oresund 11.02.2009 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Hej Elfir, jak hotblok Cie nadal interesuje - tutaj prowadze dyskusje na temat tego rozwiazania: http://forum.muratordom.pl/post3086831.htm#3086831 Pozdro, ps. Kuchnia bardzo ladna i jasna Oglądałem hotbloka na budmie. polakierowane bloczki mieli zeby lepiej sie swieciły. Wady: - cena prawie 2x wieksza niz np styropianu z wkładką betonową - zbyt gruba zaprawa wg mnie oznacza mostki termiczne - ściany wymagają grubego tynku bo nie są wystarczająco gładkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundzia 11.02.2009 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 umieszczam się w takim razie w komentarzach... moim zdaniem to ta kuchenka nie jest pod oknem... to takie złudzenie na zdjęciu... moim zdaniem to jest wyspa... okno jest dalej... wnioskuje to po przebiegu ściany przy suficie a te krzesła pod oknem stoja przy stole według mnie w pomieszczeniu z którym kuchnia graniczy ale moge sie mylic a jakby w Twojej stopce był link do komentarzy to by było łatwiej... przynajmniej dla takich fajtłap jak ja :D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcbe 11.02.2009 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Hej oresund, ale z betonem w styropianie to odwrotna konstrukcja.. fakt nierowna zaprawa to mostki - dlatego trzeba "laserowej" niemal dokladnosci - po prostu ekipa musi byc staranna.. co tu duzo mowic. Tynku tez wiecej bo keramzyt jest chropowaty bardziej.. Z tym lakierem to pojechali.. A sprzedali cos ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 11.02.2009 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Dachy płaskie ma większośc budynków wielorodzinnych i jakoś nie przeciekają. Dachy ludzi na ulicy, gdzie sie buduje tez jakos nie przeciekaja (rodzina mojego partnera - wiec mam z nimi kontakt) Dach pochyły odpada całkowicie, więc nad tym nie mam się co zastanawiać. Jasne, wolałabym mieć taką działkę, zeby mi na nią pasował jakiś dom powtarzalny z katalogu, parterowy. Ale nie mam. No nie do końca to prawda. Wiele domów ma spad dachu taki czy inny (nawet bloki) ale tego z dołu nie widać. Dopiero jak wejdziesz na dach to sprawa sie wyjaśnia. Ja też przez wiele lat byłam przekonana, że klocek w którym mieszkałam ma płaski doach. Okazało się że to nieprawda bo byl kopertowy. Dom u moich tesciów kostka z lat 70-80 dach ma spadek w jedna stronę - też na oko go nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.02.2009 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Chyba każdy dach musi mieć jakiś tam spadek, by woda nie stała? Ja po prostu nienawidze skossnych poddaszy. Przygnębiają, przytłaczają mnie. czały czas mam wrażenie, ze muszę się schylać chodząc (oboje z TŻ jesteśmy bardzo wysocy). Dlatego dom ma być piętrowy. A płaski dach - żeby dom był możliwie niski. Inaczej sąsiad będzie miał całą działkę w cieniu, a dzięki jego uprzejmosci nie ma przeszkód do budowy w granicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.02.2009 07:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 a jakby w Twojej stopce był link do komentarzy to by było łatwiej... przynajmniej dla takich fajtłap jak ja :D:D Problem w tym, że stopka miała ograniczoną pojemność. I komentarze na niej już mi się nie zmieściły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 12.02.2009 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 umieszczam się w takim razie w komentarzach... moim zdaniem to ta kuchenka nie jest pod oknem... to takie złudzenie na zdjęciu... moim zdaniem to jest wyspa... okno jest dalej... wnioskuje to po przebiegu ściany przy suficie a te krzesła pod oknem stoja przy stole według mnie w pomieszczeniu z którym kuchnia graniczy ale moge sie mylic mundzia się nie myli, natknęłam się na inne ujęcie tej kuchni: http://www.domyzwizja.pl/projekty/wygodny1/galeria/duze/7.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.02.2009 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 Jest piękna Dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.02.2009 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Dziękuję za uwagi. Ja w kuchni nie wyobrażam sobie lakierowanych blatów (np. modny czarny lub czerwony) i ciemnego drewna typu wenge. Wiem, ze widac na tym kazdy zaciek, a ja nie jestem z tych, co biegają ze szmatką. Mam w tej chwili kuchnie BRW olcha miodowa i odpowiada mi ten kolor ciepłego drewna. Z kamiennych blatów zrezygnuje na pewno: 1. drogie, 2. zimne w dotyku. Ale podoba mi sie fatuch na scianie z tego smego materiału co blat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia-Anbudowa 26.02.2009 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Pierwszy raz przychodzę przywitać się chciałam i GRATULACJE ZŁOŻYĆ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.02.2009 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Ech...niestety, nie ma czego jeszcze gratulowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia-Anbudowa 26.02.2009 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Elfirko jest, jest NAJLEPSZY OGRODNIK - DORADCA http://wrzesnia.w.interia.pl/przyslowia/szampan.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 26.02.2009 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Elfir, gratuluję zasłużonego tytułu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.02.2009 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 ojej, nawet nie zauważyłam... No to jest okazja do świętowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Essa 27.02.2009 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Elfir,a po co ci plyta fundamentowa? Pytanie jest lakoniczne, nie bede rozwijac szczegolow, ale jak najbardziej powazne - dlaczego plyta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.03.2009 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Ponieważ nie ma wtedy mostka termicznego - izolacja jest ciagla.Poza tym prace sa prostrze niz w przypadku zwyklego fundamentu. I wychodzi taniej (dla normalnych warunków geologicznych), jak wynika z doświadczeń forumowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Essa 02.03.2009 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Ponieważ nie ma wtedy mostka termicznego - izolacja jest ciagla. Poza tym prace sa prostrze niz w przypadku zwyklego fundamentu. I wychodzi taniej (dla normalnych warunków geologicznych), jak wynika z doświadczeń forumowiczów. Co to znaczy, ze izolacja jest ciagla? Przeciez plyta ma swoja izolacje (zakladam, ze zastosowano ksztaltki brzegowe), a elewacja swoja. Pomiedzy tymi dwoma izolacjami wlasnie tworzy sie mostek, ktory oczywiscie mozna minimalizowac. Czy prace sa prostsze i tansze... hmmm... to zalezy... Wystarczy, ze majstrzy machna sie kladac kanalize, cw, zw, albo przesuna ci sciane o kilka cm i juz masz problem. Kucie w takiej plycie wcale nie jest proste. Podobnie rzecz sie ma, gdy nie przewidzisz zawczasu pewnych rzeczy. Glupia umywalka podwieszana musi niec odplyw w obrysie sciany, bo potem juz nie podkujesz i nie zmienisz. Podobnie jest np. z brodzikiem zaglebionym w podlodze, stelazem do kibla itp. Trudno mi powiedziec jak sie kuje w normalnych wylewkach, ale kucie w plycie to masakra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.03.2009 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Mostek zaznaczony jest czerwonymi strzałkami. Gdzie powstaje mostek w płycie? http://img390.imageshack.us/img390/96/fundament.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Essa 02.03.2009 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 U nas mostek jest na laczeniu: ocieplenie cokolu-ocieplenie elewacji, chociaz nie powinno go byc. Przyjdzie wiosna bedziemy piankowac, oby sie dalo bez zdzierania kleju i siatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundzia 03.03.2009 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 czy dobrze rozumiem że izolacja jest pod wylewką? że tak na prawdę cały ciężar domu spoczywa na izolacji? z czego zatem ta izolacja pozioma jest?bo jakos mam wątpliwości jak to jest porobione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts