wyrzucać powietrze z rekuperatora do tego pomieszczenia i żeby przez wyrzutnię wylatywało ale bez pośrednictwa rury.. ?

• 4 weeks później...

Mam kilka pytań odnośnie instalacji WM:

Najpierw kilka danych dom ok 140m2 wentylowanej powierzchni, zamieszkały przez 3 osoby. Planuje rekuperator o wydajności max 300m3/h. Instalacja ma być na nieogrzewanym strychu mocno zaizolowana wełną. Przewodów wychodzi mi ok 60-70 mb (w opcji na rozdzielaczach)

Rury w pionach mam sztywne, a poziome mam zamiar dać miękkie, jeden pion mam mieć poprowadzony w kanale po WG.

Wywiewy będą 1 na parterze (kuchnia), i dwa na piętrze (garderoba, łazienka) nawiewy 2 na dole (salon, mały pokój), i w 3 pokojach na górze. Wywiewy i nawiewy mam zamontowane o średnicy 100mm.

Teraz muszę rozplanować instalację na strychu i w związku z tym pojawiają się pytania:

Czy lepiej połączyć to na trójnikach czy rozdzielaczach? Jeżeli na rozdzielaczach to czy średnice na wyjściu 100mm a wejściu 200 będzie ok?

Czy czerpnia może być wewnątrz przewiewnego strychu?

a czy można bez problemu wyrzucać powietrze zamiast ba zewnątrz na nieużywany strych? ewentualnie wyrzutnię na zewnątrz w formie jakiejś kratki czy kominka wentylacyjnego? wydajność - maksimum 300m3/h (pewnie połowa będzie normalnie)
Odradzałbym - poza zapachami jest tam jeszcze zima 100% wilgotności względnej . Czyli nawet minimalnie ( nawet o 0.5st.) niższa temperatura na poddaszu niż na wyrzutni - i powietrze wodę "odda"